Синдром на Лериша (бифуркация на аортата): симптоми, лечение, операция, код по мкб 10

Синдром На Лериша

Куцота, импотентност, липса на пулс в крайниците, всичко това са признаци на запушване на тръбата на аортата и големите съдове в перитонеума. Тези три характеристики са описани Рене Лериш още в началото на хх век. Заболяване, така и се нарича – синдром на Лериша или синдром на бифуркация на аортата.

Разпространението на синдрома не е толкова висока, по-често се среща при мъжете от напредването на възрастта. Конкретни данни по този въпрос няма, но учените от Америка, беше отбелязано, че за една година при тях се изразходват около 37 хиляди операции за отстраняване на нарушения на проходимостта на коремната аорта.

Причини

Има много причини синдром на Лериша, и повечето от тях имат вторична природа.

Произход, условията и причините за запушване на аортата са различни:

 • вродени заращения, стесняване, изостаналостта;
 • придобити пороци.

Към първите се отнасят:

 • Стесняване (стеноза) и разтягане на стените (аневризма) на артериите от среден калибър.
 • Изостаналост тъкан, орган или на целия организъм, поради нарушения в процеса на эмбриогенеза.
 • Изостаналост или липсата на основните съда — на аортата или белодробната артерия. Това се случва, че детето е вместо отсъствието на артериите обиколни канали за доставка на белите дробове с кръв чрез допълнителни малки плавателни съдове — големи аорто-белодробни клони. Те позволяват да отложат провеждането на операции, но все пак, не може на сто процента да замени изчезнала централен съд— защото операцията все пак се наложи, но малко по-късно.

Към втория:

 • Заболяване с дълъг период на възникване, при който вътрешната стена на най-големия непарного на съда са депозирани на холестерола и другите мазнини под формата на нападения и табели, а самите стени компактен и губи еластичност,
 • Автоимунно възпалително заболяване, поразително аортата и нейните клонове,
 • Запушване на кръвоносните съдове при контакт с тях мигрирующего вътресъдова субстрат, придружени от нарушения на притока на кръв в различна степен (до необратимо некроза, водещ до смърт или загуба на орган).
 • Запушване на кръвоносните съдове, пречи (липса на) ток на кръвта.

Най-честите причини за синдрома на Лериша са първите три болести, свързани с вторично патологиям. Встречаемость първия достигне 94%, за втория и третия, представлява 5 и 1% съответно.

Синдром на бифуркация на аортата се характеризира с белег влошаване на благосъстоянието на пациента. Обикновено кислороден глад се развива бавно, но след като се случва запушване на главния съд, болестта започва бързо да набира скорост, така, че лечението на синдрома на Лериша препарати може да бъде ефективно. При повече от двадесет процента от пациентите се налага да ампутират крайник.

Код по МКБ

По Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, дадено заболяване принадлежи към групата на «Тромбоза и емболия на коремната аорта», синдром на Лериша присвоен код по мкб 10 174.0, клас «Болест на сърдечно-съдовата система».

Симптоми

Пациентите, които посещават лекаря, обикновено се оплакват от болезненост на краката, когато се разхождат – това са основните симптоми при синдрома Лериша.

READ  Аортна септален дефект: при възрастни, деца, новородени, причини, симптоми, лечение

Промяна на кръвообращението зависи до голяма степен от мястото на възникнала патология и в ширината на останалите лумена на аортата. При тежки случаи на аортата в по-ниските места, по-малко отстъпва на ток на кръвта, като следствие, по-добре се компенсира от притока на кръв и по-лесно лечение.

Ако закупоренный парцелът е разположен на високо, а след това и местността на болезнените усещания повече, толкова по-трудно лечението на бифуркация на аортата.

От голямо значение е отделено на малките съдове, които се опитва да замени по-голям, максимално се напълни с кръв. Във връзка с това, най-лошото положение заемат органи, за да се установят в долната част на тялото, към тях притока на кръв видимо преминава към не. Нарушаването на микроциркулацията на кръвта, забавя обмяната на веществата, липса на кислород, всичко това води до атрофия на тъканите.

Болката в краката се проявява в началото при продължителна активност, а след това – и в спокойно състояние. Ниско кръвно налягане в съдовете води до забавяне на обмяната на вещества в тъканите, то се проявява с болка. Компенсация на това явление се осъществява чрез създаване на заобиколни пътища, благодарение на тях клетките насыщаются кислород.

Симптоми на промени, свързани с отлагането на холестериновых, калциеви и мастни плаки вътре в аортата, най-ясно се проявяват:

 • Натрупвания на варта по стените на кръвоносните съдове. Такива образувания са съставени от мъртви тъкани се дължи на попадане в организма на различни инфекциозни микроорганизми. При това, кръвоносните съдове стават по-крехки и тънки. Възниква рискът, че при увеличаване на налягането, те могат да се спукат. И което е най-страшно, такова образование не выводимы от тялото на този етап на развитие на медицината.
 • Синдром На Такаясу. Характеризира се с развитието на в стената на големите артерии продуктивно възпаление, което води до тяхното заращению.

Степен

Клинична картина при липсата на кислород до долния отдел на тялото се развива стадийно.

Общо отделят четири степени на синдрома на Лериша:

 • Болезнени усещания несильные, се характеризира с периодична загуба на чувствителността на крайниците;
 • След преодоляването на два — петстотин стотин метра има неприятни усещания в краката, човек започва да се отпуснат, След известно време, пациентът започва да се чувства такава болезненост вече само след 200 метра;
 • Заболявания възникват не само при обращение повече, но и в състояние на покой;
 • Невъзможност за движение. По долните крайници се появяват язви некротического тип.

Диагностика

Има три основни начина на диагностициране на бифуркация на аортата:

 • Разглеждане с невъоръжено око;
 • Изследване с помощта на апаратура;
 • Телени работата на вътрешните органи.

В началния етап На определяне на класа на заболяването посочват липсата на пулс в крайниците, промяна на техния цвят, това може да побледнение или зачервяване и дори посиняване, изчезване на мускулната тъкан, най-ниската температура, липсата в тях на косата, при някои настъпва безплодие. Четвъртият етап на синдрома на Лериша се различава появата на венозни язви.

Методи, свързани с използването на технологии, включват:

 • Разглеждане на притока на кръв, с помощта на метода, на основата на който се намира, е отражение на ултразвука от пътуващите частици на кръвта. Тяхната честота се определя высокочувствительными сензори и възпроизвежда апарат. Оценка на притока на кръв.
 • Регистрация на промени обема на орган или част на тялото, в зависимост от набор от стимули. Оценява пълнотата на кръвоносните съдове с кръв.
 • Регистрацията е движение на артериалната стена, независимо дали те възникват под въздействието на вълните на кръвното налягане при работа на сърцето. Оценява пълнотата на кръвоносните съдове с кръв.
 • Заснемането на вътрешната структура на съда, с помощта на рентгеновых лъчи. За да можете да видите картина на речното корито.
 • Походова аорто-артериография. Визуален контрол изследване на артериите чрез въвеждането на лумена на съда на специални вещества. Показва аортата и близо, намиращи се на кръвоносните съдове, на тяхното състояние.
 • Или получаване на изображения на аортата и нейните клонове в рентгенограмме.
READ  Норма показатели на кръвта: деца, жени, по време на бременност, мъже, възрастни, таблица

Слушането открива шум в мошеник в слабините. Основният симптом синдроми, са липсата на пулса и наличието на шумове.

Диагнозата се поставя, като се има предвид патология на кръвоносните съдове, при което лумена на аортата напълно се свива, и болка от външната част на бедрата, не е свързано с физически усилия, артерия пульсируют, систолических шум няма.

Лечение на

Лечението на синдрома на бифуркация на аортата, насочени към избавяне от симптоми и са основната причина на заболяването – кислороден глад на тъканите на организма.

Има два начина за лечение на синдром на Лериша:

 • С помощта на лекарствата;
 • Оперативната намеса.

При откриване на пациента за първично или вторично степен на развитие на синдрома на Лериша, той е много подходящ за медицински начин. Ако пациентът се диагностицира третата или четвъртата, след това тук ще помогне само операция.

За да се постигне желаната цел, в зависимост от действията на исхемия, специалисти предписват средства, които допринасят за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на АДА, подобряване на циркулацията на кръв. Продължителността на курса терапия е от един до три месеца. Назначени специални упражнения, индивидуално за всеки пациент, поддържащи тонуса на мускулите и кръвоносните съдове. Освен това, се препоръчват масажи и преминаването на лечение в санаториуми и курорти, сероводород, кални бани. За да се подобри общото състояние на болния, са включени и народни средства за защита, позволяващи подобряване на притока на кръв.

Какви лекарства се прилагат при бифуркация на аортата:

 • Инвазивни средства, които допринасят за разширяване на кръвоносните съдове. Противопоказания: нарушения на сърдечния ритъм, глаукома, хипертрофия на простатата.
 • Група н-холинолитиков действащи предимно на чувствующие никотин рецептори на мембраната на мястото на свързване на невроните, разположени в автономната ганглии. Инвазивное въвеждането на или приемането вътрешно под формата на таблетки. Противопоказание: алергии, диабет.
 • За намаляване на вискозитета на кръвта използват средства, които са въведени различни начини. Има и капки, хапчета и капсули. Курсът на лечение е равна на три, четири месеца.

Доза и вида на лекарството винаги се подбират специалист. Самостоятелност в този случай по-добре да не се упражнява. Спрете приема на даден медикамент могат да бъдат само в случай, че са започнали да се проявяват странични ефекти, или има някаква лична непоносимост към компонент.

READ  Акроцианоз: какво е това, при новородени, възрастни, причини, лечение, симптоми, диагностика и профилактика на

Операция

При третата и четвъртата степен на кислородна недостатъчност се назначава операция.

При бифуркация на аортата хирургическа намеса се извършва само по два начина:

 • Премахване на засегнатия участък крайници. Този метод на лечение на синдром използват, ако точно ясно, къде се намира обструкция и степента на патологията.
 • Създаване на допълнителен канал, за ток на кръвта от специални изкуствени тръби. Този метод е приложим, ако лумена на аортата все още не е напълно затромбирован.

Но има няколко противопоказания за извършване на операции:

 • Прекаран инсулт;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Недостиг на приходи на кръв към сърцето или бъбреците;
 • Цироза на черния дроб.

Народни средства за защита

Народни средства за лечение на синдром на Лериша се прилагат най-вече за разширяване на кръвоносните съдове.

Ще Опишем някои рецепти от народната медицина:

 • Лимон, мед, чесън. Смесени продукти се съхраняват на хладно място, приемът се извършва пъти на ден по 1 чаена лъжичка часа. В замяна чесън все още вземат масло. Тя се смесва с другите две съставки. Прием и съхранение при това не се променя.
 • Друг начин, това е настойка от secundiflora, това е дърво, растящо в Япония. Шушулки на растението се нарязват и се изсипва разреден спирт, оставят на тъмно място в продължение на 21 дни. Приемът се осъществява след ядене, 3 пъти на ден по една супена лъжичка часа.
 • Отвара от коприва. Идват листа от коприва и кипятятся. След което тази вода се прецежда и се правят приятна вана за крака за една нощ. Процедурата се повтаря през един ден.

Има и други, важното е преди прилагането на рецепта за проверка на степента на сигурност, и възможността за алергична реакция към съставка. И, разбира се, трябва да се разбере, че рецептата трябва да бъде да ви хареса и да се подхожда финансово.

Прогноза

Синдром на Лериша има страшни последици, така че да дръпне с лечение не си струва. При първите признаци за появата на синдром, трябва да се консултирате с лекар. Ако един специалист по регистрира първа или втора фаза на развитие, това заболяване се лекува сравнително лесно, достатъчно консервативен начин. Ако пациентът стартира ситуацията така, че се появяват на мъртвите тъкани на краката си, а след това вече, без операция няма да мине.

Обикновено след провеждане на терапия или хирургическа намеса, симптоми, веднага минават, и пациентът е готов безболезнено да се движат, към него се връща работоспособността. След байпас, нормално притока на кръв продължава повече от десет години.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00126 sec