Сърцебиене, силна, причини, лечение, норма

Нашето сърце е подредена по такъв начин, че при възникване на каквато и да е физическа или емоционално натоварване (стрес), той трябва да изпомпва по-голямо количество кръв, за да задоволи нуждите на скелетната мускулатура в кислород. Това е необходимо, тъй като «нечовешки животински», биологичната част от човешката природа по време на стрес трябва да древния принцип «bay, бой се, бягай», за да оцелеят. За тази цел в сърцето започва по-често да се свие, като по този начин увеличава минутния обем на изпомпва кръв. Възниква тахикардия, или увеличаване на сърдечната честота над 90 удара в минута, което може да се усети или няма да се усети от човека под формата на чувство учащенного ударите на сърцето.

Въпреки това, не винаги е учестен ритъм на сърцето е нормална физиологична реакция на организма към натоварването, тъй като тя може да се появи в покой и са следствие на функционални и органични патологии на сърдечно-съдовата система.

Причините за сърдечна дейност

Сред всички държави, които могат да предизвикат ускорен ритъм на сърцето, може да отмени физиологични, т.е. действащи временно със самостоятелен възстановяване на нормалната сърдечна честота, и патологични, т.е. имат в основата си различни нарушения на дейността на сърцето или други органи.

Физиологични причини

 1. Физическо натоварване — бягане, бързо продължително ходене, плуване, спорт,
 2. Психоэмоциональная натоварване — остър и хроничен стрес, паническая атака, силна уплаха, психично пренапрежение,
 3. Силни емоции — гняв, радост, гняв и т.н,
 4. Бременност – в резултат на общото увеличаване на обема на кръвта в организма на бременната, а също и заради увеличава натоварването на сърцето си, възниква учестен сърдечен ритъм, което не изисква лечение в случай, че не се появиха други патологични причини, а жената понася проблясващи ритъм задоволително.

Паталогические състояние

1) Кардиологични

а) Функционални нарушения на регулацията на ССС:

 • Вегето-съдова дистония (ВСД, нейроциркуляторная дистония) — нарушения на регулацията на тонуса на кръвоносните съдове, вследствие на което става рефлекторно увеличаване на сърдечната честота,
 • Дисфункция синусового възел (водач на ритъма), която се проявява синусова тахикардией,
 • Резки промени в нивото на кръвното налягане (в рамките на ВСД, т.е. обусловено функционални особености на организма), вследствие на което сърцето инстинктивно отговаря на ускорен ритъм в отговор на ниско кръвно налягане.

б) Органично поражение на миокарда:

 • Инфаркт на миокарда, остър или отложен преди известно време,
 • Пороци на сърцето, вродени или придобити природата,
 • Артериална хипертония, особено продължително съществуващата, или с високи цифри АД,
 • Кардиосклероз, това означава, че формирането на съединителна тъкан на мястото на обичайните сърдечния мускул, например, след възпаление на миокарда (миокардита) или остър инфаркт на миокарда,
 • Кардиомиопатия — заболявания, свързани с промяната на структурата на сърдечния мускул — гипертрофией (увеличаване на масата на миокарда) или дилатацией (изтъняване на сърдечния мускул и разширяване на сърдечните кухини).

При заболявания сърцебиене може да се прояви тахикардией, когато сърцето се свива често, но правилно, а също и мерцательной аритмия или други видове тахиаритмий, когато ритъм честото и неправилно, това е сърцето се свива неритмично.

2) Некардиологические

Заболявания на други органи и системи:

 1. Заболявания на щитовидната жлеза, по-специално, автоимунно поражение или гуша, придружени от повишено ниво на хормони в кръвта — гипертиреозом,
 2. Заболявания на органите на стомашно-чревния тракт — гастрит, язвена болест на стомаха, диафрагмальные херния и т.н.,
 3. Заболявания бронхолегочной система — хроничен обструктивный бронхит, бронхиална астма, особено, ако пациентът се радва на ингаляторами, активна съставка които учащает сърдечен ритъм (беродуал, салбутамол, беротек и др),
 4. Треска,
 5. Остри инфекциозни и гнойни заболявания,
 6. Анемия,
 7. Алкохол, ниацин, наркотици и други форми на интоксикация,
 8. Остри отравяния,
 9. Нарушения в храненето с дистрофией,
 10. Мозъчни тумори, средостения, системата терминал етап на онкологични процеси в организма,
 11. Много видове шок (ожоговый, травматични, хеморагичен и т.н.).
READ  Как да се възстанови съдове: възстановяване в комплекса

Симптоми и прояви на учащенного на сърцето

Клинично усещане на ударите на сърцето могат да се различават при различните пациенти в зависимост от причинного фактор, както и от психоэмоциональных характеристики и от общата чувствителност на организма. В някои случаи ускорен ритъм се усеща от пациента като слабо неприятно усещане за дискомфорт в гръдния кош, в други — като силни удари на сърцето с разнообразни «перевертываниями, замираниями, спирки и т.н. При силно учащенном пулса (по-100-120 в минута) пациенти може да се опише своите усещания по този начин — «сърцето ми тупти, трепери, като заячий опашка». Понякога пациентите въобще не се усещат ускорен сърдечен ритъм.

Обикновено, сърцебиене се проявява приступообразно, и изчезва по малко премахване на ракети фактори в случай на тяхната физиологична природа в рамките на няколко минути, но понякога такъв удар може да заздравее по часове, дни и дори седмици.

В случай, когато пациентът липсват заболяване на сърцето или други органи, а често пулс, причинен от преходни фактори, то след отстраняване на причините (почивка, прекратяване на физическото натоварване, с изключение на стресова ситуация) показатели ритъма на сърцето дойде в нормално състояние (60-90 в минута). В случай на наличие на определено заболяване, за премахване на неприятни симптоми може да се наложи прилагането на лекарства или лечение на това заболяване.

С какви други симптоми може да се комбинира сърцебиене?

При лица с съдова дистония повишена сърдечна честота може да се комбинира с изразени психоэмоциональными проявления, като плаче, раздразнителност, агресивност, както и с вегетативни реакции – изпотяване, бледностью, дрожанием на крайниците, главоболие, гадене, повръщане, ниски цифри на кръвното налягане. В ярко изразени случаи при такива пациенти ускорен ритъм на сърцето съответства на паническую атака.

При наличието на високи нива на хормони на щитовидната жлеза (базедова болест, тиреотоксикоза) пациентът отбелязва пристъпи на силен пулс, съчетани изпотяване, вътрешна вибрация на цялото тяло, похуданием при средно апетит, визуално видно увеличаване на очните цепки и «издути» глазными ябълки.

Ако говорим за връзката ракети механизми при различни заболявания, това провокира тахикардию може всичко — физическо натоварване или стрес при сърдечна недостатъчност, приемането хоризонтално положение след хранене (особено през нощта) при заболявания на стомаха, предозиране ингаляционных лекарства, при бронхиална астма и т.н.

Опасни симптоми, на които трябва да се обърне внимание!

Тахикардия може да бъде симптом на някои жизнеугрожающих състояния, например, ако прекъсвания в сърцето и силно чувство на сърцето съчетава със силни болки в лявата половина на гръдния кош, между плешките или зад гръдната кост, както и са придружени с внезапно рязко влошаване на състоянието със студена пот, задух, може да има съмнения, че пациентът има остър инфаркт на миокарда.

При комбинация учестен пулс с задух, чувство за недостиг на въздух, удушливым кашлица с розови пенести храчки или без такъв, може да се мисли за началото на остра левожелудочковой сърдечна недостатъчност. Особено драстично такива симптоми могат да се проявят в нощта, когато се засилва венозен застой на кръвта в белите дробове и може да се развие сърдечна астма и оток на белите дробове.

READ  Ангина пекторис: симптоми, лечение, помощ при пристъп

В случай, когато проблясващи пулс, придружени от усещане за неритмичного на сърцето, може да се мисли за опасни нарушения на ритъма, като мерцательная аритмия, често экстрасистолия, синдром на «тахи-бради» при синдрома на слабост синусового възел, които могат да доведат до загуба на съзнание и дори до спиране на сърцето.

Особено опасни се считат за желудочковая тахикардия и честа желудочковая экстрасистолия, които се проявяват силно учащенным сърдечния ритъм и са придружени от изпотяване, потемнением в очите, остър задух и чувство за недостиг на въздух. Опасността от тези състояния е, че те могат да доведат до предсърдно камерна и до спиране на сърцето (асистолии).

По този начин, при наличието на подобни изразени симптоми и влошаване на цялостното здраве по време на атаките на учащенного сърдечна дейност, следва незабавно да получите консултация от лекар (в клиниката или по спешна медицинска помощ), защото понякога само по резултатите от ЕКГ може да се определи причината и степента на опасност на състояния, които се проявяват повишена честота на сърдечната честота.

Диагностика учащенного на сърцето

Както се вижда от част от статията, където се описват причините за учащенного на сърцето, установки, машини и причинни заболявания достатъчно много. Затова в случай, че пациентът не може сам да определи състоянието, в резултат на което учащается сърцебиене, и още повече, ако тези симптоми трудно се прехвърлят от страна на пациента, той трябва своевременно да се консултирате с лекар, за да се състави план за изследване и лечение, ако е необходимо.

От консултации от специалисти, с изключение на терапевта, може да се наложи прегледи ендокринолог, гинеколог, инфекциониста, гастроентеролог и други лекари.

