Съдове на лицето (купероз) — причини, методи за отстраняване и лечение

Един от най-често срещаните козметични дефекти, които развалят външния вид са видими разширени съдове по лицето. Всички те се проявяват по различен начин: едни под формата на вените или малки вени червен цвят, а при други расплываются по лицето на червени петна. Доста хора, които са по лицето периодично се появяват пъпки, с гнойными върховете.

Всичко това е проява на нарушение на кръвообращението. Всеки от дефектите е симптом на една от вида на заболяването, които са обединени от обща тема — купероз. Изложени куперозу по-често жените. Това е свързано с функцията на женските полови хормони (естрогени), които влияят върху тонуса на кръвоносните съдове. Сред мъжката част от населението притежатели на съдови сеточек и покраснений на лицето стават любители на алкохолни напитки.

Купероз не носи заплаха за здравето и живота. Но носи много разочарования (особено на младите жени). Някои се опитват да прикрият ги пудра или тонално крем. Други се колебаят за отстраняване на разширени вени на лицето, като се използва знахарские начини, открити в модни списания или подсказанные някой от познати. Но преди да се започне борбата с признаците на купероза, трябва да се запознаят с причините за възникването му. Освен това, уголемени капилярите на лицето, като следствие от това или онова заболяване, първо трябва да пролечить се с вашия дерматолог, а след това вече да се пристъпи към косметологическим процедури.

Заболявания, които предизвикват разширяване на кръвоносните съдове на лицето

Телеангиэктазия

Най-често срещано заболяване, което се отбелязва при младите жени — това е телеангиэктазия. В нейното развитие, на лицето се появява мрежа от кръвоносни съдове. Често тя се предава по наследство, ако на някой от родителите си (или баба) е отбелязано едно от тези заболявания на кожата, като акродерматит или розацея. В този случай посещение на дерматолог отлага, не си струва. Въпреки това, искам да напомня, че тези безобидни заболявания не трябва да се бърка със системата за червената лупус, макар че много и да побързаме, за да постави себе си или на някой подобна диагноза. За СЛЕ се характеризира с «пеперуда», намиращ се на крилете на носа и бузите, и, за съжаление, това далеч не е единственият симптом на тази тежка патология. Системен лупус еритематозус засяга целия организъм.

Телеангиэктазия може да бъде закупен, развитие при хора с определени професии, които трябва да работят на улицата по всяко време. Например, в търговията на дребно на открити пазари или на строителната площадка. Много често симптомите се появяват по лицата на челното стъкло и геолози, готвачи и т.н. Температурни разлики допринасят за това, което съдове по бузите се разширяват. При това през лятото-пролетта на симптомите на болестта изчезват и се появяват отново с настъпването на студеното време. За лечение на това заболяване се прилага лазерна коагулация с използването на селективна фототермолиза.

Розацея

Розацеята е една от най-неприятните разновидности на купероза. При това заболяване на кожном покривка на лицето се появяват възпалени участъци от червени или розови цветове. Причинява появата на процеса на разширяване на капилярни съдове. Симптомите на розацея възникват при силен емоционален шок (страх, преживяване за близки хора, гняв). Често появата им провокира прием на алкохол (дори и в малки дози), пиене на прекалено пикантни храни. Розецеа — чест спътник на любителите на двойка бани.

Първите симптоми на розацея приличат на россыпь на акне при тийнейджърите, която се намира на челото, бузите, брадичката и дори на носа. Но с течение на времето (ако не се проведе подходящо лечение), малки пъпки се превръщат в големи възли на червения цвят или на ринофима. Те може да доведе до безвъзвратна загуба на обжалване. Лечение на розацея се провежда диодными лазери.

Хемангиоми

Това заболяване се отнася до благоприятен новообразованиям. Често то е вродено (при аномальном развитието на стените на кръвоносните съдове) или възниква в ранна детска възраст, поради увреждане на кръвоносните съдове. За разлика от други видове прояви на куперозы, на повърхността на хемангиоми достатъчно плътна и леко действа върху кожата. Особеност на този дефект в непредсказуемост на поведението. Хемангиоми може в продължение на много години остана малко петно, а може и да започне бързо да се увеличи по размер.

Сама по себе си хемангиоми не представлява опасност. При децата тя обикновено се резорбира спонтанно до образование на възраст. Но при силен разрастании тя е в състояние да наруши нормалното развитие на други съдове, и различни органи. Изискват задължително провеждане на лечение на хемангиоми, който се намира на вековете. За премахване на хемангиоми се използва аргоновый лазер.

Много родители се притеснява появата на покраснений в очите на детето. Най-често това е свързано с нарушаване целостта на съда на очите по време на игра. Но понякога причина за появата на зачервяване се крие в това, че поради високо вътреочното налягане се спука капилярка. Това често се случва и с възрастни. В този случай, важното е, колкото е възможно по-бързо да мине консултация от офталмолог. Той ще открие причината за това, което се случи и ще предпише най-правилното лечение, което ще помогне в бъдеще да се избегнат проблеми със съдове на очите.

Белег по кожата от рождение пламенеющий

Разновидност на това заболяване — белег по кожата от рождение пламенеющий. Нейните симптоми са кичури върху лицето на съдове с повишена разширение. При това се формира на чисто място (го наричат винарска). Тя може да възникне внезапно и бързо изчезват. Но по-често тя се увеличава, като променя цвета си. В близкото минало винени петна бяха считани за неизлечими заболявания. Но днес от тях не остава и следа, благодарение на лечение жълт лазер за красителях с импулс светкавица.

Хемангиоми паукообразная

При някои хора периодично по лицето се появяват малки «паучки» в червено. При надълбоко може да се види, че това, колкото и втвърдени капки от кръвта, от които в различни посоки, като крака на паяк, се различават малки съдове. След ден-два «паяк» изчезва (спонтанно решава). Този дефект се нарича хемангиоми паукообразная (звездчатая) или белег по кожата от рождение паукообразный. Той възниква в резултат на запушване на седмица. За резорбция невуса намеса на доктори не се изисква. Най-често генгиома се наблюдава при бременни жени. Това се дължи на нарушение на кръвообращението, причинени от развитието на плода. Белег по кожата от рождение може да се появи не само на бузите, но и върху крилата на носа.

READ  Йога при хемороиди: лечение, упражнения

Причини за появата на купероза

Въз основа на симптоматиката на заболяването, може да се заключи, че съдове по лицето стават видими, поради следните причини:

 1. Поради излагане на екстремни температури през зимата;
 2. Под въздействието на слънчевите лъчи за по-дълъг престой на плажа или извършване на градината работи;
 3. При нервни претоварване;
 4. От употребата на пикантна и много гореща храна, алкохол;
 5. Под въздействие на повишената температура в парната баня или сауната;
 6. При нарушаване на работата на хормоналната система на фона на прием на медикаменти на хормонална група;
 7. При наличието на наследствени фактори.

Хардуер методи да се отървем от съдови дефекти на лицето

Днес има много различни начини, по които бързо и безболезнено способни да премахнете портящие външен вид съдове по лицето. Най-ефективни към днешна дата са хардуерни методи (не трябва да се бърка с хирургични операции). Същността на тези методи се състои в това, че всички те са насочени към припокриване (запаивание) на пациента на съда, противообществените прояви на нормалното кровотоку в кожном эпителии лице. Кръвта започва да се движи в заобикаляйки го. При това в подкожном слой се образува нова мрежа от малки капилярни съдове, благодарение на което лицето изглежда много по-свежа и по-млада. Сред съвременните методи на лазерно премахване на съдове на лицето; фотокоагуляция; электрооптический синергизъм и редица други.

Лазерна коагулация

Постепенно отиват в миналото като метод за отстраняване на разширени съдове по кожата на лицето, като криодеструкция (лечение с течен азот при ниски температури) и электрокоагуляция (изгаряния от електрически ток). Им на смяна идват съхраняващи техники, благодарение на които, козметични проблеми отстъпват веднъж и завинаги. След отстраняване на увредени кръвоносни съдове модерни апарати не се случва на рецидив, на кожата не остават белези и белези. По време на провеждане на процедурата по премахване на вени с лазер пациентът не изпитва дискомфорт.

За премахване на съдови сеточек и покраснений на кожата се използват различни видове лазерни установки. Най-ефективни се считат за лазерно лъчение, зелен и жълт цвят. Го използват, когато червени съдове на лицето се сливат в винени петна (пламенеющий белег по кожата от рождение). Има два вида лазер с жълта светлинен лъч:

 • Работи на двойки мед с дължина на вълната 578 nm.
 • Импулсни Sclero Plus или Vbeam (с помощта на оцветители и лампата-светкавица), неговата дължина на вълната е 585 нм.

Широко се използват за отстраняване на винени петна неодимови лазери, например Palomar (САЩ) , XP Spectro Fotona Technology и други.

Същността на метода с използването на оцветители и флаш е, както следва:

 1. Разширени съдове трябва да се нагрява до температура, при която те спаиваются. Това се извършва в жълто, пулсиращи с лазер. При това кожата около тях запазва своята нормална температура и не се повреждат.
 2. Премахването се извършва методичным, последователно излагане на лазерен лъч в определени точки. Имотът се обработва, не изцяло, а в шахматна дъска модел.
 3. След края на процедурата, третираните участъци на очите стават по-леки. През деня те се покриват коричка, която не се докосват. Под него се образува мрежа от нови капилярни съдове. Кора падне сама след около седмица.
 4. Напълно нормален цвят на кожата на лицето се възстановява по-късно от три месеца след изпълнение на процедурата.

Премахване на телеангиэктазии може да се извърши по два метода:

 • Неселективным (электрокоагуляция)
 • Селективен (лазерна коагулация с помощта на селективна фототермолиза).

Селективен метод има още едно именуване на тестовата — лазерна коагулация на двойки мед. В Русия най-често тя се извършва лазерна инсталация «Яхрома Мед» в амбулаторни условия. Заповед за изпълнение на процедурата е следната:

 1. Под влияние на лазерен лъч патологични кръвоносни съдове се нагряват до температура около 70°C. При това се слепване на стените им, което води до увреждане на съда. Плат, околна съд с патологията не остава наранена.
 2. При сверхчувствительной кожата на пациента, се извършва нейното охлаждане.
 3. Режим на работа на апарата се определя по такъв начин, че след края на процедурата върху лицето, не остава и следа под формата на създадени кафяво.

Този метод се използва дори за премахване на огнища на възпаление на крилата на носа. Но при това трябва да упражняват изключително внимание, за да не полопались съдове в носната кухина.

Розацеята се отстранява лазер с дълъг импулс. За това обикновено се използва диоден лазер quadro от немската фирма Асклепион. Той създава мощен импулс за лъчения с дължина на вълната от порядъка на 810 970 нм. Това ви позволява да премахнете големи образование на лицето.

Видео: една история за процедурата за отстраняване на кръвоносни съдове по лицето

Фотокоагуляция

Не по-малко общ метод за премахване на малки съдови сеточек и други прояви на телеангиэктазии в ранните етапи е лазерен фотокоагуляция. Всички прояви на куперозы изчезват мигновено. Това се случва в резултат на проникване на лазерния лъч в промененият участък на съда с куп кръв, и загряването му. При това се случва го лепене и последващото изчезване. Фотокоагуляция може да се извърши лазерна инсталация Eulight, апарат I2PL ELLIPSE и други.

Метод склерозирования

Същността на този метод се състои в това, че благодарение на специален химикал, вводимому в засегнатия съд, се случва да го лепене и отделянето от основния притока на кръв. Има няколко вида на тази процедура е:

 1. Микросклеротерапия. Се извършва с цел отстраняване на съдовата мрежа при телеангиэктазии. Склерозант се вкарва много тънка игла, така че пациентът не изпитва болезнени усещания.
 2. Втвърдяване Foam-Form. Позволява да се отървете от проявите на Розацея въвеждането в съд на лекарството, разбитите на пяна.
 3. Эхосклерозирование. При това се максимално точно въвеждане на склерозанта в съда, за сметка на техните лазерно сканиране. Се прилага за премахване на хемангиоми.
READ  Повишени моноцити в кръвта: какво означава това, причините за отклонение в анализа при възрастни и деца

Трябва да се отбележи, че в Русия е юридическо право на провеждане на склерозирования съдове на лицето са единични клиника. Това се дължи на висока вероятност за възникване на усложнения, сред които инсулт и загуба на зрението. Ето защо нашата страна е най-достъпна и широко разпространен метод е лазерната коагулация.

Озонотерапията

Един от непревзойденных методи за лечение на проявите на купероза е озонотерапията. При провеждането на процедурите съдове по кожата на лицето обкалывают озон. При гемангиомах, розацея озонът чрез микроиглы се вкарва вътре новообразувания. Възниква биохимическое окисляването, което води до изчезване (разрушаване) на съда с патология. Това е най-сигурният метод за премахване на капилярни съдове. Се извършва тази процедура в специализирани центрове и клиники озонотерапия. Предимството на този начин се състои в това, че едновременно с основната експозиция се случва попълване на кожата покрива с кислород, което дава подмладяващ ефект.

Beautek –терапия

Широко приложение за премахване на всички форми на проявление на купероза (телеангиэктазия, розацея и др) намира най-новата техника, наречена Beautek–терапия, на същия апарат от серията ITPL. Има шест вида, и всеки от тях е предназначен за извършване на определена косметологической процедури. Разработчиците на тази техника са експерти от Германия.

При извършване на процедура райони, където на лицето, видими кръвоносни съдове, се обработват электролитным гел. На дисплея на компютъра се извеждат на акупунктурните точки, върху които се оказва въздействие на импулс микротоком, передаваемым чрез сензор-електрод. Уникалността на тази процедура е, че компютърът може да разпознава, в какво състояние се намират клетки и да ги изпращат импулси с различна сила. След излагането им на въздействието на клетката се връща в нормално, здраво състояние.

Апарат предизвиква активиране на синтеза на еластин и подпомага изработването на колаген, води в норма на водно-електролитния баланс и метаболизма на мазнините. Значително се подобрява ток на кръвта и лимфата. Всички тези процеси преминават незабележимо за пациента. Той не изпитва дискомфорт. Но това е една от най-скъпите процедури. Минималната цена на една процедура — от 3000 рубли.

Препоръки след процедурата

Важен момент след отстраняване на проявите на всички видове купероза, е да се предотврати рецидив, т.е. появата на нови съдови сеточек. За целта трябва да изпълнява всички препоръки и предписания на лекаря в следоперативния период, които са както следва:

 • Трябва да се избягва нараняване на преработени раздразнена кожа.
 • В продължение на дни да не се използва за грижа за кожата дух основа на лосиони и други козметични средства, да се откаже от грим.
 • В продължение на две седмици покриване на лицето полета на шапки от излагане на слънчева светлина. Този период е забранено да посещават солариум.
 • За защита, създадена на мястото на обработка на кори от ултравиолетовата радиация, парцел около нея се обработва със специален крем със защита от слънцето (филтър 20). След като кората на въпросите на заетостта да продължи използването на този крем за цялата обработената повърхност.
 • Кора не може да убивам, да се докосват с ръце, се опита да откъсне, тъй като под него отива за образуването на нови капиляри. Тя ще падне сама след няколко дни.

Хранене

Хората, които са правили коагуляцию, трябва да се спазват някои ограничения в храната. Първо, трябва да се окаже от всички ястия, които допринасят за влошаване на купероза. Към тях се отнасят:

 1. Пикантни сосове и маринати,
 2. Солени и мариновани продукти;
 3. Остри подправки и консервирани храни;
 4. Шоколад и храни, съдържащи кофеин.

Трябва напълно да се откаже от алкохолни напитки, включително и гроздови вина. Но да добавите към диетата си, мултивитамини, в състава на които са включени:

 • За засилване на съдовите стени — витамин С;
 • С цел намаляване на чупливост на капилярите — витамин Р;
 • За образуването на колаген и подобряване на тонуса на кръвоносните съдове — витамин C.

Лекарствена терапия

Лекарствена терапия служи като допълнение към хардуера метод за премахване на съдовата мрежа на лицето. Тя включва лекарства, действието на които е насочена към това, за укрепване на кръвоносните съдове на лицето и предотвратяване на появата на нови признаци на купероза. Към тях се отнасят:

 1. Аскорутин — лекарство, уменьшающий пропускливост на кръвоносните съдове и намаляване на капилярната, благодарение на съдържанието в нея на витамини P и S.
 2. Алфа-линоленова киселина Омега-3. Тя подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Благодарение на тази мазна полиненасыщенной аминокислоте намалява образуването на атеросклеротични плаки.
 3. Алфа-токоферон или Пиноген. Тези антиоксиданти допринесе за отстраняването на съдове, продукти на обмяната на веществата.
 4. Подобно действие има и лекарство Гинго-билоба.

Лечебни мазила за локално лечение се назначава лекар. Препоръчително е да използвате специален козметичен крем за купероза, нежни светло-зелен цвят. Можете да го намерите и в аптеките, и в козметични центрове. Най-популярни са следните:

 • Tiande;
 • Uriage Roseliane;
 • Алезанс Lierak, с високо съдържание на морски водорасли;
 • Sensibio от фирма Биодерма, предлагащ отлична защита от неблагоприятното въздействие на екстремни температури;
 • Д-р Таффи с календулой.

Много от производителите предлагат пробники на своите продукти. Това позволява да се провери действието на крема, неговата съвместимост с кожата на пациента. Което е много удобно, тъй като нейните продукти е скъпо.

Трябва да се отбележи, че всички тези инструменти са добри за предотвратяване развитието на заболяването. Ако симптомите пак се появиха, по-добре веднага да се прибегне към хардуера техники, за да ги премахнете.

Укрепване на кръвоносните съдове

Възможност за премахване с лазер на кръвоносните съдове на лицето, не освобождава от необходимостта от укрепване. В края на краищата, само ластични капиляри с добър тонус допринасят за нормалното кровотоку, за да предупреди за появата на сеточек и покраснений на кожни покровах. Укрепването на лицевите кръвоносните съдове допринасят за следните маски, които можете да направите със собствените си ръце.

READ  Реовазография: на долните крайници, съдове на главата и шията, провеждане и оценка

Дневната маска

Вземете екстракти от боровинки и цветя на мимоза, листа иглицы, корените калгана, кипарис и семена, масло от семки на грозде. Всички компоненти, взети по равно, разбърква се добре. Нанесете на кожна покривка на лицето. За да засили ефекта на покрива с кърпа, напоена с топла вода. Измийте маската с топла вода. Лице намажете с подходящ кожата крем. И двете маски се правят през ден в продължение на два месеца.

Малки съдове по кожата на лицето и стимулира компрес от сока част на попарена с вряла вода магданоз, смесена с мляко. Смоченная в тази смес от марля, се наслагва върху лицето за 30 минути. Препоръчително е да се направи компрес на всеки два дни. Укрепване на кръвоносните съдове, допринася за ежедневното протирание лице листочком от алое вера, както и на прием вътре в следващата инфузия:

Вземете соловую лъжица плодове от арония, две супени лъжици от цветовете на глог и листа от имел. Сварете ги в термос с литър вряла вода и се настояват. Да се пие три пъти на ден по половин чаша.

Нощен маска

Тя съдържа екстракт от secundiflora, корени от глухарче, невен и етерично масло от семки на грозде. Всички компоненти са взети по равно. Маската равномерно върху предната повърхност. Излишното се отстраняват с мека кърпа.

Средства на народната медицина

Традиционната медицина предлага средства, помагащи да се отървете от дефекти, разваляне на външен вид.

 1. Най-ефективна се смята за сокотерапия. За нея се използва сок от прясно зеле. В него се съдържа най-голямо количество различни минерали и витамини. Но той е малко по-горчив, неприятен вкус. Подобряване на него ще ви помогне сок от моркови. Също така се препоръчва сок от сливи, съдържащи голямо количество витамин Р, така необходим за еластичността на капилярите и други съдове.
 2. Някои лечители препоръчват смазване на засегнатата ябълков оцет или сок от пресни домати. Но това лекарство трябва да се прилага много внимателно, тъй като информацията, съдържаща се в тях киселина може да предизвика изгаряния.
 3. От лечебни растения в куперозе най-добре е да използвате цветя, лайка и невен (невен). Водни инфузии на тези растения могат да се мият. Те идеално се грижи за кожата, премахване на всяко дразнене, тъй като притежават успокояващ ефект.

Профилактика на разширяване на кръвоносните съдове на лицето

Човек, който периодично се спукат съдове, трябва правилно да се грижим за кожата в домашни условия. За тях е противопоказан за употреба:

 • Ексфолианти и пилинг със съдържание на груби частици, които могат да причинят дразнене на кожата покрива;
 • Дух основа на лосиони и други средства за грижа за кожата;
 • Кремове, гелове и други козметични средства, в чийто състав влиза ментол или мед (това са силни алергени).

Водата за измиване трябва да бъде умерено топла. Топла вода, така и студено, причинява разширяване на кръвоносните съдове. След измиване на лицето не се препоръчва да се избърсва лицето, трябва просто да се добави към него за няколко секунди кърпа, за да премахнете излишната вода.

В козметичен салон най-добре да изберете повърхностен пилинг с химически средства. Распаривание и ръчни масажи при куперозе е противопоказано. Но много полезни маска с колаген, топло масажи, фитотерапевтични процедури.

Основно правило — внимателно се отнася към състоянието на своята кожа. Изберете съхраняващи методи и средства за грижи за нея. И тогава няма обгаряне не се изисква.

Китайска гимнастика

Китайската медицина е известна с уникалната си способност да отстранят различни болести без употребата на медикаменти. Един от най-ефективните средства помагат за укрепване на кръвоносните съдове на лицето, е гимнастика, разработена от китайските лечители. Изпълнява се сутрин, след като сутринта се зарежда (или след нея) всяко упражнение се повтаря минимум 15 пъти. Всички упражнения се изпълняват в положение «седнал» (на стол или на турски с кръстосани крака на пода).

 1. Упражнението «Вълна». Върти выпрямлена. Ръцете са на коленете, очите затворени. Като вдишвате, трябва, колкото е възможно повече выпятить корем. На издишване въвлече корем обратно.
 2. Енергичен износени ушите пръста (показалеца и палеца).

 3. Масаж на ушни черупки. Сключен са над слухови отвори и плътно притиснати до него. В това положение се движи дланта нагоре и надолу. При това се флексия и разгибание ушни черупки.
 4. Масаж на главата. Извършва движението на дланите си от предната част към тила и обратно.
 5. Масаж на веждите фалангой на палеца (от задната страна). Движение на моста на носа в посока към слепоочие. След това пръста се движи обратно.
 6. Имитация на лицето. Лицето се затваря с дланите си, движение, напомнящ умывание.

Акупунктура за укрепване на кръвоносните съдове

Акупунктура или въздействие върху биологично активни точки се прилага в лечението на много заболявания. Тибетски медицина предлага няколко прости упражнения, които оказват въздействие върху активните точки на ръцете, които отговарят за възстановяване на нормалното кръвоснабдяване. Тази техника носи името Кумньяй.

 • Да се изправи прав. Ситуира ръце пред гърди, длани с преплетени пръсти се въртят в лице. Трябва да разедини ги бавно влачени по дланта си в различни посоки.
 • Положението същото. Но сомкнуты само мизинцы. Повтори предишното движение, опитвайки се да ги разедини.
 • Повторете това упражнение с всеки пръст.
 • На малкия пръст на едната ръка задържите между средния и показалеца. Му трябва да се извади от там. След 10-и повторения да изпълнява упражнение, притискане на опашката пръстите си първо едната, а след това и на другата ръка.

Всяко упражнение трябва да се изпълнява не по-малко от 10 пъти.

Видео: общеоздоравливающие упражнения за лице

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00141 sec