Сънливост, слабост, отпадналост, постоянна умора: причини, лечение

«Спят в движение», «седя на лекции и да спя», «на работа с всички сили се боря със съня» — подобни изрази може да се чуе от много хора, обаче, те обикновено причиняват повече шега, отколкото на състрадание. Сънливост, главно се дължи на липсата на сън през нощта, переутомлением или просто скуката и монотонността на живота. Въпреки умората след почивка трябва да мине, скуката може да разсее други методи, а монотонността — разнообразите. Но много сънливост от приетите дейности не минава, човек достатъчно спи през нощта, но през деня постоянно се зевоту, гледа, където и да бъде «по-удобно примоститься».

Чувството, когато си непреодолимо искате да спите, а това не е възможно, честно казано, отвратително, което може да предизвика агресията по отношение на това, кой пречи на това да се направи или изобщо към целия свят. Освен това, не винаги проблемите се появяват само през деня. Наложителни (непреодолими) епизоди в рамките на деня създават едни и същи натрапчиви мисли: «Ето ще дойда – и веднага си лягам». Не на всички това се оказва непреодолимо желание може да улетучиваться след кратък 10-минутен сън, честото пробуждане посред нощ да не дава почивка, често идват кошмарите. А утре — и всичко отново ще се повтори отначало…

Проблем може да се превърне в обект на шеги

С малки изключения, гледат ден за ден за муден и равнодушен човек, желаещи постоянно «прикорнуть», някой сериозно мисли, че той не е здрав. Колеги да възприемат като безразличие и безразличие и смятат тези прояви по-скоро черта на характера, а не болестно състояние. Понякога постоянна сънливост и апатия като цяло стават обект на шеги и различен вид на «подколок».

Медицина «мисли» по различен начин. Ненужната на продължителността на съня тя нарича гиперсомнией, както я наричат опции в зависимост от раздразнението, защото не винаги е постоянна сънливост ден предполага пълноценна нощна почивка, дори, ако в леглото е проведено достатъчно много време.

От гледна точка на специалисти подобно състояние изисква изследвания, в края на краищата, сънливост ден, произтичаща от човек, който изглежда да е спал достатъчно време през нощта, може да е симптом на болестно състояние, не воспринимаемого обикновени хора като болест. Да, и как може да се тълкува това поведение, ако човек не се оплаква, казва, че при него нищо не го боли, той е добре высыпается и, по принцип, е здрав – защо просто-това непрекъснато се дърпа за сън.

Чужди тук, разбира се, е малко вероятно да помогне, трябва да се рови в себе си и се опита да намери причината, а може и да се консултирате със специалист.

Признаци на сънливост у себе си, не е трудно да се открие, те са доста «красноречивы»:

 • Бърза умора, летаргия, упадък на силите и постоянни натрапчиви зевота — тези признаци на лошо здраве, когато нищо не ме боли, пречат с главата си да се потопите в работа;
 • Съзнанието на няколко притъпени, околните събития не е особено вълнуват;
 • Мазен стават сухи;
 • Чувствителността на периферните анализатори пада;
 • Сърдечната честота намалява.

Не трябва да забравяме и за това, че процентът на сън – 8 часа, не е подходящ за всички възрастови категории. Дете до шест месеца постоянен сън се смята за нормално. Но тъй като той расте и набира сила, приоритетите се променят, той все повече иска да играе, да познаваш света, така че на сън е по-малко от дневния време. При по-възрастните, напротив, колкото по-възрастен е човек, толкова повече му трябва не да отидат далеч от дивана.

Все още поправим

Модерен ритъм на живот предразполага към нервно-психически претоварвания, които в по-голяма степен, отколкото физически, може да доведе до разстройване на сън. Временна умора, макар и да се проявява сънливост (същата временно), но минава бързо, когато организмът почивка, и след като се възстанови и сън. Може да се каже, че в много случаи хората сами са виновни, прекалено нагружая на тялото си.

Когато сънливост денем, не предизвиква опасения по отношение на здравето си? Причините могат да бъдат различни, но обикновено, това е преходящие проблеми от личен характер, периодично «всички ръце на палубата» по време на работа, настинка или рядко престой на открито. Ето няколко примера, когато желанието да се организират «тих час» не смятат, че е симптом на тежки заболявания:

 • Липсата на нощен сън, поради често срещано явление причини: лични преживявания, стрес, грижи за новородени, на сесията на студентите, годишен доклад, а след това има обстоятелства, на които човек се отдава много сили и време в ущърб на почивка.
 • Хронична умора, за която говори самият пациент, което означава постоянна работа (умствена и физическа), безкрайни домакински задължения, липсата на време за хоби, спорт, разходки на чист въздух и развлечения. Накратко, човек затянула на рутината, той пропусна момент, когато тялото се наново за няколко дни, при хронична умора, когато всички са толкова далеч е отишло, може би с изключение на почивка, ще трябва все повече и продължително лечение.
 • Умора по-бързо се усеща при недостатъчно постъпване на кислород в организма, което прави мозъка започва да изпитва глад (хипоксия). Това се случва, ако човек дълго време работи в непроветренных помещения, малко е на открито в свободното си време. А ако той все още пуши?
 • Липсата на слънчева светлина. Не е тайна, че времето е облачно, монотонное постукивание капки дождика по стъкло, шумолене на листа през прозореца много допринасят за сънливост ден, с който е трудно да се справят.
 • Отпадналост, упадък на силите и нужда от по-дълъг сън се появява, когато «нивы компресирани, горички голове», и самата природа ще ви се насладите потъне в сън — късна есен, зима (потъмнява рано, когато слънцето изгрява късно).
 • След обилна вечеря се наблюдава желание глава да подслони главата си към нещо по-мека и хладен. Това е всичко, циркулационни според нашите съдове кръвта – тя се стреми към органите на храносмилането – има за голяма работа, а към мозъка в това време притекает по-малко кръв, а заедно с него – кислород. Това се получава, когато дошло до гуша, стомахът, мозъкът е гладен. За щастие, това продължава дълго, така че следобеден сън минава бързо.
 • Умора и сънливост ден може да се появи като защитна реакция на организма при психоэмоциональных натоварвания, стрес, продължително вълнение.
 • Прием на лекарства, на първо място, транквиланти, антидепресанти, нейролептиков, хапчета за сън, отделни антихистамини, които имат като пряко действие или странични ефекти летаргия и сънливост, могат да предизвикат подобни симптоми.
 • Лека настинка, която в повечето случаи се прехвърля на крака, без болничен лист и лекарствено лечение (организмът сам се справя), се появява бърза умора, така че в рамките на работния ден не е слабо цели с това за сън.
 • Бременността сама по себе си, разбира се, е състояние на физиологично, но не може да се пренебрегне които настъпват в тялото на жената се промени, на първо място, по отношение на съотношението на хормоните, които са придружени с нарушение на съня (вечер трудно се спи, а денем не винаги има такава възможност).
 • Хипотермия – намаляването на телесната температура в резултат на хипотермия. От незапомнени времена хората знаят, че се намират в неблагоприятни условия (пурга, измръзване), най – важното- да не се поддадат на изкушението да се отпуснете и да спи, а в сън от изтощение на студено цели с това невероятно: често се появява усещане за топлина, човек започва да изглежда, че той се намира в добре натопленной стая и топло легло. Това е много опасен симптом.
READ  Оток на мозъка: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Обаче има състояния, които често са включени в понятието «синдром». Как да ги приема? За това, за наличието на такова заболяване, беше потвърдено, трябва не само да предадат някакви анализи и излиза на известно модно проучване. Човек, преди всичко той трябва да определи своите проблеми и представят конкретни оплаквания, но, за съжаление, в повечето случаи хората смятат себе си за здрави, така и лекари, което е грях таить, често изчетквам от «несъществени твърди, че» болните към здравето си.

Болест или норма?

Летаргия, сънливост, дневна умора могат да дават различни патологични състояния, дори, ако ние не вярваме:

 1. Апатия и сънливост, а също и желание да спи в неположенное за това време се появява при невротични разстройства и депресивни състояния, които са в сферата на компетентност на психотерапевти, дилетантам в такава тънка материя, по-добре да не соваться.
 2. Слабост и сънливост, раздразнителност и съкрушеност, упадък на силите и намаляване на способността за работа, често в своите жалби се празнува от хора, страдащи от нощна апнея (проблеми с дишането по време на сън).
 3. Упадък на силите, апатия, слабост и сънливост са симптоми на синдром на хронична умора, който в сегашно време често се повтаря и лекарите, и пациентите, но записана като диагноза малкото, които съм виждал.
 4. Често отпадналост и желание за сън на ден празнуват у себе си, пациенти в извънболничната картата на които е записан такъв «полудиагноз», като вегето-съдова дистония или нейроциркуляторная дистония, или всичко това, което се нарича такова състояние.
 5. Искам по-дълго да се задържат в леглото, спи и нощем, и денем хората, наскоро претърпели инфекцията — остър, или има я в хронична форма. Имунната система се опитва да възстанови своите защитни сили, изисква спокойствие от страна на други системи. По време на сън тялото инспектирует състоянието на вътрешните органи след боледуване, (каква вреда нанесена от него?), за да е възможно всички да се определи.
 6. Не дава да спи през нощта и води до сънливост ден «синдром на неспокойните крака». При такива пациенти никаква конкретна патология лекарите не намират, а нощен почивка се превръща в голям проблем.
 7. Фибромиалгия. По силата на какви причини и обстоятелства се появява тази болест – наука автентично, не е известно, тъй като, освен мъчителна болка в цялото тяло, нарушающей мир и сън, никаква патология при лице, страдащо лекарите не намират.
 8. Алкохолизъм, наркомания и други злоупотреби в статута на «бивши» — при такива пациенти сънят често е разстроен завинаги, да не говорим за състояния след отнемане и «петко».

И без това вече дългия списък с причини сънливост през деня, възникнали при хора, които се считат за практически здрави и трудоспособными, можеше да продължи, което можем да направим в следващия раздел, обозначаващ като причини за състоянието, официално признати патологическими.

Причина за сърдечни нарушения в съня или сомнологические синдроми

Функции и задачи на съня са програмирани от природата на човека и се състои във възстановяването на силите на организма, изразходвани в процеса на дневната дейност. Обикновено активен живот заема 2/3 от деня, в сън изпада около 8 часа. По-здравословно за организма, в който всичко е безопасно и спокойно, системи за поддържане на живота работят нормално, този път с повече от достатъчно — човек се събужда енергични и отпочинали, отива да работи, за да се вечерта отново да се върне в топла мека постельку.

Междувременно, унищожи установен от времето на възникване на живота на Земята реда могат невидими на пръв поглед проблеми, които не дават на човек да спи през нощта и да заспи в движение ден:

 • Безсъние (инсомния) през нощта, много бързо оформящи се признаци, свидетелстващи, че човек не всичко е наред: появи нервност, умора, нарушения на паметта и вниманието, депресия, загуба на интерес към живота и, разбира се, отпадналост и постоянна сънливост през деня.
 • Синдром на «спящата красавица» (Клейне-Левин), причина за който все още остава невыясненной. Този синдром почти никой болест не се смята, защото в почивките между пристъпите пациентите с нищо от другите хора не са по-различни и на пациенти, не вътрешен кръг приличат. За тази патология се характеризира с периодично възникващи (на интервали от 3 месеца до половин година) епизоди дълъг сън (средно 2/3 от денонощието, въпреки че това се случва и ден, и два, и след това и по-дълго). Най-интересното е, че за посещение на тоалетна и хранене хора се събуждат. Освен от продължителен сън в период на изостряне на пациентите замечаются и други странности: те много ядат, не контролира този процес, някои (лице от мъжки пол) се показват гиперсексуальность, стават агресивни по отношение на другите, ако и тези се опитват да спрат прожорливость или зимен сън.
 • Идиопатическая гиперсомния. Тази болест може да преследва лица до 30-годишна възраст, затова често се вземат за здрав сън на младежта. За нея е характерно сънливост ден, произтичаща дори в ситуации, които изискват висока активност (образование, например). Не търси дълготрайна и пълноценна нощна почивка, пробуждането се дава трудно, лошо настроение и гняв дълго време не напуска «вставшего в такава рань» човек.
 • Нарколепсията е доста тежко разстройство на съня, лошо лечимо. Завинаги да се отървете от сънливост, наличието на подобна патология, почти невъзможно, след проведено симптоматично лечение, тя отново каза за себе си. Със сигурност, повечето хора дори термина е такъв, като нарколепсия, не са чували, но това разстройство специалистите по съня вярват един от най-лошите варианти гиперсомнии. Цялата работа е в това, че тя често не дава покой нито през деня, което води до непреодолимо желание да спи направо на работното място, нито през нощта, създаване на пречки за непрекъснат сън (необяснимо безпокойство, халюцинации при засыпании, които будят, плаши, осигуряват лошо настроение и отпадналост на силите в рамките на следващите дни).
 • Синдром на Пиквика (специалистите го наричат още синдром на гиповентиляции затлъстяване). Описание пиквикского синдром, колкото и да е странно, принадлежи на известния английски писател Чарлз Диккенсу («Посмъртно бележки Пиквикского клуб»). Някои автори твърдят, че точно синдром, описан Чаена Диккенсом, се превърна в родоначалник на новата наука — сомнологии. По този начин, без да има никакво отношение към медицината, писател, неволно, направила своя принос в развитието му. Пиквикский синдром предимно се празнува от хора, които имат впечатляващ тегло (4 степента на затлъстяване), който дава огромна тежест на сърцето, оказва натиск върху диафрагмата, което затруднява дишането движение, в резултат на което е сгъстяване на кръвта (полицитемия) и хипоксия. Пациентите със синдром на Пиквика, като правило, вече страдат от нощна апнея, тяхната ваканция изглежда като поредица от епизоди на спиране и възобновяване на дихателната дейност (глад на мозъка, когато той става съвсем непоносимо, те кара да диша, прекъсване на съня). Разбира се, през деня – умора, съкрушеност и обсесивно желание да спи. Между другото, синдром на Пиквика понякога се наблюдава при пациенти с по-малко от четвърта степен, затлъстяване. Произходът на това заболяване не се намерили вън още, може би за развитието му играят роля генетични фактори, но това, че всякакви екстремни за организма ситуации (травми на главата, стрес, бременност, раждане) може да стане изходна точка за разстройване на съня, вече, като цяло е доказано.

Мистериозна болест, също върви от нарушения на съня — истерическая летаргия (летаргическая спячка) е нищо друго, освен защитна реакция на организма в отговор на силен шок, стрес. Определено, за сънливост, апатия, мудност може да се приема лесно за мистериозна болест, който се проявява периодично и краткотрайни пристъпи, които могат да застигнуть през деня навсякъде. Апатичен сън, затормаживающий всички физиологични процеси и продължи десетки години, под описываемую нас категория (сънливост), разбира се, не е подходяща.

Сънливост – признак на сериозно заболяване?

Такъв проблем, тъй като постоянна сънливост, съответства на много патологични състояния, затова не трябва да отлагаме го за след това, може би, тя ще се окаже толкова симптом, който ще ви помогне да се намери истинската причина за неразположение, а именно – конкретна болест. Оплаквания от слабост и сънливост, спад на силите и лошо настроение може да даде основание предположи:

 1. ЖДА (желязодефицитна анемия) — намаляване на съдържанието на желязо в организма, което води до спад в нивата на хемоглобин – протеинът, който ще ви отведе до клетките кислород за дишане. Липсата на кислород води до хипоксия (кислороден глад), което се проявява с посочените по-горе симптоми. Да се отървете от сънливост този вид помага на диета, чист въздух и препарати на желязо.
 2. В12-дефицитную анемия, гемолитические анемия, някои форми на лейкозов – като цяло, състояние, при което клетките не получават достатъчно точното за пълноценно функциониране на количеството на кислород (най-вече на червените кръвни клетки по някаква причина не могат да го предадат на мястото на пристигане).
 3. Понижаване на кръвното налягане под нормалните стойности (обикновено се приемат за норма АД – 120/80 мм живачен стълб.член). Бавно ток на кръвта в разширените съдове също не допринася за обогатяване на тъканите с кислород и хранителни вещества. Особено при тези обстоятелства страда мозъка. При пациенти с ниско налягане, често се празнува виене на свят, те не понасят атракции тип люлки и каруселей, ги поклащаше в колата. Кръвното налягане при хора-гипотоников намалява след интелектуално, физическо и емоционална преумора, при интоксикациях, липса на витамини в организма. Често хипотония придружава железодефицитные на състоянието и други анемия, но най-много към нея са склонни хората, страдащи от вегетативната дисфункция (ВСД по гипотоническому тип).
 4. Заболявания на щитовидната жлеза с намаляване на неговите функционални способности (хипотиреоидизъм). Недостатъчност на функцията на ЩЖ, по естествен начин води до спад в нивото на тиреотропных хормони, което дава доста разнообразна клинична картина, сред които са: бърза умора, дори след незначително физическо натоварване, нарушаване на паметта, звездите, апатия, мудност, сънливост, зябкость, брадикардия или тахикардия, хипотония или хипертония, анемия, увреждане на храносмилателните органи, гинекологични проблеми и др. Като цяло, липсата на хормони на ЩЖ прави на тези хора е доста зле, така че едва ли може да се очаква от тях висока активност в живота си, те, като правило, винаги се оплакват от упадъка на силите и постоянно желание за сън.
 5. Патология на шийния отдел на гръбнака (остеохондроза, херния), което води до компресия на кръвоносните съдове, захранващи мозъка.
 6. Различни увреждания на хипоталамуса, като в него се намират зони, които участват в регулирането на ритъма на съня;
 7. Дихателната недостатъчност с гипоксемией (намаляване на нивата на кислород в кръвта) и гиперкапнией (насищане на кръвта на въглероден диоксид) – пряк път към хипоксия и, съответно, нейните прояви.
READ  Гельмифаг от паразити: инструкция за употреба, мнения

Когато причината вече е известна

Пациентите хрониките в повечето случаи е добре осведомен за своята патология и знаят, защо периодично се появяват или постоянно съпътстват симптоми, не е класифицирана пряко включени конкретно заболяване:

 • Хронична сърдечна недостатъчност, нарушающая много процеси в организма: страда дихателната система, бъбреците, мозъка, в крайна сметка – липса на кислород и хипоксия на тъканите.
 • Заболявания на отделителната система (нефриты, ХБН) създават условия за натрупване в кръвта на вещества, токсични за мозъка;
 • Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, дехидратация поради остри нарушения в храносмилането (повръщане, диария), характерни за патология-ЧРЕВНИ;
 • Хронични инфекции (вирусни, бактериални, гъбични), локализирани в различни органи и нейроинфекции, които засягат мозъчната тъкан.
 • Захарен диабет. Глюкоза за организма – източник на енергия, но без инсулин в клетка тя няма да попадне (хипергликемия). Няма да попадне в точното количество и при нормална продукция на инсулин, но ниска консумация на захар (хипогликемия). И високи, и ниски нива на глюкоза в организма заплашва глад, а то е лошо самочувствием, отпадналост и желание да спи повече полагаха време.
 • Ревматизъм, ако за лечението му се използват глюкокортикоиди, — те намаляват активността на надбъбречните жлези, които спират да се осигури висока жизнена активност на пациента.
 • Състояние след эпилептического припадка (епилепсия) пациентът обикновено заспива, събужда се отбелязва летаргия, съкрушеност, упадък на силите, но това, което се е случило с него — абсолютно не си спомня.
 • Интоксикация. Stun съзнание, упадък на силите, слабост и сънливост често вървят в редица симптоми экзогенной (хранителна токсикоинфекция, отравяне с отровни вещества и най-често, алкохол и го суррогатами) и эндогенной (цироза на черния дроб, остра бъбречна и чернодробна недостатъчност) интоксикация.

Всеки болестния процес, локализиран в мозъка, може да доведе до нарушаване на мозъчното кръвообращение и кислороден глад на неговите тъкани и, следователно, до желание да спи през деня (защо казват, че такива пациенти често се бърка ден с през нощта). Затрудняват притока на кръв в GM, води го в състояние на хипоксия, такива заболявания, като атеросклероза на кръвоносните съдове на главата, хидроцефалия, травма на главата, дисциркуляторная енцефалопатия, мозъчен тумор и много други болести, които заедно с техните симптоми вече са описани в нашия сайт.

Сънливост-детето

Много от изброените по-горе състояния могат да предизвикат за слабост и сънливост при деца, но не могат да се сравняват новородени, грудничков до една година и по-големите деца.

READ  Чаванпраш Dabur - инструкция за употреба, мнения на лекари

Почти денонощна спячка (с прекъсвания само за хранене) при деца до една година – щастие за родителите, ако бебето рита. По време на сън той набира сили за растежа, за да образува пълна мозъка и други системи, които до момента на раждането, все още не са завършили своето развитие.

След половин година продължителността на съня при бебето кърмене възраст намалява до 15-16 часа, бебетата започват да се интересуват ставащите около него събития, показва желание за игра, така че дневната нужда за почивка с всеки изминал месец ще намалява, достигайки до една година от 11-13 часа.

Необичайна сънливост имате малко дете може да се счита, ако са на място, признаците на болестта:

 • Редки изпражнения ли го продължително отсъствие;
 • Сухи пелени или памперс в продължение на значителен период от време (бебето е спрял да уринира);
 • Отпадналост и желание да спи, появили се след синини главата;
 • Бледи (или дори синина) кожни воалите;
 • Повишена температура;
 • Загуба на интерес към гласовете на любимите си хора, липса на реакция на доброта и гали;
 • Дълготрайно нежелание да се храни.

Появата на вече един от изброените симптоми, следва да уведомяват родителите, и сила, без мисъл да доведе до «бърза» — с дете, със сигурност, се случило нещастие.

Детето е малко по-възрастен сънливост се отнася до противоестественным явления, ако той е добре спи през нощта и нищо, колкото изглежда на пръв поглед, не е болен. Междувременно, организмът на децата по-добре се чувства влиянието на невидими неблагоприятни фактори и отговаря по подходящ начин. Слабост и сънливост, загуба на активност, безразличие, упадък на силите, заедно с «по-големи болести» може да предизвика:

 • Глистные паразитози;
 • Травма на главата (сътресение на мозъка), за която детето скоро се мълчи;
 • Отравяне;
 • Астено-невротический синдром;
 • Патология на системата на кръвта (анемия – оскъдни и гемолитические, някои форми на лейкозов);
 • Заболявания на органите на храносмилането, дишането, кръвообращението, патология на ендокринната система, които протичат скрито, без ярки клинични прояви;
 • Липсата на хранителни микроелементи (желязо, в частност) и витамини;
 • Постоянно и продължително пребиваващи в непроветренных помещения (хипоксия на тъканите).

Всяко намаляване на дневната активност, летаргия и сънливост при деца – признаци на болестта, които трябва да се наблюдават от възрастни и да стане повод за обръщане към лекар, особено ако детето е по причина на малолетства още не може правилно да формулира своите оплаквания. Може би само обогатяват диетата на витамини, по-често идват на открито или «лекота» червеи. Но все пак е по-добре безопасно, отколкото недоглядеть?

Лечение на сънливост

Лечение от сънливост? Тя може да бъде, и да има, но във всеки случай е отделно, в крайна сметка, това е лечението на това заболяване, което кара човек да се бори със съня през деня.

Като се има предвид дългият списък от причини сънливост през деня не може да даде някаква универсална рецепта как да се отървете от сънливост. Може би човек просто трябва по-често да се отварят прозорците, да влезе чист въздух, или през вечер да излиза навън, а почивните дни се извършва на природата. Може би, че е време да преразгледа отношението си към алкохола и тютюнопушенето.

Не е изключено да се наложи рационализиране на режима на труд и почивка, преминете към здравословно хранене, да приемате витамини или да прекарате ферротерапию. И накрая, изследвани и да положат изпит.

Във всеки случай, не е необходимо особено да се разчита на медикаментозные средства, но е толкова човешката природа е да се търси най-леки и кратки пътища за разрешаване на всички въпроси. Така и с дневната сънливост, по-добре е да се закупи някакво лекарство, да го вземе, когато ще започнат да се държим заедно очи, и всичко ще мине. Но ето няколко примера:

 • Да речем, сънливост, причинени от ниско налягане (хипотония), т.е. човек точно знае причината за своите постоянни засыпаний. Тези хора, без съмнение, по-други могат да си позволят да обичаш кафе или силен чай, защото, в крайна сметка, гипотоники и правят. Кафе се пие — се появява енергия и желание да работи, но най – важното е да не се прекалява. Дори при пациенти с ниско налягане над доза данни напитки и трикове им през нощта може да не даде много добър ефект. Освен това, хората, страдащи гипотонией, могат да се обърнат към аптека средства от растителен произход. Това е тинктура от сибирски женшен, заманихи, жен-шен. Те повишават налягането и ефективността, дават прилив на жизненост и премахват дневната сънливост.

 • Друга често срещана причина за сънливост – нисък хемоглобин. В този случай ние можем да се купи в аптеките само витаминен комплекс и желязо, ако се окаже, че има място наистина желязодефицитна анемия, изписани от лекар. Но за начало трябва да мине преглед и да се установи конкретната причина за намаляване на нивото на хемоглобина.
 • Или, да речем, хипоксия. Кое човек може да назначи лечение, ако тялото се нуждае от лекарство, наречен «кислород»? Разбира се, това се случва, че професионалната дейност и свободното време, така е изградена, че човек малко се случва на открито и му дни преодолява сънливост. Единственият съвет – най-много да се грижи за храненето на мозъка. Във връзка с гипоксией не могат да бъдат пренебрегнати такава лош навик, като пушенето. И какво може да се препоръча в такъв случай? Със сигурност ще се откажат от тютюнопушенето, клонить в сън през деня, със сигурност ще бъде по-малко.

Трябва да се даде един задоволителен за всички рецепта за борба с дневната сънливост на хората, които имат съвсем различни проблеми: заболявания на щитовидната жлеза, сърдечно-съдова патология, заболявания на дихателните органи или храносмилането. Не се получи и възложи на същия лечение на страдащите от депресия, нощно апнея или синдром на хроничната умора. Всеки си има собствени проблеми, както и, съответно, както и нейната терапия, така че без изследване и лекар явно не се разбираме.

Видео: съвети — как да се преодолее сънливост

Видео: сънливост — мнение на специалист

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00118 sec