Спинальный инсулт, увреждания на гръбначния стълб: симптоми, лечение

Има Много причини, които могат да причинят инфаркт на гръбначния мозък и изразена симптоматика накара да се обърне върху себе си вниманието и се счита за такава патология доста сериозен проблем. Предпоставки, допринасящи за увеличаване на честотата на възникване на вродени и придобити увреждания на гръбначния мозък, повече от достатъчно. В края на краищата не напразно старите хора казват, че «позвоночники при по-млади не са такива». Позвоночные херния, които имат доста по-голяма ширина на разпространение, както и вродени аномалии на кръвоносните съдове и нарастващи случаи на тумори на гръбначния мозък често водят до нарушение на кръвообращението на някой му участък.

Като се храни с гръбначния си мозък?

Кръвоснабдяването на гръбначния мозък произхожда от лявата камера. Пристига кръв в аортата, където се разпределя по отходящим от него клоните подключичных и междуребрените на артериите. От subclavian (чрез позвоночную) заминават предна лумбална артерия (минава по предната повърхност на гръбначния мозък) и две задни (осигуряване на задната повърхност), които кровоснабжают областта на шията и гърдите и средната гръдна отдели на гръбначния мозък.

Долен гръден и по-заболявания на черния отдели се хранят от междуребрените и кръстени на артериите, радио-и телевизионни директно от аортата.

По принцип, източник на кръвоснабдяването на гръбначния мозък се намира извън гръбначния стълб, само корешковые артерии, свързващи предната и задни спинномозговыми, проникват в гръбначния мозък и образуват корешково-спинномозговые артерия. Най-голямата от тях е артерия Адамкевича, питающая долната част на кърмене и по-заболявания на черния отдели (голяма предната корешково-лумбална артерия).

По този начин, осигуряване на кръвта се осъществява чрез три основни съдове: отпред и двама на задните гръбначните артерии. Хранителни вещества и кислород на артериолам попадат в микроциркуляторное посока, представляваща мрежа от капиляри, където се извършва обмена. Кръвта, отнемане на продукти на обмяната на веществата, по венулам попада в корешковые виена и отива в предните и задните позвоночные сплит, а от там в долната куха вена.

За съжаление, не винаги се случва така. При такива аномалиях, като съдова мальформация на гръбначния мозък, между артериолами и венулами се образуват съединения и след това на кръвта, като заобикаля микроциркуляторное посока, се облива от артериалните съдове направо на венозни. Такава патология често се развива с образуването на съдови сплитки (клубков), които са изпълнени от, особено ако те са под високо кръвно налягане.

Видео: структурата и функциите на гръбначния мозък

Защо възниква инфаркт на гръбначния мозък?

Широко разпространени и всички известни мозъчни инсулти възникват дали от запушване на мозъчен съд, дали тя се разпада. В гръбначния мозък, се случва почти подобна ситуация, но тя е причинена от няколко други причини и обикновено не води до такава пропорция летальных резултати, въпреки, че за хората с увреждания води доста често. Причини, побуждающими нарушение на движение на кръвта в по-далечно от главата си място, могат да бъдат съдови заболявания на гръбначния мозък и друга патология, подобряване на исхемия (инфаркти на гръбначния мозък) или кровоизлиянию (гематомиелии):

 • Аневризми (най-често в аортата);
 • Всички видове артериовенозной мальформации;
 • Нарушения на кръвосъсирването способността на кръвта (хемофилия, тромбоцитопения);
 • Травма увреждане на съдовата стена;
 • Вертебральный болки в кръста;
 • Инфаркт на миокарда, последвано от спад на кръвното налягане;
 • Гръбначния херния, нарушаващи нормалната притока на кръв;
 • Тумори, сдавливающие съдове;
 • Атеросклероза на гръбначните артерии и аортата;
 • Запушване на эмболом или с тромб кровоснабжающих гръбначния мозък на артериите;
 • Разширени разширяване на гръбначни вени може да изтръгне гръбначния мозък и по този начин влияят на циркулацията на кръвта в него;
READ  Анално кървене: причини, симптоми, видове, в каловых масите, лечение

Очевидно е, че херния, тумори, атеросклероза, ще допринесе за появата на исхемични лезии (или да затруднят продължение) в гръбначния мозък, след като предпоставки за кръвоизливи ще съдови мальформации, аневризми и травматични повреди.

Прояви на спинномозгового инсулт

Симптоми спинального инсулт зависи от причината за заболяването, от калибъра на съда и зоната на поражение на гръбначния мозък. Друг път спинальному инсулт се предшества от силни болки в гърба, които никой, по принцип, предвестници на предварително не вярва и защо отписа ги за почти всичко: влошаване на ишиас, заболяване на бъбреците и други вътрешни органи. В края на краищата човек до такъв завой по завой събития предварително не е готов и гръбначния инсулт не чака. А ето предположи, може да не е наред при настъпване на по-специфични прояви на болестта:

 1. Двойка — или тетрапарезов, параличей, плегий под нивото на увреждане (интермитентно накуцване или пълна загуба на двигателните способности), пациентите не се чувстват твърда повърхност, заболяването често напомня полиартрит, множествена склероза, а в други случаи на тялото въобще спира да се подчинява на господаря си;
 2. Загуба на повърхностни и/или дълбока чувствителност (болните не усещат температурни и болкови въздействия);
 3. Функционални заболявания на тазовите органи (урогенитальный тракт, червата, бъбреците), които предизвикват паника, тъй като при такава патология може би инконтиненция на урината и изпражненията. Пациентът просто губи способността си да контролира тези процеси, което силно влияе на психоэмоциональном състояние на човек;
 4. Венозни нарушения, характерни за някои видове исхемични гръбначни инсулти, например, при запушване на голям предната част на гръбначно-мозъчната артерия;
 5. Интензивни болки в лумбалната-крестцовом отдел при развитието на болестта по вид остра миелопатии (руптура съдова клубка при артериовенозной мальформации).

Това са общи симптоми. Оправи и се отнася към един или друг предвид циркулаторни нарушения в гръбначния мозък е по силите само на специалист-невролог. В зависимост от това, коя артерия започна поражение на гръбначния мозък, и в коя част неуспех на процедурата ще се промени, така спинальные инсулти се характеризират с различни синдромами. Техните прояви зависят от степента на увреждане и локализация, при това, колкото по-горе, ще се установяват патологични огнището, толкова по-широк ще зона на поражение, толкова повече събития ще присъства в клиничната картина.

READ  AES (електрическа ос на сърцето): позиция, отклонения

Правилната тактика

Се случи тази неприятност може изведнъж и навсякъде. Разбира се, когато човек внезапно «земята се изплъзна изпод краката», той е изгубил себе си и могат да се бърка намиращи се в близост хора. Освен това, напълно възможно може да се превърне принудително уриниране, което още повече ще избие някой болен от познатия коловоз.

За съжаление, в днешно време такива случаи често са дебитирани в състояние на опиянение, докато човек се нуждае от спешна медицинска помощ. Губейки двигательную активност и температурную чувствителност, през студения сезон, той все още може да переохладиться. След това към съществуващите проблеми могат да добавите нови под формата на възпаление на белите дробове, което е много опасно в подобни състояния. Така че на поканата екипи на спешна помощ ще бъде най-правилното действие на околните.

Болни със съмнение за нарушение на кръвообращението в гръбначния мозък, подлежат на задължителна хоспитализация в институт неврологичен профил. Лечение у дома такива заболявания не трябва да бъде, защото за диагностика и лечение са необходими съответните познания, квалификация и оборудване.

Както и в случаи на мозъчен инсулт, нарушения спинномозгового кръвообращението се лекува в зависимост от това – исхемичен спинальный инсулт разбира човек, или се е получил разкъсване на съд (на съдово «клубка» при артериовенозной мальформации) и се е случило кръвоизлив.

Лечението обикновено се предвижда определяне диуретични лекарства за намаляване на оток (лазикс), лекарствени средства, улучшающих кръвообращението (актовегин) и обменни процеси (милдронат) в зоната на поражение на гръбначния мозък. Добър ефект имат лекарства, стимулиращи регенерацията на нервните тъкани (церебролизин), която при значителни щети в това много се нуждае.

Специфично лечение в случай на спинального инфаркт се свежда до предназначението на антикоагуланти. А ето кръвоизлив и образувани в резултат на неговите хематом (особено в резултат на травматично въздействие) често се отстраняват хирургично.

Ако при постъпване на пациента в стационар се оказва, че причината за съответната инсулт клиничната картина е тумор или дискова херния (степента на с некроза на тъкани), тогава първичен и основен диагноза се счита за вышеназванная патология, както и за увреждане на гръбначния мозък, ако има такива са на място, отиват като я усложнения. В такъв случай лечението ще бъде насочена към преодоляване на непосредствените причини за болестта.

Възстановяване е възможно?

Този въпрос притеснява всички: и на самия пациент, както и близки хора, особено, ако са на мястото на нарушение на функцията на тазовите органи, които често се оказват най-трудно решаемыми. Може да се разбере психологическото състояние на човека, не е способен да контролира естествените нужди на тялото, така и топло отношение на близки хора и помощ на психолог му, вероятно, не са попречили да бъде.

READ  Диета при втората положителна група на кръвта: полезни и вредни храни, меню за отслабване

Обикновено веднага след появата на симптоми на болни (а още повече от техните роднини) се опитват да се научат, че очаква човек в по-нататъшното живот. Във всеки конкретен случай да се оцени правилно ситуацията и да отговори на въпроса може само лекуващият лекар, въпреки това, като цяло, прогнозата при спинномозговом инсульте щастлив. Летальных случаи той обикновено не се дава, ако болестта не осложнится друга патология. Съвременни методи за диагностика и лечение, грижи (профилактика на язви и застойна пневмония), морална подкрепа в повечето случаи помагат на пациента напълно да се справи с болестта.

За щастие, честотата на тези тежки поражения не е толкова висока, болни, най-вече бързо да се възстановяват и се връщат загубените функции. Последици от инсулт, увреждания на гръбначния стълб са в пряка зависимост от степента на увреждане на нервната тъкан, възрастта на пациента и състоянието на организма като цяло. Наличието на заболявания на сърдечно-съдовата система, гръбначния стълб, обмяна (диабет, затлъстяване) може да се натовари на заболяването и пречи на бързото възстановяване функциите на гръбначния мозък.

За съжаление, това се случва, че нарушения на чувствителността и нарушения на функцията на червата, на урогениталния тракт, крайниците остават за дълго време, ако не за цял живот, така че възстановителния период трябва да бъде наситен с най-различни дейности, насочени към ликвидирането на последствията от заболяването. Това е и физиотерапевтични процедури, масаж и лечебна физкултура. Често тези мерки се оказват по-ефективно най-скъпите лекарства.

Гръбначния стълб при хора, перенесшего нарушение на спинномозгового кръвообращение, в неговото по-нататъшно живота става особено уязвими по отношение на мястото, така че трябва да се обърне внимание на ортопедични приспособления (матраци, корсети), които трябва да се използват не само в периода на рехабилитация. Болни към тях бързо свикват и смятат постоянен и незаменим атрибут за намаляване на натоварването на гръбначния стълб.

В рехабилитационен период, пациентът не трябва да забравяме:

 • За диета, предотвращающей образование холестериновых плаки и забавящ развитието на атеросклеротического процес;
 • За опасностите от тютюнопушенето и алкохол и алкохолни напитки;
 • За физкультуре и водни процедури, защото «движението е живот»;
 • За витамините, които растат в горите, градините и овощни градини.

В крайна сметка, всичко е както винаги – здравословен начин на живот и здравословно хранене. Ще бъде много полезна в такива ситуации и пътуване в санаториум профила си, къде ходи и уелнес процедури ще ви помогнат бързо да се съвземе и да забрави за предишните си преживявания.

Видео: комплекс от превантивни упражнение за гърба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00076 sec