Синдром на класики PQ (CLC): причини укорочения интервал от време и на феномена, лечение

Усещането учащенного на сърцето, или тахикардия, придружена от много по-висока честота на сърдечните съкращения (над 100 в минута), може да се дължи на много заболявания, приводящими до аритмия. Често тези симптоми, заедно със специфични промени в электрокардиограмме, се основават на анатомични особености на проводната система на сърцето, която отговаря за правилния сърдечен ритъм. Събирането на подобни характеристики е клинични синдроми, генерализирано понятие укорочения на интервала PQ.

Така че, синдром на класики на интервала PQ, се нарича група электрокардиологических признаци, на основата на възникването на които е да се намали времето за постигане на електрически дестилат от камерна мъждене чрез атрио-вентрикулярного връзка. Към тази група се отнасят синдроми Wolff-Паркинсон-Уайт (ЕВО-синдром), а също и синдром на Чиновник-Леви-Кристеско (Clerc, Леви, Cristesco — CLC-синдром). Данни синдроми могат да се появят във всяка възраст, дори в периода новорожденности, независимо от половите различия.

Какво се случва при синдрома класики PQ?

Интервала PQ — това е чисто электрокардиографический критерий, позволяващ да се оцени времето за предаване на електрически импулс от синусового възел в предсърдие до сократительных влакна, разположени в желудочках. С други думи, той показва работата на атрио-вентрикулярного връзка, на своеобразен «ключ», перенаправляющего електрическо възбуда, с мъждене до желудочкам. В норма той е не по-малко 0.11 секунди и не повече от 0.2 секунди:

 • Увеличаване на интервала на повече от определено време, отразявайки забавянето на провеждането на атрио-вентрикулярному възел,
 • Скъсяване — за прекалено бързото провеждане на възбуда. Всъщност, идва по-често импульсация камерна, с така наречените «отхвърляне» на възбуда.

Скъсяване на определен интервал се дължи на наличието в състава на проводната система на сърцето допълнителни греди на провеждане. Именно в него се извършва допълнително проучване на импулси. Така че в определени моменти желудочки получават двойна импульсацию — физиологични в обичайния ритъм (60-80 в минута), и патологическую, чрез връзки.

Патологични връзки могат да бъдат няколко, и всички те са наречени фамилиями автори, за първи път ги отворена. Така, снопове Кент и Махейма са характерни за синдрома на ЕВО, а Джеймс — за синдром на CLC. В първия случай патологична отменя импулси идва от мъждене директно към желудочкам, във втория — снопче на Джеймс преминава в състава на атрио-вентрикулярного възел, т.е. стимулира първоначално възел, а след това вече и желудочки. В сила «пропускателната» способност на AV-възела част от импулси, проведени до желудочкам, се връща по същия сноп към предсердиям, затова при такива пациенти голям риск от развитие на пароксизмальной наджелудочковой тахикардия.

По какво се различава синдром и феномен?

Много от пациентите, след като видя в ареста ЕКГ понятия, феномен или синдром на CLC, могат да озадачиться, че от тези диагнози е по-страшно. Феноменът на CLC, при условие начин на живот, правилното и редовно наблюдение от кардиолог, голяма опасност за здравето не е, тъй като феномен е наличието на признаци на укорочения PQ по кардиограмме, но без клинични прояви пароксизмальной тахикардия.

Синдром на CLC, от своя страна — това е критерии за ЕКГ, придружени от пароксизмальными тахикардиями, по-често наджелудочковыми, и може да стане причина за внезапна сърдечна смърт (в относително редки случаи). Обикновено при пациенти със синдром на класики PQ се развива наджелудочковая тахикардия, която доста успешно може да бъде купирована все още в етап на спешна медицинска помощ.

Защо възниква синдром на класики PQ?

Както вече беше посочено, анатомический основата на този синдром при възрастни е вродена черта, тъй като допълнителни гроздове на провеждане се формират още по внутриутробном период. Хора с такива греди се различават от обикновените хора само по това, че имат повече … «ниточка» в сърцето, която взема активно участие в провеждането на импулса. А ето как себе си да поведе сърцето с този лъч, ще бъде установено по отношение на растежа и израстването на човека. Например, при деца синдром на CLC може да започне да се проявят както в ранна детска възраст, така и по време на период, т.е. по време на бързия растеж на организма. А може да не се прояви напълно, така и да останат само электрокардиографическим феномен през целия съзнателен живот до дълбока старост.

Причината, поради която синдром все пак започва да се прояви пароксизмальной тахикардией, не може да се нарече никой. Въпреки това, известно е, че при пациенти с органична патология на миокарда (миокардит, инфаркт, хипертрофична кардиомиопатия, порок на сърцето и др) пристъпи на тахикардия се появяват много по-често и клинично протича с по-изразена клиника и с тежко общо състояние на пациента.

А ето причинители, които могат да причинят пароксизм могат да се изброят:

 • Физическо натоварване, значително или не толкова основната редовна физическа активност на пациента,
 • Психоэмоциональная натоварване, стресова ситуация,
 • Хипертонична криза,
 • Употребата на големи количества храна за едно хранене, пиене на много гореща или много студена течност,
 • Посещение бани, сауни,
 • Разликата външни температури, например, на изхода на студ от много горещите помещения,
 • Повишено внутрибрюшное налягане, например, в момент на силна кашлица, кихане, акта на дефекация, на всякакви опити по време на раждането, вдигане на тежести и т.н.

Как се проявява синдрома на класики PQ?

Клинична картина на синдрома на класики PQ се дължи на появата на пароксизмальной тахикардия, тъй като в межприступный период няма никакви оплаквания от страна на сърдечно-съдовата система на пациента обикновено не се прави. Симптоми тахикардия са следните признаци:

 1. Внезапното, драматично начало на пристъп, причинено от провоцирующими фактори или резултат без тях, само по себе си,
 2. Чувство за силно сърцебиене, понякога с чувство на смущение в сърцето,
 3. Вегетативни прояви — остра слабост, гиперемия или побледнение на лицето, изпотяване, студ на крайниците, страх от смъртта,
 4. Чувство на задушаване или недостиг на кислород, чувството за малоценност вдишване,
 5. Неприятен дискомфорт в областта на сърцето давящего и лют характер.

При поява на посочените по-горе симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, като се обадите на екип строители линейка или като се обърнах в клиниката.

Диагностика класики PQ

Диагнозата се установява след запис на ЕКГ и тълкуване на нейните данни на вашия лекар. Основните ЕКГ-признаци на синдром на CLC:

 • Увеличена сърдечна честота — 100-120 в минута и повече, достигаща на моменти 200 удара в минута,
 • Скъсяване на интервала PQ между зубцом P и желудочковым комплекс QRST по-0.11-0.12 секунди,
 • Нормалните желудочковые комплекси при наджелудочковой тахикардия, и разширени, деформирани — при камерна тахикардия, която жизнеугрожающим състояние,
 • Правилният синусовый ритъм при наджелудочковой тахикардия.

След инсталиране на диагноза и вендузи на пароксизма на пациента се назначава дообследование с цел изключване на груби сърдечна патология (пороци на сърцето, миокардит, инфаркт и др.). От тях е оправдано използването на следните:

 1. ЕХОГРАФИЯ на сърцето,
 2. Инсталиране на монитора ЕКГ в рамките на деня,
 3. Всследование електрокардиограма след физическо натоварване (стрес-тестове, с помощта на велоэргометрии, тредмила, проби с натоварване фармакологическими лекарства),
 4. ЧПЭФИ, или чреспищеводное электрофизиологическое проучване и електрическа стимулация на сърдечния мускул, чрез въвеждане на сонда в хранопровода,
 5. В особено неясни клинични случаи — эндоваскулярное, или внутрисосудистое EFFIE (эндоЭФИ).

План за по-нататъшно изследване и лечение на пациента се определя само от лекуващия лекар.

Лечението на синдрома на класики PQ

 • Феномен класики PQ, наречен феномен CLC, лечение не е необходимо. Това е напълно достатъчно за корекция на начина на живот и редовни прегледи от лекар — кардиолог или аритмолога, за дете — веднъж на шест месеца, за възрастни — един път в годината.
 • Лечението на синдрома на класики PQ (синдром на CLC — Чиновник-Леви-Кристеско) се състои от оказване на първа помощ в момент на пароксизма тахикардия и по-нататъшно приемане на определени лекарства.

Първата помощ може да бъде предоставена на пациента себе си — това е използването на вагусных на проби. Данни манипулация се основават на рефлекторном въздействието на скитащи нерв, който забавя сърдечната честота. Вагусные проби могат да бъдат използвани в момент на пароксизма само в случай, ако пациентът пристъп на тахикардия се е появил вече не е за първи път, той има диагноза и по-рано не е било камерна тахикардия. Освен това, вагусные проби трябва да бъдат подробно обяснени на пациента от лекар. От най-ефективните техники може да се отбележи следното:

 1. Проба с натуживанием (резюме на Valsalva),
 2. Имитация на кашлица или кихане,
 3. Отдръпването на лицето в леген със студена вода, забавено дишане,
 4. Надавливание пръсти с умерена сила на скрити очни ябълки в продължение на три-пет минути.

Възстановяване на правилния сърдечен ритъм се оказва лекар или фелдшер от бърза помощ и се осъществява чрез въвеждане на медикаментозных лекарства венозно. Като правило, това е аспаркам, верапамил или беталок. След хоспитализация на пациента в кардиология стационар провежда лечение на основното заболяване на сърцето, ако има такъв.

В случай на чести пристъпи на тахиаритмии (няколко на месец, на седмица), а също и желудочковых нарушения на ритъма в миналото, наследствени отягощенности на внезапна сърдечна смърт или смърт от кардиологических причините при по-млади лица, на пациента е показано оперативно лечение. Операцията се състои в излагане на радиочестоти, лазер или настинка фактор на допълнителен пакет. Съответно, се провеждат радиочестотна аблация (RFA), лазерна деструкция или cryo-деструкция. Всички показания и противопоказания, се определят от аритмологом, кардиологом и кардиохирургом.

Много от пациентите се интересуват от възможността за постоянна электрокардиостимуляции. ЕКС може да се инсталира, ако пациентът има склонност към пароксизмальной камерна тахикардия, предсърдно камерна и разполага с висок риск от поява на клинична смърт, спиране на сърдечната дейност (асистолия). След това може да се разглежда въпросът за инсталиране на кардиовертера-дефибрилатор, който за разлика от изкуствен водач на ритъма, не налага правилния ритъм, а «перезапускает» сърцето при възникване на такива фатални аритмии.

Възможно ли е развитието на усложнения при укорочении PQ?

Феномен класики PQ нито до някои усложнения, за да не може. Заради това, което е проява на синдрома на PQ е удар тахиаритмии, а след това и усложнения ще бъдат подходящи. Към тях се отнасят появата на внезапна сърдечна смърт, фатални аритмии (фибрилляция камерна), тромбоэмболия на артериите на главния мозък и белодробна артерия, развитие на инфаркт на миокарда, аритмогенного шок и остра сърдечна недостатъчност. Разбира се, тези усложнения се развиват далеч не при всеки пациент, но се помни за тях е нужно на всеки. Профилактика на усложнения е своевременно обжалване на медицинска помощ, както и за навременното провеждане на операцията, ако показанията за такива открити лекар.

Прогноза

Определяне на прогнозата за пациентите със синдром на CLC винаги е трудно, тъй като предварително предвиди появата на тези или други нарушения ритъм, честотата и условията за тяхното възникване, както и появата на техните усложнения, не е възможно.

Според статистиката, средната продължителност на живота на пациенти със синдром на класики PQ е доста висока, а пароксизмальные нарушения на ритъм най-често се появяват под формата на наджелудочковых, а не желудочковых тахикардий. Въпреки това, при пациенти с основната патология на сърцето остава достатъчно висок риск от внезапна сърдечна смърт.

Прогнозата за феномена класики PQ остава благоприятна, а качеството и продължителността на живот на тези пациенти не страдат.

Видео: лекция за синдрома на класики на PQ и го рискове

READ  Телеангиэктазия: при новородени, в лицето, долните крайници, лечение, причини, симптоми, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec