Синусова тахикардия: че това, причини, лечение, симптоми

Синусова тахикардия, се счита за доста общ вид аритмия, когато сърдечната честота над 100 удара в минута. Тя може да е вариант на нормата или да е признак на патология на сърцето, кръвоносните съдове, на ендокринната система и други органи.

Всеки от нас е познато усещането учащенного ритъм на сърцето, който се появява при възбуда, физически усилия, след чаша силно кафе или обилна храна. В здраво тяло е отражение на външни не винаги е благоприятна среда или на емоционални реакции, се счита за вариант на нормата, защото след кратко време сърцето на самата възстановява правилния ритъм, без да се нарушава притока на кръв в органите.

Физиологични се счита за тахикардия, придружаващ емоционален стрес, физическо натоварване, недостиг на кислород, намирането на запушен или топла стая. При деца до 7 години ускорен пулс и не се счита за норма, дори и в състояние на покой.

В действителност, тахикардия при здрав човек — това е компенсаторен механизъм, за да се засили работата на сърцето за осигуряване на тъканите с кръв и тогава, когато те се нуждаят от повече от обичайното. Активиране на симпатиковата нервна система, количеството в кръвта на хормоните на мозъчен слой на надбъбречните жлези осигуряват ускорен пулс, а при нормализиране на външната среда, той бързо се връща към нормалното.

Но далеч не винаги тахикардия временна и безобидните. Тя често се придружава сериозни заболявания на сърцето, щитовидната жлеза, мозъка, затова не бива да се остави без внимание. Своевременната диагностика и търсене на причините за необяснимо тахикардия — гаранция за успеха на лечение и предотвратяване на сериозни усложнения.

Причини и видове синусова тахикардия

Терминът «синусова» означава, че импулсите за намаляване на сърцето произхождат както подобава — от главния възел, синусового, така че ритъма остава редовно, а предсердия и желудочки са намалени с една и съща честота. Аритмия нараства постепенно и в отделни случаи пулса достига 220 в минута (обикновено в рамките на 110-120 удара/мин).

В зависимост от причините за разграничаване:

 • Патологическую синусовую тахикардию;
 • Физиологични тахикардию.

Физиологична тахикардия, както вече споменахме по-горе, е в норма, това е приспособяването на организма към променен външни условия. Това е адекватната реакция на неблагополучие, която не се придружава от разстройства гемодинамики и промени в миокарда по причина на къси. Опасно е, когато тахикардия придобива характеристики на патологичната или съставна част на друга патология.

Патологична синусова тахикардия придружава редица заболявания и неизбежно води до промени в сърцето и системно кръвния поток. Работа с голяма скорост и на практика за носене, сърцето не може да се справи с доставката на точния обем на кръвта в голям и малък кръг, тъй като при учащенном намаляване на камерата не се напълни изцяло. С течение на времето се развива кардиомиопатия, сърцето се разширява, намалява сократимость на миокарда, както и органите не получават достатъчно храна.

На фона На патологична тахикардия напредването на исхемия на миокарда, поради липса на притока на кръв в коронарните артерии, а ако последните все още и изумени от атеросклероза, влошаване на състоянието и дори инфаркт може да дойде много бързо.

Причините за синусова тахикардия могат да бъдат разделени в кардиальные, т.е., свързани с промените на самото сърце, и внесердечные — нарушения от страна на други органи.

Кардиальные причини синусова тахикардия:

 1. Сърдечна недостатъчност, както остра, така и хронична;
 2. Възпалителни процеси в сърдечния мускул — миокардит инфекциозен, са автоимунни характер; възпаление на вътрешния слой на сърцето (эндокарда) и на външния слой (перикарда);
 3. Различни форми на исхемична болест на сърцето — инфаркт, ангина пекторис, кардиосклероз;
 4. Пороци, вродени и придобити;
 5. Кардиомиопатия.

От внесердечных причини тахикардию най-често провокират ендокринни смущения и неврогенные разстройство. Неврогенная синусова тахикардия се среща все по-често във връзка с увеличаване на нивото на стрес сред населението. Този вид нарушения на ритъма е много характерен за неврози, съдова дистония, психози и обикновено се диагностицира при млади и емоционално лабильных теми.

Сред ендокринни нарушения на синусова тахикардия способни да причинят повишена функция на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза), гормонпродуцирующие тумори на надбъбречните жлези. При кровопотере, тежка анемия, тежка болка, повишаване на температурата на тялото на фона на инфекции също често се развива тахикардия.

Хипоксия води до активиране на синусового възел и, съответно, учестен пулс. Това се случва и при заболявания на белите дробове (емфизем, хроничен бронхит, астма), както и при анемия, както и при липса на кислород по вдыхаемом въздуха.

READ  Как да се почисти кръвта от холестерол: плаки, в домашни условия, народни средства за защита, храна

При прием на някои лекарствени средства се развива officinalis синусова тахикардия. Тя може да предизвика диуретици, хормонални препарати, гипотензивные средства, эуфиллин, адреномиметики, антидепресанти, кофеинсодержащие лекарства.

По този начин, в съответствие с причината за патологична синусова тахикардия могат да бъдат лекарство, нейрогенной, токсичните, хипоксична, кардиальной.

Синусова тахикардия могат да се появят при бременност дори при жени без предварително патология на системата на кръвообращението. Това явление не се счита за вариант на нормата, но е в съответствие предпоставки:

 • Увеличаване на периферното корито на притока на кръв поради растежа на матката и на плода в нея;
 • Увеличаване на теглото на жената по време на бременност;
 • Характеристики на хормоналните нива;
 • Повишаване на налягането вътре в коремната кухина, поради увеличаване на матката, която колкото и да изтича на диафрагмата от дъното, в резултат на което може да се промени позицията на сърцето в гръдния кош.

С напредването на бременността сърцето изпитва нарастваща тежест, така че в последния триместър тахикардия може да стане ясна. Нарушаването на ритъма при бременни изисква специално внимание и корекция във връзка с риск от скъсване на развитие на плода и течения най-бременността и раждането.

Прояви на синусова тахикардия

Тежестта на клиничните прояви и субективните усещания на пациента в зависимост от степента на тахикардия, характера на основната патология, наличието или липсата на поражение на сърдечния мускул, клапани, съдове.

Някои пациенти могат да не подават жалби или празнуват малък дискомфорт в гърдите, усещане на ударите на сърцето, периодични болки в сърцето, които не оказват съществено влияние върху начина на живот и трудова активност.

В други случаи симптомите стават толкова явни и неприятни, че пациентът не може нито да работи, нито да изпълнява обичайните домашни дела. Появяват:

 • Трайно и добре осезаем сърдечен ритъм;
 • Чувството, че въздуха не е достатъчно, недостиг на въздух, дори и в състояние на покой;
 • Слабост, бърза умора, когато не е на интензивни физически натоварвания;
 • Виене на свят и дори епизоди на загуба на съзнание;
 • Болки в сърцето — чест симптом при пациентите с хронична ишемией на миокарда, когато аритмия допринася за още по-голям затруднению ток на кръвта в коронарным артерии;
 • Тревожност, безсъние, емоционална лабильность, раздразнителност.

Ако на пациента с тахикардией изумени от атеросклероза, коронарна артерия, след пристъп на аритмия, за да предизвика още по-голям недостатък на кислород, а сред симптомите характерна ще стане ангина. Обикновено болката в сърцето не трае повече от пет минути, през които пациентът сам поема нитроглицерин за облекчаване на болезнени усещания.

За разлика от пароксизмальной тахикардия, характеризующейся внезапно начало и по същия внезапен края, пристъп на синусова тахикардия се развива постепенно, така че пациентът не може да определи точното време на появата му.

При достигане на високи цифри на пулса става изразено чувство на сърцето, което някои болни се обозначи като «трепыхание» в гърдите. Работа в интензивен режим на сърцето не може да се справи с доставката на точния обем на кръв към вътрешните органи, с което се свързват припадък, виене на свят и дори неврологическую симптомите на това, спазми при значителен недостиг на кръвоснабдяване на мозъка. Напреднала възраст и придружаващи церебрална атеросклероза на артериите може да влоши мозъчната симптомите на това.

При продължителен пристъп на синусова тахикардия с високи цифри на пулса на болния може да се превърне в блед, неспокоен, намалява предоставени на количеството на урината намалява кръвното налягане.

При нейрогенной форма на патология сред симптомите ще емоционална лабильность, раздразнителност, нарушения в съня, пристъпи на панически атаки. Особено често на синусова тахикардия, на фона на психо-емоционални отклонения се срещат при млади жени, остро изпитват дори не твърде стресиращо.

Синусова тахикардия при тиреотоксикозе може да се отнася за пациенти, които не само през деня, но и нощно време, въпреки че е известно, че през нощта под влияние на активността на vagus нерв пулса на няколко урежается. Разбира се, сънят при тези пациенти най-вероятно ще бъде нарушен, и след като ще се появи и раздразнителност и бърза умора.

Детето синусова тахикардия могат да се регистрират при треска, която съответства на най-различни инфекции, особено при децата на първите години от живота си. Липсата на зрялост на вегетативната нервна система, вродени сърдечни заболявания и нарушения в развитието на мозъка също може да доведе до пристъпи на сърце.

READ  Шипка от хемороиди: лечение, мнения

При свинете на всеки градус, вдигане на температура, се добавя до 10-15 съкращения на сърцето, така че ако детето е с висока температура на фона на респираторни инфекции, мама отбелязва сърцебиене и честото дишане (но свободно, без явления запушване!) — най-вероятно те са причинени от повишена температура и интоксикация и ще минат сами по себе си, малко намаляване на температурата.

Оценка на сърдечната честота при бебето е важно в съответствие с напредване на възрастта. У новородени той може да достигне до 120-140 в минута, че не се смята за признак на синусова тахикардия, и за това често биении малък сърцето знае всяка майка. Проблясващи пулса до семилетнего възраст — явление физиологичное, но повишаване с повече от 10% от възрастовата норма — знак за синусова тахикардия.

Таблица: норми на пулса по възрасти

Възраст Границите на нормалните стойности (уд/мин)
новородени (до 1 месец от живота) 110-170
от 1 месец до 1 година 100-160
от 1 година до 2 години 95-155
2-4 години 90-140
4-6 години 85-125
6-8 години 78-118
8-10 години 70-110
10-12 години 60-100
12-15 години 55-95
15-50 години 60-80
От 50-60 години 65-85
60-80 години 70-90

При юноши синусова тахикардия обикновено носи неврогенный характер и се развива при емоционално лабильных субекти с вегетативната дисфунцией. Всяко преживяване може да причини пристъп, сърцебиене, слабост, безпокойство, съчетано с разнообразни признаци на нарушения на тонуса на вегетативната нервна система — изпотяване, прекомерно уриниране, треперене, виене на свят. Като цяло, тези симптоми се появяват като основните оплаквания на подрастващите и техните родители.

С напредване на възрастта, на съзряване на главния мозък и вегетативната регулация, симптоми на синусова тахикардия могат да отслабват или изчезват съвсем, но ако ги игнорирам и не отделят достатъчно внимание на особеностите на емоционални реакции на външни събития, тахикардия може да се задържи, показват периодично, дори и при най-незначителните нервни преживявания, недосыпании, натоварвания в процеса на обучение.

Усложнения възникват при патологична тахикардия с чести и дълги пристъпи. Камера на сърцето постепенно се разширяват, то миокарда отслабва, а в кръг на кръвообращението се появяват признаци на стагнация. Възможна остра недостатъчност на кръвообращението под формата на оток на белия дроб, хронична застойна сърдечна недостатъчност с вовлечением на вътрешните органи, остро нарушение на коронарното кръвоснабдяване с инфарктом на сърдечния мускул, напредва ангина. Остра и хронична недостатъчност на сърцето най-често стават причини за смърт при пациенти с нарушение на ритъма.

Диагностика и лечение на синусова тахикардия

Диагноза синусова тахикардия се поставя въз основа на подробен преглед на пациента. Първото нещо лекар установи приблизителното време на началото на инфаркта, продължителността, честотата на епизоди учащения ритъм, обстоятелствата, при които ритъмът е счупен, включително естеството на работа (с вредни вещества, физически претоварването).

Пълно изследване си поставя за цел не само да потвърди наличието на синусова аритмия, но и да разберете причината за нея. За това са назначени от общ и биохимичен анализ на кръвта, изследвания на урина, хормонален статус, по показания — ЕХОГРАФИЯ на сърцето и други органи.

Важно място в диагностиката на синусова аритмия принадлежи, разбира се, электрокардиографии — одномоментной или денонощен мониторированию.

На ЕКГ признаци на синусова тахикардия, се считат за:

 1. Нарастващата честота на честота над 90 в минута;
 2. Безопасността на синусового редовен ритъм, когато зубец Р винаги предхожда желудочковому комплекса;
 3. Правилният QRS комплекс;
 4. Скъсяване на разстоянието между шиповете Р;
 5. Увеличаване или намаляване на височината на зъба Т;
 6. Електрическата ос може да бъде насочена надясно, наляво (в зависимост от изходното състояние на сърцето) или вертикално (при бременни жени, млади худощавых лица).

За окончателно потвърждение на аритмия, например, на наемането на военната служба, се провеждат заредете проба (клекове, велоергометър, бягаща пътека с последващо извадите ЕКГ). Ако кратки пристъпи на заключване на обикновена кардиограмме не успя да прекарват дневния мониторирование.

Лечение на синусова тахикардия се определя, на първо място, основната причина за патология. Случаите на физиологична ЧЛ специална терапия, не се изискват, при патологична аритмии, лечението се назначава от кардиологом съвместно със специалисти от други профили (ендокринолог, психотерапевт, невролог).

