Синусовый възел: синдром на слабост (СССУ), дисфункция на

Самозарождение електричество в сърцето изглежда нереално и невъзможно, но така е – на сърцето е в състояние самостоятелно да генерират електрически импулси, както и доминираща роля в него по право се играе синусовый възел.

В основата на свиване на сърдечния мускул – превод на електрическа енергия в кинетична, това е електрическо възбуда най-малките клетки на миокарда води до тяхното синхронному намаляване, способному с определена сила и честота выталкивать кръвта в кръвоносните съдове на организма. Тази енергия се появява в клетките синусового възел, които не са предназначени за това, за да се свие, а за това, че благодарение на работата на йонните канали, пропускающих в клетката и от него йони на калий, натрий и калций, генерира електрически импулс.

Синусовый възел — какво е това?

Синусовый възел и се нарича водач на ритъма и представлява образование с размери около 15 х 3 мм, располагающееся в стената на дясното предсердия. Импулсите, възникнали в това място, се предават на близките сократительные клетки на миокарда и важат до следващото парцела проводната система на сърцето – до атриовентрикулярного възел. Синусовый възел допринася за намаляване мъждене в определен ритъм с честота 60-90 контракции в минута. Намаляване на камерна в същия ритъм се извършва чрез провеждане на импулси по атриовентрикулярному възел и китка Гиса.

Регулация на дейностите синусового възел е тясно свързано с вегетативната нервна система, представена симпатическими и парасимпатическими нервни влакна, които регуляцию на всички вътрешни органи. Последните влакна, представени блуждающим нервом, замедляющим честотата и силата на сърдечните съкращения. Симпатические влакна, напротив, ускоряват ритъма и повишават силата на контракциите на миокарда. Ето защо бавно (брадикардия) и нарастващата честота (тахикардия) сърдечната честота е възможно при практически здрави лица със съдова дистония, или вегетативната дисфункция – нарушение на нормалната координация на вегетативната нервна система.

Ако става въпрос за тежки случаи именно сърдечния мускул, тогава може да се развие болестно състояние, наречено дисфункция, или синдром на слабост синусового възел. Данните са понятия, които не са почти равнозначными, но като цяло става въпрос за едно и също – за брадикардия с различна степен на выраженности, може да доведе до катастрофално намаляване на притока на кръв в съдовете на вътрешните органи, и, на първо място, за мозъка.

Причините за слабост синусового възел

По-рано понятия дисфункция и слабост синусового възел объединялись, но в днешно време се приема, че дисфункция е състояние на потенциално обратим, и е причинено от функционални нарушения, като синдром на слабост възел дължи на органични поражения на миокарда в областта на водача ритъм.

Причините за дисфункция синусового възел (ДСУ) (по-често се среща в детска възраст и при подрастващите):

 • Възрастова инволюция синусового възел – намалена активност пейсмекерных клетки, вследствие на възрастови характеристики,
 • Възрастова или вродена дисфункция участъци на вегетативната нервна система, проявляющаяся не само нарушение на регулация синусова активност, но и промяна на тонуса на кръвоносните съдове, вследствие на което има място, понижаване или повишаване на кръвното налягане.
READ  Ретикулоциты: норма в кръвта, повишени, понижават

Причините за синдрома на слабост синусового възел (СССУ) при деца:

 1. Амилоидоза с увреждания на сърдечния мускул – снасяне на миокарда на патологичния протеин амилоид,
 2. Автоимунно поражение на сърдечния мускул вследствие на системни процеси – системен лупус еритематозус, ревматизъм, системна склеродермия,
 3. Поствирусные миокардиты – възпалителни промени в дебели сърдечния мускул, вълнуващи дясното предсърдие,
 4. Токсичен ефект на някои вещества – антиаритмические лекарства, фосфороганические съединения (FOS), блокери на калциевите канали (верапамил, дилтиазем, и т.н) – като правило, клинични прояви изчезват след прекратяване на вещества и провеждане на дезинтоксикационной терапия.

Причините за слабото синусового възел в зряла възраст (обикновено при хора над 50-годишна възраст) – с изключение на възможните изброени по-горе състояния, най-често развитието на заболяването провокира:

 • Исхемична болест на сърцето, вследствие на което е нарушен притока на кръв в областта на синусового възел,
 • Пренесени инфаркти на миокарда с последващо развитие на рубцовых промени, засягащи област синусового възел.

Симптоми на заболяването

Клиничните признаци на слабост синусового възел зависят от вида и степента на възникнали нарушения в работата му. Така, според вида на клинико-электрокардиографических промени отделят:

 1. Упорита изразена брадикардию,
 2. Синдром на «тахи-бради» — редуващи се пристъпи на редки и бърз сърдечен ритъм,
 3. Брадисистолическую формата на предсърдно мъждене – това е състояние, което се характеризира с факта, че функцията на водач на ритъма в себе си, вземат най-малките парцели електрически активна тъкан в предсердиях, но в резултат на това на мускулни влакна мъждене са намалени не е в синхрон, както хаотично, така че дори и по-рядко, отколкото трябва да бъде в норма,
 4. Синоаурикулярную (синоатриальную) блокадата – състояние, при което възниква единица за провеждане на импулси или в самия сайт, или на излизане от него.

Клинично брадикардия започва да се появява, когато сърдечната честота е по-малко от 45 – 50 удара в минута. До симптоми включват умора, световъртеж, остра слабост, мелькание мушек пред очите, предобморочное състояние, особено при физическо натоварване. При ритъма на по-малко от 40 се развиват пристъпи на МЕА (УО, Morgagni – Адемса – Стоукс) – загуба на съзнание, причинена от резкия спад на приходите на кръв в мозъка. Опасността от такива пристъпи в това, че в това време на периода на липсата на електрическа активност на сърцето е повече от 3-4 секунди, което е изпълнено с развитието на пълна асистолии (спиране на сърцето) и клинична смърт.

Синоаурикулярная блокада I степен клинично не се проявяват, а ето II и III степен се характеризира с пристъпи на световъртеж и обмороками.

READ  Червените кръвни клетки в кръвта: това не е толкова функции, процент на деца, жени, мъже, на възраст под

Синдром на тахи-бради се проявява с остри усещания прекъсвания в работата на сърцето, чувство на учащенного сърдечна дейност (тахикардия), а след това рязко забавяне на пулса, който причинява виене на свят или припадък. Подобни нарушения се проявява и мерцательная аритмия – рязко прекъсване на сърцето с последваща загуба на съзнание или без нея.

Диагностика

В плана за изследване при съмнение за синдром на синусового възел (СССУ) са включени следните методи за диагностика:

 • Стандартна ЕКГ – може да е информативен при явни нарушения на проводимостта на синоатриальному връзка, тъй като, например, при блокада I степен не винаги успява да се заключва электрокардиографические признаци.

 • Дневното мониторирование ЕКГ и по ДЯВОЛИТЕ, по-информативни, но също не винаги може да се регистрира нарушаване на ритъма, особено ако става дума за къси пароксизмах тахикардия с последващите значителни паузи за намаляване на сърцето.
 • Запис на ЕКГ след дозиран физическо натоварване, например, след провеждане на тредмил тест (ходене на бягаща пътека) или велоэргометрии (превъртане на педалите устойчив велосипед). Се оценява увеличение тахикардия, която нормално трябва да се наблюдава след натоварване, както и при наличието на СССУ липсва или леко изразени.
 • Эндокардиальное EFFIE (эндоЭФИ) – инвазивен метод за изследване, същността на която се състои във въвеждане на микроэлектрода чрез кръвоносните съдове в кухината на сърцето и в стимулация, съкращения на сърцето. След изкуствено предизвикана от тахикардия се оценява наличието и степента на забавяне проводимостта на синусовому възел, които се проявяват на ЕКГ от паузи с продължителност по 3 секунди в случай на наличието на синдром на слабост синусового възел.
 • Чрезпищеводное электрофизиологическое проучване (ЧПЭФИ) – същността на метода се състои приблизително същата, само електрод се вкарва през хранопровода в мястото му е анатомична близост до десния предсердию.

Лечението на синдрома на слабост синусового възел

Ако при пациент с диагноза дисфункция синусового възел, причинени от съдова дистония, трябва да получите съвет от невролог и кардиолог. Обикновено в такива случаи се препоръчва спазването на здравословен начин на живот и прием на витамини, седативни и общеукрепляющих лекарства. Обикновено се предписва тинктура валериана, дяволска, женшен, сибирски женшен, ехинацея purpurea и т.н., Също показва глицин и магне В6.

В случай на наличие на органична патология, доведе до развитие на синдром на слабост синусового възел, особено с опасни за живота на продължителни паузи в сердечном ритъм, препоръчани от медикаменти за лечение на основната патология (пороци на сърцето, исхемия на миокарда и др).

Във връзка с това, че в повечето случаи СССУ прогресира до клинично значими блокади и продължителни периоди на асистолии, придружени от пристъпи на МЕА, по-голямата част от тези пациенти като единственият ефективен метод за лечение е показано имплантиране на пейсмейкър, изкуствено водача ритъм.

READ  Упражнения при хемороиди (лечебна гимнастика): лечение на физически упражнения, видео

Операция в днешно време може да се извърши безплатно в система OMS, ако пациента одобрено заявление за получаване на квота.

Пристъп на МЕА (Morgagni Адамс Стоукс) — спешна помощ

При загуба на съзнание (при директно пристъп) или рязко внезапно виене на свят (при еквивалент на атака МЕА) на пациента трябва да се изчисли честотата на пулса, или, ако той трудно открива на сънната артерия, да се сърдечната честота с помощта на сондиране или слушане на гръдния кош в ляво, под зърното. Ако сърдечната честота е по-малко от 45-50 в минута, трябва незабавно да се обадя на бърза медицинска помощ.

До пристигането на бригада СМП или в случай на наличие при пациента на необходимите лекарства трябва да се подкожно въвеждане на 2 мл 0,1% разтвор на атропина сулфат (често такива пациенти имат със себе си всичко необходимо, знаейки, че удар при тях може да се случи във всеки един момент). Това лекарство неутрализира замедляющее сърдечната честота действие на vagus нерв, благодарение на което синусовый възел започва да работи с нормална честота.

Ако инжекция се оказа неефективен, и пациентът продължава да бъде в безсъзнание повече от 3-4 минути, следва незабавно да започне косвени масаж на сърцето, тъй като дълга пауза в работата на синусового възел може да влезе в пълна асистолию.

В повечето случаи ритъм се възстановява без никакви интервенции благодарение на импулси или от самото синусового възел, или от допълнителни източници на възбуда в стената на дясното предсердия. Въпреки това, ако пациентът се е поне един пристъп на МЕА, трябва да обследоваться в болницата и да се реши въпросът за инсталиране на пейсмейкър.

Начин на живот

При наличие на пациент синдром на слабост синусового възел той трябва да се грижи за спазването на здравословен начин на живот. Трябва да се хранят правилно, да се спазва режим на труд и почивка, а също и да премахне спорт и екстремни физически натоварвания. Незначителни натоварвания, като ходене пеша, не е противопоказано при задоволително здраве на пациента.

Престой в армията за младежи и млади мъже са противопоказани, тъй като заболяването носи потенциална опасност за живота.

Прогноза

При дисфункция синусового възел прогноза благоприятнее, отколкото при синдрома на слабостите му, определена органично увреждане на сърцето. В последния случай може би е бързото прогресиране на честотата на пристъпите на МЕА, че може да завърши с лош резултат. След инсталиране на пейсмейкър прогнозата е благоприятна, увеличава потенциалната продължителност на живота.

Видео: лекция по синдром на слабостта/дисфункция синусового възел

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00257 sec