Спорт при хемороиди: видове, на които можете да се отдадете

Спорт и хемороиди – съвместими ли са тези понятия? В последните години темата за физически упражнения при хемороиди стои особено остро, тъй като заболяването все по-често засяга не само физически лица зряла възраст, но и на съвсем млади хора.

Като за начало е важно да се разбере, какво представлява това заболяване. Проктологи свидетелстват, че в основата на болестта лежи болестно разширяване и отслабване на вените на ректума. Това води до дистрофическим промени на съединителната и мускулната тъкан, нарушения на кръвообращението и застой на явления в областта на малкия таз. Тонуса на съдовата стена отслабва, съдове на ректума переполняются венозна кръв, което причинява основните симптоми на болестта и нейните усложнения.

Най-характерните симптоми на хемороиди са болка, сърбеж и парене в областта на задния проход, за които с времето се присъединяват към кръвотечение, отоци и възпалителни процеси, тромбозы. Как да бъде, ако е с диагноза «хемороиди»? Означава ли това край на спортната кариера, възможно ли е да продължи да спортувате при хемороиди или трябва да се откаже от физически натоварвания завинаги?

Физически натоварвания и спорт при хемороиди

Лекарите не се уморяват да повтарят, че активният начин на живот и постижими физически натоварвания са гаранция за вашето добро здраве и укрепване на здравето. По отношение на геморрою това не може да бъде вярно. Защото основната причина за развитие на заболяването е именно липсата на движение, не е достатъчно активен начин на живот.

Жителите на големите градове все по-малко ходят пеша, стигайки на работа, личен или обществен транспорт. Да, и работата на много хора — сидячая. По-голямата част от живота работници множество офиси прекарват компютърни маса, а в почивните и празнични дни предпочитат отлеживаться на дивана, почивате пред телевизора и трупане на излишно тегло. Резултатите се оказва в плачевно. Този начин на живот — на спусъка до развитието на много заболявания:

 • затлъстяването,
 • хипертония,
 • хемороиди

Но има и друга страна на «медала». Често хемороиди засяга някой, който се занимава с тежък физически труд, провежда работни дни на краката си или е правил силови спортове. И ако в първия случай съдове страдат от застой явления, то във втория – човек постоянно изпитва прилив на кръв към органите на малкия таз, което е толкова неблагоприятно се отразява върху състоянието на съдовата стена. Физическите упражнения трябва да бъдат умерени, тогава те ще допринесе за нормалната циркулация на кръвта и за премахване на застой явления във вените на ректума.

Проктологи отбелязват, че умерените физически натоварвания и спорт при хемороиди предотвратяват развитието и влошаване на неговите симптоми. Активен начин на живот нормализира кръвообращението в органите на малкия таз, премахване на застой явление в венозных сплетениях. Освен това на спортни упражнения укрепват организма, което го прави здрав и силен.

Тактика за лечение на хемороиди включва цял комплекс от мерки, които съчетават в себе си не само консервативна медикаментозную терапия, спазване на режим на хранене, но и специални упражнения, които подобряват притока на кръв и укрепване на тонуса на съдовата стена.

READ  Ранна камерна реполяризация на сърцето: какво е това, причини, симптоми, при децата, екг, лечение

Спортувате при хемороиди са необходими не само за профилактика на заболяването, но и за неговото лечение в началните етапи. Спортни занимания за пациенти с хемороиди трябва да се щадящими, не поради преумора на организма и увеличаване на вече съществуващите възли. Болен хемороиди препоръчват да се отдадете на лечебни упражнения у дома, няма специални симулатори за извършване на такъв за гимнастика, не е нужно.

Проктологи съветват да се отделят в такива физически занимания от 15-20 минути всеки ден. Това ще помогне да се бори с болестта и ще намали риска от обостряне на хемороиди. Освен гимнастика от голяма полза ще донесе на ежедневни дълги разходки на открито или всяка друга физическа активност.

Кои спортове при хемороиди се препоръчва?

 1. Плуване. Най-полезният спорт при хемороиди. По време на плаване натоварване на всички мускули на тялото се разпределя равномерно и излишния натиск в областта на таза и коремната кухина изчезва. Значително се подобрява кръвообращението в венозных съдове, изчезват застой явление. Плуването е достъпно без ограничение за всяка възрастова група, не е противопоказан то и бременни жени, страдащи от хемороиди. Посещение на басейна трябва да стане задължителен за хората, предразположени към появата на това заболяване. Този спорт може да се практикува по всяко време на годината.

 2. Бягане. Ползата му при болест на хемороиди е очевидна. Той не само ускорява кръвоснабдяването на тазовите вени, но и укрепва мускулите на коремната преса. А това помага да се бори с основната причина за развитието на хемороиди, запек. Бягане е незаменим, не само за профилактика на заболяването, тя намалява риска от болестта на прехода в тежка фаза. По време на джогинг артериалната кръв наситена с кислород, както и работата на кръвоносната система се подобрява. Интензивно свиване на мускулите на краката и седалището кара кръвта по вените, предотвратяване на застой явление. Хранене на тъканите на дебелото черво, подобрява процесите на зарастване на увредените тъкани и лигавиците се ускоряват, подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Редовното практикуване на този спорт ще помогне за премахване на застой явление и ще намалят габаритните риска от развитие на възпалителни явления в променени възли.
 3. Спортно ходене. Идеален спорт при хемороиди. Страхотно укрепва и стяга мускулите на корема и краката, отлично тонизира кръвоносните съдове, карайки кръвта по-бързо да тече по вените и не застой в органите на малкия таз. Минималното разстояние, което препоръчват се проведе в един ден – на 2-3 км. С течение на времето може да се увеличи до 5-7 км, това не само ще помогне да се намали появата на хемороиди, но и да се отървете от излишните килограми.

 4. Йога. По време на практикуване на йога се извършва много упражнения, които да ви помогнат да се отървете от симптомите на хемороиди. Основните пози (асани) йога са насочени към премахване на застой на кръвта, подобряване на нейната отлив от тазовата област и нормализиране работата на червата. Една от тези незаменими асани е Сарвангасана (Бреза). Я изпълняват, като се багажник на острието и вдигане на краката нагоре. Освен нея в йога има още много ефективни пози, благотворно влияещи на човека, пациент на хемороиди.

Тези видове спорт при хемороиди не помагат само за да поддържа тялото в добра физическа форма, но и да допринесе за подобряване на благосъстоянието и за намаляване на неблагоприятните симптоми.
Лекарите не препоръчват дълго да бъде в седнало положение, на всеки час трябва да се направи малка тренировка. За тази цел може да изпълни няколко упражнения, активно подвигаться и предницата.

Добър резултат ще даде дълбоки клекове и упражнения за разтягане на мускулите. От общите препоръки на специалистите съветват да не се носенето на тясно бельо, и не тласък, докато седи на тоалетната чиния. Добивайтесь мек стол, с консумирането на храни с високо съдържание на фибри. Червата трябва да опорожняться бързо и без усилия.

Примерен комплекс от упражнения при хемороиди

Тези упражнения са предназначени за предотвратяване на хемороиди и в комплекса от мерки за неговото лечение в ранните стадии. В напреднали случаи и усложнения при заболявания на фитнес вече няма да помогне.
Гимнастически упражнения и да спортувате при хемороиди, насочени към укрепване на мускулите на корема, слабините и задните части. Тези упражнения има много, трябва да ги изпълнява ежедневно, в продължение на 20-30 минути. Ето няколко от най-разпространените упражнения. Всички те се движат бавно и бавно.

 • Ножици. Лежи на пода, повдигнете краката нагоре под прав ъгъл и започнете бавно да ги размножават, а след това да пресичат. Търсете от 20 до30 път.
 • Напрежение. От положение «легнал по гръб» бавно повдигайте таза и напрягане на мускулите, задерживайте го в най-горната позиция. След това опускаетесь в изходна позиция. Изпълнява тридесет пъти.
 • Котка. Моля, стабилна позиция се изправи на четири крака. Започнете бавно прогибать гърба си надолу, а след това също толкова бавно выгибать си нагоре. Упражнение изпълняват тридесет-петдесет пъти.
 • Ходене на задните части. Моля, устойчиво положение, седейки на пода. Краката издърпайте напред. Започвайте да се имитира ходене, се движи задните части на повърхността на пода. Продължавайте да упражнение в продължение на десет минути.
 • Кокили. Упражнение ще помогне за подобряване на кръвообращението. Започва ходене, високо повдигане на коленете. Поставете краката си, перекрещивая им, един пред друг.
 • Тюленът. Приемаме позицията «лежи на пода» с лицето надолу. Бутане на лактите, коленете и дланите завърта тялото в различни посоки, алтернативно докосване, пол задните части. Опитайте се да повтори упражнението десет пъти.
 • Компресия. Това отидете на гръб, ръце вытягиваем покрай тялото. Таблетиране на бедрата, бавно като броите до пет, едновременно с това дърпа дебелото черво. След това на същата сметка бавно расслабляемся. Повтаряме до петнадесет пъти.

След края на гимнастика, за да се възстанови дишането, като направите няколко дълбоки вдишвания и выдохов. Комплексът тези упражнения ще ви помогне да се съдове в тонус, ще подобри кръвообращението, а оттам ще се забави или ще попречи на развитието на заболяването.

Спортове, несъвместими с хемороиди

Умерена физическа активност при хемороиди полезна, но ето прекомерни физически натоварвания може да доведе до влошаване на болестта, с увеличаването на неблагоприятни симптоми, допринесе за загуба на възли. При хемороиди, са противопоказани за такива спортове, като :

 • културизъм,
 • вдигане на тежести,
 • николов.

Те се различават интензивни физически натоварвания на организма.

Упражнения за преса и силови натоварвания увеличават значително внутрибрюшное налягане и оказва неблагоприятно влияние върху кръвообращението в тазовите органи. Излишното налягане е причината, поради която в зона венозных сплетений на дебелото черво се увеличава притока на кръв и нарушения на нейното изтичане.

В резултат на това се образуват възли, които под влияние на товари се увеличават и отпадат от ректума. Повишено внутрибрюшное налягане и нарушение на мускулния тонус на аналния канал водят последователите на тези спортове не само към обострениям хемороиди, но и до по-тежки усложнения.

Са противопоказни при хемороиди занимания по конен спорт и колоездене. Това се дължи на факта, между тялото на атлета и седалка се формира така наречената топлинен компрес, който води до появата на явления на застой в органите на таза и засилва натиска върху проблемните места. Тези видове спорт при хемороиди са нежелателни и при появата и развитието на хемороиди спортист, по-добре преминете към по-простите спортни хобита.

По време на обостряне на хемороиди проктологи силно препоръчваме да се откаже от занимания в спортни зали, а за професионални спортисти да се въздържат от интензивни тренировки, докато не настъпи подобрение. При първите симптоми на хемороиди спортисти препоръчват намаляване на обема на работа и да спазвате няколко основни правила:

 • Изключи упражнения, водещи до повишаване на корема налягане (клекове с товар, deadlifts)
 • Изпълняват по-голям брой повторения и намаляване на вдигане тежести
 • Изключи натуживание и задържане на дишането по време на тренировка
 • Съзнателно се намали натискът върху ректума при изпълнение на упражнения
 • Изключи силови натоварвания по време на обостряне на заболяването

По този начин, спортувате при хемороиди трябва да бъдат умерени и не водят до влошаване на болестта. След хирургична операция за отстраняване на хемороиди, лекарите съветват по време на възстановителния период не се занимават със спорт, да избягват вдигане на тежести, да се откаже от тежък физически труд.

След рехабилитация на лекарите съветват плуване и спортно ходене. Тези спортове не да навреди, а ще донесе само полза, пречи рецидивам болест. Повече ходете пеш, правете посильными физически упражнения, да се възприемат правилно начин на живот и болестта отстъпи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00170 sec