Ако се диагностицира на синусова тахикардия, тогава първото нещо, си струва да се преразгледа режим на хранене и начин на живот. В много случаи мерки от общ характер, могат значително подобряване на здравето и намаляване на честотата на съкращенията на сърцето. Пациентите с синусова тахикардией следва:

 • Да се откажат от тютюнопушенето и употребата на алкохол;
 • Изключи кафе, кофеинсодержащие напитки, шоколад, силен чай, да се откажат от прекалено горещи, пикантни ястия в полза на зеленчуци, плодове и билки;
 • Не да преяждат, да се ядат храни по 5-6 приема и по-малки обеми;
 • Да предоставят пълна и достатъчно продължителен сън;
 • По-често да излиза на открито, да правят туризъм и спорт в разумни граници;
 • Избягвайте стреса, психотравмирующих ситуации, физическо пренапрежение (по време на работа и в салона).
READ  Анизоцитоз: смесени, че е в общ анализ на кръвта, причини, симптоми, видове и лечение

При физиологични синусова тахикардия, изброени по-горе действия обикновено са достатъчни за нормализиране на ритъма на сърцето. Ако аритмия служи като усложнение на друго заболяване, то и лечението трябва да бъде насочено към него на първо място, иначе се опитват да намалят пулса само антиаритмическими средства може да окаже неблагоприятно въздействие върху сърдечния мускул може да доведе и до недостатъчност на кръвообращението и усугублению аритмия.

Ако синусова тахикардия, свързани с повишена функция на щитовидната жлеза, а след това са назначени тиреостатики (мерказолил), както и за корекция ритъм могат да бъдат добавени бета-административните (пиндолол, окспренолол). Ако бета-блокери по някаква причина са противопоказни, може да се прилагат антагонисти на калций (верапамил, дилтиазем).

При синусова тахикардия, на фона на анемия е показано определяне на лекарства, желязо (феррум-лек), а също витамини и микроелементи. Антиаритмические средства от тази категория пациенти се предписват много рядко.

Кровопотеря, придружени тахикардией, изисква попълване на обема на циркулиращата кръв (свежезамороженная плазма, эритроцитарная маса, без съдържание на инфузия) и, естествено, да спре кървенето.

Пациенти със синусова тахикардией на фона на хронична сърдечна недостатъчност са назначени, освен бета-блокери и други антиаритмиков, сърдечни гликозиди (целанид, дигоксин).

Неврогенная формата на синусова аритмия, като една от най-честите, се лекува от невролог или психотерапевт. Тъй като причината за нея е стрес, емоционален стрес, разстройства на вегетативната регулация, тогава лечението се състои в назначаване на транквиланти, седативни средства (реланиум, луминал и др) и психотерапия.

Освен успокоительных лекарства с рецепта, за намаляване на сърдечната честота могат да се използват всички налични валериана се използва, глог, motherwort, адаптол, афобазол, различни билкови чайове.

Немедикаментозное лечение психогенной синусова тахикардия включва физиотерапия, водни процедури (басейн, релаксираща вана), масаж, това е нещо, което има общеуспокоительным ефект. Добър резултат дава работа с терапевт, усвояване на аутотренингов, насочени към подобряване на контрола на емоциите и настроението. Особено полезни са тези мерки тогава, когато освен аритмии пациентът се оплаква от пристъпи на паника, страхове.

При неефективност антиаритмических средства, прогрессировании нарушения на кръвообращението и значително влошаване на състоянието на пациента кардиолозите препоръчват хирургично лечение — радиочестотен абляцию и настройка на пейсмейкър. Първият начин се състои в разрушаване на огнището на излишната импульсации, на втората е показан при животозастрашаващи усложнения на фона на некупируемой синусова тахикардия.

Бременните жени с синусова тахикардией без кардиальной патология трябва да се спазва тишина, не се изнервят и да се откаже от физически труд. Лекарят може да предпише успокоителни средства, микроелементи. Много лекарства бъдещи майки са противопоказни, но ако тахикардия става ясна и заплашва нормалното, течението на бременността, това не е изход — използват се антиаритмические средства.

Профилактика на нарушения на ритъм по вид тахикардия е от решаващо значение не само при функционалната патология на характера, но и, особено, в случай на вече съществуващите промени в сърцето. В последния случай, липсата на контрол на ритъма на бързо ще доведе до покачване на недостатъчност на сърцето с различни неблагоприятни ефекти.

Като превантивни мерки препоръчва да се спазва принципите на здравословния начин на живот, да се следват съветите на храненето и режима, изброени по-горе (пълноценен сън и почивка, нормализиране на теглото и храненето, двигателната активност).

Прогноза при синусова тахикардия се определя от причините за патология. Ако аритмия не е свързана с промяна в сърцето, а е функционален или физиологичен характер, то дори и в случай на негативна субективна симптоматика той е напълно удовлетворителен. Много по-зле, ако аритмия произход на пациента, страдащи от исхемична болест на сърцето, дефект, застойна сърдечна недостатъчност. При такива пациенти изложени на голям риск от усложнения и тъй като прогнозата е доста сериозен.

Видео: тахикардия — как да се успокои сърцето, програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00128 sec