Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт (WPW): причини, симптоми, диагностика и лечение

Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт (ЕВО)

Сърцето на здравия човек работи в ритъма на около седемдесет удара в минута, това е независим процес, за разлика от движенията на ръцете и краката, така че човек не обръща внимание на него. Но понякога възникват нарушения, свързани с ускоряването или забавянето на темпото му. За първи път пристъпи учащенного ударите на сърцето са описани в тридесетия г. на хх век учени Вольфом, Паркинсоном и Уайтом. Е установена причина за патология – това е появата на сърдечния мускул, още един път възбуда. Тя се нарича – синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт (WPW).

Причини

В нормално състояние проводими система на сърдечния мускул е представена така, че предаването на електрически възбуда се случва плавно от горната част към дъното по определен начин:

 • Образование сърдечната честота се извършва в клетките синоатриального възел в дясното предсърдие;
 • След това отива в лявото предсърдие и достига до атриовентрикулярного възел;
 • Нататък възбуда чрез сноп Гиса по две го ножкам се разпространява по дъното на сърцето;
 • С помощта на влакна на Purkinje дестилат насыщаются всички клетки на двата долните камери.
 • При преминаване на такъв начин на работа на сърдечния мускул синхронизирани и координирани.

При възникване на патологии на електрическо възбуда заобикаля атриовентрикулярный възел, и попада в желудочки десен или ляв. Синдром на Wolff на Паркинсон Уайт възниква при появата на още един лъч, който може да предава импулси директно от горните камери на сърцето към по-ниския. Поради това е налице нарушение на ритъма. Желудочки започват да развълнувани по-бързо, отколкото е нужно, защото появява сърцебиене.

Това явление може да възникне и при здрави хора, при липса на оплаквания в сърцето си. При профилактични огледи са четиридесет на сто от хората е разкрил този синдром и при преминаване на повторни прегледи той сам себе си исчезал. С това се слага учени в объркване. Така че е въведено още едно определение – феномен ЕВО.

Този заболяване може да се прояви при силни емоционални и физически натоварвания, при прекомерната употреба на алкохолни напитки. Според статистиката три стотни на сто от смъртните случаи са причинени именно феномен Wolff – Паркинсон – Уайт. Точните причини за WPW синдром на учени все още не са монтирани.

Симптоми

Както и много заболяване синдром на ЕВО има своите симптоми:

 • Сърцебиене;
 • Загуба на равновесие в пространството;
 • Загуба на съзнание;
 • Болката в сърцето и гърдите;
 • Няма достатъчно въздух.
READ  Стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък: симптоми, лечение, причини

При деца

Признаци на синдром на PVP при малки деца са отказ от хранене, силно потовыделение, плач, слабост, честота честота се увеличава до три сот удара в минута.

Има три начина на протичането на заболяването:

 • Симптомите са изчезнали (около четиридесет процента от пациентите);
 • Сами става на пристъпи, продължаващи в продължение на двадесет минути;
 • На третия етап сърцебиене не се провежда самостоятелно. При прилагане на специални лекарства удар изчезва по-късно от три часа.
 • В следващата фаза на пристъп трае повече от три часа, се характеризира с много силна разрозненность в ритъма на участъци на сърцето. Лекарствата не помагат. В такива случаи се провежда оперирование.

Диагностика

При извършване на проверка выслушивают сърдечната област и анализира пулса на човека. За по-точна диагностика се използват электрокардиограмму.

При изследване за синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт на ЕКГ на пациента се идентифицират следните признаци:

 • Скъсяване на периода на преход на електрически импулс от предсердия до желудочку.
 • На электрокардиограмме (ЕКГ на сърцето) специалисти отбелязват, — вълна. Си образование, казва, че има нарушение при образуване на камерна. Стойността му на кардиограмме показва с каква скорост импулс преминава от по-горните участъци на сърцето към по-ниския. Колкото тя е по-малко, толкова формуляра връзка.
 • Разширяване желудочкового на комплекса, регистрирующегося по време на пулсации камерна.
 • Намаляване на периода на сърдечния ритъм.
 • Наличието на отрицателна Т-клипса.
 • Нарушения на сърдечния ритъм.

Отделно отделят подвижен синдром. Това говори за това, че в самата единица при нарушена картина на сърдечните импулси се честват и нормални парчета.

Опасност

Основната опасност от синдрома на ЕВО е да го внезапности. Дори и когато няма специални знаци, например, при първата или втората фаза на заболяването, не си заслужава за нея да забравяме. В края на краищата, WPW синдром може да напомня за себе си в най-неподходящия момент, например при игра на футбол с приятели в двора.

Както бе споменато по-горе, силни емоционални и физически натоварвания може да доведе до тежки последствия, сред тях и смърт. Така че, ако лекар открива патология, не си струва да го пренебрегват дори и при липса на симптоматика.

Лечение на

Синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт има вече доста дълго време, затова хората са измислили не малко начини за неговото лечение. Това е медикаментозно, хирургично, электрофизиологические и активиране на vagus нерв.

Лечението лекарствени средства. При нарушения на Wolff – Паркинсон – Уайт използват такива групи:

 • Лекарства административните въздействат на рецепторите на сърцето, благодарение на което ритмичность се забавя. Не се препоръчва при ниско налягане. Ефективен в шестдесет процента от случаите.
 • Прокаинамид е приложим само в поликлиники, или в дома на лекар. Двадесет милилитра се инжектира в продължение на десет минути, при това гледане на АДА и ритмичностью. Пациентът трябва да лежи неподвижно, тъй като лекарството рязко понижава кръвното налягане. Осемдесет случаи от сто сърдечен ритъм се възстановява.
 • Пропафенон има много противопоказания, свързани с болести на сърдечно-съдовата система. Когато се прилага в деветдесет процента от случаите възстановява сърцебиене. Освен това, много удобно, тъй като, представени под формата на таблетки, което е много удобно.
 • Строго противопоказано такива групи медикаменти като блокери на калциевите канали и аденозинтрифосфаты, тъй като те причиняват асинхронность дейност на мускулните влакна на сърцето.

Лечение чрез операция. Този начин на лечение на синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт се прилага в изключителни случаи в последния етап. Е много ефективна, в повече от деветдесет процента от случаите на пациенти повече да не бъде проблем с учащенным сердцебиением.
Е да се премахне патологично образувана от гредата. По този начин, предаването на нервните импулси се възстановява.

Има показания за извършване на работа:

 • Ако човек пристъпи се случват често;
 • Пристъпи траят повече от три часа и не се поддават на лечение на лекарства;
 • Синдром на передался генетичен път.
 • Операцията се извършва и на тези хора, професия, в която се крие в спасяването на други хора.

Электрофизиологические методи. Электродное намеса се извършва по два начина:

 • Пейсмейкър на сърцето. Тук се вкарва електрод през хранопровода, така че той стана най-близо до сърдечния мускул. Чрез него се сервира малка разряд на тока, който възстановява ритмичность. При успешно проведено оперировании, ефективността на метода е деветдесет и пет процента. Но има случаи, когато напрежението води до беспорядочному намаляване на тъканите на сърцето, затова специалистите винаги преди по-намеса имат при себе си дефибрилатор.
 • Дефибрилляция. Методът се прилага в тежки случаи, когато различно свиване на мускулните влакна на сърцето може да доведе до смърт. Потиска всякакви патологични процеси, след това нормален ритъм се връща.
 • Активирование скитащи кучета. Известно е, че стимулират работата на сърцето импулси, подходящи за симпатическим нервните влакна, а затормаживающие – парасимпатическим. От това следва, че за отстраняване на учащенного ударите на сърцето трябва да започне втората.

За това има две техники:

 • Надавливание на очите в продължение на половин минута намалява честотата ритми.
 • Задържането на дишането и намаляване на мускули активира скитащи нерв.

По този начин, синдром на PVP при деца и възрастни е тежко заболяване, което по никакъв начин не може да се пренебрегва дори и в ранните етапи. Основната причина за ускорена ритмичности на сърдечния мускул при него е образованието допълнителен лъч, който може да предава нервните импулси директно от предсердия до желудочку.

Заболяване се среща както при мъжете (седемдесет процента), така и при жени, и дори деца. В зависимост от етапа на синдрома, е различна симптоматика. В началото симптоми липсват, защото човек не знае, че е болен.

За това, за да се определи точно синдром на Wolff – Паркинсон – Уайт трябва да мине преглед при кардиолог. Като лечение се използват лекарства, электрофизиологические техники, работа или активиране на рефлекси с помощта на специални упражнения.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00133 sec