Синусова брадикардия-причини, диагностика, лечение

Синусова брадикардия — това е вид разстройство на сърдечния ритъм, когато тя се бие с по-малко, отколкото в нормално, честота. Пулс при брадикардия намалява до 60 и по-малко на удара за минута, което води до слабо кровоснабжению на вътрешните органи и появата на клиниката.

Синусовую брадикардию може да се разкрие при напълно здрави хора, когато тя се счита за вариант на нормата и не предизвиква никакви негативни субективни признаци. Например, тренированные професионални спортисти обикновено са по-рядък пулс, отколкото на всички останали хора. Около една четвърт от младите мъже имат пулс около 50-60 удара в минута, а при спящи деца и възрастни СЪРДЕЧНИ пада с една трета.

Понякога брадикардия отразява индивидуалните конституционните функции и също не се счита за заболяване, ако при това няма никакви симптоми на разстройство на притока на кръв в мозъка и други органи.

Често, обаче, брадикардия все пак носи сърдечна патология, показва себе си израз на органични промени в мускулите на сърцето и проводната система. В тези случаи неизбежно появата на симптоматика, пациентът трябва да се лекува, без която и благополучие ще бъде лошо, и организмът ще страда от хипоксия.

Синусовый, това е нормален ритъм, генерирани от главния синусового възел на проводната система, която определя точното количество на импулсите за единица време, съответно на нуждите на човека. При натоварвания се увеличава активността на този нервен възел, което води до увеличаване на сърдечната честота (HR), в състояние на сън, напротив, пулс урежается.

Нарушение на автоматичност синусового възел, намаляване на броя импулси, затруднено тяхното провеждане по влакна на проводната система предизвикват брадикардию, когато сърдечната честота пада до 50-30 удара в минута. Процедурата обикновено се появява, когато пулсът става 40 удара и по-долу.

Лека и брадикардия не представлява опасност за живота, а самият проект да не изпитват никакви притеснения по този повод, без да обръща внимание на пулса и не се преследва постоянното броене, ако тялото е здраво, както всички органи и системи работят правилно.

От друга страна, е дълга и, толкова по-напредва и брадикардия служи като сигнал за изследване, тъй като може да бъде резултат не само от кардиальной патология, но и увреждания на други органи. Внимание от страна на специалисти за синусова брадикардия причинено от повишен риск от спиране на сърцето на фона на изразено намаляване на сърдечната честота, така че всеки случай заслужава специално за контрол и установяване на причините за аномалиите.

Защо възниква и брадикардия?

Причините за синусова брадикардия доста разнообразни и са свързани както със заболявания на вътрешните органи, така и с външни неблагоприятни условия. Към тях се отнасят:

 • Органично поражение на сърцето — рубцовые и дифузни склеротические процеси (кардиосклероз), възпаление (миокардит), когато съединителната тъкан засяга синусовый възел и пречи на разпространението на импульсации до миокарду;
 • Действие на ниските температури, преохлаждане;
 • Увеличение на мускулния парасимпатического отдел на нервната система (ваготония);
 • Внутричерепная хипертония на фона на инсулт, мозъчен оток, менингоэнцефалита, тумори;
 • Употребата на отделни групи лекарствени средства (сърдечни гликозиди, бета-административните);
 • Отравяне с тежки метали (олово), фосфорорганическими съединения, никотинова интоксикация;
 • Микседем (спад в нивото на хормоните на щитовидната жлеза), някои инфекции (коремен тиф, холера), патология на надбъбречните жлези;
 • Глад, анорексия.

При функционални разстройства на симпатиковата инервация се случва тонизиране на vagus нерв, при това се запазва синусовый ритъм, брадикардия се съчетава с дихателната аритмия, а пулсът се увеличава при физически усилия или въвеждането на лекарствени средства (атропин).

В случай на органично увреждане на структури на сърцето (кардиосклероз, възпаление) има синусова аритмия, брадикардия не е ликвидирана въвеждането на атропина, а при физическо натоварване се празнува само незначително повишаване на сърдечната честота, което е показателно за механично препятствии за провеждането на импулси.

И така, всички фактори, които предизвикват синусовую брадикардию, могат да бъдат разделени на экстракардиальные и кардиальные.

Экстракардиальные промени предизвикват аритмию при здраво сърце и го проводящи пътища. Най-често тази форма на брадикардия се диагностицира при съдова дисфункция, невротични състояния, присъщи на хората от всички възрасти, но най-вече — млади жени и юноши.

Да предизвика синусовую брадикардию е в състояние носенето на тясно яка, твърде силно затянутого вратовръзка, сдавливающих каротидный на синусите. Надавливание на очните ябълки допринася за рефлекторному намаляване на честотата на пулса, което е добре известно на лица с противоположни проблем — тахикардией.

READ  Воспалился хемороиди: какво да правя, лечение

До экстракардиальным причини патология включват заболявания на стомашно-чревния тракт (язва на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника), ендокринната система, мозъка. При хипотиреоидизъм и брадикардия толкова по-изразено, колкото по-силно липсата на хормони на щитовидната жлеза.

Кардиальный вариант синусова брадикардия е свързан директно със сърцето — инфаркт на сърдечния мускул, кардиосклероз, дистрофические и възпалителни процеси, кардиомиопатия, допринасящи за дегенерация на водача ритъм и нарушаване на неговите функции. При структурни промени в синусовом възел може да се развие синдром на слабостите му (СССУ), когато сърцето се свива ритмично, но рядко.

Изявена синусова брадикардия изключително опасно поради възможността за отказ синусового водач на ритъма да произвежда импулси, че е изпълнен с спиране на сърцето и смърт.

Лекарствена форма брадикардия, свързани с прием на някои групи лекарства — сърдечни гликозиди, бета-блокери, блокери на калциевите канали, които обикновено се предписват на пациенти с болест на сърцето и хипертония.

Така наречените токсични разновидност на синусова брадикардия може да бъде свързана не само с получаването на токсични вещества отвън, но и с тежко заболяване — сепсис, хепатит, остра бъбречна недостатъчност, коремен тиф и други Електролитни нарушения с повишаване на нивото на калий или калций в серума на кръвта, също може да предизвика тази форма на аритмия.

Възрастови промени, причинени от застаряването на населението, могат да протекат с брадикардией без тежки поражения на сърцето и синусового възел, което може да се разглежда като естествен резултат от застаряването на населението. Ако изчерпателно изследване не помогна да се разкрие истинската причина за аритмия, това говори за идиопатическом вариант патология.

Прояви и методи за диагностика синусова брадикардия

Тъй като при брадикардия нарушена доставка на кислород кръв към органите, е основна цел при патология се превръща в мозъка, е много чувствителен към хипоксия.

В зависимост от выраженности симптоми на поражение на мозъка и други органи, отделят няколко степени на тежест на аритмии:

 1. Лека синусова брадикардия, често причинени от разстройства на нервната регулация, когато сърдечната честота не става по-малко от 50 удара за минута, при това симптоматика, обикновено липсва;
 2. Разумни синусова брадикардия — сърдечната честота в диапазона 40-50 уд./мин, е асимптоматична или с незначителни прояви (слабост, световъртеж);
 3. Изразена брадикардия — при сърдечната честота под 40 в минута, придружен от ярка клиника нарушения гемодинамики, възможни са спазми и спиране на сърцето.

Класификация на нивото на честотата на съкращенията на сърцето е много конвенционални и не се прилага в практиката на кардиолозите поради своята субективност, защото пулс 50 не винаги може да се разглежда като патология. За по-точна оценка на ролята на аритмии за конкретния пациент е важно да се установи, води тя до гемодинамическим нарушения или не. Обикновено, лека и средна степен на брадикардия в стойността на сърдечната честота са гемодинамически не смислено, то има притока на кръв в органите спасени.

При изразена синусова брадикардия, сърцето не е в състояние да осигури на тъканите и органите на кислород в достатъчна степен, напредването на хипоксия, а аритмия се счита за гемодинамически смислен.

Симптомите на синусова брадикардия се проявяват при намаляване на сърдечната честота до 40 и по-малко в минута. Най-характерните оплаквания, които имат пациенти:

 • Виене на свят;
 • Слабост и чувство на умора, бърза умора;
 • Недостиг на въздух, усещане за недостиг на въздух;
 • Болки в областта на сърцето, дискомфорт в гърдите;
 • Эпизодическое нарушение на зрението;
 • Пристъпи на загуба на съзнание;
 • Спазми.

Ако брадикардия появява периодично, след което пациентът чувства я виене на свят, чувство, което е показателно за намаляване на кръвното налягане и доставката на кислород до тъканите на мозъка. При гипотоников този симптом изразени в по-голяма степен, отколкото при хора с нормално или високо кръвно налягане.

Изразена брадикардия често придружени от обмороками — болният губи съзнание, може да падне и да се нарани. Дълъг припадък изпълнен с нарушение на кръвообращението в мозъка и дори смъртта на пациента във връзка с дисфункция на стволови структури и спиране на дишането.

Слабост и бърза умора — доста характерна за брадикардия, защото органите и тъканите не получават достатъчно необходимото им хранене. Пациентите бързо се уморяват при физическо и интелектуално натоварване, те се нуждаят от повече време за възстановяване на силите.

Външно при хора, страдащи брадикардией, обръща се внимание на бледост на кожата, а ако нарушаването на ритъма на благоприятства сърдечна недостатъчност, освен бледности ще видна и цианоза, ще се появят отоци.

READ  Кръвотечение при менструация: видове, силни със съсиреци, патологични, лечение, норма

Болки в областта на сърцето може да се прояви при брадикардия, на фона на вегетативната дисфункция или невроза, но в този случай те са с преходен характер и не се третират като кардиальная патология. Друг е въпросът, ако пациентът страда от кардиосклерозом, сърдечна недостатъчност, коронарна артерия изумени атеросклеротическим процес. В този случай на брадикардия допринася за още по-малко приток на кръв към миокарду и развитието на пристъп на стенокардия.

В тежки случаи изразена брадикардия предизвиква дълбок припадък и гърчове, свързани с кислородным глад на мозъка. Епизоди на загуба на съзнание, на фона на много редки съкращения на сърцето временни пристъпи на Morgagni-Адамс-Стоукс, които често се наблюдават при синдрома на слабост синусового възел. Тази аритмия е опасна за живота и изисква спешна медицинска помощ.

Неврологическая симптоматика при синусова брадикардия, свързани с гипоксией на мозъка, може да се прояви преходни парезами, намаление на зрението, паметта, на вниманието, нарушения на съня, разстройство на речта, когато пациентът е като да «проглатывает» отделни думи.

Диагностични критерии, и брадикардия при деца

Синусова брадикардия може да се диагностицира не само при възрастни, с най-различни болести, но и при деца. Както знаем, децата пулс, по — често- при новороденото той е 140-160 удара в минута, до година намалява до 120-125 и само на 12 години се доближава до нормата на възрастен човек.

По причина на естествено високо сърдечната честота на бебето брадикардию той се диагностицира при по-високи показатели на пулса, отколкото при възрастни (по-малко от 60). При новородени за брадикардия казва пулса по-малко от 120 уд./мин, за деца в предучилищна възраст този процент ще бъде по-малко от 70, при юношите — по-долу 62.

Причини за урежения учестено при деца и юноши могат да бъдат вродени пороци на сърцето, кардиомиопатия, прекомерни физически натоварвания, вегетативна дисфункция, неврози. Преструктуриране на сърдечно-съдовата система в пубертета и характерни за тази възраст ваготония могат да бъдат причина за синусова брадикардия, която по отношение на растежа и израстването изравни.

Симптоми на аритмия при деца и юноши са сходни с тези при възрастни — слабост, умора, виене на свят. Мама грудничков забелязват бърза умора при хранене на малко дете, лош апетит и неспокоен сън, е възможно недостиг на въздух.

Методи за диагностика

Диагноза синусова брадикардия се определя въз основа на типичните оплаквания на пациента, данните за разглеждане и първично проучване, а достоверни признаци показва электрокардиография.

На рецепцията кардиолог или терапевт определя рядък пулс, който запазва своята ритмичность. Сърдечни тонове при преслушване могат да са приглушени, ако аритмия е с патология на клапите или миокарда.

Электрокардиография — основният и най-лесен начин инструментална диагностика синусова брадикардия. На ЕКГ характерните признаци на тази аритмия се считат за:

 1. Удължаване на интервала между желудочковыми комплекси;
 2. Правилният синусовый ритъм.

По този начин, една ЕКГ при синусова брадикардия приближена до нормата, с изключение на редки съкращения на сърцето. Ако по време на теглене на кардиограммы не успя да се заключва епизод брадикардия, тогава пациентите ще бъдат поканени холтеровское мониторирование. Инсталиране на органично поражение на миокарда помага на ултразвуково изследване.

Сред лабораторни методи за диагностика могат да бъдат възложени за разследване на електролитен състав на кръвта, на хормоналния баланс, определянето на токсините, при съмнение за отравяне, бактериологический анализ за изключване на инфекциозна природа на аритмия.

Лечение на синусова брадикардия

Синусова брадикардия не винаги е повод за среща на специфично лечение. Физиологично забавя ритъма на сърцето, който се проявява не води до никакви субективни симптоми и, още повече, нарушения на кръвообращението във вътрешните органи, не изисква лечение.

Ако брадикардию провокира някакво друго заболяване или състояние, а след това дестинация лекар ще бъде в съответствие с причинно-следствената патология — аналози на хормоните при ендокринни заболявания, за корекция на электролитных нарушения, назначаване на антибиотици при инфекции и т.н. Признаци на нарушения гемодинамики, проявяващи конкретни симптоми, изисква медикаментозна корекция.

Важно е да се отбележи, че в случай на брадикардия, както и всяка друга промяна на ритъма на сърцето, е неприемливо за самолечение, дори ако са взети средства за изглежда безобиден. Всяко лекарство може да се назначи само от лекар въз основа на целесъобразността на терапия брадикардия по принцип.

Свидетелство за началото на лечението, може да служи за такива симптоми като недостиг на въздух, замаяност и чести припадъци, силна слабост, хипотония на фона на урежения ритъм, а също така пулсът е по-малко от 40 уд./мин, когато липсата на притока на кръв в органите на неизбежна.

Лечение на синусова брадикардия се провежда амбулаторно, но при тежка сърдечна патология, симптом на която и да е брадикардия, може да се наложи хоспитализация. В тези случаи наличието на аритмия представлява заплаха за живота на пациента, за които се определя внимателно наблюдение.

READ  Варикоцеле при мъжете: какво е това в ляво, причини, симптоми, може ли да имат деца, степен, лечение

Синусовую брадикардию може да се лекува от медикаменти и оперативно. Лекарствена терапия включва прилагането на средства, стимулиращи сократительную дейността на сърцето и които намаляват влиянието на вегетативната нервна система, за да проводящи пътища в миокарда:

 • Холинолитики — атропин — учащает сърдечен ритъм, за сметка на потискане на парасимпатиковата нервна система, което води до намаляване на тонуса на vagus нерв, а сърцето се свива по-бързо. Да се инжектира подкожно или венозно, има и някои странични ефекти, така че не е подходящ за редовна употреба, но в арсенала от средства за оказване на спешна и неотложна помощ;
 • Адреномиметики — аналог на адреналин изопреналин, може да се въвежда като интравенозно, така и се приема през устата под формата на таблетки, има стимулиращ ефект върху симпатический отдел на вегетативната нервна система, а също активира адренергические рецептори в сърдечния мускул, като го намали;

 • Эуфиллин — основното му действие — бронхорасширяющее, но лекарството е ефикасно за увеличаване на честотата на пулса. Прилага се под формата на интравенозни на ес.

Тези лекарства обикновено се използват в период на влошаване на аритмия до момента, докато не се възстанови нормалното значение на сърдечната честота, а след това да ги отмените. Възможен прием на растителни средства, увеличаващи честотата на съкращенията на сърцето и кръвното налягане — элеутерококк, жен-шен, беладона.

При проверката в синусова брадикардия, показана терапия, насочена към подобряване на обмяната на веществата в синусовом възел и миокарда:

 1. Антиоксидантите и кардиопротекторы (антиоксикапс, омега-3, мексидол, рибоксин);
 2. Средства за подобряване на обменните процеси в кардиомиоцитах — милдронат, актовегин;
 3. Ноотропы — пирацетам;
 4. Мултивитамини.

Тежка брадикардия с гърчове, загуба на съзнание, на фона на органична патология на миокарда, която не се коригира медикаменти, изисква кардиохирургической помощ — настройка на электрокардиостимулятора. Показанията за имплантация на пейсмейкър служат: HR по-малко от 40, пристъпи на Morgagni-Адамс-Стоукс, прогресивна сърдечна недостатъчност.

Няколко думи да кажем и за народни средства, чиято популярност не намалява дори при наличието на съвременно лечение. Оправдано народно лечение може да се счита само в случаи, когато брадикардия носи функционален характер, причинено от повишен тонус и подобрена сетивност на vagus нерв, а сърдечната честота не по-ниска от 40 удара в минута. При органични промени в сърцето — пороци, исхемична болест на миокарда — тя е не само безсмислено, но и опасно.

За намаляване на влиянието на парасимпатиковата нервна система, на сърцето може да помогне за трева с тонизиращ ефект — жен-шен, элеутерококк, както и на такива растения като бял равнец, безсмъртничета, лимонова трева китайски, приемани под формата на отвари и настойки.

Не си струва да се прибегне към народните средства, без да се консултира с лекар, а също и в комбинация с вече насрочена медикаментозна терапия, тъй като в този случай рискът от нежелани странични ефекти и непредсказуемо аритмия се увеличава.

За профилактика на пристъпи на брадикардия трябва да се откажат от тютюнопушенето и да спазвате диета, ограничивающую алкохол, животински мазнини, броя на употребляемой течност и сол. Важно е да се следват по номинациите кардиолог и своевременно лечение на тези заболявания, които могат да бъдат причина за урежения ритъма на сърцето.

Прогноза при синусова брадикардия се смята за щастлив, ако не е органично увреждане на сърцето. Кардиальная патология, комбинация от синусова брадикардия с други видове аритмии, епизоди синкопальных състояния правят прогнози сериозни и служат като претекст за инсталиране на пейсмейкър.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00084 sec