Сепсис (отравяне на кръвта): симптоми, лечение, причини

Сепсис е често се нарича заражением кръв, може би не съвсем-медицински, но е разбираемо. На всеки човек е известно, че поселившаяся в организма на инфекция и където те създали своя фокус, може да проникне в кръвта, за да започнат там да се размножава и да доведе до тежък прогрессирующему и да е заболяване, което без сериозни терапевтични дейности не спечели (за съжаление и те не винаги се оказват ефективни). Това обаче не означава, че всеки гнойный процес, неизменно завършва сепсисом.

Проникване в кровеносное руслото на някаква бактериална флора, като например, при ожулвания не може да се счита за «заражением кръв». Защитните сили на организма, ако те са достатъчно високи, отдаване под наем краткосрочно пребиваване, разпознават врага и да го обезвредят, така че главното условие за предупреждение на сепсис смятат, че не са характеристиките на самото патогена, а състоянието на имунната система на човека.

Септицемия при децата проблемът е специална, защото детския имунитет е несъвършена, както и други системи, така че най-често този проблем се отнася и за деца, току-що се яви на светлината. Как и защо възниква сепсис при новородени? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим в тази статия, обаче преди няколко живеят на класификация на сепсис като цяло и ще ви запознаем читателя с основните видове с това тежко заболяване.

Класификация по различни черта

При класирането на сепсис се използват различни принципи, например, разновидност на заболяването се определя в зависимост от характера на причинителя:

 • Бактериален процес;

 • Болест, поради размножаване на гъбична инфекция;
 • Bacterially-грибковый вариант (микст-сепсис);
 • Вирусен (според някои автори, въпреки, че други такива природата отхвърлят). Вероятно тук се има предвид генерализованная виремия, намаляване на имунитета и присъединяване на вторична инфекция, която ще предизвика септичен състояние.

В зависимост от произхода на разграничаване грибковый, бактериална, грамотрицательный и грамположительный, при това забелязано е, че грамотрицательный вариант дава най-тежки клинични прояви.

Класифицират сепсис и с оглед на въвеждане на врата на инфекцията:

 1. Тонзиллогенный (гърлото);
 2. Отогенный (ухо);
 3. Одонтогенный (зъби);
 4. Инфектирането;
 5. На таза;
 6. Криптогенный, ако входна врата са неизвестни.

Интерпретиране на сепсис и като усложнение на основното заболяване:

 • Акушерска-тазова (раждане, изкуствено прекъсване на бременност), той също и хирургически;
 • Хирургично лечение (постоперативни, посттравматический). Посттравматический хирургически сепсис има 2 форми на клиничното протичане (раневая, постшоковая), но във всеки случай това е особено опасно за живота на състоянието на пациента;
 • Урогенитальный.

По този начин, всичко, което е свързано с рани, оперативни вмешательствами, политравмой, раждане и други обстоятелства и е дало в крайна сметка «отравяне на кръвта», се отнасят до операция сепсису. Терапевтични сепсис възниква на фона на дълбоко имунодефицитен ние немощни пациенти. Някои медицински манипулации (въведение нестерильных инфузионни разтвори, продължителна употреба на интравенозен катетър) са в състояние да доведе до развитието на терапевтични сепсис.

Допълнение към горното, септичен процес се отличават по форма на клиничното протичане:

 1. Молниеносная форма се различава бързото начало, един много тежък течение и е изключително неблагоприятна прогноза. Още в първия ден на болестта е очевидна необратимость процес, смъртта на пациента настъпва в рамките на два-три дни.
 2. При остър вариант на сепсис събития се развиват не толкова бързо (до седмица). При активни терапевтични дейности при пациент има шанс да «излезете».
 3. Подострый сепсис може да отнеме до 3 месеца, а дори и повече, разбира се, за него не е толкова ярко изразена;
 4. Хрониосепсис протича доста дълго (до една година).

Има ли хроничен сепсис при деца – спорен въпрос. Някои автори са склонни към това, което хрониосепсис има и протича с постоянна субфебрилитетом, други твърдят, че перманентное повишаване на телесната температура до 37,2° – 37,5° причиняват някакви хронични вялотекущие заболявания, още повече, че в общия анализ на кръвта често липсват някакви промени.

Това е кратка информация за сепсисе като цяло, но предмет на нашата дискусия е сепсис при новородени (неонатальный и постнатальный), към който трябва да се върнем.

Заплахата от сепсис

Ако на 1000 новородени според статистиката на сепсис пада до 0,4% от случаите, това предсрочно деца, съставляват в този дял най-много. Тази тежка болест ги заплашва до 10 пъти по-често.

Основната причина за възникване на сепсис у малкия човек смятат стафилококус ауреус (грамположительная сферични бактерия), за да бременни жени, за да информират преди раждането. С него нещадно се борят всички родилния клон на планетата, но това се случва, че битката се оказва неравным патоген печели. Освен златистия стафилокок, предизвика сепсис могат да станат всички бактерии (грамотрицательные и грамположительные), както и по-ниските гъби и вируси, значително се намалява на защитните сили на бебето. Всички те взети заедно в статистиката на детската смъртност задържат процеса на 3 или 4 място, сред други болести на новороденото.

Фактори, които понякога стават причина за «инфекция на кръвта» на новороденото, може да се нарече:

 • По-продължителната хронична бактериална или друга инфекция по време на бременност. Особено това се отнася за инфекционно-възпалителни заболявания на урогениталния тракт, които често други създават предпоставки за формиране на раждането на септичен процес (до 10% от случаите).
 • Предсрочно, слаби с вродена гипотрофией или с родова травма на децата по-податливи на влиянието на инфекции и развитие на септичен състояние. В това отношение не обикалят внимание и гемолитическую болест на новороденото (ГБН), включена в списъка на благоприятна сепсису фактори.

 • Нарушение на санэпидрежима на мястото на болницата, неспазване на правилата за хигиена в домашни условия, грешно грижа за малко дете.
 • Инжектиране на новороденото по време на раждането или по време на пребиваването си в болнични условия щамове, които ние наричаме внутригоспитальной инфекция (за съжаление, всеки стационар е сама по себе си, защото тя е условно патогенна за възрастен здрав човек не е опасно, но към антибиотици е доста стабилна).
 • Закъсняло внимание към местните огнища гнойной инфекция, забава или липсата им премахване.
 • Нежеланието кърмите или други причини, които пречат на началото на началото на кърменето, в превод на изкуствени смеси в първите дни от живота.

Пъпната сепсис

Всеки от изброените по-горе фактори (или всички заедно) може да предизвика проникване на инфекциозен агент в пъпна рана, тъй като до пълното зарастване тя е отворена врата за различни живеещи в околната среда на микроорганизмите, способни да стартирате гнойный процес. Освен това, инжектиране на рани може да се случи при въвеждането на медикаментозных лекарства в пъпна венку (ГБН, реанимация) или в други случаи, дължащи се на незрелостью на кожата и кръвоносните съдове или други обстоятелства.

Признаци на «заразяване на кръвта» при пупочном сепсисе:

 1. Раната лошо лекува, кожата около пъпа червена и отечная, развитие на местното гнойного на процеса се определя визуално;
 2. Детето се притеснява, лошо спи и яде, спира да наддава на тегло;
 3. Е нарушено храносмилане, стол хаотично, повръщане, хлапето има намаляване на теглото;
 4. Треска, на базата на който е възможно появата на спазми;
 5. Дишането при бебето често и повърхностно, недостиг на въздух;
 6. Цвят на кожата покрива придобива сиво-жълт оттенък, нежно кожата на бебето е покрита гнойничковой обрив, на някои места се наблюдават мелкоточечные кръвоизливи;
 7. Изразена интоксикация признаци на полиорганных нарушения, значителна промяна във формулата общ анализ на кръвта и други лабораторни тестове, се посочва в разгара на болестта.

Междувременно, симптоми на сепсис не винаги се проявяват еднакво:

 • Може да се развива бавно и малосимптомно, с подобрения и ухудшениями състояние;
 • Даде рязко изразена форма септицемии с откриване в кръвта на огромната концентрация на микроорганизми и продукти на тяхната жизнена дейност (токсини);
 • Изтече с гнойными метастази (септикопиемия) в мастната фибри и вътрешните органи.

Но по-често при децата това се случва

При деца на първия месец от живота с по-голяма честота заболяването се наблюдава по втория вариант (септицемия). И това се отнася не само за пъпната сепсис, инфекциозен процес. Ако детето се срещна с патогени в утробата, тогава заболяването обикновено е остро или дори фулминантна време, има много случаи на септичен шок.

Постнатальный сепсис обикновено се дава малко време за мислене и за вземане на мерки. Той не се развива толкова бързо, тъй като върху формирането на първичното огнище ще отнеме няколко дни, а понякога и седмици. Показатели за общ анализ на кръвта се променя незначително, за заболяването показват само симптомите на интоксикация. И само в периода на разгара на болестта състояние рязко се влошава, температурата се покачва, се засилват токсикоз, се появяват признаци на поражение на вътрешните органи.

Вторични гнойни огнища (септикопиемия) при новородени се появяват рядко, но в подобни случаи те са предимно избират места за локализация в белия дроб, костите, мозъка на детето. Продължение на този процес е остро, със значително изместване в общ анализ на кръвта (огромно количество левкоцити). Но (внимание!) грамотрицательный сепсис може дълго да се маскира, а след това има да се оправя без висока температура на тялото и най-ярките симптоми на генерализирана инфекция (клиника оскъдна, признаци на интоксикация).

Тежестта на състоянието на бебето се оценява по выраженности явления токсикоза и степента на увреждане на вътрешните органи.

Остра фаза на заболяването продължава доста дълго време (до 2 месеца, а за новородено — това е един значителен период), ако с нея изобщо успяват да се справят. Без активен антибактериален лечение и иммунокоррекции едва ли може да се очаква благоприятен изход. Усложнения, сепсис също толкова сериозни, както и самият процес:

 1. ДВГ-синдром (синдром на диссеминированного вътресъдова кръвосъсирването);
 2. Дисбактериоза;
 3. Полиорганная недостатъчност (чернодробна, бъбречна, дихателна недостатъчност-синдром, гнойный менингит и др).

За съжаление, процентът на смъртност на новородените при сепсисе остава висока, понякога достигайки 40%, а при внутриутробном инфицировании и повече (60 — 80%). Оцелели и выздоровевшим деца също трябва неподсладени, тъй като цял живот ще ги съпътстват такива последици от сепсис, като:

 • Слаба устойчивост към респираторно инфекции;
 • Белодробна патология;
 • Сърдечни заболявания;
 • Анемия;
 • Забавено физическо развитие;
 • Поражението на централната система.

Как се признае тази тежка болест?

Ясно – подобна патология у дома не се лекува, с нея и болници-това не винаги се справят добре. При диагноза сепсис на първо място се вземат под внимание, осовите признаци на «заразяване на кръвта»:

 1. Начална гнойный разсадник;
 2. Формирането на вторични метастази;
 3. Липсата на ефект от активно лечение с антибиотици (начална огнището елиминиран и явления на интоксикация като са, така и да има).

Освен опорни симптоми, може да има или да няма място за други прояви на (комбинация от 3-4 синдроми), сочещи на полиорганную недостатъчност или развитието на септичен шок. Наричат ги факультативными, тоест, не е задължителен:

 • Энцефалопатический синдром, който включва летаргия, слабост, повишаване на рефлекси, дете «разучивается» суче от гърдата, е нарушен терморегуляция, във връзка с това могат да се появят гърчове.
 • Респираторни симптоми (задух, апнея);
 • Кардиоваскуляные промени (сърдечен ритъм е нарушен, глухи тонове, на границата на сърцето разширени, увеличен черен дроб, отоци, «мраморна» кожа и симптом на бели петна посочват нарушаване на кръвообращението в микроциркуляторном начин).
 • Стомашно-чревния синдром (безкрайни регургитация, разстройства на функцията на СЧ – повръщане, диария, запек).
 • Дистрофический (първоначално детето престане да наддава на тегло, а след това загуби на разположение, кожата на бебето става суха и несъвършена, губи еластичност, появяват опрелости).
 • Пикочната вариант (белтък в урината, много бели кръвни клетки, червените кръвни клетки, бактерии).
 • Промяна от страна на кръвоносната система, участие в процеса на черния дроб и далака формират хеморагичен, желтушный, анемический, печеночно-селезеночный (гепатолиенальный) синдроми.
 • Септичен шок: кома, бледност на кожата покрива, намаляване на сърдечната честота (брадикардия) и на кръвното налягане, оток на белия дроб, спиране на отделяне на урина.

Лабораторни и други методи за диагностициране на

 До основните методи за диагностика при сепсисе включват:

 1. Общ анализ на кръвта (АОК), който взема всеки ден (на първо повишаване на левкоцитите с тенденция към покачване, промяна на формулата на ляво, след това падане на нивата на белите кръвни клетки (още левкопения), развитие на анемия).
 2. Общ анализ на урината (ОАМ), в порции — преходен протеин, lactic, кръв.
 3. Бактериологическое проучване (засаждане от първичното огнище, определяне на чувствителност към антибиотика, кръв по стерилитет).

Допълнителни методи включват:

 • Бактериологический анализ на различни среди на организма (урина, изпражнения, ликвор);
 • РЕЗЕРВОАР (биохимичен анализ на кръв), която оказва положителен CRP (С-реактивен протеин), нарушение на албумин-глобулинового съотношението, с висока концентрация на билирубин, повишена урея, промяна на киселинно-основното състояние (КОС);
 • Проучване на иммунологического статус (намалява фагоцитарные способността на неутрофилите, пада нивото на Т-клетките и на допълнение, се увеличава концентрацията на имуноглобулини от клас М и А).
 • R-графия и ултразвукова диагностика (ЕХОГРАФИЯ) на вътрешните органи, електрокардиограма (ЕКГ).

При внутриутробном инфицировании задължително е изследване на риска патоморфологом с цел откриване на възпалителен процес, който стана причина за сепсис новороденото.

Ролята на лекари и родители

Сепсис – неотложно състояние, изискващо незабавна хоспитализация малко пациента в стационарни условия. В болница с първите минути на медицинските специалисти започват да се борят с патогени (антибиотици с широк спектър на действие, иммунокоррекция), се извършва корригирование на метаболитните процеси и детоксикацията. Активни действия в разгара на болестта не се разпространява извън границите на компетентност на лекарите, а ето период на рехабилитация до голяма степен зависи от родителите. Выписавшийся от болницата детето ще бъде под строг контрол на лекар още цяла година, през която трябва да:

 1. Веднъж месечно показване на детски педиатър и (по показания) други специалисти: УНГ-лекар, невролог, иммунологу;

 2. След изтичането на първия месец се явя на общите анализи на урината и на кръвта (след проучване се повтаря на всеки 3 месеца) и, ако детето страда от чести възпалителни заболявания, да иммунограмму.

На отговорността на родителите се крие и цялата определен лекар на лечебно-оздравителен комплекс в период реконваплесценции (неспецифическая стимулиране на имунитета, съвет, други общеукрепляющие дейности).

Роднини, живеещи с това дете, специално внимание трябва да се обърне съвместимост санэпидрежима в семейството и на правилата за лична хигиена. Оцелял от сепсис дете по-други деца се страхува от различни инфекции, така че си дрехи, спално бельо трябва да се перат отделно от възрастните, задължително желязо, както и на контакт с външни хора в максимална степен да се ограничи.

Профилактика на сепсис новороденото трябва да започне в периода на бременност на жената (разкриване на остри и хронични инфекциозни процеси, своевременна санация огнища, правилното хранене, своевременното лечение гестозов). Важно е спазването на хигиенни правила, посещение на училище бъдещите майки, е задължителна подготовка били познати да възпрепятства кърменето, който няма, нека най-добрите, изкуствени смеси да не се заместват.

Видео: сепсис и неговото лечение

READ  Капиллярное кървене: първа помощ, признаци, симптоми, че човек трябва и не може да се направи, как да се спре

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00124 sec