От най-информативни изследвания могат да бъдат показани, както следва:

 1. Общ анализ на кръвта – в темата за намаляване на нивата на хемоглобина или наличие на възпалителен процес,
 2. Общ анализ на урина за изключване на хронично възпаление на бъбреците, както и поражения на бъбреците, при хипертония, диабет и т.н,
 3. Биохимичен анализ на кръв – изследвани показатели за функцията на бъбреците и черния дроб,
 4. Анализ на кръвта на инфекциозни заболявания — вирусни хепатити, спин, сифилис,
 5. Анализ на кръвта на хормоните на щитовидната жлеза, на надбъбречните хормони,
 6. Гликемичен профил и тест за глюкозен толеранс, при съмнение за диабет,
 7. Определяне на нивото на половите хормони при бременни жени, особено, ако преди бременността са сериозни ендокринни заболявания,
 8. ЕКГ, в съчетание с холтеровским мониторированием ЕКГ и АДА за денонощието, както и при извършване на ЕКГ след дозиран физическо натоварване в кабинета на функционални методи на изследване,
 9. Эхокардиоскопия (ЕХОГРАФИЯ на сърцето) за диагностика на малформации, нарушение на съкратителната функция на миокарда и много други сърдечно-съдови заболявания,
 10. При сериозни нарушения на ритъма, предположительной причината за които е исхемична болест на сърцето, пациентите могат да изпълнят коронароангиографию – «разглеждане отвътре» на коронарните артерии, захранващи сърдечния мускул,
 11. ЕХОГРАФИЯ на щитовидната жлеза, на вътрешните органи, на органите на малкия таз, при съмнение за съответната патология,
 12. Фиброгастроскопия (проверка на лигавицата на стомаха с помощта на гастроскопа), анализ на стомашния сок, при съмнение за язвенную болест, рентгеноскопия на хранопровода и стомаха с барием при съмнение за херния на диафрагмата и др,
 13. Изследване на функциите на външното дишане може да се наложи, ако пациентът описва симптомите на това пристъпи на тахикардия и задушаване, напомнящи пристъпи на бронхиална астма,
 14. Ядрено-магнитен резонанс на главния мозък, ако невролог подозира нарушение на сърдечната дейност в резултат на мозъчна катастрофа, например, инсулт, а също и в резултат на мозъчни тумори или други заболявания.
READ  Народни средства за съдове: лечение, почистване, укрепване на

Едва ли един пациент се наложи пълен списък на библейските изследвания, тъй като в повечето случаи пристъпи изолирана тахикардия, без други симптоми се появяват в резултат на физиологични причини. Ако причината е патологична, а след това от симптомите, като правило, ще бъдат увеличени с още няколко, така че лекарят вече на първия преглед, ще може да се ориентира пациента, в която диагностични посока, те трябва да се движат.

Лечение на

Отговорът на въпроса, как и колко дълго лечение на чести пристъпи на сърцебиене, може да се отговори само специалист на очном прием. В някои случаи показва само почивка, пълноценен сън и правилно хранене, а в някои не може да се мине без екипи на спешна медицинска помощ с по-нататъшно наблюдение в болнични условия.

Първа помощ при пристъп на учащенного на сърцето

В етап На долекарска помощ на пациентите с удар може да се помогне, както следва:

 • Успокояване на пациента,
 • Отвори прозореца, откопчавам яка за достъп на свеж въздух
 • Помогнете да си легне или да се подмазвам, ако в легнало положение на пациента от задушаване,
 • Да предизвика екип строители линейка,
 • Измерване на пулса и кръвното налягане,
 • Прилага вагусные проба или проба Valsalva – попитайте пациента натужиться, покашлять за натиск в гръдната кухина роза, а ритъм малко уредился; да се овлажнява лицето си със студена вода и осезаемо да окаже натиск върху очните ябълки в продължение на три-пет минути,
 • Да се вземат под езика половин или цяла таблетка анаприлина, или изпийте хапчето вътре эгилока, конкора или коронала, ако преди това пациентът вече са приемали подобни лекарства, но само в съответствие с нивото на АДА – при налягане под 90/60 mm hg такива лекарства е строго противопоказано, а ритъм урежают само медработники с помощта на интравенозно приложение на лекарства, заедно с кардиотоническими лекарства.

Подобни съвети са приложими за пациенти с кардиологическими заболявания в миналото, защото в случай на друга тежка патология, например, за пациенти в състояние на тежко отравяне или травматичен шок дейности за спасяване на живот и стабилизиране на състоянието ще бъдат съвсем различни.

Така че, в този материал са само някои от причините са и примерни схеми на това, което може да се мисли при различни комбинации учащенного на сърцето с други симптоми. Така че човек, далекому от медицина, по-добре да не се отдадете на самодиагностикой и самолечение, а се обърнете за помощ към лекар, който не само навреме диагнози на болестта, ако то има, но и ще предпише правилното лечение, което не тече болестта.

Видео: често сърцебиене в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00098 sec