Съдове на пъпната връв: в областта на шията на плода, норма, диагностика, аномалия

Какво е кръвоносните съдове на пъпната връв

Пъпната връв е най – важният орган, осигуряващ плод необходимата храна за правилното му развитие. Съдове на пъпната връв на плода (3): 2 артериите и 1 във виена) — най-важните елементи от тялото. При аномалии в образуването на пъпната връв и я съдове, кръвта може да пренася достатъчно кислород към плода (кислороден глад), че е изпълнен с развитието при последната редица заболявания и патологии, като в процеса на развитието на плода, така и след раждането.

С появата на метода на ултразвукови изследвания, стана възможно да се открият аномалии в структурата и оформянето на пъпната връв още в началото на бременността, а също така да се проследи как функционират съдове на пъпната връв. Една от възможните заболявания в структурата на пъпната връв, диагностируемых при изследване на матката, се счита за липсата на един от кръвоносните съдове.

Какво е това

Пъпната връв представлява няколко съдове, които се свързват дънната плацентата с коремната кухина на плода и осигуряват притока на кръв към тъканите и органите на развиващия се зародиш.

Съдове на пъпната връв на плода заобикаля така наречените вартонов желе вещество, защитата им от евентуални щети. Пупочные артерия, са продължение на вътрешния илиачните артерии. Те преминават по вътрешната повърхност на коремната стена, след това от пикочния мехур се различават от двете страни, като образува подобие на триъгълник, и се насочват към пупочному ринга, където са свързани с пъпна връв.

Вътре в кухината на матката от плода може свободно да се движи, тъй като размерите на пъпната връв е достатъчно големи: 50-70 сантиметра и половина-два сантиметра дебелина. При патология на кръвоносните съдове се наблюдава прекалено къса или прекалено дълга пъпната връв.

READ  Възможно ли е да намажете хемороиди йод или зелена боя: лечение

Функциониране

Наличие на характерни промени в структурата на пъпната връв и местоположението й съдове – винаги е голям риск за развитие на плода, тъй като процесите на кръвообращението между майка и плод изглеждат малко по-различно, отколкото във вътрешността на тялото на здрав човек.

В тялото на възрастен човек виена се разпространяват по тъканите и органите кръв, богат углекислотой, а артериите – кръв, богата на кислород. За пренасянето на кислород от плода към майката чрез пъпната връв отговаря на виена, както и за отделянето на венозна кръв от плода – артерия. Ето защо съдове на пъпната връв са предмет на задълбочено разглеждане на всички етапи на бременността.

Трябва да се отбележи, че пупочные артерия функционират само по време на плода, а след раждането те запустевают. Същото се случва и с единствената виена. В здравословен плода виена издържа около 80% от цялата кръв, доставляемой от майката към плода.

Всички заедно, кръвоносните съдове на пъпната връв носят от майката на плода е около 240-ка милилитра кръв в минута. Още толкова кръв съдове прехвърлени към плацентата. В продължение на 5-20 минути след раждането на кръвоносните съдове на пъпната връв все още функционират, което позволява да се произвеждат ограда кръвта на новороденото. В крайна сметка съдове запустевают, орган atrophies и се отстранява за безполезен.

Норма

Около дванадесетата седмица на бременността трябва да се извършва и ултразвуково изследване, за да се уверите, не е нарушена ли е нормата на кръвоносните съдове на пъпната връв.

В повечето случаи лекарят открива на УЛТРАЗВУК три съда, тогава заболявания на притока на кръв може да не се страхува. Понякога може да се наблюдава недостиг на една от артериите. В този случай в пъпната връв е налице едно виена и едно въже, което може да представлява заплаха за правилното кръвоснабдяване на плода.

Дори е модерно изследвания, като УЛТРАЗВУК може да се провали. Младите майки често виждат в заключениях УЛТРАЗВУК различно количество съдове на пъпната връв на различни срокове на бременността. При правилно развитие на плода брой съдове на пъпната връв трябва да остане същото в продължение на целия процес на развитие на плода. Възможен и този вариант е, че една от артериите е спрял да функционира.

READ  Болки в гърба: причини, симптоми, лечение, етапи, диагностика и профилактика на гръбначния стълб

Смъртта на една от артериите може да бъде предизвикана от болести на майката, особено захарен диабет. Тази патология се среща доста рядко и изисква внимателно проучване на организма на майката и на самия плод, тъй като в бъдеще може да доведе до тежки форми на хромозомни заболявания.

В областта на шията

Много майки също често задаван въпрос е: съдове на пъпната връв в областта на шията на плода — какво е това, и дали това е патологията?

Откриване на кръвоносните съдове на пъпната връв в областта на шията на плода по време на УЛТРАЗВУК – не е нещо като обвитие пъпна връв на плода. Това може да се случи в резултат на многоводия или силен стрес за майката, по време на който се изработват хормони, принуждавайки бебето да се движи по-често и по-активни от обикновено.

При поставяне на диагнозата ЕАП (единствената артерия на пъпната връв) е важно да се разбере, дали тази патология на плода е единствена. В този случай, детето се ражда здраво в 90 процента от случаите, и майката да няма особени причини за безпокойство. Въпреки това, за да контролира процеса на кръвообращението от началото на бременността и преди раждането на бебето трябва да е непрекъснато. Най-често такава патология води до раждането на маловесного на плода.

При наличието на няколко заболявания, контрол на развитието на плода трябва да бъде максимален, тъй като съществува риск от развитие на такива заболявания, като:

  • порок на сърцето;
  • синдром на Даун;
  • изостаналостта на скелета и черепа;
  • патология на развитие на пикочно-половата система.
READ  Гематоген: при ниско гемоглобине, при бременност, увреждане, ефективност, производители

Аномалия

При поставяне на диагнозата на ЕАП и липса на други аномалии, както и в случай, че плодът се развива съответно времето, бъдещата майка няма причини за безпокойство. Ако съпътстваща аномалия на кръвоносните съдове на пъпната връв все още е открита, една жена трябва да мине на УЛТРАЗВУК и изглежда генетичен специалист за назначаване на допълнителни изследвания.

Също така, ако при плода открити тежки малформации, може да стане въпрос за изкуствено прекъсване на бременност, тъй като смъртността на децата в ранна възраст, родени с малформации на кръвоносните съдове на пъпната връв, оставя около 14 на сто.

За да се гарантира максимално правилното развитие на плода и да се предотврати възникването на евентуални заболявания, диагностика на кръвоносните съдове на пъпната връв трябва да се извършва с първите седмици на бременността до раждането на детето.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00091 sec