Синдром на ранна реполяризации камерна сърцето (СРРЖ)

Синдром на ранна реполяризации камерна сърцето (СРРЖ) не е придружено от никакви специфични клинични прояви, се открива, като сред лица, страдащи от сърдечно-съдовата патология, така и при здрави хора. В продължение На дълъг период от време, считано от повечето кардиолози като един от възможните варианти на нормалното, все пак нови изследвания потвърждават връзката някои форми на СРРЖ с риск за възникване на нарушения синусового ритъма на сърцето, а някои от тях са заплаха за живота на пациента. През последното десетилетие, с разпространението на электрокардиографии и развитието на диагноза синдром все по-често се открива при здрави, млади пациенти в трудоспособна възраст, юноши, и дори деца, активно занимаващи се със спорт.

Причини за появата на СРРЖ

Тъй като синдром на ранна реполяризации може да бъде определена като абсолютно здрави, така и при лица, страдащи от най-различни заболявания на сърдечно-съдовата система, няма ясна представа за причините за възникването му. Към днешна дата този синдром се отнася към групата са идиопатична състояния, т.е. причините, които в момента са доста известни.

Рисковите фактори включват:

 • Прием на лекарства (например адреномиметиков);
 • Прекомерни физически натоварвания (СРРЖ по-често се диагностицира при спортисти и е един от симптомите на т.нар. «спортно сърце»);
 • Хипертрофия на лявата камера всякаква етиология;
 • Семеен гиперлипидемия;
 • Всяка сърдечно-съдова патология (най-често от исхемична болест на сърцето);
 • Електролитни нарушения;
 • Нейроциркуляторная дистония;
 • Наличието на допълнителни начини за провеждане на сърдечния мускул;
 • Някои фактори на външната среда (например охлаждане на организма).

Както се вижда от етиологията на синдрома на началото на реполяризации камерна сърцето, единна и ясно установени причини за този электрокардиографического феномена няма.

Класификация

Общоприетата класификация на синдром на преждевременно реполяризации на миокарда не съществува. Важно е да се подчертае 2 варианта синдром:

 1. СРРЖ, преминаващ без поражение в сърдечно-съдовата и други системи;
 2. СРРЖ, сопровождающийся увреждания на сърдечно-съдовата и други системи.

СРРЖ при отстраняване на електрокардиограма

Трябва да се разбере, че СРРЖ не се счита за самостоятелен клиничен диагнозам, както е электрокардиографическим феномен, регистрируемым при запис на ЕКГ. До характерни особености на синдрома са: хоризонтален или косонисходящий изкачване на сегмента ST дъно надолу, наличието на точки за свързване – на дървесината е ясно зазубрина или вълна връзка в низходяща фрагмент клипса R.

Промяна на данни говорят за нарушаване на процесите на реполяризации в миокарда камерна сърцето. Мускулът на сърцето е в постоянно цикличном редуване на фазите на намаляване (систолы) и релаксация (диастолы). Ритмични съкращения на сърцето стават възможни благодарение на электромеханическим процеси, развиващи се в клетките на сърцето – кардиомиоцитах.

READ  Как да премахнете хемороидалната възли в домашни условия бързо

Деполяризация – това са електрически промени, които soputstvuyut намаляване на всички мускули и могат да бъдат задържани, електроди, наложенными на повърхността на тялото. Тъй като се отчитат абсолютно всички мускулни контракции, а след това за облекчаване на ЕКГ важно е, че пациентът беше напълно спокойна. Електрическа активност и прави възможно метод электрокардиографии, в основата на който лежи регистрация на електрически промени, произтичащи в миокарда.

За да решат това, какво е деполяризация и реполяризация, трябва да се разбере, че намаляването на сърцето се случва в резултат на появата в него на електрически импулс. Този импулс може да бъде генериран благодарение на две процеси. По-специално: фаза деполяризации и следващата след нея фаза реполяризации мембрана на кардиомиоцита. И така, във всяка клетка на сърцето има мембрана, която има отрицателен заряд, а отвън мембрана от позитивен заряд. Това става възможно благодарение на различна концентрация на йони от двете страни на мембраната. Деполяризация на мембраната – това проникване на йони на натрий вътре в клетките, за сметка на която е намаляване на сърцето.

Реполяризация на миокарда – това е фаза, по време на която се възстановява първоначалната концентрация на йони на натрий мембрана на сърдечните клетки, с други думи – това е процес на възстановяване на сърдечния мускул, за да се гарантира, че тя може да направи следното намаляване на емисиите.

В нормални процеси деполяризации и реполяризации протичат в строга последователност. В межжелудочковой преграда процес деполяризации възниква по-рано, отколкото в миокарда дясното или ляво камерна, а след това той се разпространява чрез преграда от ляво на дясно.

С напредване на възрастта, възниква известно намаляване на процеси реполяризации, поради естественото стареене на организма и не представляващи сериозна заплаха за здравето на пациента.

Промени процеси реполяризации могат да се носят локален характер, така и обхващат целия то миокарда като цяло. Така, дифузни нарушения на реполяризации са по-характерни за такива патологични процеси като исхемична болест на сърцето или дисметаболическая кардиомиопатия, които са придружени от неспецифични промени реполяризации на миокарда.

Нарушения на реполяризации предната стена на сърцето възникват при нейроциркуляторной дистония, в този случай, свързани с хиперактивност на нервните влакна, вливащи се в предната стена на сърцето и межжелудочковой преграда. Освен това, при заболявания, свързани с поражение на нервната система, така също може да има нарушение на процеси на де — и реполяризации.

Умерени промени реполяризации ниска стена, както и на други участъци на миокарда, могат да се срещнат при спортисти като знак на претрениране или недостатъчен служат на организма към настоящите физически стрес.

Начини за откриване на СРРЖ

Синдром на ранна реполяризации камерна сърцето често е случайна божи дар при отстраняване на електрокардиограма. Освен промени в ЕКГ, за изолиран СРРЖ (т.е. при здрава сърдечно-съдовата система) не е типично никакви клинични, функционални или морфологични признаци. Обследуемые, които электрокардиограмме разкритите този синдром, най-често напълно здрави, и да се чувства добре и не налага никакви оплаквания. Въпреки това, тъй като синдром на ранна реполяризации камерна може да съпътства различни заболявания и има много възможни причини, а при электрокардиографии СРРЖ може да бъде спутан с такива състояния като аритмогенная дисплазия на дясната камера, гиперкалиемия и други електролитни нарушения, синдром на Бругада, както и перикарден излив, е необходимо комплексно проучване и консултации от лекар-кардиолог.

При разглеждането на пациента трябва да се вземат предвид резултатите от тези диагностични тестове като:

 • Тест с извършването на физическо натоварване, по време на който ЕКГ-признаци на синдром липсва;
 • Проба с калий: вземане на пациентите си с истински СРРЖ на достатъчно калий (2 грама) причинява влошаване на выраженности прояви на синдрома;
 • Тест с новокаинамидом, интравенозно въвеждане, което предизвиква ясна проява на функции на СРРЖ на ЕКГ;
 • Дневното мониторирование електрокардиограма (Halter-мониторирование);
 • Биохимичен анализ на кръв и данни липидограммы.

В случай на откриване на синдром на ранна реполяризации камерна необходимостта от допълнителни тестове и интерпретация на резултатите трябва да бъдат определени от лекар-кардиологом.

Подходи в терапията СРРЖ

Като цяло, липсата на клиничните прояви и запазване на синусового ритъм на лечение на синдром на преждевременно реполяризации не е необходима и може да се разглежда като вариант на нормата. Ако Имате поставена диагноза за нарушения на реполяризации на миокарда не си струва да изпадате в паника. Необходимо редовно изследване и наблюдение на кардиолог.

Комплекс от мерки, които може да предприеме самостоятелно, включва в себе си нормализиране на начина на живот, отказ от тютюнопушенето, ограничаване на прекомерни физически и емоционални натоварвания, подходяща за режим на труд и почивка, прием на витамин минерални комплекси. В повечето случаи, това се оказва достатъчно за пълното нормализиране на показателите на електрокардиограма.

При възникване на СРРЖ детето, отговарящ за спорта, често е достатъчно, за намаляване физическата активност на 50% от обичайното им обем за пълно премахване на ЕКГ-белези. Необходимостта от ограничаване на физическите натоварвания, както и възможност за по-нататъшни занимания, които са установени само спортен лекар.

В някои ситуации на нарушаване на процесите на реполяризации на миокарда при децата изчезват с напредване на възрастта, не се нуждаят от никаква терапия и не са повод за опасения.

Премахване на синдром на ранна реполяризации при пациенти, страдащи от други промени в работата на сърдечно-съдовата система, изисква преди всичко за лечение на основните заболявания. В състава на комплексната терапия се включват естествена храна, както и медикаменти, които подобряват метаболитни процеси и приспадане дифузни нарушения в мускулите на сърцето, като кудесан, предуктал, милдронат, карнитон, лекарства, калий и магнезий.

Един от радикалните методи за лечение на синдром на преждевременно реполяризации е хирургическа намеса, която никога не се извършва пациенти с изолирана форма на СРРЖ и се назначава само във връзка със значителни клинични прояви или влошаване на състоянието на болните.

При откриване на допълнителни проводящи пътища в миокарда, а също и протекании синдром на ранна реполяризации камерна с клинични признаци се провежда процедура за радиочестотна абляции, разрушающая патологична разсадник на аритмия. Появата на опасни нарушения на сърдечния ритъм, застрашаващи живота на пациента, и епизоди на загуба на съзнание се разглежда като възможно декларация за имплантиране на пейсмейкър.

Субективно влошаване на благосъстоянието на пациентите може да бъде причинено както сърдечно-съдовата патология, така и в близост до экстракардиальных причини. Лечение и допълнителни изследвания могат да бъдат предписани от лекар-кардиологом, не се допуска самостоятелен прием на лекарства пациентите.

Видео: урок синдром на ранна камерна реполяризации

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec