Синусова аритмия: при деца, юноши, възрастни, отколкото опасно, лечение и профилактика

Какво е това синусова аритмия

Сърдечно-съдовата система на човек е най-уязвим в сравнение с други органи, така че всички неблагоприятни външни фактори — градска среда, постоянното тичане, стрес, влиянието върху нея на първо място. Болест на сърцето може да се прояви по различни начини, един от тях – това е нарушение на ритъма на сърдечната честота, които могат да се забави или ускори и дори да се комбинират помежду си. Върху това влияят различни патология на сърдечния мускул. Една от тях – това е нарушение на работа синусового възел (СУ). В такъв случай на заболяване се нарича синусова аритмия (SA).

Какво е това

Синусова аритмия на сърцето е описан още през деветнадесети век във Великобритания след отварянето на първите кардиологических апарати.

Синусовый възел «заводила» на сърцето, осигурява нормалната честота на честота, с малки размери (около час и половина сантиметра). Това образование, събира електрически импулси централен орган на кръвообращението. При здрав човек брой на ударите е от шестдесет до деветдесет в минута.

При възникване на заболяване прекъснато синусового на възел или на проводимостта на тъканите на сърдечния мускул. Импулси идват от водача ритъм не с определена закономерност. В първата минута се случва увеличаване на честотата на сърце (тахикардия), във втората минута — урежение ритъм (брадикардия съдови заболявания), в третата минута на честотата на ударите на сърцето идва в норма. След този модел се повтаря.

Видове

Синусова аритмия е от два вида:

 • Дихателна SA.
 • Не са свързани с етапите на дишането.

Дихателна синусова аритмия се среща доста често при деца в ранна възраст. Няма нищо страшно само по себе си не представлява, това се случва и във връзка с рефлекс дейност на организма при прилагане на кръвта в малкия кръг на кръвообращението и на процеса на дишане.

Синусова аритмия не е свързана с етапите на дишане е симптом на възникнала патология в системата на кръвообращението. В повечето случаи се отбелязва при възрастното население.

Причини

Причините за синусова аритмия се разделят на четири основни групи:

 • Свързани със сърдечно-съдовата система. Болестно състояние на сърцето, в хода на което се наблюдават дефекти клапанного апарат, или стени, които водят до сърдечна недостатъчност може да се развие непроходимост и в разпространението на електрическа стимулация. Поражение на сърдечния мускул, причинено от остра нарушение на нейното кръвоснабдяване, поради запушване на една от артериите на сърцето холестериновой бляшкой, е причина за най-честите arisings заболявания. Дори и след успешното провеждане на лечението, в сърцето остават белези и някои възпаления, които толкова затрудняват преминаването на такса.
 • Нарушения в други органи. Тук влиянието на проводимост такса в сърцето мога да повлияе на болестта, свързани с щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Увеличаване на концентрацията на някои активни вещества, например адреналин, допринасят за нарушаване на ударите на сърцето.
 • Патология. Анемия в тежка фаза, болезнено състояние, придружена от плам и втрисане, твърде високата и твърде ниската температура на външната среда, на някои бактериални и вирусни инфекции, отравяне на наркотици, алкохолни напитки, медикаменти и други.
 • ЦНС. Скитащи нерв при нарушения може да забави намаляване на сърцето, нервните влакна се ускори. Оттук възниква и нарушения на сърдечния образуването на импулси от СУ, а защото се случва аритмия.
READ  Капиллярное кървене: първа помощ, признаци, симптоми, че човек трябва и не може да се направи, как да се спре

Симптоми

Симптомите на синусова аритмия се различават при различните хора и зависи от выраженности заболявания. Има случаи, когато заболяването е нито като себе си не дава, човек не се чувства на дискомфорт, обикновено запис на планираните проверки от лекар.

При други хора ярко изразена симптоматика:

 • Замирание на сърцето, с последващо ускорение;
 • Изпотяване;
 • Бледност или зачервяване на някои части на тялото и посиняване на носогубного триъгълник (акроцианоз на кожата);
 • Недостиг на въздух;
 • Загуба на ориентация в пространството (от възрастното население);
 • Повишена тревожност.

Загуба на съзнание е свързано с факта, че при редки сокращениях на миокарда в продължение на дълго време, в мозъка не е достатъчно кислород в клетките (кислороден глад).

Диагностика

Диагностика на синусова аритмия се извършва от лекар при разговор, както и общ преглед, измерване на пулса, выслушивании оплакванията на пациента, выслушивание на сърцето. При всяка патология, сърцето бие бавно, след това бързо, то като цяло спира за известно време.

По-точно определение на заболяването се провежда с помощта на электрокардиографа. Ако патология не е разкрита при одноразовом проверка, след което се провежда мониторинговая ЕКГ на сърцето (дневна или в рамките на три дни).

Основните критерии за поставяне на диагнозата се счита за аритмия с периоди на спиране на нормалния период на съкращения и чести, движението редки удари на сърдечния мускул.

След това, като специалист отбелязва, че болестта е по-сложно, отколкото дихателна синусная аритмия, той трябва да разберете с какво е свързано заболяване, на колко сложни нарушения на организма.

За да се разделят патология на сърцето от насрещно заболявания, като вирусна инфекция, отравяне, се извършва лабораторен анализ на телесни течности на пациента.

При исхемична болест на сърцето е насочен към коронароангиографию, този метод позволява да се види вътрешните стени на кръвоносните съдове и сърцето. При дефекти на сърцето се назначава рентгенова снимка на гръдния кош, за да останат в застой във вените.

Лечение на

Лечение на синусова аритмия се състои от три техники.

Първо. Трябва да променяте начина си на живот. Задължително трябва да захранва. Така, например, се ограничава до употребата на сол до пет грама на ден, а на течност в каквато и да е форма до един и половина литра. Това е необходимо, за да се намали натоварването на сърдечния мускул. Количеството на сол и вода при сърдечна недостатъчност-тежки изпомпва кръвта през съдовете. Ако заболяването по този начин ще скомпенсировано, а след това и пристъпи аритмичного намаление ще се прояви по-малко.

При исхемична болест на сърцето изключват тлъсти и пържени храни, предимно животински мазнини, тъй като тази храна съдържа в себе си голямо количество холестерол. Вещество лошо се отделя от организма и се отлага във вид на плаки по стените на кръвоносните съдове.

READ  Степ тест (харвард): същност, провеждане, резултати

Общите изисквания включват провеждане на занимания на открито, задължително физическа активност, спазването на режима на сън и будност, първият трябва да бъде не по-малко от осем часа.

Втората. Лечение с помощта на лекарствата. При анемия повишават нивото на хемоглобина, ако ситуацията е съвсем лоша, това се извършва преливане на кръв.

При нарушения на щитовидната жлеза, назначени от тирозоловые средства, за да се успокои образование произвеждани от нея хормони.

При вирусни заболявания, отравяния, силна топлина се поставя краен, се назначава прием на големи количества вода.

В този случай са написани такива лекарства:

 • Блокери на адреналин, при учащенной работата на сърдечния мускул;
 • Вещества, които потискат ангиотензинпревращающего ензим при инфаркт;
 • При липса на кръвта в сърцето се предписват диуретици, както и след инфаркт и кардиосклероза.
 • След основното лечение предписва други лекарства.

Трети. В някои случай проблемът може да бъде решен само хирургично.

Така при намаляване на щитовидных възли се стабилизира съдържанието на хормони.

Отделят няколко начина хирургичната намеса:

 • Инсталиране на стентове;
 • Аортокоронарное байпас се извършва при коронарна болест или инфаркт на миокарда;
 • Създаване на изкуствен водач на ритъма на сърдечния мускул е показан за пациенти, които имат замедленные намаляване;
 • Инсталиране на кардиовертерадифибриллятора.

Всеки един от техните методи се назначава от лекуващия лекар при необходимост, след пълно проучване на пациента.

Характеристики

При деца и юноши на синусова аритмия се среща достатъчно често я свързват с процеса на дишането. Това е, когато я откриване на паника не е необходимо, когато няма никакви патологии може с увереност да се каже, че детето е здрав. Но препоръчват да се консултирате със специалист.

Синусова аритмия на сърцето може да възникне при дете и тийнейджър в случай, че у тях не е развита нервната система, регулаторната дейност на вътрешните органи, жлезите за вътрешна и външна секреция, кръвоносните и лимфните съдове.

При новородени заболяването се свързва с недостатъчен намирането на плода в утробата на майката, увреждания на ЦНС при раждане, вродени патологиях участъци на сърцето.

При юноши синусова аритмия може да се дължи на заболяване, което се характеризира с формирането на порок на сърцето, след като са претърпели остър ревматической треска.

Симптоми при малки деца, при синусова аритмия не се проявяват. Въпреки това, при по-големите деца се установяват:

 • Прекъсване на сърцебиене;
 • Пронизваща болка в областта на гърдите;
 • Бърза умора.

При новородени деца симптомите на синусова аритмия:

 • Бърза умора при никакви движения, дори при хранене възниква недостиг на въздух;
 • Посиняване в областта между носа и горната устна;
 • Бледност и слабост;
 • Честото преглъщане на въздух.

Обикновено лечение на дихателната синусова аритмия не е извършена, но трябва да бъдат наблюдавани, тъй като децата по-малките деца, така и възрастни. Ако патология установена е не веднага, а по-късно при цялостното проучване, трябва да посетите специалист веднъж годишно до неговото преминаване.

При заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система лечение се извършва непременно кардиолог.

Опасност

Като се има предвид, че болестта може да увеличи образуването на кръвни съсиреци, превантивни дейности включват в себе си множество мерки за това, че болестта не се е върнал към пациента, някои от тях са толкова сериозни, че се извършват само под наблюдението на специалист.Какво пък толкова опасно синусова аритмия, което така строго се отнасят към нейната профилактика?

Това заболяване се смята за опасно за живота на човека. Според статистиката четиридесет процента от смъртните случаи се случват внезапно, сърцето просто спре, а човекът дори не знаел за болестта, никакви оплаквания не е имало.

Петдесет процента от случаите летальных резултати се появяват при инфаркт на миокарда. Всичко това показва, че нормалното състояние на здраве, липсата на симптоми не дава точен отговор на въпроса, не е болен ли човек, има ли нарушения в ритъма на сърдечния мускул.

READ  Ефективно лечение на хемороиди: средства и методи, са най-добрите начини

Профилактика

Постоянно наблюдение от лекар, са важни аспекти за предотвратяване на синусова аритмия.

Важно е и спазването на подходяща диета с продукти, богати на калий и магнезий, допринася за възстановяване на работа на сърдечния мускул (зърнени храни, трици, слънчогледово семе, ядки). Действието на тези елементи се увеличава при умерено физическо натоварване, активна умствена дейност. Трябва да се избавят от вредни навици, голям консумация на напитки с кофеин, подобряване на психо-активни вещества.

В момента вече има резултат за провеждане на голям брой изследвания за влиянието на излишък на телесното тегло на човека в сърцето си. Доказано е, че при възникване на наднорменото тегло, нарушена обмяна на веществата, поради което възниква от захарен диабет и се повишава налягането. Те увеличават риска от патология в предаването възбуда от СУ до желудочку на сърцето.

В този случай трябва да се ядат по-калорични храни и да определя диета и честотата на прием. Смята се, че на всеки пет килограма сброшенного на тегло, намаляване на натиска върху повече от пет милиметра живачен стълб.

Това се случва и това, че причината на болестта, стават нервни състояния, психични разстройства, дефицит на сън, голяма умора. Във връзка с това, трябва да се подчертае, че е важно ще се възстанови режима на сън и будно състояние, за повече от осем часа.

За толерантност стрес са подходящи отвари ги лайка, валерьяны, дяволска, мента, невен и някои други. Теглене на мускулно и нервно напрежение действие, метод на самовнушение, използването на летливи ароматни вещества, получени предимно от растения.

Прогноза при синусова аритмия основно щастлив, зависи от това колко рано выявится и ще бъде предприето лечение. Това може да се каже и за сърдечна аритмия, свързана с дишането и не е свързана. Но винаги аритмия изисква наблюдение от специалист, както и изключването на по-сериозни заболявания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec