Синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс (УО, МЕА), пристъп на: симптоми, лечение

Синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс (Morgagni-Эдемса-Стоукс, УО, МЕА) е внезапно нарушение на ритъма на сърцето, което води до неговото спиране, прекъсване на транспортиране на кръв към органите и преди всичко на мозъка. Патология се характеризира с внезапни обмороками, влекущими нарушение на работата на централната нервна система, което се проявява само след броени секунди след спиране на сърдечната дейност. В резултат на инфаркт синдром на MAC може да се превърне в клинична смърт.

Според статистиката, до 70 % от пациентите с постоянна пълно атрио-вентрикулярной блокадой имат прояви на синдром на УО. В педиатричната практика този синдром обикновено се наблюдава при деца с предсердно-желудочковыми блокадами 2-3 степен и синдрома на слабост синусового възел.

Тежестта на проявите на синдрома на УО и честотата на инфаркт зависи от причините, изходното състояние на сърцето и кръвоносните съдове, метаболитни промени в миокарда. В някои случаи пристъпи могат да бъдат краткотрайни и преминават от само себе си, но тежки аритмии и спиране на сърцето изискват спешни реанимационных дейности, така че тези пациенти се нуждаят от повишено внимание от страна на кардиолозите.

Причините за синдрома на УО

Водещ система на сърцето е представена от нервни влакна, импулси които се движат в строго определен посока – от мъждене до желудочкам. Това дава синхронна работа на всички камери на сърцето. При възникване на пречки в миокарда (белези, например), допълнителни греди на провеждане, оформени в утробата, механизми сократимости са нарушени, и се появяват предпоставки за аритмия.

При деца сред причините за нарушения на проводимостта са включени вродени малформации, нарушения на внутриутробной маркиране на проводната система, при възрастни – закупен патология (дифузен или очаговый кардиосклероз, електролитни нарушения, интоксикация).

Удар синдром на УО обикновено провоцируется различни фактори, сред които:

 • Пълна AB-блокада, когато импулс от мъждене не достига камерна;
 • Трансформация на непълна блокада в пълна;
 • Пароксизмальная тахикардия, фибрилляция камерна, когато рязко сократимость на сърдечния мускул;
 • Тахикардия над 200 и брадикардия под 30 удара на сърцето в минута.

Ясно е, че сами по себе си такива тежки аритмии не се появяват, за тях се нуждаят от субстрат, който се появява при поражение на миокарда, вследствие на коронарна болест, след инфаркт, възпалителни процеси (миокардит). Определена роля могат да играят на интоксикация лекарствени средства от групата на бета-адреноблокаторов, сърдечни гликозиди. Повишено внимание заслужават пациенти с ревматическими заболявания (системна склеродермия, ревматоиден артрит), когато е вероятно участието на сърце с възпаление и множествена склероза.

В зависимост от преобладаващата симптоматика, реши да отпусне няколко варианта на протичане на синдрома на УО:

 1. Тахиаритмический, когато честотата на съкращенията на сърцето достига до 200-250, страда драстично функция количество кръв в аортата, органи изпитват гипоксию и ишемию.
 2. Брадиаритмическая форма – сърдечната честота намалява до 30-20 в минута, а причината обикновено действа пълна атрио-вентрикулярная блокада, слабост синусового възел и пълното му спиране.
 3. Смесен тип с променлив пароксизмов асистолии и тахикардия.

Характеристики на симптоматиката

При нарушения на УО пристъпи възникват внезапно, както се предхожда от тях могат стрес, силно нервно напрежение, страх, прекомерна физическа активност. Остра промяна на положението на тялото, когато пациентът бързо се изправя, също може да допринесе за проява на патология на сърцето.

READ  Желудочковая тахикардия (пароксизмальная): причини, видове, симптоми, лечение

Обикновено сред пълно здраве се появява характерен симптомокомплекс УО, състоящ се от разстройства на сърдечната дейност и дисфункция на мозъка със загуба на съзнание, спазми, неволни дефекацией и отделяне на урина.

Основният симптом на заболяването – загуба на съзнание, но пред нея пациентът се чувства някои промени, за които може след това да ви кажа. За предстоящо обмороке казват потъмняване на очите, силна слабост, виене на свят и шум в главата си. На челото си стои студена лепкава пот, появява се чувство на гадене или дурноты, може би усещане за сърцебиене или замирания в гърдите.

След 20-30 секунди след пароксизма на аритмия пациентът губи съзнание, и признаци на заболявания на запис на околните:

 • Липса на съзнание;
 • Кожата драстично бледнее, възможно цианоза;
 • Дишането е повърхностно и може да спре напълно;
 • Кръвното налягане пада;
 • Пулсът е едва доловим и често не открива;
 • Възможни са конвулсивни потрепвания на мускулите;
 • Принудително изпразването на пикочния мехур и ректума.

Ако пристъп трае кратко, а ритмични съкращения на сърцето се възстановяват от себе си, тогава съзнанието се връща, но пациентът не помни какво точно се е случило с него. При проливни асистолиях, който продължи до пет и по-дълго минути, настъпва клинична смърт, остра исхемия на мозъка, и без извънредни събития вече не може да се мине.

Заболяването може да протече и без загуба на съзнание. Това е присъщо на младите пациенти, които съдови стените на мозъчните и коронарните артерии, които не са повредени, както тъкан са относително устойчиви на хипоксия. Синдром се проявява силна слабост, гадене, виене на свят, със запазване на съзнанието.

Възрастните болни с атеросклероза на артериите на мозъка, имат най-лошата прогноза, и пристъпи се проявяват при тях по-трудно, с бързото увеличаването на симптоматиката и висок риск от клинична смърт, когато липсва сърдечна дейност и дишане, пулс и налягане не се определят, зеници са разширени и не реагират на светлина.

Как се поставя правилната диагноза?

В диагностициране на синдрома на УО основно значение изпада электрокардиографическим студенти – ЕКГ в покой, дневния мониторирование. За изясняване на естеството на патология на сърцето може да се прилага ултразвуково изследване, коронарография. Също толкова важно е стетоскопа, когато лекарят може да чуете някои характерни шумове, засилване на първия тон, така наречените трехчленный ритъм и т.н., но все аускультативные признаци задължително се сравняват с данните электрокардиографии.

Тъй като синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс – в следствие на различен вид нарушения на проводимостта, а след това и электрокардиографических диагностични критерии като такива той не е, както феномени в ЕКГ са свързани с факта вид аритмия, който провоцируется при конкретния пациент.

В случай на нарушаване на провеждане от предсердного възел на ЕКГ, оценка, на първо място, продължителността на интервала PQ, който отразява времето за преминаване на импулс по проводната система от синусного възел на желудочкам на сърцето.

READ  Полезни продукти за кръвта: съдове, храна, таблицата по групи, списък на

При първа степен на блокада този интервал надвишава 0,2 секунди, при втора степен интервал постепенно се удължава или по-голяма от нормалното във всички сърдечни комплекси, при това QRSТ периодично се свива, което е показателно за това, че редовно импулс, просто не е стигнал до желудочкового на миокарда. При третата и най-тежка степен на блокада, предсердия и желудочки свиват сами по себе си, броят на желудочковых комплекси не отговаря на зубцам Р, т.е. импулси от синусного възел не достигат до крайната точка на проводими влакна камерна.

Тахикардия и брадикардия определят въз основа на преброяване на броя на съкращенията на сърцето, а фибрилляция камерна придружава от пълна липса на нормални работни органи, интервали и желудочкового комплекс на ЕКГ.

Лечението на синдрома на УО

Тъй като синдром на УО се проявява внезапни пристъпи на загуба на съзнание и мозъчна дисфункция, тогава пациента може да се наложи оказване на спешна помощ. Често се случва, че човек пада и губи съзнание на публично място, или у дома в присъствието на близки, тогава последните трябва незабавно да предизвика екип строители на спешна помощ и се опита да окаже първа медицинска помощ.

Разбира се, околните могат да се бърка, да не знаете откъде да започнете отделение, как да я направи, но в случай на внезапно спиране на сърцето сметка става въпрос за няколко минути, и пациентът може да умре точно в очите му, затова в такива случаи е по-добре да направя нещо за спасяването на живота на човека, защото отлагането и бездействие струват живот.

Първата помощ включва:

 1. Прекардиальный удар.
 2. Косвени масаж на сърцето.
 3. На изкуствено дишане.

Повечето от нас така или иначе са чували за методите на сърдечно-белодробна реанимация, но далеч не всички притежават тези умения. Когато няма доверие на своите умения, можете да преди пристигането на «бърза» се ограничи до надавливаниями на гърдите (около 2 пъти в секунда). Ако реанимирующий вече се сблъскаха с подобни манипулация и знае как правилно да ги направя, а след това на всеки 30 докосвания той изпълнява 2 издишване на принципа «уста в уста».

Прекардиальный удар – това е силен тласък юмрук в областта на долната трета от гръдната кост, който често помага за възстановяването на електрическата активност на сърцето. Човек никога не е делавшему това, трябва да бъдат внимателни, защото силен удар на юмрук, особено мъжки, може да предизвика фрактура на ребра и контузии на меките тъкани. Освен това, този метод не се препоръчва за малки деца.

Косвени масаж на сърцето и изкуствено дишане може да се направи самостоятелно или с партньор, на второ – по-лесно и по-ефективно. В първия случай на 30 натискания на възлизат на 2 издишване, във втората – едно издишване на 14-16 докосвания на гръдния кош.

Екип на «спешна» при спиране на сърцето ще продължи да спешната помощ, като към това медикаментозна подкрепа. За възстановяване на сърдечния ритъм се провежда электрокардиостимуляция, а при невъзможност за нейното прилагане се инжектира адреналин внутрисердечно или в трахеята.

За възстановяване на провеждането на импулси от мъждене до желудочкам показан атропин венозно или подкожно въвеждане на който се повтаря на всеки 1-2 часа във връзка с кратковременностью на действие на лекарството. Подобряването на състоянието на болния, той се дава под езика изадрин и транспортират в кардиология стационар. Ако атропин и изадрин не оказват очаквания резултат, а след това се инжектира интравенозно орципреналин или ефедрин и под строг контрол на честотата на съкращенията на сърцето.

READ  Воротная виена на черния дроб: анатомия, патология (тромбоза и други), нормата в диагностиката

При брадиаритмической формата на УО лечение включва временна кардиостимуляцию и въвеждането на атропина, при липса на ефект, който е показан аминофиллин. Ако след тези лекарства отрицателен резултат, се прилага допамин, адреналин. След стабилизиране на състоянието на пациента разглежда въпроса за постоянна кардиостимуляции.

Тахиаритмическая форма изисква отстраняване на предсърдно камерна чрез электроимпульсной терапия. Ако тахикардия, свързана с наличието на допълнителни начини за провеждане на миокарда, пациентите ще трябва в бъдеще операция, за да ги пересечению. При желудочковых варианта тахикардия извършва монтаж на пейсмейкър-кардиовертера.

За да се избегне пристъпи на спиране на сърцето, пациентите със синдром на УО е предписана профилактична антиаритмическая терапия, включваща лекарства, като флекаинид, пропранолол, верапамил, амиодарон и др (назначава кардиолог!).

Ако консервативното лечение с помощта на антиаритмиков не дава резултат, се запазва висок риск от пълна атрио-вентрикулярной блокада и спиране на сърцето, това показва электрокардиостимуляция с инсталирането на специален инструмент, който поддържа работата на сърцето и в подходящия момент му дава необходимия тласък до контракции.

Пейсмейкър може да работи в непрекъснат режим или «при поискване», а типът му е избран индивидуално въз основа на характеристики на протичане на болестта. При пълна блокада на провеждането на импулси от мъждене до желудочкам е препоръчително да се използва пейсмейкър, който работи непрекъснато, а когато относителната безопасност на автоматичност на сърцето може да се препоръча апарат, работещ в режим «на поискване».

Синдром на Morgagni-Адамс-Стоукс – опасна патология. Внезапни пристъпи на загуба на съзнание и вероятността клинична смърт изискват навременна диагностика, назначаване на лечение и наблюдение. Болните със синдром на УО трябва редовно да идват на проверка на кардиологу и изпълнява всички негови препоръки. Прогнозата зависи от вида аритмия и честотата на спиране на сърцето, както и навременна имплантиране на пейсмейкър значително го подобрява и ви позволява да се удължи живот на пациента и да се отърве от пристъпи на асистолии.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00137 sec