СОЭ: норма в кръвта, причините за повишен (високо)

По-рано го наричаха РОЕ», макар че някои все още по навик употребяват това съкращение, сега наричат СОЭ, но в повечето случаи се прилагат към нея, среден род (повишено или ускорено СОЭ). Автор с разрешение на читателите ще се консумират модерно съкращение (СОЭ) и женски род (скорост).

СОЭ (скорост на слягане на червените кръвни телца), заедно с други рутинни лабораторни тестове, се отнасят до основните диагностични показатели в ранните етапи от търсене. СОЭ — неспецифични показател, повишен при много патологични състояния абсолютно различен произход. Хората, които трябваше да влязат в приемен мир с подозрение на някаква болест възпалителен характер (апендицит, панкреатит, аднексити), сигурно си спомнят, че първото нещо, те вземат «двойку» (СОЭ и lactic), която е чрез вече час позволява на няколко да се изясни картината. Вярно, нова лабораторни уреди може да се направи анализ и за по-малко време.

Норма СОЭ зависи от пол и възраст

Норма СОЭ в кръвта (а къде е добре тя да бъде?) на първо място зависи от възрастта и пола, но по специален разнообразие не се различава по:

 • При деца до един месец (новородени здрави бебета) СОЭ се случва 1 или 2 мм/час, на други стойности се срещат рядко. Най-вероятно това е свързано с високо гематокритом, ниска концентрация на протеин, в частност, го глобулиновой фракция, хиперхолестеролемия, ацидозом. Скорост на слягане на червените кръвни клетки при бебетата до шест месеца рязко започва да се различават — 12-17 мм/час.
 • При по-големите деца СОЭ няколко изравнени и съответно 1-8 мм/ч, съответстващи приблизително нормално СОЭ възрастен човек от мъжки пол.
 • При мъжете СОЭ не трябва да надвишава 1-10 мм/час.
 • Норма за жени – 2-15 мм/час, я по-широк диапазон от стойности дължи на влиянието на андрогенните хормони. Освен това в различни периоди от живота на СОЭ от женски пол, има свойството да се променят, например при бременност от началото на 2 триместър (4 месец) и тя започва да нараства и достига до максимум за раждане (до 55 мм/ч, което се счита за абсолютно нормално явление). Към своите същата показателите за скорост на слягане на червени кръвни клетки се възстановява след раждане, където след три седмици. Може би, повишената СОЭ в този случай се дължи на увеличаването на обема на плазмата при бременност, правилника за съдържанието глобулинов, холестерол, спад в нивото на Са2++ (калций).

Експресна СОЭ не винаги е резултат от патологични промени, сред причините за повишаване на скоростта на пропадане на червените кръвни клетки може да се отбележи и други фактори, които нямат връзка патология:

 1. Гладни диети, ограничаване на приема на течност, най-вероятно ще доведе до разпадането на тъканните протеини, а оттам и повишаване на фибриногена в кръвта, глобулиновых фракции и съответно – СОЭ. Трябва обаче да се отбележи, че приемът на храна също ще ускори СОЭ физиологично (до 25 мм/час), така че отиде на анализ по-добре на празен стомах, за да друсане не се притеснявате и не да дарят кръв отново.
 2. Някои лекарства (высокомолекулярные декстраны, контрацептиви) може да ускори скоростта на пропадане на червените кръвни телца.
 3. Интензивно физическо натоварване, повышающая всички метаболитни процеси в организма, най-вероятно ще се увеличи и СОЭ.
READ  Ретикулоциты: в кръвта, в норма, повишени, намалени функции, деца, жени, мъже

Така приблизително изглежда промяна СОЭ в зависимост от възрастта и пола:

Възраст (месеци, години) Скорост на слягане на червените кръвни телца (мм/час)
Новородени (до един месец от живота) 0-2
Деца до 6 месеца 12-17
Деца и юноши 2-8
Жени до 60 години 2-12
При бременност (2 половина) 40-50
Жените на възраст над 60 до 20
Мъже до 60 1-8
Мъжете след 60 до 15

Скорост на слягане на червени кръвни клетки се ускорява, преди всичко, за сметка на увеличаване на нивата на фибриногена и глобулинов, т.е., основната причина за повишаване смятат протеин промяна в организма, който, обаче, може да посочи за развитието на възпалителни процеси, деструктивни промени на съединителната тъкан, образование некроза, развитието на злокачествени новообразувания, нарушения на имунната характер. Дълго неоправдано увеличение на СОЭ до 40 мм/час и повече придобива вече не само диагностична, но и разликата диагностична стойност, тъй като в комплекс с други гематологическими показатели помага да се намери истинската причина за висока СОЭ.

Как определят СОЭ?

Ако вземете кръвта с антикоагулянтом и го оставете да престои, след някакъв период от време може да забележите, че червените кръвни клетки клюмат надолу, а отгоре остава глобален бистра течност (плазма). Какво разстояние ще се проведат червените кръвни клетки за един час — и има скорост на слягане на червените кръвни телца (СОЭ). Този показател се използват широко в лабораторната диагностика, която зависи от радиуса на эритроцита, неговата плътност и вискозитет на плазмата. Формула за изчисляване – известната е сюжет, който едва ли интересуват читателя, още повече, че в действителност всичко е много по-лесно и, може би, самият пациент може да възпроизведе ред на действие.

Лаборант взема кръв от пръста си в специална стъклена тръбичка, наречена капилляром, поставя я на предметное стъкло, а след това набира отново в капилярка и се поставя на статив Панченкова, за един час, за да се определи резултат. Подпората плазма, следваща осевшими эритроцитами и ще бъде тяхната скорост ръка, тя се измерва в милиметри в час (мм/час). Този стар метод се нарича СОЭ по Панченкову и до ден днешен се използва от повечето лаборатории в постсъветското пространство.

По-широко разпространена на планетата определянето на този показател по Вестергрену, първоначалният вариант на който много малко се различава от нашия икономически анализ. Модерните компютъризирани модификация определяне на СОЭ по Вестергрену се считат за по-точни и позволяват да се получи резултат в рамките на половин час.

Повишена СОЭ изисква проучване

Основният фактор, ускоряющим СОЭ, с право се смятат за промяна на физико-химичните свойства и състава на кръвта: смяна на протеина А/Г (альбуминово-глобулинового) коефициент в посока на намаляване, увеличаване на водородния показател (рН), активно насищане на червените кръвни клетки (еритроцитите) и хемоглобина. Плазмени протеини, които се прилагат в процеса на уреждане на червените кръвни клетки, са получили името агломеринов.

READ  Пулсация, пулсира в главата, слепоочията, врата-причини и лечение

Повишаване на нивото на глобулиновой фракция, фибриногена, на холестерола, подобряване на агрегационных способности на червените кръвни клетки се извършва при много патологични състояния, които смятат за причините за високите СОЭ в общ анализ на кръвта:

 1. Остри и хронични възпалителни процеси инфекциозен произход (пневмония, ревматизъм, сифилис, туберкулоза, сепсис). По този лабораторному теста, за да се прецени на етапа на заболяването, затихании процес, ефективността на лечението. Синтеза на протеини «острата фаза» в остър период и стоманобетонни продукти имуноглобулини, в разгара на «военните действия» увеличават значително агрегационные способността на червени кръвни клетки и образуването на тях монетни пръти. Трябва да се отбележи, че бактериалната инфекция дават по-високи цифри в сравнение с вирусни лезии.
 2. Коллагенозы (ревматоиден полиартрит).
 3. Поражения на сърцето (инфаркт на миокарда – увреждане на сърдечния мускул, възпаление, синтеза на протеини «острата фаза», включително, фибриногена, повишаване на агрегация на червените кръвни клетки, образование монетни пръти – повишаване на СОЭ).
 4. Заболяване на черния дроб (хепатит), задстомашната жлеза (деструктивен панкреатит), червата (болест на Крон, улцерозен колит), бъбреците (нефротический синдром).
 5. Ендокринната патология (захарен диабет, тиреотоксикоза).
 6. Гематологические заболявания (анемия, лимфогранулематоз, миеломная болест).
 7. Увреждане на органи и тъкани (хирургически операции, наранявания и фрактури на костите) – всяко увреждане повишава способността на червените кръвни клетки към агрегация.
 8. Отравяне с олово или арсен.
 9. Състояния, придружени изразена интоксикация.
 10. Злокачествени новообразувания. Разбира се, едва ли тест може да претендира за ролята на основен диагностичен белег при онкологията, но е по-увеличаване на така или иначе ще създаде много въпроси, на които трябва да намерите отговор.
 11. Моноклонално гаммапатии (макроглобулинемия Вальденстрема, иммунопролиферативные процеси).
 12. Високите нива на холестерол (хиперхолестеролемия).
 13. Влиянието на някои лекарствени средства (морфин, декстран, витамин Д, метилдофа).

Въпреки това, в различни периоди от един процес или при различни патологични състояния СОЭ се променя, не е едно и също:

 • Много рязко повишаване на СОЭ до 60-80 mm/час характерно за миеломы, лимфосаркомы и други тумори.
 • Туберкулоза на началните етапи на скоростта на пропадане на червените кръвни телца не се променя, но ако не се спре или да се присъединят усложнение, това е показател бързо поползет нагоре.
 • В остър период инфекция СОЭ ще започне да се увеличава само с 2-3 дни, но може да не намалее дълго време, например, при крупозной пневмония – криза свърши, болестта отстъпва, а СОЭ се държи.
 • Едва ли е в състояние да помогне на този лаборатория за изпитване и в първия ден на остър апендицит, тъй като ще бъде в нормални граници.
 • Активен ревматизъм може дълго да протичат с повишаване на СОЭ, но без страшни цифри, но нейното намаляване следва да уведомяват в плана за развитие на сърдечна недостатъчност (сгъстяване на кръвта, ацидоза).
 • Обикновено при затихании инфекциозен процес първите в норма идва общият брой на белите кръвни клетки (эозинофилы и лимфоцити остават, за да завърши реакция), СОЭ няколко забави и намалява по-късно.

Междувременно, продължително поддържане на високи стойности на СОЭ (20-40, а след това и 75 мм/час и по-високи) при инфекционно-възпалителни заболявания от всякакъв вид, най-вероятно, натолкнет на идеята за усложненията, а при липса на явни инфекции – за наличието на някои скрити и, може би, много сериозни заболявания. И, въпреки че не при всички онкологични пациенти с болестта започва с повишаване на СОЭ, но въпреки това високо си ниво (70 мм/час и по-високи) при липса на възпалителния процес по-често се случва при онкологията, защото туморът рано или късно ще нанесе значителни щети на тъканите, увреждане на които в крайна сметка ще повиши скоростта на пропадане на червените кръвни телца.

Какво може да означава намаляване на СОЭ?

Може би читателят ще се съгласи, че ние не отдаваме значение СОЭ ако цифрите са в рамките на нормалното, въпреки това, намаляването на показателя, като се има предвид възрастта и пола до 1-2 мм/час все пак ще предизвика особено любопитни пациенти редица въпроси. Например, общият анализ на кръвта на жената в репродуктивна възраст при неоднократном проучването на «разваля» ниво на скоростта на пропадане на червените кръвни телца, не укладывающийся на физиологични параметри. Защо се случва това? Както и в случая с увеличение, намаление СОЭ също има своите причини, причинени от намаляване или липса на способността на червените кръвни телца да агрегация и образуването на монетни пръти.

READ  Предсердная тахикардия: понятие, както изглежда на ЕКГ, възникване, лечение

Към факторите, които довеждат до такива отклонения, трябва да бъдат отнесени:

 1. Увеличава вискозитета на кръвта, която при увеличаване на броя на червените кръвни клетки (эритремия) като цяло може да спре процеса на уреждане;
 2. Промяна на формата на червени кръвни клетки, които по принцип се дължи на неправилна форма не могат да се прибира в монетни стълбове (серповидность, сфероцитоз и др);
 3. Промяна на физико-химичните показатели на кръвта, изместена на рН в посока на намаляване.

Подобни промени кръв са типични за следните състояния на организма:

 • Високите нива на билирубина (хипербилирубинемия);
 • Механична жълтеница и като следствие – освобождаване на голямо количество на жлъчните киселини;
 • Эритремия и реактивен эритроцитоз;
 • Серповидноклеточная анемия;
 • Хронична недостатъчност на кръвообращението;
 • Намаляване на нивата на фибриногена (гипофибриногенемия).

Въпреки това, намаляването на скоростта на пропадане на червените кръвни телца клиницисты не се отнасят до важни диагностични показатели, така че данните са дадени именно за особено любопитни хора. Ясно е, че при мъжете това е спад изобщо да забележите, не е възможно.

Да се определи за себе си повишаване на СОЭ без убождане на пръст еднозначно няма да излезе, но се предполага бърз резултат е напълно възможно. Учестен пулс (тахикардия), повишаване на телесната температура (треска), други симптоми, сочещи към сближаване на инфекционно-възпалително заболяване, могат да бъдат косвени признаци на промени много гематологических показатели, включително и на скоростта на пропадане на червените кръвни телца.

Видео: клиничен анализ на кръвта, СОЭ, д-р Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00207 sec