Сократимость на миокарда (сократительная способността на сърцето): концепцията за нарушение и лечение

На сърдечния мускул е най-выносливой в човешкото тяло. Високата ефективност на миокарда се дължи на редица свойства на клетките на миокарда — кардиомиоцитов. Към такива свойства се отнасят автоматизм (способност за самостоятелно генериране на електричество), проводимост (способност да предава електрически импулси на близките мышечным влакна в сърцето) и сократимость — способността едновременно да се свие в отговор на електрическа стимулация.

В по-глобален смисъл, сократимостью се нарича способност на сърдечния мускул като цяло се свие с цел да се прокара кръвта в големи багажника артерия — в аортата и в белодробната багажника. Обикновено се говори за сократимости на миокарда на лявата камера, тъй като именно той е най-голямата работа на выталкиванию кръвта, и тази работа се оценява по количество фракция и ударному обема, т.е. това количество кръв, която се изхвърля в аортата с всеки сърдечен цикъл.

Биоелектрична основите на сократимости на миокарда

Сократительная способност само на миокарда зависи от биохимични особености на всеки отделен мускулната влакно. Кардиомиоцит, като всяка клетка има мембрана и вътрешна структура, основно състоящи се от сократительных протеини. Тези протеини (преструват и миозин) могат да се свие, но само в случай, че през мембраната на клетката влизат йони на калций. Нататък следва каскада от биохимични реакции, в резултат на протеинови молекули в клетката се свие, като извори, което води до намаляване и на най-кардиомиоцита. От своя страна, прием на калций в клетката чрез специални йонни канали е възможно само в случай на процеси реполяризации и деполяризации, т.е. йонни токове на натрий и калий чрез мембрана.

При всяко изпратени електрически импулс мембрана кардиомиоцита е развълнувана, и се активира ток йони в клетката и извън нея. Такива биоелектрична процеси в миокарда не се срещат едновременно във всички отдели на сърцето, а последователно — първо се възбуждат и са намалени предсердия, след това се желудочки и межжелудочковая преграда. В резултат на всички процеси е синхронизирано, редовно намаляване на сърцето с налива определено количество кръв в аортата и по-нататък по целия организъм. По този начин, то миокарда изпълнява своята сократительную функция.

Видео: повече за биохимия сократимости на миокарда

Защо трябва да знаете за сократимости на миокарда?

Сърдечна сократимость — това е най-важната способност, която свидетелства за здравето на сърцето и на целия организъм като цяло. В случай, когато човек сократимость на миокарда в рамките на нормалното, не се тревожи му няма за какво, тъй като при пълната липса на кардиологических оплаквания могат уверено да заявим за това, че в момента с него сърдечно-съдовата система, всичко е наред.

Ако лекарят подозира и с помощта на проучването потвърди, че пациентът е нарушен или намалена сократимость на миокарда, той трябва възможно най-скоро дообследоваться и да започнете лечение, ако той разкри сериозно заболяване на миокарда. За какви заболявания може да причини нарушение на сократимости на миокарда, ще бъде посочено по-долу.

READ  Ревматизъм: действие върху сърцето, симптоми, лечение, прогноза

Сократимость на миокарда на ЕКГ

Сократительная способност на сърдечния мускул може да бъде оценена вече при провеждането на електрокардиограма (ЕКГ), тъй като този метод на изследване дава възможност да регистрира електрическата активност на миокарда. При нормална сократимости сърдечен ритъм на кардиограмме е синусовым и редовно, както и комплекси, което отразява намаляване мъждене и камерна (PQRST) са от правилния вид, без промяна в отделните работни органи. Също така се оценява естеството на комплекси PQRST в различни проводници (стандартни или на гръдните), както и при промени в различни проводници може да се съди за нарушаване на сократимости на съответните отдели на лявата камера (долната стена, високо-страничните отдели на предната, перегородочная, верхушечно-страничната стена на ПС). Във връзка с висока информативностью и лекота на извършване на ЕКГ е рутина метод на изследване, позволяващ своевременно определяне на едни или други нарушения в сократимости на сърдечния мускул.

Сократимость на миокарда по ЭхоКГ

ЭхоКГ (эхокардиоскопия), или УЛТРАЗВУК на сърцето, е златен стандарт в изследването на сърцето и на съкратителната способност благодарение на добрата визуализация на сърдечните структури. Сократимость на миокарда по УЛТРАЗВУК на сърцето се оценява въз основа на качеството на отражение на ултразвукови вълни, които се преобразуват в графично изображение с помощта на специална апаратура.

По УЛТРАЗВУК на сърце основно се оценява сократимость на миокарда на лявата камера. За да разберете, то миокарда намалява изцяло или частично, трябва да се изчисли редица показатели. Така се изчислява общият индекс на подвижност на стените (на база анализ на всеки сегмент от стената на ПС) — WMSI. Подвижността на стените на ПС се определя въз основа на това, какъв процент се увеличава дебелината на стената на ПС по време на сърдечната намаляване (по време на систолы ПС). Колкото по-дебелината на стената на ПС по време на систолы, толкова по-добре сократимость на този сегмент. Всеки сегмент, въз основа на дебелината на стените на миокарда ПС, се дава определен брой точки — за нормокинеза 1 точка, за дълга — 2 точки, за вдигане на дълга (до акинезии) — 3 точки, за резултатите от проверката — 4 точки, за аневризми — 5 точки. Общият индекс се изчислява като съотношение на размера на точки за изследвани сегменти на броя на нова тенденция сегменти.

Нормално се счита за общия индекс, равен на 1. Това означава, че ако лекарят «погледна» по ЕХОГРАФИЯ на три сегмента, и всеки от тях е нормално сократимость (всеки сегмент по 1 точка), общият индекс = 1 (норма, а сократительная способност на миокарда задоволително). Ако от трите нова тенденция сегменти поне един сократимость разбити и оценена в 2-3 точки, а общият индекс = 5/3 = 1,66 (сократимость на миокарда намалена). По този начин, общият индекс трябва да бъде не по-голяма от 1.

READ  Кръвен тест за ЧХГ: хормон, какво е това, след постинора, норма, резултат, като дари, дешифриране

В тези случаи, когато сократимость на миокарда по УЛТРАЗВУК на сърцето в рамките на нормалното, но пациентът има редица оплаквания от страна на сърцето (болка, недостиг на въздух, отоци и др), на пациента е показано провеждане на стрес-ЕХО-КГ, това е УЛТРАЗВУК на сърцето, работата след физическо натоварване (ходене по бягаща пътека — тредмил, велоэргометрия, тест на 6 минути пеша). В случай на заболяване на миокарда сократимость след натоварване ще бъде нарушена.

Сократимость на сърцето в норма и нарушения на сократимости на миокарда

За това, съхранена ли е пациентът сократимость на сърдечния мускул или не, може надеждно да се прецени само след извършване на ЕХОГРАФИЯ на сърцето. Така, на база изчисляване на общия индекс на подвижност на стените, както и определяне на дебелината на стената на ПС по време на систолы, може да разкрие нормален вид сократимости или отклонение от нормата. Норма се счита за удебеляване изследвани сегменти на миокарда повече от 40%. Увеличаване на дебелината на миокарда 10-30% свидетелства за дълга, а удебеляване на по-малко от 10% от първоначалната си дебелина — от тежестта на дълга.

Въз основа на това, могат да се разграничат следните понятия:

 • Нормален вид сократимости — всички сегменти на ПС се свиват в пълна сила, редовно и в синхрон, сократительная способност на миокарда спасен,
 • Гипокинезия — намаляване на локална сократимости ПС,
 • Акинезия — пълна липса на намаляване на този сегмент на ПС,
 • Дискинезия — намаляване на миокарда в протокола от изпитването сегмент неправилно,
 • Аневризма — «издут» стената на ПС, се състои от съединителна тъкан, напълно липсва способността за контракции.

Освен тази класификация, констатират нарушения на глобална или локална сократимости. В първия случай то миокарда всички участъци на сърцето не е в състояние да се свие с такава сила, за да упражняват пълен сърдечния дебит. В случай на нарушаване на локална сократимости на миокарда намалява активността на тези сегменти, които са пряко изложени на патологични процеси в които визуализират признаци на раз-, хипо — или акинезии.

При какви заболявания се срещат нарушения на сократимости на миокарда?

Нарушения на глобална или локална сократимости на миокарда може да се дължат на заболявания, за които е характерно наличието на възпалителни или некротични процеси в сърдечния мускул, както и образуването на съединителна тъкан, а не на нормални мускулни влакна. Към категорията на патологични процеси, които предизвикват нарушение на локална сократимости на миокарда, са следните:

 1. Хипоксия на миокарда при исхемична болест на сърцето,
 2. Некроза (смърт) кардиомиоцитов при остър инфаркт на миокарда,
 3. Образуване на белег при инфаркт на миокарда и кардиосклерозе и аневризме ПС,
 4. Остър миокардит — възпаление на сърдечния мускул, причинено от инфекциозни агенти (бактерии, вируси, гъбички) или автоимунни процеси (системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и др),
 5. Постмиокардитический кардиосклероз,
 6. Дилатационный, гипертрофический и рестриктивный видове кардиомиопатия.
READ  Операция при аневризме на аортата (коремно/изгряващото отдел)

Освен патология директно на сърдечния мускул, до нарушаване на глобалната сократимости на миокарда може да доведе патологични процеси в устната перикарда (в открито сърдечна обвивка, или в сърдечната торбичка), които пречат на миокарду пълноценно да се свие и да се отпуснат — перикарден излив, тампонада на сърцето.

При остър инсульте, при травми на мозъка също е възможно преходно намаляване на съкратителната способност на кардиомиоцитов.

От по-безобидни причини за намаляване на съкратителната способност на миокарда може да се отбележи бери, миокардиодистрофию (при общо изтощение на организма, при недохранване, анемия), както и остри инфекциозни заболявания.

Възможно ли клинични прояви на нарушена сократимости?

Промени в сократимости на миокарда не са изолирани, и, като правило, са придружени от някаква патология на миокарда. Следователно от клиничните симптоми на пациента се празнуват тези, които са характерни за определена патология. Така, при остър инфаркт на миокарда чрез интензивни болки в областта на сърцето, при миокардите и кардиосклерозе — недостиг на въздух, както при нарастваща систолической дисфункция ПС — подуване. Често срещани нарушения в сърдечния ритъм (по-често мерцательная аритмия и желудочковая экстрасистолия), както и синкопальные (обморочные) състояния, причинени от нисък сърдечен изхвърляне, и, като следствие, нисък приток на кръв към вашия централен мозъка.

Трябва ли да се лекува нарушение на съкратителната способност?

Лечение на нарушена сократимости на сърдечния мускул е задължително. Въпреки това, при диагностициране на подобно състояние е необходимо да се установи причината, приведшую до нарушаване на сократимости и лечение на това заболяване. На фона На навременно, адекватно лечение причинного заболявания сократимость на миокарда се връща към нормалното. Например, при лечението на остър инфаркт на миокарда зони, подлежащи акинезии или дълга, започват добре да изпълнява своята сократительную функция след 4-6 седмици от датата на развитие на инфаркт.

Възможно ли влияние?

Ако говорим за това, какви са последствията от дадено състояние, то трябва да знаете, че възможните усложнения се дължат на основното заболяване. Те могат да бъдат представени внезапна сърдечна смърт, конгестия, кардиогенным шок при инфаркт, остра сърдечна недостатъчност при миокардите и т.н. Отношение на прогнозата за нарушения на локална сократимости трябва да се отбележи, че зоната акинезии в сайта на некроза, влошава прогнозата при остра сърдечна патология и повишават риска от внезапна сърдечна смърт в бъдеще. Навременното лечение на причинного заболявания значително подобрява прогнозата и преживяемостта на пациентите се увеличава.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec