Спиране на сърцето, асистолия: първа помощ, причини, лечение

Спиране на сърдечна дейност или спиране на сърцето (асистолия), изпълнен в нарушение на жизнено важни функции на организма и е жизнеугрожающим състояние с неблагоприятна прогноза. Въпреки това, често пъти по-нататъшен прогноза зависи от способността на околните хора качествено, бързо и компетентно да окаже първа медицинска помощ на жертвата. Както е видно от статистиката, две трети от всички случаи на спиране на сърдечната се случват извън стените на лечебните заведения, така че, като правило, оказване на помощ се осъществява от външни хора, без да имат медицинско образование. Ето защо всеки човек трябва да знае как да се ориентира в подобни обстоятелства и да знаете как да се осигури първични реанимационные дейности.

Защо може да настъпи спиране на сърцето?

Най-често камерна асистолия, или липсата на сърдечната честота, възниква при по-възрастни лица, които в миналото сериозна органична патология на сърцето. В такъв случай асистолия се нарича внезапна сърдечна смърт. Освен това, камерна асистолия като непосредствената причина за смъртта, възниква по време на различни травми, отравяния и други инциденти.

И така, основните състояние, може да доведе до фатални нарушения на кръвообращението и причини спиране на сърцето:

а) Кардиологични заболявания:

 • Инфаркт на миокарда по-често, богат характер,
 • Остри нарушения на ритъма и сократимости на сърцето (фибрилляция камерна, чести желудочковые экстрасистолы),
 • Остра сърдечно-съдова недостатъчност,
 • Кардиогенный шок,
 • Тромбоэмболия белодробната артерия,
 • Пороци на сърцето,
 • Пакет и руптура на аортна аневризма.

Основните фактори, може да доведе до внезапно спиране на сърцето при кардиологических пациенти, са табакокурение, злоупотреба с алкохол, на възраст над 60 години, мъжки пол, наднормено тегло, наличието на захарен диабет и висок холестерол.

б) Остри и хронични болести на вътрешните органи и мозъка:

 1. Остър инсулт,
 2. Остра дихателна недостатъчност, например при продължителен курс на тежък пристъп на бронхиална астма,
 3. Тежки метаболитни нарушения – кома при пациенти с диабет, тежки последните стадий на бъбречна и чернодробна недостатъчност,
 4. Продължително и тежко протичащи заболявания на белите дробове, бъбреците и други вътрешни органи,
 5. Системата терминал етап на онкологични заболявания.

в) трудови Злополуки:

 • Удавяне,
 • Асфиксия или задушаване при поглъщане на чужди тела в лумена на ларинкса и бронхите,
 • Отравяне с химични вещества,
 • Травми, получени в резултат на бедствия, аварии или в домакинствата,
 • Ожоговый, болка, травматичен шок,
 • Остра масивна кровопотеря,
 • Электротравма (токов удар).

Спиране на сърцето при деца

Прекратяване на сърдечната дейност може да се появят не само при възрастни и стари хора, но и при деца. Освен тези, изброени най-често срещаните причини, може да предизвика асистолию детето, се отделят в отделно понятие — синдром на внезапна детска смъртност (СДВС). Това е синдром, който се характеризира с фатално нарушение на дишането и на сърцето, произлязъл през нощта по време на сън при дете на възраст до една година, не търси в този период на сериозни соматическими или инфекциозни болести.

Като цяло, най-често СДВС често при деца на възраст 2-5 месеца. Като основна причина за развитие на синдром на отделят нарушаване на функциите на сърцето и кръвоносните съдове в детската организма, които са различни физиологични незрелостью в тази възраст. Към факторите, способни да допринесат за смъртта на бебето «в люлка», се отнасят сън на мек дюшек с много меки възглавници, одеяла или играчки, сън в непроветриваемом помещения със сух въздух, укладывание бебето да спи в положение по корем. Отягощающими фактори могат да изпълняват функции на бременността и раждането – многоплодная бременност, внутриутробная хипоксия, асфиксия по време на раждане, недоносено на белите и др. Също допринасят за появата на синдрома могат вредни навици на майката (грудничок при пушенето на родителите вдъхва остра тютюнев дим, а родителите да употребяват алкохол, да губят бърза реакция и не може да осигури адекватни грижи за бебето през нощта).

READ  Повишени червените кръвни клетки в кръвта: какво означава това, причините за възрастен, дете, мъже, жени

Към мерки за предотвратяване на СДВС при кърмене на детето са:

 • Сън в добре проветриво място,
 • Спането на твърд матрак, без възглавница,
 • Изключение твърда свободни, препятствующего активни движения на бебето в съня си,
 • Изключване на вредните навици на родителите,
 • Съвместен сън с майката, спомага за добра тактилна стимулация на бебето по време на сън, се допуска само в случай, че майката може да осигури достатъчна грижа и бдителност в нощта.

Видео: за синдрома на внезапна смърт при деца и възрастни

Признаци на спиране на сърцето и клинични прояви

Човек, който не разполага с медицински умения, не винаги ще бъде в състояние правилно да се оцени състоянието на пострадалия, понякога погрешно се, че просто му е станало лошо, докато състоянието му изисква извършване на неотложни реанимационных дейности. Затова е важно да умеете да различавате клинични признаци на асистолии. Поради факта, че по-голямата част от случаите на спиране на сърцето е свързано с внезапна сърдечна смърт, в по-големи подробности точно на нейните признаци.

Клинично симптоматика може да се прояви в няколко варианта:

 1. В първия случай, човек, извършване на своята работа, находящ се в болница или просто върви по улицата, внезапно пада, губи съзнание, се превръща в синьо, започва да се хриптене и затруднено дишане. При опит за окрикнуть човек или потормошить за рамото реакция липсва.
 2. При втория вариант внезапна смърт може да настъпи по време на сън. При това околните хора не веднага може да се отбележи необходимостта от спасяване на живот, защото това, което човек изглежда, просто е заспал.

И В двата случая, отличителен знак на спиране на сърцето – това е липсващ пулс на сънната артерия, в норма прощупываемый под кожата на шията е по-близо до ъгъла на долната челюст. Освен това, асистолия придружени от спиране на дишането, проявляющейся липсата на движения на гръдния кош, а също и дълбока загуба на съзнанието и силно бледностью или синюшностью на кожната покривка.

Епизодични желудочковая асистолия възниква при пациенти със синдром на слабост синусового възел, който включва и тежката степен на синоатриальной блокада, синдром на брадикардия-тахикардия и някои други синдроми. При разрешение на нарушение на проводимостта от отдела на сърцето в този случай може да се развие камерна асистолия, която клинично се проявява с усещане за спиране на сърдечната дейност, загуба на съзнание или спазми и се нарича пристъпи на Morgagni-Эдемса-Стоукс (МЕА). Сърцето по време на такива епизоди асистолии или ще започне да работи по-далеч благодарение на появата на «выскальзывающих» ритми, или може да се наложи реанимационная помощ, ако асистолия трае повече от две минути.

Диагностични критерии

Ако човек вижда пострадали, загуби съзнание, трябва веднага да се определи, отколкото се предполага, причинени от такова състояние – обмороком, комой или спиране на сърцето с възможно развитие на летального., изм. За това трябва да имаме алгоритъм:

 • Окликнуть на засегнатото лице, леко похлестать по бузата му, разтърси за ръката. Ако човек е дошъл на себе си, означава, че е налице място на краткосрочната загуба на съзнание, или синкопе.
 • При отсъствието на реакция се прецени наличието на пулс, прощупав сънната артерия и наличието на движението на гръдния кош. Да се разбере, има ли дишане, е възможно с помощта на прикладывания ухо към гърдите на пострадалия или поднеся буза до устата му. Ако се наблюдава загуба на съзнание, но пулсът и дишането са запазени, това е напълно възможно, че имат място неврологични нарушения или кома, при които се изисква извикване на екип на спешна помощ и задълбочено наблюдение на засегнатите в очакване с готовност за евентуална офанзива за спиране на сърцето.

 • При липса на сърдечна дейност и дишането трябва веднага да се започне реанимационные дейности по протокол ABC, и едновременно с това търсят хора, които могат да се обадите на мениджър на спешна помощ (най-оказывающему помощ отделите време за разговор екипи на линейка не е желателно, ако в близост се намират други хора).
READ  Хемангиоми на черния дроб: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза на хемангиоми

Спешна помощ и лечение

Оказване на първа медицинска помощ при спиране на сърцето

Първични реанимационные дейности са насочени към възстановяване на дейността на сърцето и белите дробове, и за предотвратяване на хипоксия (недостиг на кислород) на главния мозък. Ефективността им е по-висок, отколкото по-рано са започнали. Във връзка с това, че мозъка може да издържи остра гипоксию в продължение на 5-8 минути (така наречената клинична смърт), трябва да «тече» сърцето именно в тези срокове, тъй като след няколко минути неизбежно се развива мозъчна смърт (биологична смърт).

Спешната помощ се оказва съгласно алгоритъм».

Първото, с което трябва да започне – това е укладывание пострадали върху твърда повърхност (дивана, под, земя), тъй като реанимационные дейности на мека повърхност, които са неефективни. След това започва директно реанимация на засегнатото лице:

«А» (Air open the way) — възстановяване на проходимостта на дихателните пътища. Трябва да запрокинуть главата на пострадалия нагоре, за предоставяне на достъп до устата и да я държи одит на пръст, обернутым кърпа (шал, кърпа), с цел освобождаване на орофарингеална от повръщане на масите, кръв, чужди тела и други

«В» (Breath support) – изкуствена вентилация на белите дробове. Се извършва, ако след изпълнение на точка «А» от засегнатото лице не се яви самостоятелно дишане и сърцебиене. Се извършва, както следва: енергийна (реаниматор) в положение на колене произвежда дълбоко дъх, и склоняясь над болен, носи дълбоко издишване през носа или устата на пациента. Ако в носа, в устата на пациента трябва да бъде затворен, ако в устата си, след което, съответно, ноздрите задържите пръстите на свободната си ръка. Ефективността дейности се оценява за повишаване на ребрата на пациента, при всяка вдувании и при появата на самостоятелно дишане.

Според последните промени на законодателството в областта на здравеопазването, реаниматор има право да не се извършва изкуствено дишане в случай, ако той смята, че това обезщетение може да носи заплаха за здравето му. Например, ако пациентът може да се окаже туберкулоза или има нарушение на целостта на кожната покривка и лигавиците с наличието на кръв в устата като потенциален източник на вируса хепатит или ХИВ-инфекция. В такъв случай веднага започват да се следният параграф алгоритъм.

«С» (Circulation support) – непреки масаж на сърцето (закрит). Масаж на сърцето се извършва както следва – реаниматор и, стоейки на колене, се произвежда натискане на гръдния кош на пациента две палми, разположени един отгоре, друг, при това, ръцете трябва да се изправи в локтевых ставите за по-голяма ефективност на масаж. Движението трябва да е бързо и ясно. Силата на крана трябва да се изчисли по такъв начин, че тя е била достатъчна за «стартиране» на сърцето, но в същото време не е толкова силен, за да получи фрактура на ребра. На всеки няколко минути, трябва да се оцени появата на самостоятелно ударите на сърцето и пулса на сънната артерия.

READ  Понижава неутрофили в кръвта: какво означава това, дете, възрастен, възстановяване на нивата на

Честота и стойност на изкуствено дишане и индиректен масаж на сърцето е 2 продухване на въздух през всеки 15 натискания върху гръдната кост в продължение на една минута при оказването на помощ един реаниматором и 1 инжекция на въздуха през всеки 5 натискания върху гръдната кост при оказването на помощ две реаниматорами (15:2 и 5:1 съответно).

Видео: първа помощ при спиране на сърцето

Оказване на медицинската помощ

Професионална медицинска помощ започва от пристигането на екип на спешна медицинска помощ, продължава в колата на спешна и в реанимационном отделение на болницата, в която ще бъдат доставени на страдалец. Лекари се извършва интравенозно въвеждане на адреналин, допамин и други поддържащи сърдечни намаляване на лекарства, както и дефибрилляция – електрическа «рестартиране» на сърцето си с помощта на електрически ток.

Ако самостоятелна сърдечна дейност и дишане липсва след изтичането на 30 минути, констатируется биологична смърт.

Начин на живот за оцелелите след спиране на сърдечната дейност

Пациентът оцеля спиране на сърдечната дейност, трябва да щепетильно се отнасят към здравето си. За това трябва да се обследоваться и да разберете причината, предизвика такова тежко състояние.

След поставяне на диагнозата пациентът трябва да спазва основите на здравословния начин на живот и рационално хранене, изкореняване на лошите навици, а също така ограничаване на значителни физически натоварвания. Освен това, трябва редовно да вземат предписаните от лекар лекарства и своевременно да се проведе изследване на сърдечно-съдовата система, предлагани от лекуващия лекар.

В някои случаи, например, при наличието на тежки жизнеугрожающих нарушения на ритъма, или при дефекти на сърцето, послуживших причина асистолии, може да се наложи хирургично лечение — имплантиране на изкуствена водач на ритъма (пейсмейкър) или оперативна корекция на недостатък.

Последствията от спиране на сърцето

Разбира се, спиране на сърцето не може да мине без следа за организма, тъй като драстично е нарушен функциониране на всички органи и системи на организма и на първо място на главния мозък. В зависимост от времето, което мозъкът е прекарал, без кислород, се развиват неврологични последствия с различна тежест – от леки нарушения на паметта и вниманието при бързо (в рамките на първата минута) за стартиране на сърцето, до тежка постреанимационной болест с коматозным състояние в случай на дълго време хипоксия на мозъка (5-6 минути и повече).

Прогноза

Прогноза при спиране на сърцето е изключително неблагоприятна, тъй като е голям риск за развитие на биологична смърт – смърт от спиране на сърдечната дейност настъпва при 70% от пациентите с асистолией камерна. При компетентно оказанном първичния ръководството и навременна квалифицирана медицинска помощ прогнозата е по-благоприятна, особено, ако възстановяването на функциите на сърцето се е случило в първите три минути, когато на мозъка не е имал време да страдат от хипоксия.

Има категория лица, които пренасят пълна асистолию не веднъж, а няколко пъти с доста успешна реанимацией. За съжаление, такива случаи са относително рядко срещани в медицината, тъй като с всяка следваща спирка на сърцето шансовете за успешна възстановяване на кръвообращението и дишането намалява.

Видео: внезапно спиране на сърцето, програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00022 sec