Съдове на пъпната връв: норма — 3, единствената артерия — 2, ЕАП на пъпната връв

Пъпната връв представлява специален орган, с помощта на които се случва връзка развитието на ембриона, по-късно – на плода, с организма на майката. Нормално съдове на пъпната връв са представени две артериями и виена, чрез които става обмен на кръв и намиращи се в нея кислород и хранителни вещества.

Още доскоро разберете как е изградена пъпната връв, колко в нея съдове и има ли други аномалии е възможно само след раждането на бебето чрез визуална инспекция и хистологичен изследвания. С въвеждането и широкото използване на ултразвукови методики, допплерометрии се появи възможност да се «надникне» във вътрешността на матката още преди раждането, да се проследи характер на притока на кръв и анатомични характеристики на този орган.

За оценка на състоянието на кръвообращението в системата «майка-плод» от голямо значение е определянето на броя на кръвоносните съдове на пъпната връв и характеристики на притока на кръв по него. Нормално лекарят определя наличието на три съдове, но в редки случаи той може да не досчитаться един, и тогава бъдещата майка започва сериозно да се вълнувам. Ще се опитаме да разберем колкото по-опасно от липсата на една от артериите, тъй като това ще се отрази на малыше и че си заслужава да се предприеме една жена, която е забелязана на тази аномалия.

Формиране и структура на пъпната връв

Пъпната връв представлява връв, свързваща плодную повърхност на плацентата с коремна стена на плода. Неговите основни компоненти – съдове. Отвън пъпната връв е покрита с един слой епителни клетки, а кръвоносните съдове са заобиколени от студнеобразным вещество (вартонов желе), което играе защитна роля, опаковане ги от всички страни.

Дебелина на пъпната връв към края на бременността достига до един и половина-два сантиметра, дължина – 50-70 см, което позволява на плода безпрепятствено да прави движения в кухината на матката още преди раждането, а бъдещата майка се чувства при този вид треперене и шевеление. Излишно е дълга, нито къса пъпната връв – знак за патология.

Както казах по-горе, пъпната връв трябва да има две артерии и една вена. Общоприето е, че по вените се движи венозна кръв с углекислотой, а в артериите – богата на кислород и хранителни компоненти на артериалната кръв. С пъпна връв случаят е малко по-различно: виена носи кръвта, богат на кислород до тъканите на плода, а артерия окаже влияние на бъдещото бебе венозную кръв.

Пупочные артерии съществуват само по време на развитието на плода. Да се откаже от вътрешната илиачна, те преминават по вътрешната повърхност на коремната стена, по стените на пикочния мехур под формата на триъгълник, премествайки се на пупочному ринга, където са включени в състава на пъпната връв. След раждането на тези съдове запустевают, и за тях напомнят само фините гънки на перитонеума с обратната страна на коремната стена.

Пъпна виена е една, въпреки че първоначално ги е предвидена две (лявата се редуцира). Природата е предвидено, че за осигуряване на адекватно кръвоснабдяване, достатъчно е само един съд, така че нито плод, нито една майка не изпитват неудобства» по повод непарности на виена. Пъпна виена доставя около 80% от кръвта в долната куха вена развитието на бебето, а останалите 20% се използват за притока на кръв в черния дроб.

READ  Препарати за съдове на мозъка: на шията, на паметта, списък с лекарства за главата

Количеството кръв, което преминава през съдовете на пъпната връв по време на бременност, е огромен. До края на бременността плодът получава по-виена около 240 мл на артериална кръв в минута, същото количество отива в артериите към плацентата. Около 5-20 минути след раждането на бебето на притока на кръв в съдовете на пъпната връв се запазва и през това време е възможно ограда, за изследвания и за други цели (приготвяне на лекарства, например), но вече в процеса на раждането под влияние на емисии на хормона окситоцин съдове на пъпната връв започват да запустевать, и органът бързо atrophies за безполезен.

Видео: серия от лекции за кръвообращението на плода

Диагностика на състоянието на пъпната връв

Най-надеждна информация за състоянието на пъпната връв и я съдове може да се получи при ултразвукови изследване с цветен допплеровским картированием. Напречна «на парче» на пъпната връв, показва наличието на по-големия съд – виена, и по-малък по диаметър – артерия. Брой съдове оценяват по продольному изображение. Данните за броя на съдове може да се получи до края на първия триместър, на около 12 седмица, когато една жена отива на първото скрининговое проучване.

На точността на диагностициране на броя на кръвоносните съдове на пъпната връв могат да окажат влияние различни фактори: невъзможност за добра визуализация на орган в твърде ранна дата или в навечерието на раждането, малко количество на околоплодната течност, по-един плод в утробата на наднорменото тегло при бременни жени. Немалка роля играе и квалификацията на лекар, проводящ проучване.

Къде е норма, а където и да е патология?

Приблизително към 21 седмица на бременността на всички бременни жени са изпратени за допплерометрическое изследване, което позволява да се оценят не само анатомични особености на плода, плацентата, пъпната връв, но и характеристиките на притока на кръв (скорост, брой съдове, аномалии). Често лекарите не удосуживаются обясни пациентка поне накратко резултатите от този анализ, така че бъдещи майки штудируют литература и интернет в търсене на отговори.

Нормално на всеки срок на бременността пъпната връв е 3 на съда. Получаване на ръка такова заключение, една жена може да се притока на кръв в ред (разбира се, ако други аномалии не са открити). В част от случаите лекарят ОКОВИ-диагностика не се открива в пъпната връв една артерия, след това в заключение ще покаже, че съдове е само на две – една виена и една артерия.

При недостатъчно количество съдове на пъпната връв специалисти трябва да избирам, аномалия е изолиран характер или в комбинация с други малформации, което често се среща при този тип патология. Някои жени казват, че размерът на съдове при ЕХОГРАФИЯ в различни периоди е различен, а това създава още повече проблеми, неразбиране и ненужно вълнение за бъдещата майка.

READ  Полезно или вредно да дарят кръв: жени, мъже, за здравето, на плазма, подготовка и противопоказания

Имайте предвид, че броят на съдове не трябва да се променя по време на цялата бременност, така че изход са два: или една от артериите по някаква причина е спрял да функционира, или на някой от изследвания е направил грешка, и ще трябва още веднъж да «разчита» на кръвоносните съдове, за предпочитане – от компетентен и опитен лекар, който ще разпръсне всички съмнения.

Два съда, в пъпната връв: трябва ли да се тревожи?

З

агадочная съкращение на ЕАП в заключение на лекаря означава наличието на единствената артерия, след това има 2 открити съд на пъпната връв. Тази патология се среща на около 0,5-1% от случаите на нормално протичащи бременности, а при многоплодии показател достига 5%. Около една трета от плодове и такава промяна на пъпната връв, сочетающемся с други аномалии на сгради, имат по-голяма вероятност от тежки хромозомна патология, така че жената се нуждае в разширеното проучване, включително и аз, генетика.

Причините за патология все още не са ясни, но изследванията показват, че липсата на кръвоносните съдове на пъпната връв е по-често сред жените, болни от захарен диабет, а също при тъмнокожи жителите на Земята. Може би влияние и на външни неблагоприятни фактори, които допринасят за всевъзможни отклонения при формирането на плода, плацентата и на пъпната връв.

От изправен пред наличието на два съдове в пъпната връв – най-главният въпрос, тормози бременна жена, защото всяка майка желае да произвежда здраво бебе. В такава ситуация е важно да се изключат други малформации, които определят по-нататъшното прогноза и тактика на водене на бременност.

Ако липсата на една от артериите на пъпната връв – единствената аномалия, която лекарите виждат при многократни УЛТРАЗВУК, а хромозомни отклонения не са потвърдени допълнителни изследвания (кордоцентез, амниоцентеза), е причина за безпокойство няма. До 90% от бременностите с ЕАП в изолирана форма изчерпване на безопасно раждането на здраво бебе.

Разбира се, до края на бременността трябва редовно да се контролира кръвообращението, но, както показва практиката, дори и на един съд е напълно достатъчно, защото той е способен да поеме върху себе си двойната тежест. Само при всяка десета жена с аномалия на кръвоносните съдове на пъпната връв може би раждането на маловесного на бебето, но за неговото по-нататъшно развитие на това, най-вероятно, не оказва влияние.

Жените с изолирана ЕАП се препоръчва допълнително допплерометрическое и ултразвуково изследване на състоянието на плода в срок от 28 седмици, за да се изключи възможна изоставане в развитието. Ако кръвния поток и скоростта на растеж на бебето отговаря на средната норма, а след това бременността се развива правилно, а забавянето на развитието на плода, се елиминира.

READ  Изследване на кръв по метода ELISA: дешифриране, норма, ЕЛИ-тестове, от деца, при бременност

Както се казва, всичко е добре, но е изолиран малформации с наличието на 1 съд в пъпната връв на кръвното тип се регистрира само при 7% от жените, а останалите случаи са на съчетана патология, така че много по-опасен вариант на развитие на събитията е този, когато при ЕАП на УЛТРАЗВУК се откриват други структурни отклонения в развитието на плода. Особено често при това се наблюдават малформации на сърцето, кръвоносните съдове и отделителната система.

Също така е установено, че липсата на ляво на пъпната артерия, най-често са придружени от други малформации от страна на ембриони, отколкото изостаналост дясната артерия, въпреки че причините за това явление е точно фиксирано.

Патология, сочетающаяся с единствената артерия в пъпната връв:

  • Малформации на сърцето;
  • Аномалии на пикочно-половата система;
  • Изостаналост на костите на скелета, череп;
  • Трисомия на 21 двойка хромозоми (синдром на Даун);
  • Спонтанни аборти и внутриутробная гибел на плода.

Какво да правим, ако в пъпната връв не е достатъчно съда?

Така че, за да обобщим по-горе се осигури по-горе, обърнете внимание, че аномалия в броя на кръвоносните съдове на пъпната връв може да бъде изолирана, без други заболявания при развиващите на плода, както и комбинирани с други малформации, вероятността за което е доста висока.

При изолирано пороке на пъпната връв на бъдещата майка трябва да се успокоят и да се проведе своевременно всички изследвания, включващи допълнителни ултразвуков контрол. Ако други отклонения не – означава, че бебето се развива правилно, кръвообращението адекватна и допълнителни тестове, включително кордоцентез и консултации на генетика, не са необходими.

При откриване на отклонения от страна на плода на фона на ЕАП, показва задълбочено изследване:

  1. Допълнителни УЛТРАЗВУК с допплерометрией в различни срокове на бременността;
  2. Кордоцентез и кариотипирование за търсене на хромозомни мутации;
  3. Консултации генетика.

В случай на тежки пороци се решава въпроса за прекъсване на бременността, но си заслужава да се помни и за по-висока честота на спонтанни аборти и мертворождений при тази аномалия. Детска смъртност при тежки анатомични дефекти в структурата на органи в ранна възраст, според някои, до 10-14%.

При всяка патология на кръвоносните съдове на пъпната връв трябва, на първо място, обърнете се към лекар, а не да се търсят отговори на съмнителни детски сайтове и форуми в интернет или сред приятели мамочек, «знаещи всичко» за бременност. Разбира се, повечето изолирано ЕАП протича благоприятно, както е видно от раждане на голям брой здрави деца, но за да бъда по-уверена в благосъстоянието на детето, си струва да преминем през всички необходими при тази диагноза проучване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec