Сосудорасширяющие лекарства (вазодилататоры): действие, показания списък средства

Вазодилататоры или сосудорасширяющие препарати, са група лекарства, произведени в различни лекарствени форми (таблетки, капсули, разтвори за инжекция), относимых до различни фармацевтични групи и назначени при артериална хипертония и много патологични състояния на кръвоносните съдове на мозъка, сърцето, гръбначния стълб, горните и долните крайници.

Разнородная група

Сосудорасширяющие лекарства са способни различен начин в зависимост от техния механизъм на действие) да оказва влияние върху съдовите стени, намаляват им тонус и за сметка на това, за увеличаване на диаметърът на кръвоносните съдове, като подобрява притока на кръв в тях. Въпреки това, не всички фармацевтични средства, изготвено от тази категория, в еднаква степен въздействат върху различни видове на кръвоносните съдове. В «компетентност» на всяка от тези групи медикаменти са съдове, които имат определен калибър (артериолы, артерия, венулы, багажника съдове) и принадлежащи към определени тъкани и органи.

Например, за разширяване на малките кръвоносни съдове микроциркуляторного на речното корито на органи като очите, бъбреците, се прилагат някои лекарства, както и за влиянието на малките съдове на кожата покрива, горните и долните крайници се използват други сосудорасширяющие средства (периферна вазодилататоры).

В такъв случай може да се предположи, че кръвоносните съдове на сърцето, едва ли «чувстват» на действие от предишните лекарства, те се нуждаят от свои, специални препарати, което всъщност се и случва. За разширяване на коронарните съдове при лечение на ангина или сърдечна недостатъчност предписват лекарства от групата на сърдечно-съдови вазодилататоров. Като цяло, с оглед на механизъм на действие и аксесоари съд (артериално или венозно на пистата, в който оказват превантивна влияние вазодилататоры, има три подгрупи съдоразширяващ лекарства:

 • Средства, които въздействат върху артериолы (преки артерия вазодилататоры): алфа-неселективные административните (АБ), гидралазин, антагонисти на калций;
 • Лекарства, в «интереси», които включват венулы: органични нитрати (нитроглицерин, нитронг);
 • Лекарства, които оказват едновременно влияние върху някои (артериолы) и други (венулы) съдове: неорганични нитрати, алфа-1-неселективные АБ.

Освен това, съвременната фармакологическая индустрия има и такива сосудорасширяющими средства, които са надарени с увреждания увеличаване на лумена на кръвоносните съдове от едър калибър и магистрали. Това е – системата вазодилататоры, те са в състояние в кратки срокове да намали стойностите на кръвното налягане и повишаване на интензивността на кръвоснабдяването във всички тъкани на организма.

Д-р, преди да предпише лекарства, по една или друга група, да се изследва не само състоянието на пациента, породени от това, което се случва в тялото му болезнено процес, но и взема под внимание състоянието на кръвоносните съдове на пациента.

Едни и същи лекарства, а болестта — различни

Най-много пациенти са информирани за хапчета, предписани при хипертония, при остеохондроза, или за съдоразширяващ средства, са много полезни за мозъка и за долните крайници, като цяло, за тези лекарства, които лекуват най-често срещаните заболявания на нашето време.

За мозъка

Например за мозъка, или по-скоро, за подобряване на кръвоснабдяването и храненето, но в зависимост от естеството на нарушението на мозъчното кръвообращение, често са подходящи представители на различни фармакологични групи:

 • Антагонисти на калций, които пречат на усвояването на Ca++ в клетката (циннаризин, нимодипин);
 • Миотропные спазмолитици, отпускащи гладката мускулатура на кръвоносните съдове (no-spa, папаверин);
 • Алкалоиди на моравото рогче (за сметка на алфа-адреноблокирующей способност: дигидроэрготоксин, вазобрал);
 • Средства, коригиращи на мозъчното кръвообращение, които се наричат съдови лекарства (кавинтон, компламин, трентал, никотинова киселина);
 • Сосудорасширяющие средства, блокер адренорецепторы (административните: атенолол, тимолол, пропранолол, метопролол);
 • Други лекарства, притежаващи способността да се въздейства на кръвоносните съдове и увеличаване на техния просвет, подобрявайки по този начин на мозъчното кръвообращение (винкамин, курантил, магнезиев сулфат, дибазол).

При хипертония

Прилагането на съдоразширяващ лекарства за хипертония, като правило, предполага използването им и за мозъка, който в условията на стесняване на кръвоносните съдове по причина на артериална хипертония изпитва сериозни страдания, недополучая хранителни вещества, преносими кръв. На първо място, това е блокери на бавните калциеви канали и административните.

Междувременно, списък на лекарства, предписани при хипертония е толкова голям, че да се изброят всички представители е просто невъзможно. Има случаи, когато кръвното налягане се изисква незабавно и за бързо намаляване. Разбира се, такива лекарства, като, да речем, бензогексоний (ганглиоблокатор), който в подобни случаи може да се прилага, не се самостоятелно дестинация. Данни за лекарствени средства в по-голямата си част са доста сериозни, изискват индивидуален подбор и задължително участие на лекар. Като пример може да доведе до:

 1. Лекарства, които действат потискащо на сосудодвигательный център (клофелин, допегит);
 2. Вещества, способни да блокират предаването на нервните импулси в ганглии АНО (ганглиоблокаторы): бензогексоний, пентамин, пирилен;

Напротив, се опитва бързо да се справи с кризом с помощта, например, на амлодипина (блокер на бавните калциеви канали) също не доведе до успех.

Но все пак по-често на лекарите се налага да се справят с гипертониками, които трябва да приемате лекарства, които поддържат АДА на определено ниво. Обикновено тези препарати се предлагат под формата на таблетки или капсули и не създават неприятности на пациентите. Хората ги пият с години, с постепенно увеличаване на дозата «си» лечение или препоръки (след набиране) преминават върху други групи съдоразширяващ средства, ако обичайните хапчета са престанали да действат или да предизвиква някакъв страничен ефект.

По този начин, при хипертония за поддържане на АДА в границите на нормата най-често се предписват следните групи лекарства, които, обаче, също така избират индивидуално, но в аптека, основно, продавани без рецепта:

 • Административните (алфа — и бета-административните);
 • Блокери на бавните калциеви канали;
 • Инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим (ace-инхибитори);
 • Антагонисти на ангиотензин II;
 • Инхибитори на ренина.

Списъци с лекарства – основните представители на горните групи в този раздел не се дават, тъй като по-долу ще последва по-подробно описание на тези съдоразширяващ средства.

При остеохондроза

Хората, изправени пред такъв проблем, тъй като шийната остеохондроза, със сигурност, могат да разкажат, че по причина на подобна болест на кръвоносните съдове на главата постоянно пребивават в некомфортных за себе си условия. Всичко това се променя кръвното налягане, се отразява върху състоянието на паметта и вниманието (на главата се превръща в «тежка» и «здраво соображающей»), както и на общото здраве (болка, дискомфорт, нарушение на съня, намалена трудоспособност). Не изключват прилагането на съдоразширяващ средства и увреждания на други участъци на гръбначния стълб. По този начин, остеохондроза, освен противовъзпалителни лекарства (НСПВС), мускулни релаксанти тип мидокалма, средства, оптимизирующих рамките на обменните процеси в тъканите (милдронат, рибоксин) и витамини от група В, се използват и сосудорасширяющие средства (ксантинола никотинат, no-spa, папаверин), ролята на която е да се подобри притока на кръв към тъканите.

За долните крайници

Сосудорасширяющие лекарства се прилагат и при заболявания на кръвоносните съдове на ръцете и краката. Въпреки това, нарушение на храненето на тъканите, в резултат на стесняване на кръвоносните съдове по-типично за долните крайници, така че въпросите за лечение на такива патологични състояния са засегнати по-често и сосудорасширяющие средства, сред които фигурират и периферна вазодилататоры, се използват предимно за долните крайници (най-вече при облитерирующем эндартериите, атеросклероза, диабет ангиопатии):

 1. Миотропные спазмолитици (папаверин, но-spa, дротаверин);
 2. Средства с аденозиновым механизъм на действие (курантил, парседил);
 3. Алкалоиди на моравото рогче (вазобрал, сермион);
 4. Левкотриени и простагландин (вентавис, вазапростан);
 5. Производни на пурина (агапурин, трентал, работата);
 6. Ганглиоблокирующие лекарства (пентамин, димеколин, бензогексоний);
 7. Антагонисти на калций (фелодипин, нифедипин, октидипин);
 8. Административните (фентоламин);
 9. Инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим (эналаприл, лизиноприл, рамиприл).

Изброяване на лекарства можеше да продължи до безкрайност, между това, читателят може би е забелязал, че много групи и имена на представители вече са се срещали в перечнях се препоръчва за лечение на други заболявания.

Точката на прилагане съдоразширяващ лекарства

Сосудорасширяющие лекарства – групата е доста разнородная, но с решаването на една задача (разширяване на кръвоносните съдове) всяка лекарство за постигане на целите върви по своя път. Това означава, че за всяка подгрупа на тези лекарствени вещества има своята гледна приложения, докато за останалите те остават «безразлични», например:

 • Едни са заети блокадой алфа — и бета-адренорецепторите;
 • В компетентност на други е регулация на активността на РААС (ренин-ангиотензин-альдостероновая система);
 • Трети – като цяло се отнасят към антагонистам калций, които блокират бавните калциевите канали и по този начин пречат на ефективността на даден химичен елемент вътре в клетките, за да го концентрация не е достигнала опасни за живота цифрови стойности;
 • Четвърти – директно облекчаване на гладката мускулатура, като действа върху клетките гладкомышечных влакна (има предвид миотропные спазмолитици, например, no-spa, папаверин, които се прилагат не толкова за намаляване на АДА, колкото за облекчаване на симптомите на други заболявания).

Вазодилататоры в медицинската практика широко се прилагат при лечението на различни патологични състояния:

 1. При хипертония;
 2. Исхемична болест на сърцето;
 3. Хронична сърдечна недостатъчност:
 4. Заболявания, причина за които е нарушение на периферното кръвообращение;
 5. Заболявания на мозъка, свързани с намаляване на лумена на мозъчните съдове, в резултат на тяхното стесняване;
 6. Захарен диабет и усложненията на тази патология;
 7. Съдова дистония;
 8. Артроза;
 9. Заболявания на органите на зрението.

В тази връзка, може би, е уместно би било няколко изясни на читателя същността на изброените по-горе механизми, защото повечето пациенти, знаейки, че съдове от тях са стеснени и те трябва да се разшири, правилно се нарича групата лекарства (например, β-блокери, антагонисти на калций и т.н.), но при това представяне не са това, което прави в организма им едно или друго лечебно средство и за сметка на какво се постига положителен резултат или лечението не дава очаквания ефект, ако лекарството се подбира правилно. Следващите раздели, може би ще са интересни на пациенти, които по-подробно желаят да решат механизмите на действие на вазодилататоров.

Механизми на действие съдоразширяващ средства

Блокиране на α — и β — адренорецепторите

Прекомерното излагане на различни БАВ (биологично активни вещества), по-специално, адреналин, предизвиква промяна в лумена на кръвоносните съдове в посока на намаляване, което се проявява, на първо място, повишаването на кръвното налягане. За да се противопостави на негативен (сосудосуживающий) ефект на тези вещества, на пациента се предписват лекарства, притежаващи способността да блокира адренергические импулси и по този начин да се неутрализира въздействието на БАВ.

Административните представляват доста голяма група лекарствени средства, които, обаче, в зависимост от рецепторите, към които те могат да действат и да блокират се дели на 2 подгрупи: блокери на α — и β — адренорецепторите. Към първия списък на лекарства (α-административните) причислени:

 • Теразозин;
 • Силодозин;
 • Альфузозин;
 • Йохимбин;
 • Ницероголин;
 • Дигидроэрготоксин;
 • Фентоламин;
 • Пророксан.

Вторият списък на лекарства, заключващи адренорецепторы (бета), могат да представляват лекарствени средства, които са лесно разпознаваеми от края «-олол»:

 • Атенолол:
 • Метопролол;
 • Бисопролол;
 • Эсмолол;
 • Окспренолол;
 • Метипранолол;
 • Пропранолол.

Освен това, в групата на β-блокери отделят кардиоселективные (атенолол, метопролол, эсмолол) и неселективные — бета 1,2 — административните (соталол, пропранолол, тимолол), групата на алфа-блокери, и се разделя на няколко подгрупи: α-1, α-2, α-1,2-административните.

Потискане на ензим ангиотензинпревращающего

Работа РААС разстроен в резултат на много патологични процеси, стартирани при стимулация на производство на ренина в бъбреците, нарушение на продукция на хормона алдостерон в надбъбречните жлези, синтез гликопротеида агиотензиногена в черния дроб.

Влизат в кръвта на ренин, което влиза в реакция и ангиотензиногеном, превръщайки го в ангиотензин I, който, на свой ред, под въздействието на ензима на АСЕ превръща в ангиотензин II е мощен сосудосуживающий компонент. Ангиотензин II, независимо от това, предизвиква спазъм на гладкомышечных влакна и с тяхното присъствие нарушава адекватен синтез на брадикинина, като същевременно допринася за стимулиране продукти алдостерон, а това води до намаляване на вътрешния диаметър на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, нарушаване на кръвообращението в микроциркуляторном начин.

Очевидно е, че за да се предотврати развитие на тези реакции и на образованието в резултат на ангиотензин II, е необходимо потискане на синтеза на ензима на АСЕ. Тази роля е поверена на сосудорасширяющие лекарства, наречени инхибитори на ангиотензинпревращающего на ензима или на АСЕ инхибитори (ace-инхибитори). Е – достъпна, доста популярна и широко разпространена група. Най-често ace-инхибитори се използват при хипертония и други патологични състояния на сърдечно-съдовата система.

Списък на лекарства – АСЕ-инхибитори са доста широки, където за пациенти, страдащи от артериална хипертония, много близък с лекарствени средства, които, подобно на бета-блокаторам, също имат своите отличителни частица в края на думата («-анален»):

 1. Каптоприл;
 2. Эналапррил;
 3. Лизиноприл;
 4. Моноприл;
 5. Рамиприл;
 6. Аккуприл;
 7. Хинаприл.

Отделните инхибитори ангиотензинпревращающего ензим при хипертония, назначени веднага под формата на комбинирани (с диуретиками – enam Н, лизитон Н, капозид или антагонист на калция – екватор) средства.

Блокиране на отделни (бавни) на калциевите канали

Оказва се, калций, който е жизнено необходим мышечным влакна за правилното им функциониране, не винаги може да бъде полезна. Активното насърчаване на йони на този химичен елемент от межклеточного пространство за кальциевым канали вътре клетки и излишния му концентрация в клетките и е в състояние да смаже тъкан, които ще отговорят на прекомерно напрежение. По този начин, могат да пострада тъкани, състоящи се от гладкомышечных влакна, независимо от тяхното местоположение (скелетната мускулатура, атриовентрикулярные пътя, миофибриллы на сърдечния мускул, кръвоносните съдове).

Не предотврати проникване на ненужни клетки количества калций (Ca++) помагат медикаментозные лекарства, встающие по пътя на йонизирана форма на този елемент. Те просто блокират бавните калциевите канали, разположени в клетките на гладката мускулатура, отколкото и предотвратяват натрупването на Ca++. Данни лекарства за облекчаване на гладката мускулатура (включително и на кръвоносните съдове) и по този начин намаляват кръвното налягане, освен това, представители на групи антагонисти на калций (така се наричат тези фармацевтични лекарства) регулират сърдечния ритъм.

Очевидно е, че тези вещества в такива случаи поемат ролята на съдоразширяващ лекарства. Сред най-често предписваните блокери на бавните калциеви канали може да се нарече:

 • Нифедипин;
 • Фелодипин;
 • Лацидипин;
 • Амлодипин;
 • Верапамил;
 • Дилтиазем.

Повечето антагонисти на калций също може да се разпознае в края на заглавия («-дипин»).

Фигура: пример за действията на антагонисти на калций

Високата популярност на съдоразширяващ средства в хората

Високата популярност на съдоразширяващ лекарства обяснява тяхното широко приложение при много патологични състояния, но не всички пациенти са се устремили да приема получени по синтетичен път лекарства, защото парите, които могат да разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването, могат да бъдат извлечени от природни източници.

Вещества, които могат положително въздействат на кръвоносните съдове на човека, носят много представители на растителния свят. Някои от тях са в основата за получаване на лекарства, прилагани от аптечната мрежа (например, гинко билоба), други – могат да се събират сами и да се готви лекарствен продукт в домашни условия. От такива растения, като шлемник байкальский, глог (цветя и плодове), магданоз (семена), босилек, риган, знаещи хора настойки, отвари, выжимают масло. Но тя може да бъде помощно лечение или помощ в първите етапи на болестта.

Видео: преглед на народните съдоразширяващ средства


В други случаи трябва да се прибегне до медикаменти, пуснат на фармацевтичната индустрия и тук искам повишено внимание на пациенти: само лекар знае кои синтетични сосудорасширяющие лекарства ще помогне на човека са сравнително безболезнено да се пренасят за хронични процеси, т.е. самолечение ще бъде неподходящо.

Видео: специалист за прилагането на съдоразширяващ лекарства

READ  Как за лечение на анемия: при възрастни, дете, бременни, в домашни условия, народни средства за защита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00091 sec