Съдови звезди на краката и лицето си: техники за отстраняване на лечение

Съдови звездички (ангиоэктазии) са предимно жени. Появата им на лицето и тялото започва да се предизвика безпокойство и след 30 години и с напредване на възрастта броят на звездите само се увеличава. Статистиката показва, че след 50 години, повече от 40% от жените забелязват на повърхността на кожата признаци на съдовата мрежа. Стремежа да се запази атрактивен външен вид настоява един прекрасен пода до кардинальному решаване на проблеми — премахване на съдови звездички. Въпреки това, трябва добре да си представите, какви промени в организма е свързан този симптом.

Не е просто козметичен дефект!

Съдови звезди най-често се появяват по лицето, глезените и бедрата, по-рядко по тялото, ръцете, слизестите мембрани и вътрешните органи. Те могат да имат формата на точки, линии, разклонени образувания и понякога обхващат големи участъци. Наличието на звездички често не е придружено с болка или дискомфорт, и се разглежда като визуален дефект на кожата, подлежаща на обикновения лв. Съдови звезди по лицето си (купероз) по-често се проявяват в крилата на носа или на бузите.

Важно е да знаете, че съдови звезди – това са промени в периферните кръвоносни съдове, които обикновено се проявяват в разширяване на капилярите на горния слой на кожата. Разширени капиляри могат да имат червен или син цвят, бледнеющий съд. Те просвечивают през повърхността на кожата, а понякога дори ясно покажа над повърхността на кожата и пульсируют.

Възможно варикозная болест

Съдовете не са в норма

Специалисти по съдови заболявания – флебологи – смятат, че наличието на разширени вени може да бъде симптом на разширени болест, дори ако големите съдове не се учудвам. Промени в кръвоносните знанието може да е сигнал за повишаване на налягането на притока на кръв в разширения участък. В такъв случай «звездички» са верен знак, че тонус на съдовите стени не са в норма, и те се деформират.

Всичко това показва, че проява на капилярна мрежа е повод за преглед и установяване на причините за ангиоэктазий. Още повече, ако при наличието на разширени вени на краката наблюдават отоци и спазми в мускулите на краката и стъпалата, мравучкане или изтръпване на засегнатото място, трябва да планирате посещение на флеболога.

Трябва да се проучи

Съдови звезди в областта на медицината – достатъчно е сериозен симптом. Специалист ще проведе проучване и установи, какъв е рискът за развитие на разширени заболявания в по-напреднала форма. Това е особено важно за възрастните хора и жените, планиращи бременност, тъй като в края на времето на натоварване на кръвоносните съдове рязко се увеличава.

Провеждане на ултразвукови изследвания съдове ще позволи да разберете, хранят ли малки капиляри, проступающие на повърхността на кожата от големите вени. Обикновено това е придружено от болевым симптом. Ако фактът връзка капиляри с венами има, борба със съдови звездички трябва да се започне не с процедури за отстраняване, както и с лечение на венозна недостатъчност.

Видео: мнението на съдово хирург

Алтернативни причини за появата на «звезди»

Хормони и заболявания

Сред причините за възникване на ангиоэктазий освен прословутата разширени вени специалисти:

 • Нарушения на хормоналния състав на кръвта;
 • Нарушения на кожата и вътрешните органи;
 • Механични нарушения на кожната покривка.

Хормонални нарушения се изразяват в повишаване на хормоналните нива. Ги може да доведе до прием на лекарства, съдържащи хормони, например, противозачатъчни средства. Бременност, аборт, наличие на гинекологични заболявания – съществени рискови фактори за развитие на разширени вени. Сред заболяванията на вътрешните органи, най-вероятно проблеми с черния дроб, сърдечно-съдовата или ендокринната системи. Механичен фактор означава, че повърхността на кожата е повредена при травми или триене. Това се случва, че образуването на белези и белези, води след известно време развитието на разширени вени.

READ  Аррозивное кървене: какво е това заболяване, симптоми, причини, лечение, диагностика

Начин на живот и наследственост

Появата на разширени вени на краката е по-често при хора с наднормено тегло и водещи пасивен начин на живот. Ако по време на работа трябва дълго време да стои или седи, притока на кръв в долните крайници се забавя, а това води до съдови нарушения.

Всички причини усложнява, ако действа наследствен фактор: има хора, които имат образование множество ангиоэктазий се случва в ранна възраст, както и техните родители. Най-често хората със светла, тънка и суха кожа се оплакват, че са се появили съдови звездички.

Съдови звезди при деца

Те се срещат рядко, обаче, това е повод за незабавно да отидете на лекар. Съдови звезди при деца може да бъде признак на диатеза и други заболявания. Особено внимателно трябва да се отнасяте звездочкам при новородени, тъй като в този случай има риск от промени на кръвоносните съдове на вътрешните органи.

Видео: съдова патология при деца

Методи за отстраняване на дефекти

Съвременната медицина предлага няколко ефективни начини за борба с болестта. Въпреки разнообразието от технологии, в основата на всичко се крие един принцип. За премахване на съдови звезди, трябва да се присъединят стените на разширените капиляри отвътре и да се спре притока на кръв. Това свързване се осъществява по различни начини.

Основните методи за премахване на ангиоэктазий следните:

 • Электрокоагуляция;
 • Лазерна коагулация;
 • Фотокоагуляция;
 • Склеротерапия;
 • Озонотерапията.

Избор на метод на премахване или на лечение зависи от степента на разширяване на капилярите, засегнатата площ кожата покрива и места за локализация. Когато се решава как да премахнете съдови звездички, трябва да се помни, че само специалист по клинична или козметичен флебологии може да вземе разумно информирано решение. Само професионален и комплексен подход, с отчитане на всички компоненти на здравето и красотата, пълна картина за състоянието на кръвоносните съдове може да доведе до успешно лечение.

Электрокоагуляция

Същността на този метод се състои във въвеждането микроэлектрода в разширения съд. Токове с висока честота на причиняват силна отново затопляне на електрода, а след това на кръвта и околните тъкани. Съсирването на кръвта и тъканите, което води до склеиванию стените на съда, така нареченото склерозированию. Съд става непроникаемым за притока на кръв и след известно време решава, а звездичка изчезва.

Электрокоагуляция съдове се прилага при звездочках по тялото и лицето при ширина на кръвоносните съдове по-малко от 0,3 мм като се има Предвид високата температура, преди въвеждането на електрода трябва да местна аналгезия. Обикновено процедурата трае около 20 минути и включва 30-40 инжекция електрод. Курсът на лечение може да се състои от 2-5 сеанса с интервали от 7 дни.

Электрокоагуляция ефективно премахва звезди, но има няколко недостатъци и странични ефекти. При въвеждане на електрода, има риск да не влязат в съда и да навредят на товарите, на съседен район. Така че страничен ефект от процедурата може да се превърне в локален изгаряния и белези. Нормално проведе процедура в никакъв случай предизвиква зачервяване и сърбеж на преработени парцела, които преминават през няколко дни. Противопоказание за премахване на разширени вени по метода на електрокаутеризация е наличието при пациенти метални штырей и staples, скрепляющих кости.

Лазерна коагулация

Принципът на действие на същия, че и при електрокаутеризация, но подгряване на стената на съда и кръв причинява лазерен лъч. Нататък съд закупоривается и след известно време резорбира. При диаметър на кръвоносните съдове по-малко от 0,5 мм лазерна техника дава добри резултати. Кот д ‘ греда с помощта на специални дюзи точно се фокусира в зоната на звездички. Това позволява да се избегне изгаряне на съседните тъкани и прави процедурата по-малко болезнено.

READ  Кръвта след първия полов акт: защо така се случва, значението на изнасилване, съвети

Най-новите лазери могат с висока степен на точност се определи дълбочината и диаметърът на парцела лечение. Избор на дължината на вълната на лъча дава възможност да се различават сила радиация и влиянието му върху хемоглобина на кръвта и меланин. Това е важен критерии за качеството на работа на лазера. Усвояването на лазерната енергия меланином намалява ефективността на действие на капилярите и повишава вероятността от изгаряне. Освен това, съвременните лазерни инсталация имат вградена система за охлаждане за облекчаване на болезнени усещания.

С помощта на лазерна коагулация може да елиминира напълно местни звезди, както и на обширните зони разширяването на капилярите да направи много блед. Процедура трае от 5 до 10 минути. За премахване на една ангиоэктазии трябва да 1-3 сесия, в редки случаи до 5. Обикновено те се провеждат с интервал от 7-10 дни.

Противопоказания за премахване на лазерно лечение на разширени вени също са на разположение. Лазер зле влияе на смуглую и щавени кожи. Това се дължи на наличието в нея на меланин, който е добре поглъща енергията на лъча, води на топлина и изгаряния. Затова скоро след излагане на слънце не се препоръчва изтриване на звездички. Тези особености на кожата могат да доведат до зачервяване, а след това промяна в цвета на имота, повергнутого обработка. Но белези по кожата след лазерна не остава, тъй като селективността на лъча прави процедурата по-малко травматичной и дава най-добър козметичен ефект.

Сред противопоказания за този метод може да се нарече прием на някои видове антибиотици, по-специално, от тетрациклиновата редица.

Фотокоагуляция

Зона прояви на звездички при фотокоагуляции се нагрява със специални лампи. Този метод се използва по-рядко в силата на неговото неизбирательности и голям травматичности за съседните участъци на кожата.

Склеротерапия

Склеротерапия се прилага дори и в случаи, когато диаметърът на разширяване на достатъчно голяма – по-голяма от 0,5 mm. този индикатор служи като аргумент в полза на този метод, макар и козметичен ефект от лазерната коагулация по-добре. Метод склеротерапии е пломбировании на съда, питающего звездички. За това в съда се въвежда специално вещество – склерозант, който уврежда стените, и те заедно, а след това рубцуются. Попълване на капилярите, които са звезди, спира и повърхността на кожата изсветлява.

Както и други методи, склеротерапия изисква високо професионално ниво специалист. Възможни усложнения – индивидуална непоносимост към препарата, предозиране или въвеждането на склерозанта покрай съда. Провеждане на склеротерапии налага някои ограничения: след процедурата трябва да се ограничи физическата активност, носят давящие превръзки и компресия облекло бельо в продължение на период, който ще посочи д-р, обикновено от един до няколко дни.

Озонотерапията

Този метод може да се нарече лечебен, в смисъл, че съдови звезди, не се изтриват, а се коригират. В кръвоносните съдове се инжектира под налягане озоно-кислородную смес и се опитват да ги расправления. Кръвообращението се нормализира, и звездички изчезват. Този метод не винаги е приложим, тъй промени в съдовете могат да бъдат твърде сериозни и не се поддават на лечение.

Като спомагателен метод при ангиоэктазиях се прилага физиотерапия. Например, въздействието на микротоками върху болния участък подобрява циркулацията на кръвта и звезди избледняват.

Какъвто и да е избраният метод за борба със съдови звездички, той трябва да бъде предшествано от подготовка и анализ на състоянието на кръвоносните съдове, който може да извърши само от специалист в областта на съдовите заболявания.

Както говорят хората?

Преглед ревюта на хора, подложени на изтриване или лечение на съдови звездички, показва, че в повечето случаи се постига добър ефект като от лазер терапия, така и микросклеротерапии.

На няколко сесии водят до отстраняване на съдовата мрежа. Срещат се мнения, в които чрез индивидуалните особености на възприятието процедури: силен, но кратък болка при лазерна коагулация, образуването на коричка върху кожата си, на мястото на преработка. Има случаи на възникване на звездички на същото място след известно време. Но това за пореден път показва, че ангиоэктазии – само симптом, тогава като причина за заболяването не е била отстранена.

READ  Стеноза на каротидната артерия: причини, симптоми, диагностика и лечение, операция

Част от отзиви се отнася до прилагане на различни кремове и мазила за облекчаване на выраженности съдови звездички. Повечето применявших им са доволни от резултатите, тъй като звезда, ако и да не са изчезнали напълно, след това побледнели. Въпреки това, не съществуват достоверни данни за това, колко дълъг е бил този ефект.

Цената на «удоволствието»

Изчисляването на стойността на процедурите зависи от метода, места, наркотици, диаметър и дължина на плавателния съд, както и на площада, където е планирано отстраняване. Средните цени в Москва и милиона градове са приблизително равни. Така, точков лазер коагулация ще струва от 220 до 3500 рубли. Работа с лазер 1 квадратен сантиметър може да струва в рамките на 400-5500 рубли. Цена на сесия на микросклеротерапии на такъв участък от 350 до 2000 рубли.

Народни средства срещу сърдечни аномалии

Народната медицина съветва много средства, за да се намали тежестта на съдовата мрежа на лицето и тялото. На първо място, това е на всички видове форми за външно приложение.

 1. За масажи се препоръчва да се използва оцет, отвара от магданоз, зелена с мляко.
 2. На краката, ръцете и тялото може да опитате ефективни народни средства — компреси с ошпаренными зелеви листа, нарязани зелени домати и отвара от липа, маточина и дъбова кора.
 3. За лице народната медицина съветва да се прилагат маски от цветни полени или сок от морски зърнастец, малини, цариградско грозде с нишесте.

Всички тези методи лесно да се прилага в домашни условия.

В традиционните техники от съществено значение е отделено на храненето, тъй като намаляването на еластичността на кръвоносните съдове може да се дължи на недостатък на витамини С, Р, К Затова в храната е полезно да се консумират храни, богати на тези вещества: цитрусови плодове, зеле, моркови.

Видео: рецепта за приготвяне срещу съдови звездички от 1 канал

Профилактика

Съвети за предотвратяване на разширени вени са много прости. Отчасти те помагат да се отстранят причините за разширяване на кръвоносните съдове.

 • За намаляване на натоварването на долните крайници. За това трябва да се опитаме да не се носят обувки с неприятната nuts и е прекалено висок ток.
 • Избягвате неудобни пози, не седи хвърляне крак на крак, тъй като в тази поза съдове пережаты.

 • Да водят активен начин на живот.
 • Ако е необходимо дълго време да се седи или стои по време на работа да се отделят време за загряване.
 • При наследствена предразположеност към варикозу избягват тежки физически упражнения, нагружающих краката.
 • Не переохлаждаться.
 • Вечерта се практикува краткосрочно обливане на краката със студена вода за тренировка на кръвоносните съдове.

Съдови звезди, носещи неприятности като козметичен дефект, лесно се лекуват със съвременни методи в условията на козметична клиника. Обаче ангиоэктазия често – повече, отколкото просто външен недостатък на кожата. Преди да се предприемат стъпки към тяхното премахване, трябва да се извърши проверка и се увери, че те не са симптом на сериозни заболявания.

Видео: съдова сеточка в програма «Здраве»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00116 sec