Спиране на сърцето (асистолия): причини, симптоми, при деца, възрастни, първа помощ, последствията

Спиране на сърцето (асистолия)

В процеса на спиране на сърдечната дейност или асистолии се отбелязва нарушение на функции, които са жизнено необходими. Доста често това състояние носи реална заплаха за живота и много неблагоприятна прогноза. Ако човек е настъпило внезапно спиране на сърцето, то в такъв момент животът му зависи изцяло от действията на околните хора. Първа медицинска помощ трябва да бъдат извършени качествено и в най-кратки срокове.

Въз основа на тази статистика може да се разбере, че голяма част от всички случаи на спиране на сърцето се случват не в лечебното заведение. Затова на помощ на жертвата се оказват хора, които не са специално образование. Много важно, че всеки човек не е изненадан в подобна ситуация и знам за първоначалните дейности на интензивното отделение.

Причини

В повечето случаи рязко спиране на сърцето или камерна асистолия на сърцето се чества от възрастните хора. Тази категория пациенти в повечето случаи има сериозна патология със здравето. Обикновено при такива пациенти липсата на съкращения навлиза в етап на внезапна смърт на жизненоважен орган. Освен това, подобни последици могат да се появят при получаване на травма или отравяне.

Към основните състояния, които стават причина за фатального нарушения на кръвообращението, включват наличието на проблеми в областта на кардиологията, това е:

 • остро нарушение на честота;
 • недостатъчното функциониране на сърцето и притока на кръв;
 • вроден или придобит порок на сърцето;
 • проблемите с белодробната артерия.

Причини спиране на сърцето при хора с кардиологическими проблеми могат да имат отношение към различни вредни навици. Освен това, хората над 60 години и като затлъстяване, са включени в групата на риска за развитие на подобни проблеми. Затова специалистите съветват да се следи внимателно състоянието на кръвта, т.е. явяват на тестове на холестерол и захар.

Доста често внезапното спиране на сърдечната дейност настъпва при остра и хронична форма на заболяване на мозъка и на вътрешните органи.

Става въпрос за:

 • дихателната недостатъчност (бронхиална астма);
 • тежки нарушения на обменния процес;
 • дълги и тежки заболявания на органите на отделителната и дихателната системи;
 • последният етап на онкологията.

След трудова злополука на пациента могат да се появят симптоми на спиране на сърцето. Обикновено такива болни, преживели удавяне, асфиксию или отравяне химикал.

При деца

Сърдечната дейност може да се прекратява не само при възрастни организма, но и при деца. Разбира се, асистолия детето има същите причини за появата, но най-често се празнува като синдром на внезапна смърт. В резултат на това значително е нарушено функциониране на дихателната система, и почти напълно спират за намаляване на сърцето. Обикновено това се случва през нощта, когато гърдите дете спи, но той не е сериозен инфекциозен или соматического заболявания.

В повечето случаи СДВС се отбелязва у деца, които не по-стари от 5 месеца.

Спиране на сърцето при деца се дължи на нарушения, свързани с плавателни съдове и директно от самия орган. В този период система на организма още имат физиологична незрялост.

Ако се разглежда основните фактори за смъртта на бебета в съня си, а след това към него се прилагат:

 • мек матрак и голям брой възглавници;
 • лошо проветрено помещение;
 • почивка на детето по корем.
READ  Киста на съдово сплит на плода, новороденото дете, възрастен - лечение, симптоми

До отягощающим фактори трябва да се дължи на някои особености на протичането на бременността и раждането. Например, хипоксия (кислороден глад) в утробата, удушени в родилния канал и така нататък. Но освен това, синдром доста често провокира привързаност на майката към лошите си навици. Ако родителите пият алкохол, а след това те много бързо губят нормална реакция и не са способни да осигурят безопасност на бебето през нощта.

За профилактика СДВС при кърмачета е необходимо:

 • проветрете помещението за нощувка;
 • използвате твърд матрак и да се откаже от възглавници;
 • избягвайте твърда обвързване на пелени, която пречи на бебето да се движи;
 • изключване на вредните навици на възрастните.

Е Допустимо да се организира съвместен сън с майка си, но само тя трябва да притежава особена бдителност в нощта.

Симптоми

Ако лицето не е здравно образование, тогава той не успее да даде правилната оценка на състоянието на болния. В отделни случаи, много хора мислят, че жертвата е просто лошо, въпреки че в действителност той се нуждае от провеждане на първите реанимационных дейности. Ето защо трябва да се помни за клинични признаци на асистолии.

Обикновено, клинично проявление на проблема може да се определи по няколко начина.

Човек може просто изведнъж да падне и да загуби съзнание, и го кожни воалите стават сини. Също така се появяват хрипове и недостиг на въздух. Ако се опитаме да окрикнуть пострадали, след това не последва никаква реакция.

Вторият вариант е свързан с внезапна смърт по време на сън, и на другите не винаги е разбираемо, че човек трябва спешна помощ.

И двата случая могат да се комбинират пълна липса на пулс на сънната артерия. В нормално състояние да го прощупывают на врата по-близо до долната челюст. Когато започва асистолия, а след това пациентът спре да диша и вече не се движи торакс. Вече споменахме, че допълнителни признаци смятат загуба на съзнание и рязко побледнение на кожата.

Камео асистолию камерна провокира лошото състояние на синусового възел, включващи упорита етап тахикардия съдови заболявания и множество други синдроми.

Първа помощ

Когато човек обръща внимание на пострадалия, който е в безсъзнание, след това е необходимо веднага да разберете основните причини за подобно състояние. Това може да бъде само загуба на съзнание, кома или спиране на сърцето, което води до фатално.

Първа помощ при спиране на сърцето се състои от определен алгоритъм на действие:

 • За начало трябва да се обадите на засегнатото лице или треса ръката му. Ако се събуди, то това е непродолжительная загуба на съзнание.
 • Когато няма никакви ответни реакции, е важно да почувства пулса и да се увери в наличието на движения на гръдния кош. Ако е много трудно да решат в присъствието на дишане, това може да положи ухо до областта на сърцето или и буза до устата. Има случаи, когато пострадалият е загубил съзнание, но дишането и пулсът са запазени, това става въпрос за неврологично нарушение или кома състояние. Трябва веднага предизвика бърза и продължи да води задълбочено наблюдение на неговото състояние, тъй като е вероятно обидни спиране на сърцето.
 • Ако няма признаци за дишане и нарушена сърдечна дейност, тогава се препоръчва, без забавяне да се пристъпи към реанимационным събития. Също така е важно да се обадя на другите, за да те извикали бърза помощ, тъй като не трябва нито за момент да спрат действия за възстановяване на работата на сърцето.
READ  Диета при хипертония: 1, 2, 3 степен, гипертоническом кризе, правилното хранене, менюто

Първично реанимационное събитието трябва да помогне за стабилизиране на работата на органите на дишане и свиване на сърдечния мускул. И това ще попречи на гипоксию мозъчни участъци.

От бързината на действие зависи полученият ефект. Учените са доказали, че мозъка има възможност да издържи на ред 8 минути остра хипоксия, така че трябва да се направи всичко, за да сърдечната дейност отскочи точно в това време. В противен случай ще започне биологична смърт.

За спешна помощ разработен специален алгоритъм, според който пациентът трябва да бъде поставен върху твърда повърхност. Това ще гарантира по-висока ефективност на техните действия. В бъдеще трябва да се премине към спешно отделение на засегнатото лице.

Вентилация на белите дробове

Първото действие, насочено към осигуряване на проходимост на дихателни пътища. Трябва да поставите на главата му, така че да е запрокинута. В същото време е важно, за да проучи на устната кухина с помощта на палеца, обернутого кърпа. Това се прави, за да премахнете рвотные маса, кръв или чуждо тяло.

Приложи изкуствена вентилация на дихателните органи, но това е необходимо само, ако пациентът не са възстановени сърцебиене. Реаниматору да застане на колене и да изпълни дъх, след което отива на дълбоко издишване през устата или носа на пострадалия. Събитието се считат за ефективни само при повдигане на ребрата в момент на всеки продухване.

Ако започнем от най-новите промени в областта на здравеопазването, реанимотор има право да се откаже от провеждане на изкуствено дишане на друг човек. Но това е само в случай, ако той е сигурен, че жертвата може да навреди на здравето. Например, при наличие на туберкулоза или нарушени кожни покровах. Също така наличието на кръвни съсиреци в устната кухина могат да станат причина за заразяване с ХИВ-инфекция или вирусен хепатит. За такъв случай е предвиден друг план за действие.

Косвени масаж на сърцето

Може да проведе извънредни масаж на сърцето, т.е. ладошками натиснете върху областта на гръдния кош. За да масажът е по-ефективен се препоръчва да се изправите ръцете си в лактите. Да се движи човек трябва да е бързо и много ясно, но по-добре да избягват прекомерни докосвания, тъй като това може да предизвика фрактура на ребра. Няколко минути по-късно се препоръчва за оценка на пулса и състоянието на пулса на шията.

Ако говорим за честотата на провеждане на изкуствено дишане и този вид масаж, след което трябва да направите 2 продухване и 15 натискания на гръдния кош. Когато реанимационные действия са имали няколко души, след това първо се прави 1 инжекция и 5 пъти да кликнете върху гърдите.

READ  Кровопотеря остра, хронична и хеморагичен шок: степен, помощ, симпотомы, лечение

Помощ за лекари

След като пристига бърза помощ, лекарите започват да оказват експертна помощ при спиране на сърцето. Тя продължава, докато пациентът не се окаже в лечебното заведение. Специалисти веднага да се вземе решение за внутривенном въвеждане на адреналин и други лекарства, които са способни да възстановят на свиване на сърдечния мускул. Освен това, прекарват дефибрилляцию, т.е. «рестартиране» на сърцето под въздействието на електрически ток.

Ако при болния в продължение на половин час не диша и самостоятелно ударите на сърцето, тогава лекарите говорят за настъпване на биологична смърт.

Последици

Ако на пациента успя да оцелее след клинична смърт, тогава той не забравяме последствията от спиране на сърцето. Сега е важно по-отговорно да се подходи към състояние на здраве. Препоръчително е да мине по-пълно изследване и се установи основната причина за развитието на това състояние.

След като бъде поставена диагноза, тогава е важно да водят здравословен начин на живот и да спазват балансирана диета. Важно е да се откажат от всички вредни навици и намаляване на броя на физически натоварвания. Да Не забравяме прием на определени лекарства и редовно да се изследва състоянието на сърцето и кръвоносната система.

В отделни случаи с тежко нарушение на ритъма или порок на сърцето, може да стане причина за хирургично лечение. Лекарите имплантируют пейсмейкър или навременно коригиране на дефекти.

Ако се случи спиране на ударите на сърцето, то това в никакъв случай на причиняване на определена вреда на здравето. Доста често се променя работата на всички системи на организма, но преди всичко това се отразява на мозъка.

Последици неврологичен тип се проявяват само след по-продължителен кислороден глад на мозъка. Може да бъде леко нарушение на паметта и загуба на внимание. При продължителна липса на необходимия кислород на пациента се случва постреанимационная болест и кома.

Прогноза

След спиране на сърцето, лекарите не дават особени прогнози, защото увеличава риска от настъпването на биологичната смърт. При повечето пациенти след асистолии камерна сърцето, идва смърт. Ако компетентно оказана първа помощ и по време на печалбата на медицинските специалисти, след което на изхода на заболяването ще бъде благоприятен. Това се случва само при условие, че мозък няма да страда от хипоксия.

Известни са случаи, когато един пациент няколко пъти переносил спиране на сърдечната дейност, както е отбелязано и успешното провеждане на реанимационных мерки. Но това се случва изключително рядко, защото след всяка асистолии значително намалява възможността за пълно възстановяване на работата на дихателната и кръвоносната система.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec