Склероза на аортата: лечение, причини, признаци, прогноза

Склероза на аортата — хронична патология на артериална система, причинени от нарушение на холестеринового обмен в организма. Атеросклеротични промени в стената на съда по-често се наблюдава сред по-възрастните хора. Склероза на аортата — най-честите и опасни локализация на патологичния процес. Този съд изпитва големи натоварвания и в най-голяма степен е изложена на провокиращи фактори.

Обикновено холестериновыми табели засяга отделни части на аортата. В тежки случаи на болестния процес обхваща целия кръвоносен съд. Слаб притока на кръв към сърцето и води до развитие на коронарна недостатъчност, която често завършва фатално. Склероза на аортата се нуждае от навременна и адекватна терапия.

Аорта – най-важната структура на артериална система, питающая оксигенированной кръвта, вътрешните органи и тъкани. Основната причина за развитие на патология е дислипопротеинемия. Някои липопротеини пренасят холестерол в стената на кръвоносните съдове, други се извежда от организма. Атеросклерозата има генетична предразположеност и се предава по наследство от поколение на поколение. Външни фактори също оказват влияние върху липидния обмен и допринасят за развитието на закупения от формата на заболяването. При този липиди проникват във вътрешната обвивка на аортата, на нея се появяват жълти петна, които съдържат холестерол, придающий им цвят. След известно време част от петна изчезват, а останалите се разпространява във всички посоки. Аорта е уплътнена. Ръст образувания в лумена на съда води до появата на эндотелии атеросклеротични плаки. С течение на времето в огнища на поражение разраства фиброзная плат. Тези промени допринасят за стесняване на лумена на съда, както и уплътняване и удебеляване на стените му. Загуба на гъвкавостта и еластичността на аортата, намаляване на съдово лумена, нарушение на целостта на холестериновой плаки водят до неговото натрупване на тромби, забавяне на циркулацията на кръвта, развитие на тромбоза.

Плака особено големи размери сдавливают на стената на кръвоносен съд, което завършва образуването на огнища на некроза. Сливането на некротични огнища води до появата на обширни атероматоза. Когато участват в болестния процес средния слой на аортата се губи еластичността си стени. Това води до развитие на аневризми, на мястото на която е възможно разкъсване на аортата.

Етиологията и патогенезата

Има различни этиологические фактори на мс на аортата, всеки от които в една или друга степен провокира развитието на патология.

 • Неправилното хранене.
 • Хронични инфекциозни заболявания — сифилис, туберкулоза.
 • Эндокринопатии — затлъстяване, захарен диабет.
 • Стрес и високо ниво на адреналин в кръвта.
 • Хипертония.
 • Автоимунно заболяване.
 • Табакокурение и алкохолизъм.
 • Подагра.
 • Пу.
 • Липсата на физически натоварвания.
 • Генетично предразположение.

Премахване на провокиращи фактори или тяхното ниско влияние помага за облекчаване състоянието на пациентите.

Патогенезата на заболяването включва два основни механизма: вазо-тромбоцитарный или дислипидемический.

На мястото на увреждане на съдовата стена се натрупват тромбоцити, и се образуват микротромбы. Нарушенный обмяна на липиди води до гиперхолистеринемии. На стените на артериите да се натрупват мазнини, които да бъде заверен от соединительнотканными влакна. Така се образуват атеросклеротични плаки. Според развитието на плаки лумена на кръвоносните съдове се стеснява и деформирана. При атеросклеротическом поражение на аортата е нарушено кръвоснабдяване на сърцето, възниква го дисфункция.

READ  Диклофенак при хемороиди: свещи за лечение, мнения

Разкъсване на плака и образуването на тромба — причини атеротромбоза, което води до още по-силно стесняване на аортата и развитието на кислороден глад на тъканите.

Склероза на аортата — едно от най-честите заболявания на съвременния човечеството, поразително предимно възрастни хора, но не е характерен признак на старост. Склероза на стените на аортата обикновено се развива при хора над 45 години. При мъжете откриват тази патология по-често, отколкото при жените. Заболяването засяга предимно жители на големите градове.

Процедурата

Клинична картина на мс аневризма зависи от местоположението на болестно огнище и на общото състояние на сърцето и кръвоносните съдове. Патология се характеризира с продължителна, асимптоматични течение и се признават в етап на развитие на животозастрашаващи усложнения — остра коронарна недостатъчност или исхемия на мозъка.

Местоположение на огнището на поражение определя цялата симптомите на това заболяване. Първите клинични проявления се появяват в напреднала възраст. Това е свързано с износване на стените на аортата и развитието на значими патологични промени. При появата на първите признаци на заболяването болните се уплаши. На фона на пълно здраве при тях изведнъж се появява силна болка в гърдите, повишена налягане, затруднено дишане, замаян. Пациентите се оплакват от рязко влошаване на състояния, задух, болка в гърдите или корема, диспепсию.

Склероза на аортата е хронично течение, подразделяющееся на два основни периода:

 1. Предклинични, който се характеризира с промяната на лабораторните показатели.
 2. Клиничен — наличието на изразена симптоматика. Основните етапи са: исхемичен, тромбонекротический и склеротический.

Лица, страдащи от множествена склероза, аортата, имат характерен външен вид: те изглеждат по-възрастни от годините си, рано седеют и лысеют, при тях се губи блясък в очите, цвета на кожата е нарушена, на нея се появяват гънки и малки angiomas, на краката — трофичните промени.

Поражението на гръдната аорта

Атеросклеротическое поражението на аортата води до белодробна хипертония, промяна на гемодинамики, недостатъчност на сърдечната клапа. Застой на кръвта в белите дробове завършва развитието на пневмосклероза и остра исхемия на сърцето.

При стесняване на гръдния отдел на аортата, се влошава кръвоснабдяването на главния мозък, че е изпълнен с развитието на инсулти.

Симптомите на множествена склероза на гръдната част на аортата:

 • Периодично произтичаща изгарящо, клаустрофобия болка в гърдите;
 • Осиплость или дрезгавост на гласа;
 • Дисфагия;
 • Артериална хипертония;
 • Предобморочное състояние;
 • В магарешка синдром;
 • Появата на първите признаци на стареене.

Склероза на дъгата на аортата се проявява аритмия, стенокардической болка, симптоми на сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда. При тежки случаи на артериите, кровоснабжающих мозъка, при пациенти, се появяват дългите главоболие, изтръпване на главата, виене на свят, шум в главата си, отслабване на паметта, промени в психиката и поведението, симптоми на инсулт. Ако в болестния процес участва корена на аортата, се развива склероза на аортната клапа и неговата недостатъчност.

Поражението на коремната аорта

Склеротическое поражението на коремната част на аортата води до развитие на дисфункция на черния дроб, стомаха и други органи на храносмилателната система, бъбреците, матката, простатата и други вътрешни органи.

Симптомите на множествена склероза на коремната аорта:

 1. Периодично което настъпва, клаустрофобия, невыраженная болка в епигастриума, което настъпва след хранене и преминаваща от себе си в рамките на няколко часа;
 2. Запек, примесени с диария;
 3. Подуване на корема;
 4. Намаляване на апетита;
 5. Загуба на телесна маса;
 6. Изтръпване и охлаждане на краката;
 7. Болка в краката при движение;
 8. Подуване на краката;
 9. Дистрофические процеси чак до гангрена;
 10. Дистония прасци;
 11. Нарушение на еректилната функция при мъжете.
READ  Норма на тромбоцитите в кръвта при жените: по възраст, и след 30-40, 50-60 години, при бременност

При атеросклеротическом поражение брыжеечных на артериите в стената на червата се появяват огнища на некроза. Заболяването се проявява остро, схваткообразной болка в корема, която не купируется прием на аналгетици.

Всички по-горе симптоми е повод за лечение в клиниката. При липса на навременна и адекватна терапия могат да развият сериозни усложнения патология.

Лечение на

Разпознава склероза аортата помагат на следните диагностични методи: рентгенова диагностика, обща проверка, пальпация и ударни.

Преди да се пристъпи към или хирургически лечение на множествена склероза на аортата, трябва да се премахнат всички предрасполагающие фактори:

 • Нормализира нивото на холестерола в кръвта,
 • Контрол на телесното тегло,
 • Правилно се хранят,
 • Да се откажат от вредни навици
 • За оптимизиране на физическата активност,
 • Избягвате стресови ситуации.

Консервативна терапия

В днешно време за лечение на множествена склероза аортата има няколко групи лекарства, нормализующих обмяната на мазнини в организма. Приемате такива лекарства трябва да се ежедневно в продължение на няколко години, а по-често – за живота. За контрол на лечебния процес трябва веднъж месечно да дарят кръв.

Специалистите, като се има предвид общото състояние на болните и степента на поражение на аортата, се предписват следните лекарства:

 1. Секвестры на жлъчните киселини — «Колестирамин», «Колестипол».
 2. Статини — «Розувастатин», «Аторвастатин», «Симвастатин».
 3. Фибрати — «Фенофибрат», «Ципрофибрат», «Гемфиброзил».
 4. Гиполипидемические средства — «Пробуркол», «Алколекс», «Ангионорм».
 5. Полиненаситени мастни киселини — «Омакор», «Тыквеол», «Рависол».
 6. Cholagogue средства допринасят за освобождаването на тялото от излишъка на холестерол, която се извежда от организма с жлъчката — «Аллохол», «Хофитол».
 7. Витамини и минерални вещества имат положително влияние върху разграждането на холестерола. Обикновено болните се предписва поливитаминни комплекси, които съдържат витамини С, В2, В6, РР.

Лекарства за тези групи, са противопоказани за бременни и кърмещи жени, както и за лица с повишена чувствителност към компонентите на препарата и на хората, страдащи от гастрит, подагра и други соматическими заболявания.

Лечение на съпътстващите заболявания — задължително условие за постигане на устойчиво терапевтичен ефект. На пациенти с хипертония трябва да се вземат гипотензивные лекарства, както и на диабетици — гипогликемические средства.

Хирургично лечение

Оперативното лечение се прилага при отглеждането на опасни за живота усложнения и прогрессировании заболявания. По време на операцията се отстранява атеросклеротическую бляшку или съсирек, а след това протезируют аортата. Това дава възможност в кратки срокове за възстановяване на нормалния кръвен поток.

Мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност и исхемия на бъбреците се нуждаят от незабавно провеждане на операцията. Ако не го направите, тромбоза на артериите, ще доведе до некрозу черво и развитие на перитонит.

Народна медицина

Народни средства за защита, предназначени за отстраняване на склеротического поражението на аортата, практически нямат противопоказания и странични ефекти, леко въздействат върху тялото и се използват в комплекс с традиционните лекарства.

 • Народно средство, което се използва за предотвратяване и лечение на мс, се приготвя от сок от лимон, мед и зехтин. Тези съставки се смесват и приемат полученото средство строго гладно. Курсът на лечение е 3 седмици.
 • Счукан чесън се смесва със сок и кора от лимон, изсипва се в смес от 500 мл вода и приемайте на празен стомах.
 • Настойка от шипка се приемат по 20 капки дневно. Смачкани плодове, залейте сурови водка, настояват от 14 дни.
 • Сок от глог — ефективното средство срещу атеросклероза.
 • Инфузия на листа от живовляк и тинктура от чесън ще ви помогнат да се спре и дори да обърне атеросклеротический процес.
 • Смесва се настърган хрян със сметана и се използват полученото средство по няколко пъти на ден.
 • Приготвя се сироп от лук: глава лук се втрива на ренде, се напълва със захар, настояват ден. Лекарството се взима по една супена лъжица три пъти на ден.
READ  Тетрациклиновая мехлем при хемороиди: инструкция за употреба, мнения

Профилактика

Лица, които са в групата на риска, предупреждение за патология препоръчват да спазвате диета, восстанавливающую обмяната на веществата, нормализующую кръвно налягане и улучшающую резистентност на нарушен глюкозен толеранс.

Болен препоръчват да се спазват следните препоръки на диетолози:

 1. Поддържането на дневната калоричност на храната в рамките на 2000 -2500 ккал;
 2. Изключване от диетата на храни с високо съдържание на животински мазнини;
 3. Изключение от хранителния прием на прости въглехидрати — захарни изделия, сдобной печене, картофи, бял хляб, ориз;
 4. Ограничена консумация на сол;
 5. Обогатяването на хранителния прием на витамини, фибри и полиненаситени мастни киселини — зеленчуци, плодове, растително масло, риба.

За да се дълго и мъчително, не се лекува склероза на аортата, най-добре е да се предотврати. С тази цел се препоръчват редовно да се ангажира с физическа култура и дихателната гимнастика, ходене пеш, да се бори с вредните навици. Колкото по-рано ще се проведе на превантивни дейности, толкова по-вероятно е да се разболеете. Във всеки случай всички превантивни мерки трябва да бъдат наблюдавани от лекар. Той проследява лабораторную динамика, регистрира данните от ултразвуково изследване на сърцето и аортата, электрокардиографии, велоэргометрии, визуална инспекция.

Склероза на аортата — сериозно заболяване, доставляющее болка, дискомфорт и ограничаване на обичайния начин на живот. Но това не е присъда. При разумен подход към лечението на болестния процес е доста обърнем.

Ако навреме не се лекува, не да отидат на лекар, пренебрегват първите симптоми на болестта и се отнася несериозно към здравето си, склероза на аортата ще доведе до други, по-опасни заболявания и дори до летален изход. Слушайте тялото си и следвайте превантивни мерки, и след това тази болест, ще ви страна.

Видео: атеросклероза на коремната аорта — програма «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00168 sec