СМАД, дневния мониторирование на кръвното налягане — проучване и резултатите от него

На всички е известно, че много кардиологични заболявания в последните години «молодеют», т.е. се срещат при млади хора. Не е изключение и артериална хипертония. Това се дължи не само на лош околната среда и лошо качество на хранене в модерността, но и повишени нива на стресови ситуации, особено сред работещо население. Но, за съжаление, може да разпознае и различи ситуационно повишаване на налягането, като например при психоэмоциональной претоварване, от истинската хипертония, понякога е трудно дори за лекар. Затова все по-често в арсенала на терапевти и кардиолози се среща такъв метод на допълнително проучване, като дневния мониторирование на кръвното налягане (СМАД), на първо място позволява да се разкрие на пациента повишено АД — над 140/90 мм hg. супена (критерий постановеидиагноза «хипертония»).

История на създаването на метода се връща в 60-те години на миналия век, когато се предприемаха различни опити за регистрация на АД в продължение на дни. Първо прилагали космос, в които пациентът сам нагнетал въздух в маншета тонометра при сигнал от таймер. След това предлагались опити агресивни измерване на АДА, с помощта на катетър в раменната артерия, но тази техника не е получила широко разпространение. През 70-те години е създаден и напълно автоматизиран уред, който сам си подава въздух в манжетку, а мини компютър в устройство чете данни от последователни измервания, по ДЯВОЛИТЕ, в това число и през нощта, когато пациентът спи.

Същността на метода се състои в следното. Пациента в средната и долната трета на рамото наслагва манжетка, напомня на обикновен апарат за измерване на налягане (тонометр). Манжетка, свързани със службата по вписвания, което осигурява снабдяването и инжектиране на въздуха, а също така с датчик, който регистрира измерване на АДА и запазва в паметта. След проучване на лекар при извършването на уреда понася резултатите в компютър, след което той може да даде определено заключение на пациента.

Предимства и недостатъци на метода

Безспорен предимство техники СМАД е това, което мониторинг на налягането в рамките на деня ви позволява да уловят и най-малкото му колебания при различни категории пациенти.
Така например, при някои хора се среща синдром на бялата роба», когато при планиран се нуждае от медицинска проверка, например, имат здрави пациента без хипертония внезапно се увеличава налягането, като на моменти до високи цифри. След получаване на резултатите за денонощно наблюдение, когато пациентът се намира в спокойно състояние, лекарят може да получите представа за истинското положение на нещата. Като правило, тези лица налягане през деня при нормални условия става нормално.

При някои пациенти напротив, има всички оплаквания, свързани с хипертония, но се заключва високи фигури в кабинета на лекаря не може. Тогава отново на помощ лекар идва СМАД, което позволява да се регистрират промени в налягането, характерни за хипертония.

По този начин, често СМАД е от решаващо значение при диагностициране на артериална хипертония.

От останалите предимства може да се отбележи, широка разпространението и достъпността на метода за населението, неинвазивность, простота в използването и малка трудоемкост.

От недостатъците трябва да се спомене за обикновенните неудобстве за пациента, тъй като в продължение на денонощието трябва да остане с маншет на ръката, периодично накачивающей въздух, което може да попречи пълноценен сън. Въпреки това, в светлината на това, което диагностично значение метод голям, данни неудобство може да бъде спокойно перетерпеть.

Показания за провеждане на процедурата

Денонощен мониторинг на кръвното налягане е показан в следните случаи:

 • Начална диагностика на есенциална хипертония.
 • Контрол на лечението при хора с хипертония.
 • Получаване на информация за времето на деня, в който на пациента по-често, повишава се налягането, с цел коригиране на дозата на лекарства, получени по различно време на деня. Например, при пациенти с високи цифри налягане през нощта е по-добре да предпише допълнителни лекарства за през нощта, а сутрин и дневните часове акцент направи прием на лекарства сутрин, веднага след събуждане,
 • Диагнозата хипертония при лица с високо ниво на стресови ситуации на работното време, когато хипертония е психогенную причината. Тактика на лечение в този случай трябва да започне с седативной терапия.
 • Синдром на нощно апнея.
 • Хипертония при бременни, особено с подозрение на преэклампсию (проучване, проведено в болница).
 • Изследване на бременни преди раждане, в случай, ако те имат хипертония, с цел решаване на въпроса за тактиката родоразрешения.
 • Изследване за потвърждаване на профпригодности (на водачи на влаковете и други подобни), а също така и за новобранци, пригодността за военна служба, които предизвиква съмнение.

Противопоказания за провеждане на СМАД

Изследването може да бъде противопоказано при следните заболявания и състояния на пациента:

 1. Дерматологични заболявания, свързани с увреждане на кожата на горната част — псориазис, гъбички и др,
 2. Болести на кръвта, например, изразена тромбоцитопения, с хеморагична пурпура, петехиальная обрив и други, които се характеризират с появата на синини при най-малкото притискате кожата,
 3. Травма на горни крайници,
 4. Съдови заболявания с поражение на артериите и вените на горните крайници заточване,
 5. Психично заболяване на пациента, свързани с невъзможност за самообслужване, с агресия и с други симптоми.

Подготовка за процедурата

Денонощен мониторинг на налягане, не се изисква някаква специална подготовка. На пациента не само позволено, но и дори да трябва да живеят в познатия ритъм, без да се ограничава физически и психо-емоционални натоварвания в деня на изследването. Разбира се, не си струва да посетите фитнес залата или да се консумира много алкохол – по-добре го изключи напълно. Също така преди проучени ден трябва да отмени взети от пациента лекарства, но тя трябва да се направи само след консултации с лекар, назначившим мониторинг. А ето в проучване, проведена с цел контрол за лечение, лекарства, напротив, приемат си струва, но трябва да се документират в специален дневник по време на приема на тези или други лекарства, които лекарят е в състояние да видите, как те влияят върху нивото на кръвното налягане през денонощието. Отново, да се споразумеят за прием на таблетки трябва да се с лекуващия лекар.

В деня на изследвания разрешава прием на храна и течности, тъй като не е необходимо да «виси» монитор » гладно. От дрехи предпочитание трябва да се отдаде на тънка тениска с дълъг ръкав – от хигиенни съображения, защото обикновено маншет е многократно за всички пациенти.

Как се извършва процедурата?

На сутринта, в определеното време, пациентът трябва да пристигне в отделение по функционална диагностика. Изследването може да бъде проведено както в клиника, така и в болницата. След предварително измерване на налягане по метода на Desi с помощта на обикновен тонометра, пациента е на рамото (обикновено лявото за дясна ръка и обратно), пуснато на манжетку, с помощта на тънки тръби свързани с апарат, който нагнетает на въздуха, а също така съдържа в себе си устройство за съхранение на получената информация. Този апарат е фиксиран към колана дрехите на пациента или се подрежда в специална чанта, която пациентът носи през рамо. В редица случаи гърдите на пациента се припокриват електроди, регистрирующие кардиограма, — в случаите на извършване на паралелно измерване на ЕКГ по Холтеру.

Работа монитор вече е създаден така, че уреда през определен период от време нагнетает въздух в маншета. Като правило, това е веднъж на 20-30 минути през деня и един път в един часа през нощта. В тези моменти на пациента трябва да се спре, за да пропусне свободно ръка надолу, и почака, докато мине измерение. В допълнение, в монитора е предвиден бутон, върху който може да се при поява на неприятни симптоми, и се случи внеплановое измерение на АДА.

В деня пациентът трябва да се документират в дневник по време на приема на лекарства, време за хранене, време и характера на физическото натоварване и се стигне до най-малките детайли – например, отидох в кухнята, се изкачи на третия етаж и т.н. Особено важно е да празнуват род дейности в моменти на измерване на налягането. Също така трябва да се отбележи неприятни симптоми – болки в сърцето, главоболие, недостиг на въздух и др

Ден по-късно пациентът отново да посетите кабинет по функционална диагностика, за да му свали монитор, прехвърлили на информация в компютъра и дадоха заключение, протокол изследвания.

СМАД в детска възраст

При деца на възраст над седем години често използват денонощен мониторинг на кръвното налягане, но, като правило, заедно с мониторинг на ЕКГ. Показанията са не само хипертония, но и хипотония (ниско налягане), нарушения на ритъма, а също синкопальные състояние (загуба на съзнание).

Провеждането на научни изследвания е малко по-различна от проучване на възрастни хора, с единствената разлика, че на детето трябва повече да обясни, а още по-добре – да се покаже как работи на монитора и за това, което е необходимо.

Оценка на резултатите от

Нивото на кръвното налягане, както и на някои други показатели (температура на тялото, пулсът, честотата на дишане) е стойност, податливи на дневни ритми. Най-високо ниво на АДА се празнува в нощта и деня, и през нощта са отбелязани ниски стойности на АДА.

В идеалния случай цифри АД са 110/70 до 140/90 mm hg супени При деца налягане може да бъде малко по-долу на горе цифри. При мониторировании освен усредненных цифри АД (систолично АД – ГРАДИНА и диастолното АД – ДАД), посочват вариабельность дневния ритъм, т.е. колебанията на ГРАДИНА и ДАД нагоре и надолу от получената средна крива, както и денонощен пощенски код, т.е. разликата между дневни и нощни резултатите от АДА в проценти. В дневната норма индекс (SI) е 10-25%. Това означава, че средните на «нощни» цифри АД трябва да бъде по-малко от «дневната» не по-малко от 10%. Вариабельность ритъм се счита за отклоненной от нормата, ако поне едно от измерванията се издава цифрите по-горе или по-долу нормални стойности на АДА.

В зависимост от получените в резултат на измерване на данни, лекар дава заключение, в което се посочват по-горе показатели.

Валидността на методика

Възможно ли е «измама» СМАД, за да не служи в армията? Във връзка с факта, че през последните години много млади мъже по една или друга причина не искат да служат в армията, те използват много трикове, за да получите медотвод от услугата. Така, например, много, все още се учат в гимназията, започват да се обръщат към терапевти с жалби на «високо налягане» и лошо самочкствие, въпреки че това не е вярно. Повишаване на налягането лекар преди приема на лесно – достатъчно физическо натоварване (бягане, коремни преси и т.н), но ето високи цифри АД при новобранец на рецепцията натолкнут лекар на идеята за необходимостта от дообследования. По-специално, за използване на СМАД.

Отново, за да се постигне повишена ниво на кръвното налягане при СМАД лесно, но за да заблудят лекаря, който или е получил резултатите, на практика е невъзможно. На първо място, това е свързано с факта, че много призывники се опита да повиши налягането през нощта, както обикновено при хора с по-младата възраст, дори и да имат високо кръвно налягане, налягане в нощните часове ще се нормализира. На второ място, при условия сравними с налягане се увеличава и честотата на сърдечните съкращения, което в повечето случаи е фиксирана на мониторировании ЕКГ. Така лекар, след като видя синусовую тахикардию, съчетано с повишаването на АДА, най-вероятно, задумается за надеждността на техниката, и ще ви предпише други методи за изследване, може би дори в болницата.

Някои лица призывного възраст използват никотин и кофеинсодержащие напитки в големи количества, а понякога дори алкохол в деня на изследването. Такива коктейли от кофеин и непрекъснато товари в рамките на един ден със сигурност ще се отрази на сърцето и съдовете млад човек и може да доведе до сърдечно-съдовата патология в бъдеще. Затова е по-добре да не се рискува и да проведе това изследване в нормален режим. В края на краищата, служба в армията не е толкова вреден, като възможните усложнения, свързани с повишаване на налягането под действие на кофеин, алкохол и непосильных физически натоварвания, на които несъзнателно прибягват млади хора с цел «откосить» от армията.

Има случаи, когато, напротив, пациентът иска да «мамят» СМАД, за да се скрие гипертоническую болестта и да продължи важна работа, като преминава изпит за правоспособност. В този случай си струва да се препоръча тарифа поне в общи линии да се преразгледа начина на живот и премахване на вредни навици, като неправилно хранене, прекомерна консумация на сол, прости въглехидрати, животински мазнини и излишни калории (да не говорим за алкохола, кофеине и никотин). А в същото време се нормализира нивото на физическа активност, да се отървете от стреса, недосыпа и неравномерно натоварване. И за добър резултат е да започне да се «перестройка» предварително, поне за няколко месеца преди изследването. А след него «заключва» нов начин на живот и да подобрят собственото си здраве, в същото време замедлив развитието на хипертония.

Видео: как да мине СМАД — програма «Живо Страхотно!»

Видео: репортаж за провеждането на СМАД

READ  Смесени хидроцефалия, мозъчни: при деца, възрастни, причини, симптоми, диагностика, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec