Шум в ушите, главата, шум, бучене: причини, лечение

В кое ухо звъннат? Вероятно всеки от нас, или самият някога задавали този въпрос, или го чу от друго лице, движимо идея е да се предскаже бъдещи събития. Правилният отговор означаваше изпълненията на желанията на собственика на мистериозен шум. Това се случва, че в ухото се появяват неизвестно откъде достига звучи просто така. Те непродолжительны във времето, но все пак не е особено приятно.

Междувременно, шум в ушите може да е следствие от различни заболявания, често, но не задължително, засягащи органите на слуха. Сдавление на гръбначните артерии, като причиняват широко разпространени в нарушение на кръвообращението на мозъка, увреждане на мозъчните структури в местоположението на ствол и малкия мозък, спазми на мозъчните съдове може да доведе до появата на такива неприятни явления, като шум, шум, бучене, както и други странни усещания в органи на затворници в черепную кутия.

Страдание на ухото

Причина за шум в ушите могат да бъдат най-различни житейски ситуации: от временни неудобства, причинени от пътуването на въздушен кораб, до сериозни нарушения в вестибулярном апарат и структури на главния мозък.

Да предизвика неприятни усещания в ухото са в състояние различен вид увреждане на анатомични структури на ухото, развитието на възпалителен процес в различните отдели на органа на слуха, попадането на чужди тела в ушния. Обикновено в подобни случаи страдат само ухото, други, близки до него органи, остават безучастными към случващото се събития. По този начин, шум в ушите от време на време или постоянно, може да преследва човек, в сила следните обстоятелства:

 1. Причина за гула в ушите, понякога може да става акустична травма, причинена от пребиваването на човека в помещението, изпълнен с неясни звуци. Например, посещения на концерти и слушането на музика, например хард рок, работа в предприятията на тежката промишленост, където всички удари и разтърси цяла работна смяна. Първи в тишина, лицето продължава да чувам целия този шум в ушите и главата, което, обаче, е временно и преминава себе си, особено ако не се пренасят. Обаче може да се откаже от естетически изкушения (музика), но дозиране на работа в цеха се занимава с трудовото законодателство, който е в списъци на вредните професии (повишен шум влиза в тяхното число).

 2. Запушен, шум в ушите и главата, виене на свят при някои се появява по време на полет в самолет или на скок с парашут. За такива хора казват, че те са слаб вестибуларен апарат, така че без значение колко манило небето, професия пилот им «не грее», така и от парашут трябва да се откаже по причина на своите индивидуални характеристики. Резки колебания в атмосферното налягане предизвикват у тях баротравмы, които и дават съответните симптоми.
 3. Слабост На вестибуларния апарат намеква и при морска болест, която се развива при хора, които имат висока вегетосоматическую реактивност в отговор на различни дразнещи фактори (в този случай – склон). Разбира се, на първо място тази забележка се отнася до хора, които знаят за своята съдова дистония (НЦД, вегетососудистый симптомокомплекс).
 4. Едва ли можете да се справите с внимание шум в ушите, възникващи при кесоновата болест – основният проблем на водолази и любители на морските дълбини (водолази). Декомпрессионная кессонная заболяване, може да носят определена опасност (до смъртта на човека), между другото, също водолази, професионална патология тя е за изследователи на земните недра и на миньорите.
 5. Шум в ушите и много други неприятни симптоми може да доведе до проникване в ушную мивката насекомо, което на първо място, продължава да живее и при това се опитва да се измъкне от плен. Кой го издържа – все още изтръпвам спомня за ужасен инцидент.
 6. Най-често, може би в ухото попада вода, но всички знаят от детството си, как да се ускори я вытекание. Трябва да се разбърква интензивно показалеца си слуховом пътеката и едновременно (по възможност), наклонив главата надолу и настрани, попрыгать на левия крак, ако шум в лявото ухо или към дясната, ако засегнатите дясното.
 7. Нарушение на слуха, запушване, който присъства постоянно шум в лявото ухо или в дясно (без значение) често е последица от образуването на сярна корк.
 8. В ушите шум и периодично да «стреля», така че не е урина толерира (болка е равносилно на зъбобол), в дълбините на слуховия проход, изгаряния и ужасно сърби, той се изчервява, а след няколко дни от ухо започва да се отдели жълто-зелена течност (гной). Тази болест много от детството си запознат, това е възпаление на средното ухо.

В главата ми — като в стария радиоприемнике

Доста често е причина за шума в ушите се превръща в съвсем друга болест, която, макар и да не засяга орган на слуха в буквалния смисъл на думата, косвено влияе върху него:

 • Спазъм на кръвоносните съдове на главата, трайна артериална хипертония или значително повишаване на кръвното налягане на други причини, които почти винаги е придружено от виене на свят, мельканием мушек и появата на цветни геометрични фигури пред очите, сжимающей болка в гръдния кош и… жуженето в ушите.
 • Причини за шума в ушите и главата могат да се крият зад несостоятельностью съдовите стени при атеросклероза на мозъчните артерии, защото при тези обстоятелства страдат мозъка, без да получават кислород и хранителни вещества в достатъчни количества.
 • Често шум и звъннат в ушите при прилагането на ототоксични антибиотици (гентамицин, стрептомицин) и отделни диуретични лекарствени средства, в голяма степен допринася за намаляване на кръвното налягане.
 • Появата на шум в ушите и комбинацията му с виене на свят, нарушение на походката, изтръпване на крайниците при по-млади хора дава известни основания за предположения за развитие на доста сериозно на патологичния процес, наречен от множествена склероза.
 • Предположи невриному (тумор на слуховия нерв) позволяват на тези симптоми като шум в лявото ухо (или в долния – в зависимост от локализацията на тумора). Освен това, за невриномы са характерни и други клинични прояви: виене на свят, намаление на слуха, нарушение на моторната координация, чувство за проследяването стъпки пълзи от насекоми по лицето. Симптомите на новообразувания се появяват тогава, когато тя започва да изтръгне околните тъкани, т.е. той е в състояние на продължителен период от време «да мълчи».
 • Постепенното развитие на загуба на слуха от шум в ушите често свидетелства за развитието на хронично прогресиращо заболяване, наречено отосклерозом. Като цяло, процесът ще дебютира с една ръка, но с течение на времето перекидывается на втора.
 • Шум в ушите и главата, гадене, понякога повръщане, виене на свят, се считат за основните симптоми на болестта на Мениер.

 • Когато шум и пулсира в ушите, има основания да се предположи сериозна патология. Ако пациентът сърцето започва да чува в пълния смисъл на думата (пулса в ушите удари в унисон с неговото сърце), може да се предположи, артерио-венозную мальформацию или новообразование, която е взела своето начало в рамките на тази на черепа кутии (глиома, менингиома) и сдавливающее околните тъкани (орган на слуха може да се окаже непреодолим близост).
 • Шум в ушите и главата много често се съпровожда с тази често срещана болест като остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Спазъм на мускулите и сдавление позвоночной артерия пречат на нормалното протичането на ток на кръвта в мозъка, в резултат на което той недополучает кислород.
 • Някои форми на мигрена (базилярная) сред други симптомите са шум в ушите и шум в главата ми.

По този начин шум и в двете ушите е повече характерен за съдова патология, шум в лявото ухо възниква по същите причини, че и в дясно, това е мястото, където е поражението, там има и притеснен. Във всеки случай, ако зашеметяващи ефекти в главата се намират постоянно, продължават дълго време, но все още са придружени от други симптоми (световъртеж, гадене, повръщане и др.) – екскурзия до доктор е неизбежен. Трябва да се помни, че опит да се освободим себе си от нежелано гула и несъстоятелност не винаги води до успех.

Как се лекува — зависи от произхода на шум

Какво да правя и как да се лекува – вечният въпрос при всеки непорядке в организма. Шум в ушите – не е изключение, той отвлича вниманието от много дела, особено изискващи концентрация и внимание, способност за работа пада на жизнената дейност оставя много да се желае, но въпреки това да отидат на лекар не винаги е на лов, още повече, ако нищо не ме боли. Междувременно, подобно на терапия на други патологични състояния, лечението трябва да бъде на първо място е насочено към ликвидиране на причините, доведе до заболяване, ако това, разбира се, е възможно.

Най-простите съвети на хората, които се чувстват такива неудобства от време на време и са твърдо убедени, че знаят причината за шум в ушите:

 1. Музикални ентусиасти препоръчват попридержать си зависимости, в противен случай след слушане на любимата си музика, тя още известно време ще звучи в главата противно желание. Ако не следвате тези инструкции и не почиват от любимите ритми, а в близко бъдеще може да се грижи за себе си слухов апарат;
 2. Хората, страдащи в мисии и пътувания в морски лайнера, но често заминаващи да бъдат в командировки или на круиз, се препоръчва да преминете на наземни видове транспорт или смяна на работата. При морска и въздушна болест понякога предписват хапчета от шум в ушите – аэрон, например;
 3. Работниците и служителите, теряющим слух за производство, предлагат промяна на обхвата на дейностите (лесно е да се каже – да е трудно да се направи);
 4. Склонни към отитам пациенти, постоянни посетители на УНГ-лекар, дават напътствия пазите ушите.

По принцип, шумове, свързани с влиянието на неблагоприятни фактори директно в ухото, може да мине без специално лечение, ако навреме се вземат мерки, насочени към премахване на причините. Изключение правят възпалителни процеси, локализирани в ушите, които изискват прилагането на различни медикаменти, както и насекоми и сяра, тапи, които трябва да се извлича с помощта на специални приспособления.

Лечение на основната болест

Що се отнася до шум в ушите и главата, които са резултат от патология на кръвоносните съдове, тумори и други патологични процеси, то с тях трябва да се бори, въздействайки на основното заболяване:

 • При спазми на кръвоносните съдове и артериална хипертония предписват сосудорасширяющие и гипотензивные средства;

 • Като таблетки от шум в ушите добре се развиват съдови лекарства: кавинтон, актовегин, глиатилин, антистен, капилар, циннаризин, в крайна сметка, кой какво помага. За сметка на своите способности да подобрява мозъчното кръвообращение, те са наистина ефективни в много случаи и ако на пациента се стори, че данните лекарства са прекалено скъпи или по други причини, недостъпни, известен и, между другото, е доста популярен глицин винаги има в аптеките. И е евтина;
 • Проблеми в шийните част може да отслаби обичайно за пациента техники: използването на яката Шанца, физиотерапевтични процедури, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) в период на обостряне;
 • От шума в главата при мигрена спаси противомигренозные лекарства, които взима индивидуално лекуващият лекар;
 • Лечение на болестта на Мениер – системно, симптоматично, профилактично, цялостно периодично се провежда в болница. За съжаление, за да се справят с такава патология е много трудно, затова предимно усилия са насочени към негативно облекчение изтощително на пристъпите, забавяне прогресията на намаляване на слуха, намалена выраженности симптоми (световъртеж, гадене).

Дума, за всяка една конкретна причина – на своя подход. Това ще бъде лесна терапия, която струва само препоръки или таблетки от шум в ушите, или се борят с шум ще прерасне в дългосрочно проучване и тежко лечение – ще покаже времето, тъй като единна рецепта при цялото разнообразие на шум, просто не съществува.

Видео: шум в ушите (тинитус), Д-р Шперлинг

READ  Анализ на кръвта за глисти: при деца, възрастни, цена, invitro, видове глисти, симптоми и лечение гельминтоза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec