Синусова аритмия: причини, симптоми, лечение при деца и възрастни

Модерен ритъм на живот, неправилното хранене, чести стресови фактори, както и на лоша околна среда могат да доведат до промени в съгласувана работа на човешкия организъм. Често тя се проявява с нарушения на функциите на органите на храносмилането и дишането. Но най-уязвими към нездравословен начин на живот остава на сърдечния мускул.

Сърцето на човека в нормални условия работи с нормална честота, но по силата на някои влияния върху сърдечния мускул може да се свива погрешно. Това състояние носи името на аритмии, или нарушения на сърдечния ритъм. В зависимост от нивото, на което първоначално възниква като болестно провеждане на възбуда в мускулите на сърцето, има аритмия, изходящи от синусового възел, от предсердной тъкани и тъкани камерна, както и от атриовентрикулярного връзка. Освен това, аритмия може да се развива, за да вида на брадиаритмии (с редки сердцебиением), тахиаритмии (с чести сердцебиением) и комбинации от тях — според вида на тахи-брадиаритмии.

Синусова аритмия — това е нарушение на сърдечния ритъм, причинени от изменението на функциониране на синусового възел, което се случва в сила леки, функционални, така и по-сериозни причини, а също и който се проявява с различна клинична симптоматикой или не манифестирующее симптоми като цяло. За да се разбере това, опасно ли аритмия, първо трябва да се оправи, кои причини могат да доведат до това състояние, и дават ли симптоми синусова аритмия определен дискомфорт, като по този начин намаляване качеството на живот на пациента.

Какво се случва при синусова аритмия?

Като говорим за нормално сердечном ритъм, трябва да се има предвид, че за него се характеризира с честота от 60 до 90 удара на сърцето в минута, както и покритие на миокарда електрически възбуда се характеризира с последователни, еднакви провеждането на вълните на сърдечния мускул — като се започне от синусового възел в ухото на дясното предсердия до върховете на сърцето. По този начин, синусовый възел е на водача ритъм, или пейсмекером, 1-ви ред. Точно в този анатомични образование, като с размери до 1.5 см, в продължение на целия живот на човека, самогенерируется на ток, благоприятства редовни сърдечни контракции.

При патологическом влиянието на различни фактори върху синусовый възел, както и при нарушаване на проводимостта (блок по пътя на провеждане на инерция в областта на синусового възел или обратното, повтарящо движението на пулса по тип механизъм re-entry) е налице нарушение на последователното разпространение на възбуждане по миокарду (сърдечния мускул). Разбира се, последният механизъм-често води до по-опасно аритмиям, но те също така могат да бъдат комбинирани със синусова аритмия.

Така че, при синусова аритмия импулси идват от водача ритъм не с определена закономерност, както и през различни периоди от време. В първата минута на отчитане на пулса, например, от човека се наблюдава ускорен ритъм (тахикардия — по 90 мин), във втората минута — брадикардия (урежение честота по-малко 55 мин), а в третата — нормална честота на ударите на сърцето.

Разпространението на синусова аритмия

За оценка на честотата на възникване на синусова аритмия сред населението трябва да се прави разлика между две понятия — синусова дихателната аритмия и синусова аритмия, които не са свързани с фазите на дишането. Първата форма е вариант на нормата и възниква вследствие на рефлекторного взаимодействие между органите на дишането и кръвообращението. Такъв тип синусова аритмия се среща доста често, особено в детска, юношеска и млада възраст.

Синусова аритмия, не е свързано с дишането, почти винаги възниква вследствие на патология в сърдечно-съдовата система и се среща доста рядко, предимно при лица по-възрастни.

Причини за възникване на заболяването

Всички заболявания и състояния, които могат да послужат като причина за появата на синусова аритмия, може да се разделят на няколко групи:

READ  Гиперкалиемия (излишък на калий, повишен калий в кръвта): симптоми, лечение

1. Болест на сърцето и кръвоносните съдове

 • Сърдечни заболявания (вродени и придобити), водещи до промяна на нормалната анатомична структура на сърцето, вследствие на което постепенно се развиват кардиомиопатия (хипертрофична, рестриктивная и дилатационная). Посочените промени пречат на нормалното провеждане на възбуждане в сърцето, в резултат на това възникват различни аритмии, включително и на синусова.
 • Най-често синусова аритмия се развива вследствие на коронарна болест на сърцето (ИБС), най-вече след инфаркт на миокарда — остра (особено с локализация по долната стена на лявата камера) или прекаран с катастрофи постинфарктный кардиосклероз (ПИЙКС»).
 • Последици от прекаран миокардита е в резултат на възпалителни и рубцовых промени и нарушена функция на сърдечната проводимост.

2. Заболявания на други органи

 • Поражението на щитовидната жлеза, по-специално, тиреотоксикоза, поради автоимунно тиреоидитом (зобом Хашимото), както и ключови зобом.
 • Заболяване на надбъбречната жлеза (феохромоцитома), в резултат на което се увеличава нивото на хормоните адреналин и норадреналин, които причиняват различни аритмии, включително и синусовую.

3. Патологични състояния

 • Анемия, особено тежка степен (съдържанието на хемоглобина в кръвта е по-малко от 70 г/л),
 • Треска,
 • Престой в условия на висока (склонност към тахиаритмии) или ниска (склонност към брадиаритмии) температура на околната среда,
 • Остри инфекциозни заболявания,
 • Остро отравяне с химични вещества, наркотици, алкохол, лекарствени средства и т.н.

4. Вегето-съдова дистония

В резултат на нарушение на баланса между симпатиковата и парасимпатиковата отдели на централната нервна система при човека преобладава един вид регулирането на сърдечната дейност. Така, например, парасимпатика (скитащи нерв, или вагус) забавя ритъма на сърдечните съкращения, а симпатические нервни влакна водят до учащению ударите на сърцето. При нарушена регулация на работата на сърцето синусовый възел нередовни генерира електрически импулси — възниква аритмия.

Как се проявяват епизоди синусова аритмия?

Симптомите на синусова аритмия може да варира при различни пациенти и зависят не само от выраженности аритмия, но и от особеностите на възприемане на самия пациент.

Някои хора аритмию по никакъв начин не усещат, и тогава нарушаването на ритъма на запис при планиран провеждането на електрокардиограма.

При друга част от пациентите са отбелязани незначителни прекъсвания в работата на сърцето по вид спиране или замирания на сърцето, последвано от усещане за ускорена сърдечна дейност. Тези пристъпи могат също да бъдат придружени от вегетативни разстройства — обилно изпотяване, побледнением или обратното, със зачервяване на кожата на лицето, дланите и ходилата, голубоватой цвят носогубного триъгълник, чувство за недостиг на въздух, висока тревожност и страх от смъртта (по вид пристъп на паника), болевым синдром, в гръдния кош, дрожанием крайници.

При възрастни хора с изразена синусова аритмия може да се наблюдава предобморочное състояние. Нередким явление са и загуба на съзнание. Това се дължи на факта, че в периоди на необичайно сърцебиене (40-50 в минута) страда кръвоснабдяването на мозъка и възниква хипоксия (недостиг на кислород) в клетки.

Диагностика на синусова аритмия

Има съмнения за диагнозата лекарят може по време на разговор с пациента и неговите инспекция, въз основа на жалби, при изчисляването на честотата на пулса и выслушивании областта на сърцето. Като правило, при умерена синусова аритмия честота на ударите в минута, рядко достига високи стойности, като например при предсърдно мъждене и наджелудочковой тахикардия, когато сърдечната честота е по-висока от 120. При синусова аритмия сърдечната честота може да бъде в рамките на нормалното (55-90 в мин.), а също и по-малко (45-50 мин.) или повече от нормалното (90-110 в мин.).

Основното потвърждение на синусова аритмия — това е изпълнение на електрокардиограма и на циркадните (Холтеровского) измерване на ЕКГ и на кръвното налягане.

Критериите за диагностика е регистриран нередовен синусовый ритъм, не са свързани с фазите на дишането, и на периоди, по-голяма, по-малка или нормална сърдечната честота, замести всеки друг.

След идентифициране и потвърждаване на синусова аритмия, които не са свързани с дишането, преди вашия лекар стои следната задача — да се определи, дали дадена аритмия транзиторным (преходно) състояние, обусловленным треска, отравяния, други остри състояния, или е причина за аритмия е в по-тежка патология на сърцето. За този лекар е предписал лабораторно — инструментални методи дообследования — общи изследвания на кръв и урина, биохимични анализ на кръвта, эхокардиоскопию.

READ  Гиперкоагуляция кръв: какво е това, симптоми, показатели, по време на бременност, диета и лечение

Когато е необходимо, например, пациентите с ИБС, може да бъде показвана коронароангиография (КАГ) за визуализация на коронарните артерии на сърцето и оценка на тяхното поражение атеросклеротическими табели, а на пациентите, които имат пороци на сърцето — радиография на гръдната кухина, за идентифициране на венозна застой, причинен от сърдечна недостатъчност.

Как се лекува синусовую аритмию?

Терапия на тази патология се формира от няколко компонента.

На първо място, всеки пациент с синусова аритмия, произтичащи от нарушения на сърцето, се изисква корекция на начина на живот.

Например, лица със застойна сърдечна недостатъчност е необходимо да се следи за обема на потреблението на течност (не по-1.5 литра на ден) и малко сол в храната (не повече от 3-5 грама на ден). Това се налага, за да не се претоварва сърцето на излишната течност, тъй като той по-трудно да изпомпва кръвта през съдовете. Ако сърдечна недостатъчност ще бъде скомпенсирована, а след това и аритмия ще бъде по-малко да проявяват себе си, като по този начин повишаване качеството на живот на пациента.

Лица, които имат като причина за нарушения честота на ИБС, силно се препоръчва да се преразгледа своя режим на хранене — да се изключи мазни и пържени храни, на първо място ограничаване консумацията на животински мазнини и продукти, които ги съдържат (сирене, яйчен жълтък), тъй като тези, които са богати на холестерол, откладывающимся в коронарните артерии под формата на плаки.

Освен от режима на хранене, на всички пациенти с епизоди синусова аритмия се препоръчва да прекарват повече време на открито, да изпълнява трудна физическо натоварване, например, туризъм, плуване, ако няма противопоказания и т.н., Също трябва да спазват режим на труд и почивка с нощното лягане не по-малко от 8 часа, а също и да премахне стресови ситуации.

На второ място, на пациентите се назначава медикаментозно лечение.

Така, при анемия се изисква корекция на нивата на хемоглобина железосодержащими лекарства (сорбифер дурулес, тотем, и се стигне до кръвопреливане при критично ниво на хемоглобина.

При заболявания на щитовидната жлеза ендокринология назначава тиреостатические лекарства (тирозол и др), с цел да потисничество гиперпродукции жлеза хормони в кръвта.

При повишена температура, остри инфекциозни заболявания, отравяния се провежда дезинтоксикационная терапия с помощта на медицината пипети, обилна консумация на течности е предписано от лекар.

При идентифицирана сърдечна патология се препоръчва определяне на тези лекарства, като:

 • Бета-административните, ако пациентът надделява сърцебиене (напр. коронал 5 мг сутрин, эгилок 12.5 mg два пъти на ден и др),
 • На АСЕ-инхибитори или блокери на АРА 11 при сърдечна недостатъчност след инфаркт на миокарда (лизиноприл е 5 мг/ден, престариум 5 mg/дневно, лориста 50 mg/дневно, валз 40-80 мг/ден и т.н),
 • Ммочегонные при сърдечна недостатъчност, причинена от сърдечни заболявания, постинфарктным кардиосклерозом или последиците от миокардита — верошпирон 25-50 мг/дневно, фуросемид (лазикс) 20-40 mg/дневно, индапамид 1.5 — 2.5 мг/дневно и др

С изключение на определени групи лекарства, след разглеждане на пациента, могат да се предписват и на други лекарства.

READ  Декстрокардия, сърцето на дясно: причини, признаци, ЕКГ, прогноза

На трето място, като терапия причинного заболяване, довело до синусова аритмия, може да бъде показано оперативно лечение.

Например, изтриване на възли на щитовидната жлеза, спомага за нормализиране на хормоналния статус, оказва влияние върху сърдечни съкращения.

Кардиохирургическое лечение, от своя страна, се свежда до инсталирането на стентове или аорто-коронарному шунтированию лица с ИБС и остър инфарктом на миокарда.

Освен това, на лица с изразени брадиаритмией, чреватой чести обмороками и спиране на сърцето, показва инсталация за изкуствен водач на ритъма; а лица с
изразена тахиаритмией, която да доведе до по-сериозни, жизнеугрожающие видове тахикардия, може да се показва инсталация кардиовертера-дефибрилатор. И двата уреда са разновидности на электрокардиостимулятора (ЕКС).

Във всеки случай, индивидуални схеми на лечение, назначени на всеки пациент само по резултатите на пълно работно време в разглеждане на лекар.

Характеристики на синусова аритмия при деца

При здрави новородени, кърмачета, ранна детска и училищна възраст синусова аритмия се среща често, но в повечето случаи е в тясна връзка с дишането. Тоест ако бебето е идентифициран дихателна синусова аритмия, това е вероятно, че той е здрав. Въпреки това, консултация кардиолог детето да е необходимо.

Синусова аритмия, не е свързано с дишането, може да се появи и здраво дете в сила незрялост го вегетативната нервна система.

Но най-често синусова аритмия при новородени деца се дължи на недоношенностью, родовыми и гипоксическими увреждания на централната нервна система, както и вродени органично поражение на миокарда.

При по-големите деца и при подрастващите синусова аритмия може да бъде провокирано от въздействието на ревматической болест на сърцето и сърдечни заболявания.

Клинично синусова дихателна аритмия повечето от децата не се проявява с никакви симптоми и може да бъде идентифициран при планиран провеждане на ЕКГ. Синусова «недыхательная» аритмия, обикновено себе си също не показа, въпреки това, при част от по-големите деца, които вече са в състояние да формулират своите оплаквания, се появяват:

 1. Чувство на смущение в сърцето,
 2. Покалывающая болка в областта на сърцето,
 3. Повишена умора.

При бебета признаци на синусова аритмия може да забележите, че родителите, като например:

 • Повишена умора и задух при физическо натоварване, и дори и при кърмене,
 • Синеватую оцветяване носогубного триъгълника,
 • Общата бледност,
 • Слабост,
 • Чувство за недостиг на въздух.

Лечение на синусова аритмия на дихателния тип, като правило, не се изисква. Но за да разберете за това на родителите по-добре от кардиолог или педиатър, който е на пълен работен ден студенти ще хлапето.

Терапия синусова аритмия, особено причинено от патология на сърцето, трябва да се извършва само под контрола на кардиолог. Дори в случай, ако синусова аритмия, разкри у новороденото или детето е по-напреднала възраст не е свързана с патология на сърцето (например, резултатите от ЕХОГРАФИЯ на сърцето), а се дължи на други причини, все още бебе трябва да се наблюдава при кардиолог в детската клиника още известно време (година или повече, в зависимост от това, се запазва аритмия или не).

Прогноза синусова аритмия като цяло е благоприятен, но той се определя течение на основното заболяване. Например, при дефекти на сърцето прогноза по благоприятнее, колкото по-рано започне лечението. Същото може да се каже и за останалата част от сърдечния и некардиологической патология. Във всеки случай, синусова аритмия изисква внимателно наблюдение от лекар-кардиолог, а също така навременно лечение и изключения по-опасни нарушения на сърдечния ритъм.

Видео: аритмии при деца, програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00098 sec