Синусовый ритъм: че това е в ареста ЕКГ, дешифриране и норма

Синусовый ритъм — един от най-важните показатели за нормална работа на сърцето, който казва, че източник на съкращения идва от главния, синусового възел орган. Този параметър стойност сред първите в ареста ЕКГ, а пациентите, които са изминали от изследването, имат желание да се научат, че той означава и трябва ли да се притеснявате.

Сърцето е главния орган, осигуряващ кръвта на всички органи и тъкани, от неговата ритмична и последователна работа зависи степента на окисляване и на функцията на целия организъм. За намаляване на мускулите се нуждаят от тласък — тласък, произтичащи от специални клетки на проводната система. От това, откъде идва този сигнал и каква е неговата честота, зависят от характеристиките на ритъма.

Синусовый възел (СУ), разположен под вътрешната обвивка на дясното предсердия, той прекрасно кровоснабжается получаване на кръв директно от венечных на артериите, богато снабден влакна на вегетативната нервна система, и двете отдел, които оказват влияние върху него, като допринася както увеличаване, така и слабостта на честотата на генериране на импулси.

Клетки синусового възел групирани в букети, те са по-малко, отколкото обикновените кардиомиоцити имат веретенообразную форма. Сократительная функция при тях е изключително слаба, но способността да образуват електрически импулс е равносилно на нервните влакна. Централен възел е свързан с атрио-вентрикулярным съединение, който предава сигнали за допълнително възбуждане на миокарда.

Синусовый възел се нарича главно водач на ритъма, защото именно той предоставя една и честотата на съкращенията на сърцето, която дава органи адекватно кръвоснабдяване, така че поддържането на редовни синусового ритъм е изключително важно за оценка на работата на сърцето при лезии.

СУ генерира импулси най-голяма честота в сравнение с други отдели на проводната система, а след това ги предава с висока скорост нататък. Честота на образованието импулси синусовым възел се намира в рамките на от 60 до 90 в минута, което отговаря на нормална честота бие сърцето, когато те се извършват за сметка на основния водач на ритъма.

Электрокардиография — основният метод, който позволява бързо и безболезнено да се определи от къде е сърцето получава импулси, каква е тяхната честота и ритмичность. ЕКГ здраво е влязла в практиката на терапевти и кардиолози, благодарение на достъпност, простота на изпълнение и висока информативност.

Получаване на ръцете резултат электрокардиографии, всеки погледне в заключение, останало там лекар. Първият от показатели и ще очаквана честота — синусовый, ако идва от главния сайт, или несинусовый с посочване на конкретен неговия източник (AV-възел, тъкани мъждене и други подобни). Така, например, в резултат на «ритъм синусовый с сърдечната честота 75» притеснява, не трябва да е норма, а ако специалист пише за несинусовом эктопическом ритъм, учащении бие (тахикардия) или забавяне (брадикардия), тогава е време да отидат на дообследование.

И в заключение, пациентът може да се открие информация за състоянието на AES (на електрическата ос на сърцето). В норма тя може да бъде вертикално и полувертикальным, така и хоризонтален или полугоризонтальным, в зависимост от индивидуалните особености на човека. Отклонения EOS наляво или надясно, на свой ред, обикновено се говори за органична патология на сърцето. Повече AES и възможности нейните разпоредби, са описани в отделна публикация.

Синусовый ритъм в нормални граници

Често пациентите, обнаружившие в ареста ЕКГ синусовый ритъм, започват да се притесняват, дали всичко е наред, защото терминът не на всички е известен и, следователно, може да се говори за патология. Въпреки това, те могат да се успокои: синусовый ритъм — това е норма, която свидетелства за активна работа синусового възел.

От друга страна, дори при запазена активност на основния водач на ритъма са възможни някои отклонения, но те не винаги служат като показател за патология. Колебанията на честота се случват при различни физиологични състояния, не са причинени от патологични процес в миокарда.

Въздействие върху синусовый възел на vagus нерв и влакна на симпатиковата нервна система често предизвиква промяна на функцията му в посока на по-голяма или по-малка честота на образованието на нервните сигнали. Това се отразява на честотата бие сърцето, която се изчислява на същата кардиограмме.

Нормално честота синусового честота е в диапазона от 60 до 90 удара в минута, но експерти посочват, че една ясна граница за определяне на норма и патология не, това е при СЪРДЕЧНИ 58 удара в минута рано да се говори за брадикардия, както и за тахикардия при превишение на показател в 90. Всички тези параметри трябва да се оценяват комплексно от задължително да се вземе предвид цялостното състояние на пациента, особеностите на неговата обмяна, вид дейност и дори това, което той е бил зает непосредствено преди изследването.

READ  Заличаване оклузивна болест: причини, симптоми, диагностика, лечение, народни средства за защита

Определение на източника на честота при анализа на ЕКГ — важен момент, при това темповете на синусового ритъм се считат за:

 • Определяне на зъбите Р преди всеки желудочковым на комплекса;
 • Постоянна конфигурация предсердных на зъбите в една и съща отведении;
 • Постоянна величина на интервала между зъби P и Q (до 200 мсек);
 • Винаги е положителен (в посока нагоре) зубец Р второто стандартен отведении и отрицателен в aVR.

В заключение ЕКГ обследуемый може да се намери: «ритъм синусовый с HR 85, нормално положение на електрическа ос». Такова заключение вярваме в норма. Друг вариант: «ритъм несинусовый с честота 54, эктопический». Този резултат трябва да бъдат предупредени, тъй като е възможна сериозна патология на миокарда.

Изброени по-горе характеристики на кардиограмме свидетелстват за наличието на синусового ритъм, а това означава, че този импулс идва от главния възел надолу, към желудочкам, които се свиват след предсердиями. Във всички други случаи ритъм се счита за несинусовым, а източникът му е извън СУ — във влакната камерна мускулите, предсердно-желудочковом възел и т.н. е Възможно импульсация веднага от двете места на проводната система, в този случай също става въпрос за аритмия.

Правилните изводи за регулиране на сърдечния ритъм позволява да се направи проучване на дълги записи на ЕКГ, тъй като в процеса на жизнената дейност на всички здрави хора смяната на честотата бие сърцето през нощта, пулс едно, следобед — друго. Въпреки това и по-кратки интервали определяне на ЕКГ-признаци показват колебания в пулса, свързана с функциите на вегетативната инервация и работата на целия организъм като цяло. Оценката на пулса помага на специално разработени програми за математическа обработка и статистически анализ — кардиоинтервалография, гистография.

В резултат на ЕКГ е най-верен, трябва да се изключат всички възможни причини за промяна на дейността на сърцето. Пушенето, бързо изкачване на стълби или бягане, силна чаша кафе може да се променят параметрите на сърдечната дейност. Ритъм, разбира се, ще остане синусовым, ако възел функционира правилно, но поне тахикардия ще бъде записано. Във връзка с тези преди изследването е необходимо да се успокоя, премахване на стрес и преживявания, а също и физическо натоварване — всичко това, което пряко или косвено влияе върху крайния резултат.

Синусовый ритъм и тахикардия

Отново припомни, че отговаря на синусовый ритъм с честота 60 — 90 в минута. Но какво да правя, ако параметър е извън установените граници при запазване на техните «синусовости»? Известно е, че такива колебания не винаги говорят за патология, така че преждевременно паника не трябва.

Бърз синусовый ритъм на сърцето (синусова тахикардия), който не е показател за патология, се определя, когато:

 1. Емоционални преживявания, стрес, испуге;
 2. Силно физическо натоварване — в салона, при тежък физически труд и др;
 3. След прекалено обилно хранене, консумация на силно кафе или чай.

Тази физиологична тахикардия се отразява на ЕКГ данни:

 • Намалява дължината на интервала между шиповете P, RR интервал, продължителността на които при подходящи подсчетах позволява да се определи точна цифра сърдечната честота;
 • Зубец Р е запазена в своя нормален място — пред желудочковым комплекс, който, от своя страна, е с правилна конфигурация;
 • Честотата на съкращенията на сърцето според резултатите от преброяване надхвърля 90-100 в минута.

Тахикардия при сохраненном синусовом ритъма на физиологични състояния е насочена към осигуряване на кръв тъкани, които по различни причини са се превърнали повече в нея трябва — спорт, разходка, например. Я да не се разглежда като нарушение, а за кратък период от време сърцето на самата възстановява синусовый ритъм на нормалната честота.

Ако при липса на никакви болести обследуемый е изправена пред тахикардией при синусовом ритъма на кардиограмме, трябва веднага да си спомни как да се проведе проучване — не се притеснявам дали той не се състезава ли в кабинета кардиографии в шеметна скорост, а може покурил на стълбите клиники, точно преди да извадите ЕКГ.

Синусовый ритъм и брадикардия

Обратното синусова тахикардия вариант на работата на сърцето — забавяне на неговата честота (синусова брадикардия), което също не винаги говори за патология.

Физиологична брадикардия с намаляване на честотата на импульсации от синусового възел-малко 60 за минута може да възникне при:

 1. Състояние на сън;
 2. Занимания професионален спорт;
 3. Индивидуални конституциональных характеристики;
 4. Носенето на дрехи с тугим яка, силно затянутого вратовръзка.
READ  Уртикария: при възрастни, деца, бременни, причини, симптоми, лечение

Струва си да се отбележи, че и брадикардия по-често, отколкото увеличаване на сърдечната честота, говори за патология, така че към нея вниманието обикновено се отделя специално. При органични лезии на мускулите на сърцето брадикардия дори при условия на запазване на «синусовости» ритъм може да се превърне в диагноза, изисква медикаментозно лечение.

В съня се отбелязва значително намаляване на сърдечната честота — около една трета от дневната норма», което е свързано с преобладаване на тонус на vagus нерв, по-голямата активност на синусового възел. ЕКГ по-често се регистрира при бодрствующих теми, така че този брадикардия не се фиксира при нормални масови проучвания, но можете да я видите при дневна мониторировании. Ако в ареста холтеровского измерване има индикация на урежение синусового ритъм по време на сън, то е вероятно, че цифрата ще се впишат в норма, за какво пояснит кардиолог, особено волнующимся на пациентите.

Освен това забелязал, че около 25% от мъжете по-младата възраст, имат по-рядък пулс в рамките на 50-60, а ритъм при този синусовый и редовен, никакви симптоми на проблеми няма, така че това е вариант на нормата. Професионалните спортисти също се различават склонност към брадикардия, причинено от системно физическо натоварване.

Синусова брадикардия — това е състояние, когато пулс урежается по-малко от 60, но на импулси в сърцето продължават да се генерира основен възел. Хората с това състояние могат да пада в припадък, да са виене на свят, често тази аномалия е с ваготонии (вариант съдова дистония). Синусовый ритъм с брадикардией трябва да бъде повод за изключване на сериозни промени в миокарда или други органи.

Признаци на синусова брадикардия на ЕКГ ще удължаване на интервалите между предсердными зъби и комплекси желудочковых съкращения, но всички показатели «синусовости» ритъм продължават — зубец Р все още се предшества от QRS и има постоянен размер и форма.

По този начин, синусовый ритъм — нормална степен на ЕКГ, да говори за тази запазена активност на основния водач на ритъма, а при нормосистолии ритъм и синусовый, и нормални честоти — в рамките между 60 и 90 удари. Причините за безпокойство в такъв случай не трябва да бъдат, ако не е индикация на други промени (исхемия, например).

Когато трябва да се притеснявате?

Повод за безпокойство трябва да стане сключване на кардиографии, говорещи за патологична синусова тахикардия, брадикардия или аритмия с нестабилност и нерегулярностью ритъм.

При тахи — и брадиформах лекарят бързо установява отклонение на сърдечния ритъм от нормата в по-голяма или по-малка страна, разбира жалби и насочват за допълнителни изследвания — ЕХОГРАФИЯ на сърцето, на оглавник, кръвни изследвания на хормони и т.н., чрез намиране на причината, може да се пристъпи към лечение.

Нестабилна синусовый ритъм на ЕКГ се проявява съвет интервали между основните зъби желудочковых комплекси, люлки, които надвишават — 150-160 мсек. Това почти винаги е знак за патология, така че пациента не оставят без внимание и изясняват причината за нестабилност в работата на синусового възел.

За това, че сърцето ти бие с нередовни синусовым ритъм, и ще каже электрокардиография. Нерегулярность съкращения могат да бъдат предизвикани от структурните промени в миокарда — шкембе, възпаление, както и сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност, обща гипоксией, анемия, тютюнопушенето, ендокринната патология, злоупотребата с отделни групи медикаменти и много други причини.

Грешен синусовый ритъм идва от основния водач на ритъма, но честотата бие орган с това се увеличава, а намалява, губи своето постоянство и редовността. В този случай се говори за синусова аритмия.

Аритмия с синусовым ритъм може да е вариант на нормата, тогава тя се нарича цикличен, и тя обикновено е свързана с дишането — дихателна аритмия. При това явление на вдишване сърдечната честота се увеличава, а на издишване — спада. Дихателната аритмию може да се открие при спортисти-професионалисти, юноши в период на тежка хормонална корекция, лица, страдащи от вегетативната дисфункция или неврози.

Синусова аритмия, свързана с дишането, се диагностицира на ЕКГ:

 • Запазва нормалната форма и разположение на предсердных клипса, които предхождат всички желудочковым комплекси;
 • На вдишване интервали между съкращения намаляват, на издишване — стават все по-продължителна.

Да се разграничат физиологични синусовую аритмию позволяват на някои тестове. Много хора знаят, че при изследването могат да задържате дъха си. Това просто действие помага за неутрализирането на действието на вегетатики и да определи редовен ритъм, ако тя е свързана с функционални причини и не е отражение на патология. Освен това, приемането на бета-адреноблокатора засилва аритмию, а атропин я облекчава, но това не се случи при морфологични промени в синусном възел или на мускулите на сърцето.

READ  Тоновете на сърцето: норма, са приглушени, описание, стетоскопа, видове сърдечни тонове

Ако ритъм синусовый нередовни и не се елиминира чрез забавяне на дишането и фармакологични опити, а след това да се замислим за наличието на патология. Това могат да бъдат:

 1. Миокардиты;
 2. Кардиомиопатия;
 3. Исхемична болест, диагностируемая повечето възрастни хора;
 4. Недостатъчност на сърцето с разширяването на неговите кухини, което неминуемо се отразява на синусовом възел;
 5. Белодробна патология — астма, хроничен бронхит, пневмокониозы;
 6. Анемия, включително наследствен;
 7. Невротични реакции и вегетативна дистония тежка степен;
 8. Нарушения на органи с вътрешна секреция (диабет, тиреотоксикоза);
 9. Злоупотреба с диуретични, сърдечни гликозидами, антиаритмиками;
 10. Електролитни нарушения и интоксикация.

Синусовый ритъм при алинея не позволява да се изключи патология, а напротив, най-често върху него и се показва. Това означава, че освен «синусовости», ритъмът трябва да бъде още и правилно.

Ако пациентът знае за съществуващите у него заболявания, след това в процеса на диагностика е опростена, защото лекарят може да действа целенасочено. В други случаи, когато нестабилна синусовый ритъм се яви божи дар на ЕКГ, да се комплекс от изследвания — halter (дневния ЕКГ), тредмил, ехокардиография и др

Характеристики на честота при децата

Децата — много специална част от хората, които имат много параметри, силно се различават от възрастните. Така всяка мама ще кажа, колко често бие сърцето на новороденото бебе, но при него тя няма да се притеснявате, защото е известно, че децата на първите години и особено новородени пулс значително по-често, отколкото при възрастни.

Синусовый ритъм трябва да се регистрират всички деца, без изключение, ако на въпроса за поражение на сърцето. Възрастова тахикардия, свързана с по-малки размери сърце, което трябва да осигури отглеждане на организма необходимото количество кръв. Колкото по-малко детето толкова по-често той пулс, достигайки в периода новорожденности 140-160 с минута и постепенно намалява до «възрастни» норма до 8 години живот.

ЕКГ при деца улавя същите признаци синусового произход ритъм — на бойниците Р пред съкращения камерна еднаква големина и форма, при това тахикардия трябва да се впише в старчески параметри. Липсата на активност синусового възел, когато кардиолог, говори за нестабилност на ритъма или эктопии го на водача е причина за сериозно безпокойство лекари и родители и за търсене на причините, които в детството, най-често става с вродени дефекти.

Въпреки това, четене на индикация на синусовую аритмию според ЕКГ, майка ми не си струва веднага да се паникьосвам и припадам. Това е вероятно, че синусова аритмия, свързана с дишането, което често се наблюдава в детска възраст. Трябва да се вземат предвид и условията за теглене на ЕКГ: ако бебето слага в студена дивана, той уплашен или объркан, нещо рефлекс задържане на дишането за засилване на проявите на дихателна аритмия, която не се говори за тежка болест.

Въпреки това, синусова аритмия не трябва да се счита за норма, докато точно не е доказана неговата физиологична същност. Така, патология на синусового ритъм най-често се диагностицира при преждевременно родени бебета, засегнати от внутриутробной хипоксия деца, при повишено внутричерепном налягане при новородени. Тя може да доведе до рахит, бърз растеж, ВСД. На съзряване на нервната система, съвършена регулация на ритъма, както и нарушения могат да се мине.

Една трета от синусовых аритмии при децата носи болестния характер и причинени от наследствени фактори, инфекции с висока температура, ревматизъм, миокардитами, сърдечни заболявания.

Спорт при дихателната аритмия детето не е противопоказан, но само при условие, че постоянно динамично наблюдение и регистрация на ЕКГ. Ако причината за нестабилната синусового ритъм ще се окаже не физиологична, кардиолог, ще бъде принуден да се ограничи спортни занимания на детето.

Ясно е, че родителите са загрижени важен въпрос: какво да направя, ако на ЕКГ синусовый ритъм грешен или фиксирана аритмия? Първо, трябва да се отправите към кардиологу и още веднъж прекарат детето кардиографию. Ако физиологичность промени ще бъде доказано, че това е достатъчно, за наблюдение и ЕКГ 2 пъти в годината.

Ако нестабилност синусового ритъм не се вписва в рамката на варианта норми, не е причинена от дишането или функционални причини, а след това кардиолог ще предпише лечение в съответствие с истинската причина за аритмия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00103 sec