Склеротерапия, втвърдяване на вените на долните крайници

Заболяване на сърдечно-съдовата система на човешкия организъм са се превърнали в истински бич на обществото. Но някои от тях, по-специално козметични варикоз, добре се поддават на лечение на различни техники. Един от най-популярните начини да се отървем от съдови дефекти на краката си в последно време, е склеротерапия на вените на долните крайници.

Какво е склеротерапия?

Склеротерапия — това е процедура, не са от хирургично естество, от която позволява ефикасно отстраняване на варикозно разширени вени. Е, този метод на въвеждане на специални лекарства директно в засегнатия съд с помощта на спринцовка с много тънка игла. В резултат на това се случва за слепване на стените на съда, след което лекарството се резорбира в организма, без странични ефекти. Такава техника, с умерено разширени вени на краката се показва, не е по-лошо намеса, или на радиочестотите и лазерно лечение.

Обикновено склеротерапия се провежда при разширени вени на долните крайници, както и при хемороиди. Тези две заболявания далеч не са рядкост в наши дни. При това, ако варикоз е в начален етап, техника склеротерапии е достатъчна за пълното възстановяване. Ако заболяването вече е в ход, след това този метод трябва да се прилага в комбинация с други начини на лечение, като например прилагането на възстановителни гелове за вените и профилактична гимнастика, както и операция за премахване на най-засегнатите райони на вените.

Историческа справка

Въпреки че склеротерапия на вените на долните крайници и се счита за достатъчно млад метод, първи опит в този вид интервенции са предприети лекари още през XVII век, когато се опита да влезе в контейнер с киселина, за да го предизвика да тромбирование, а след това да има запушване. След това, през по-миналия век за лечение на разширени вени по метода е тестван препарат перхлор, а по – късно- йод и танин. Но подобни експерименти доведоха в значителни усложнения при пациенти, вследствие на което от техники дълго време са се отказали. Чак до 1946 г. склеротерапия е бил забравен от лекарите. Но с отварянето на този наркотик, като натрий тетрадецилсульфат, или Фибро-Уейн, ситуацията се е променила. Тя все още се използват за склерозирования вени. Но в този момент тази процедура стана се извършва с помощта на модерното оборудване и най-новите методи за диагностика.

По-специално, по този метод ескорт склеротерапии е ултразвуково изследване на кръвоносните съдове (УЛТРАЗВУК). Иначе още тази техника, наречена ехо-склеротерапия. Също така активно се прилага метод «foam form» или сапунена склеротерапия. В този случай непосредствено преди въвеждането на лекарство се превръща в пенную маса, която склеивает между стените на увредени кръвоносни съдове. Този начин е възможен не само за малки парцели кръвоносната система. Той е напълно способен да се справи с склерозированием вени, дори най-големите от тях.

Характеристики на склеротерапии

Разбира се, всеки пациент искам да знам максимално детайлно, че в действителност, лекарите ще правят с него от организма. Защото трябва да се изготвя на функциите на провеждане на тази процедура. Какво ще се случи, ако лекарите са назначили на втвърдяване на кръвоносните съдове?

На първо място се прави пункция (пробиване) на засегнатия съд или на виена. Тази процедура най-често се извършва под контрола на ултразвук, специални Веновизора или трансиллюминатора, за да се гарантира най-точното попадение на игла в засегнатата област и имат достъп до пълния контрол върху въвеждането на лекарството. С пиърсинг се използва най-тънка игла, подобна иглам инсулинового спринцовка, за да се избегне евентуално кървене от местата на убождане.

READ  Разширени вени в малкия таз: при жените, причини, симптоми, диагностика, лечение на народни средства за защита

След пункция в засегнатата област се въвежда специален склерозиращ лекарство. Неговата доза се определя от специалист-флебологом индивидуално, в зависимост от големината на засегнатия съд и на местоположението му. Ако лекарят предполага се използва техника пенной склеротерапии, а след това лекарството се инжектира под формата на пяна, при един и същ склерозировании вени се използва течна форма на лекарството.

Предимства на метода «foam form» за пациенти, които не са очевидни, но те са там. И най-основното от тях е това, че в пенном състояние склерозирующее вещество е по-голяма площта на контакт със стените на съда, или във виена, и като резултат – по-добре се абсорбира и по-бързо започва да действа. Затова, по възможност, на пациентите трябва да се настоява за прилагането на точно тази форма на склеротерапии. Що се отнася до болезненост провеждане на подобно намеса в човешкия организъм, и това не трябва да страшить пациенти. В съвременната медицина се използва активно техники криосклеротерапии, при която всички манипулации са придружени от значително охлаждане на зоната на въздействието, което намалява чувствителността, намалява вероятността от поява на синини или допълнителни спазми на кръвоносните съдове.

След прилагане на лекарството и потвърждение на изпитването на оборудването, което той започна да действа върху засегнатата област, на мястото на пункция сайт наслагва специална компресиране облекло. Това изискване е задължително при склеротерапии вени на долните крайници. А тук, в случай на експозиция на малки съдове може да се направи, без компресия. Носенето на такава превръзки се препоръчва в продължение на 1-2 дни след поведение процедури. Също така задължително условие за пълното завършване на процедурата е бавна разходка в рамките на 40-60 минути. Физическата активност след прилагането на тази процедура, само да са добре дошли. Разбира се, ако това не предполага твърде високи натоварвания на тялото.

Като цяло, В описаната техника е отлично се е утвърдила при склерозировании на вените на краката. Тя ефективно премахва като изграждане на «звезди» от засегнатите съдове, така и по-сериозни смущения във функционирането на големите вени. А ето и втвърдяване на кръвоносните съдове на лицето засега остава спорен метод. Смята се, че на този участък от тялото по-голяма ефективност има техника за лазерна коагулация.

Предимства на методика

 • След прилагането му не остава видими следи от намеса, за разлика от оперативните техники, дори и такива бижута, като микрофлебэктомия.
 • Тази процедура не премахва част на съдове или вени, а само ги свързва стената на засегнатите участъци, след което виена запаивается. По този начин се запазва целостта на кръвоносната и лимфната системи на организма.
 • Всяко оперативната намеса е стрес за човешкото тяло. След него се изисква време за възстановяване на всички функции за пълноценна работа. Техника склеротерапии не е оперативната намеса, а защото не травматична като цяло.
 • Този метод е подходящ за използване в случаи, когато операцията може да бъдат последвани от усложнения – например, при тромбофлебите, перифлебите.
 • Склеротерапия е оптималният метод за лечение на рецидив на разширени вени, когато виена вече са тънки, усукани или големия им брой.
 • Още едно предимство на методика – я сочетаемость с други методи на лечение. особено в напреднали случаи тя може да се прилага успоредно с лазерен премахването на големите вени за долечивания по-малки парцели.
READ  АСД фракция 2 при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Противопоказания за приложение на

Както и за всяка област на приложение на медицинските технологии, при склеротерапии на долните крайници също има противопоказания. Към тях се отнасят:

 1. Непроходимост на съединителната и на дълбоките вени;
 2. Захарен диабет;
 3. Заболявания на бъбреците и черния дроб, особено носещите хроничен характер;
 4. Склонност към алергии, по-специално за анестетици;
 5. Тежки сърдечно-съдови заболявания;
 6. Бременност и период на кърмене;
 7. Сериозни заболявания на кръвоносните съдове.

За всички тези особености, в случай на тяхното наличие, трябва задължително да се постави в известност флеболога, който ще назначи цялостна терапия. Може би в такъв случай за пациента ще бъде по-малко травмиращо използването на медикаментозно лечение или операция за отстраняване на част на виена.

Негативните последици склерозирования съдове

Тъй като нито един съвременен метод на лечение не е идеален, съвсем логично е, че и при склеротерапии са възможни негативни последици, за които е добре да знаете предварително. Като цяло, резултатът, получен след инжектиране на склерозирующим вещество, се запазва за цял живот, което е безспорен плюс на този метод. Но при проколе е възможно и образуването на нежелана пигментация на парцела кожа, на която се е провела манипулация. Този ефект може да продължи дълго време – чак до 2-3 години след пункция.

Още един такъв последица може да бъде появата на възпалителни процеси на мястото на запечатване, проявяващ след прилагане на лекарството. Особено често подобни флебиты възникват при проколе големите вени, и това кара пациента да е достатъчно дълго впоследствие носят компрессионную дрехи.

При прилагането на склеротерапии на части на големите вени е възможно възстановяване на изхода, който е бил затворен лекарство, а защото е необходим постоянен контрол на лекар след провеждане на процедурата.

Освен това, негативна последица може да бъде алергичен към лекарството или анестезия, използвани при склерозировании съдове. Ето защо е желателно да използвате този метод при лечението на хора с ярко изразена склонност към алергии.

Като говорят за склеротерапии хора?

Голяма част от хората, които са кандидатствали за този метод, доволни от получения резултат. Въпреки това на първо място това е удовлетворение от козметичен ефект, защото много хора варикоз се проявява чисто визуално – окото съдове и «звездички».

Но ако се обърнем към негативната част коментари за склеротерапии, сред пациентите има доста тези, които са останали недоволни от лечението. Поради страх пълноценен операция и/или липса на опит лекар елиминира напълно варикоз склерозированием не успя. Това е също така закономерно – в края на краищата, той е най-ефективен за лечение на по-малки съдове и некрупных вени. И в случай, когато варикоз се премества в сериозна фаза, склеротирование вени в чист вид ще бъде неефективна.

Но все пак най-съществен недостатък на пациентите се нарича висока цена от тази процедура, дори и в сравнение с операцията, а не нейните последици, ефективността или особености за възстановяване след прилагането му.

READ  Апендицит при жените: признаци, първите симптоми, снимка

Цена на въпрос

Разбира се, друг важен въпрос, който може да възникне при пациенти, ще бъде цената подобно на съвременния метод на лечение. В края на краищата, скъпо лечение могат да си позволят далеч не всички хора. Като цяло, цените на втвърдяване са на достъпно, но и не е на ниско ниво. Разпръсна тарифата най-често се дължи на чисто размер на областта на интервенция. Най-евтина услуга средно се оказа послеоперационная склеротерапия – това е метод долечивания по-малките вени след отстраняване на основните засегнатите райони.

Цена склеротерапии средно на Русия е около 14 000 рубли. Най-скъп се оказа интегрирана техника, свързваща курс склеротерапии вени с микросклеротерапией – за нея трябва да се раздават от 11 до 40 хиляди рубли. Е толкова ефективна пяна склеротерапия ще струва на пациентите за около 20-30 хиляди рубли.

Видео: склеротерапия в ток-шоу «Лекари»

Изводи

И така, дойде време да обобщим. Ако се разглежда склеротерапию, като панацея от всички видове разширени вени, този подход ще бъде в основата на съгласувани. Този метод е, без съмнение, е усъвършенстван, малотравматичным, и много лесен за изпълнение, което го прави популярен сред съвременните специалисти-флебологов. Но той не може да излекува напълно сложни случаи на разширени вени. В такива ситуации се изискват комплексно лечение, което предполага комбинация от склеротерапии, операция за премахване на големи засегнатите части на кръвоносните съдове, както и на помощни терапия тонизирующими гелями.

 • Основното предимство на склерозирования съдове е през целия ефект. При това неговите ефекти могат да бъдат неприятни, но в същото време, те далеч не са ужасни. Също е много удобно е това, че след провеждане на процедура за незабавно е на разположение възможност да изпитват физически натоварвания, повече от това – те дори са желателни, както и грижи за пациента заключатся в носенето на еластична компрессионной превръзки в продължение на твърде дълго време.
 • И тук е основният недостатък може да се нарече липсата на ефективност на големи разширени вени, възможността за възпаление, след прилагане на лекарството и аллергенность самото вещество, което се произвежда изстрел. По този начин, с изключение на общоприети ограничения за провеждане на такава процедура, като диабет, заболявания на сърцето, бъбреците и черния дроб, както и бременност, склеротерапия не се препоръчва за тези, които страдат от алергични реакции.

Всички по-горе ясно показва, че не е идеалният метод на лечение, всяка терапия има своите достойнства и недостатъци. Но прилагането на няколко от тях прави вероятността за пълно освобождение от страдание по-горе много пъти. И в случай с разширени вени, склеротерапия е един от най-ефективните начини да победи болестта, ако я прилага на некрупных съдове, а също така не се страхуват да се комбинира с други техники за лечение на подобни заболявания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec