Сърдечен удар: причини, симптоми, първа помощ, профилактика

Защо възниква сърдечен удар

Редица заболявания на сърдечно-съдовата система, обостряющихся приступообразным състояние, могат да бъдат изразени няколко диагнозами. Човек, предрасположенный към заболявания на ВСД и тревожи, периодично, на различни кризы неврологичен характер, може да разберете за такъв преломен момент, като сърдечен инфаркт, не от първа ръка.

Група на риска

Специална група на риска от този фактор са хора, податливи на главоболие в сърцето неясна етиология, а също така: тахикардия, аритмическим сърдечни смущения, стенокардическим прояви.

Сравнително здрав човек, само от време на време сталкивающемуся със слаби признаци на дискомфорт в гръдната кост, понякога е достатъчно средна степен на нервни сътресения или преумора, да загуби съзнание в един огромен пристъп.

Причини

Самият сърдечен пристъп протича с достатъчно широка симптоматикой и далеч не винаги означава мигновена реакция под формата на припадък или остро, пронзительной болка. За времето, продължителността на пристъп може да отнеме повече от половин час и се характеризира това състояние ще бъде натрапчива теснением, или болки в сърцето, задух, тахикардией, скачками на кръвното налягане.

Причини сърдечен удар при деца и възрастни, тя винаги прекратяване на снабдяване с кръв на сърдечния мускул. Допринесе за това могат да физиологични и неврологични предпоставки, както и различни житейски ситуации.

От тях могат да бъдат:

 • Холестериновые на плака в артериите, трансформирани в тромбози. Тромб става по пътя на притока на кръв, и сърцето започва да се чувства остър недостиг на храни;
 • Прекомерно физическо пренапрежение, провоцирующее състояние тахикардия. Ако един мускул на миокарда е отслабена, а след това може да се случи инфаркт, често влекущий след себе си празнина на сърцето. И обратно, ако човек, почти не се движи, или е ограничен в движение, и най-малката преминаване на границата му на обичайните разходи на сила. води до същия резултати;
 • Здрава зависимостта от наркотични вещества от синтетичен произход;
 • Табакокурение, причинено значително жизнения период на пушач;
 • Възраст повече от 60 години и, в тази връзка, общото състояние на несигурност на работата на сърдечно-съдовата система;
 • Захарен диабет в активното време;
 • Честата употреба на противовъзпалителни лекарства нестероидного тип;
 • Гипертонические кризы, повтарящи се многократно.

Ако мъжката част от населението, едни или други заболявания, свързани с нарушения или заболявания на сърдечно-съдовата система, могат трайно да влезе в живота си вече на петдесет години, а при жените от друга статистика. Само до възрастта шейсет и пет години, една жена, като правило, е изправена пред опасността да открие у себе си подобна патология. Това е пряко зависи от работата на репродуктивните органи на жената, от дълго време, които поддържат хормоналния баланс на организма си на нивото на здравословния тонус. С приключването на климактического период, ситуацията се променя. Жените стават по-податливи на нарушения на сърдечните функции и рядко могат да преживеят повече от един силен инфаркт на миокарда.

READ  Административните, бета блокери, алфа: препарати, действието на

Симптоми

Явственная на процедурата в случаите с проблеми в сърдечно-съдовата система, явление са изключително неясни. Той може да се появи чувство на дискомфорт в областта на гръдната кост или смесено чувство на тревожност, безпокойство. А може и да не открие себе си нищо от дълги години. Тъжната статистика нарича факти, когато външно здрав човек не напредването на възрастта, внезапно умира, сраженный одноминутным удар. И има милиони примери, които живеят дълъг живот на възрастните хора «ядра» с опит, които са били подложени нито един вид на сърдечни атаки.

Ако пациентът успее да се чувстват и правилно да разпознават ранните симптоми на сърдечен удар, а след това, като правило, има достатъчно време, обърнете се към лечащему лекар.

Тези симптоми обикновено са:

 • Липсата на кислород, състояние на риба «на брега» което се случва без причина, в състояние на покой;
 • Налягане в гръдната кост, понякога перемещающееся, отстреливающее болка в челюстта, лявата ръка и рамото;
 • Нарушение на вестибуляции, пошатывание, дезориентация;
 • Внезапно усещане за накатившейся на умора, което се случва желание да си легне, да затворите очите си;
 • Оток на краката си по-близо до вечерта;
 • Преследующее на болния чувство на безпокойство, страх от смъртта;
 • Нарасналото изпотяване, заедно учащенным сердцебиением;
 • Загуба на съзнание. Дори еднократно събитие трябва да бъде причина за извикване на екип на спешна помощ;
 • Лека, но дълго време отнеме гадене.

Важно е да запомните, че признаци на сърдечен удар не се срещат отделно. За точна доверие, е необходимо наличието на поне три симптоми от горния списък, изразени повече или по-малко очевидно.

Това не означава, че посещението на лекар трябва да бъде отложен от това, че пациентът не е напълно произнесла, че се счита за симптом, а за състояние на пълна физическа умора. Всяка тревожност за здравето, трябва да бъде направено от специалист и в подходяща малко изследван.

Освен горните признаци, има и такива, които казват вече, директно за приближаването на инфаркт на:

 • Особена, напомня на киселини в стомаха, пекущая болка в горната част на корема;
 • Силен нощен хъркане, понякога завършва с удар на кашлица;
 • Кръв от венците.
 • Много често за помещение до сърдечен пристъп да приемат болки в кръста, така че е опасно да се отдадете на самолечение, като едно заболяване е за друго. Да се определи точна диагноза ще помогне на кардиолог.

Първа помощ

Първа помощ при сердечном пристъп трябва да бъде на първо място, спешно, тъй като остро състояние може да се окаже инфарктом на миокарда:

 • На пациента не безпокои излишно расспросами – добре, ако той има сила да се нарече на своето име и възраст и да запази ясно съзнание. Трябва да прислонить до стената в положение полусидя, или прибират, ако той се намира в обмороке. Ако на човек облечена стесняющая дрехи, всички давящие, прерывающие дъх елементи, трябва да откопчавам, потеглям;
 • След това следва незабавен измерване на пулса;
 • Ако пациентът е склонен към хипертония, ще таблетка нитроглицерина – тя трябва да се даде веднага, след като стане ясно, че налягането е понижено. При липса на язвена болест, веднага след нитроглицерином, се дава аспирин. Той разжижит кръв и воспрепятствует образуването на тромбирующих съсиреци;
 • Обаждане в пункт за бърза помощ, следния нататък, трябва да започва с думите: «получи инфаркт!», при това бързо се нарича възрастта на пациента и адрес (или точни насоки) на мястото, където се намира пациентът;
 • В случай, че пациентът се оплаква от слабост, «съкрушеност», трябва да се заключва в положението му по такъв начин, че главата се е намирала под нивото на краката;
 • Когато нещо се случва у дома, това е добре да се използва жълт картон, поставен върху гръдната кост. Той провокира приток на кръв;

Ще бъде добре, ако до болните постоянно ще се намира някой, който ще държи на контрола на неговия пулс. Не бива да се пропуска момента на изчезването на артериалната пулсация, за да не закъснеете с началото на реанимационных действие.

Операция

След транспортиране на пациента в кардиология център или на местната болница за линейка, се провежда извънредно проучване на обект етиология инфаркт. Важна роля в спешно диагностициране на инфаркт играе процедура сърдечна сърдечна катетеризация. Чрез специален катетър в кръвта се добавя пигментное субстанция, проникваща по кровотоку на артериални и венозни клонове. Според това, как са разпределени на коса, изследван проходимостта на кръвоносните съдове и на работата на сърдечния мускул. Директно, самата хирургична пластмаса, показва, ако открит тромб в кръвоносните съдове.

READ  Пряко преливане на кръв: показания, противопоказания, изисквания към донору

Отключване на артериите се случва с помощта на същия катетър, продвигаемого по артерия до зашлакованного на парцела. Достигайки жив плет, на върха на катетър се разширява, изготвяне на съд и подновяване на кроводвижение. След тази процедура, проходимостта на артериите понякога определят еластична протеза, стентом.

Инсталиране на протеза, един от най-ефективните начини за лечение на запушване на артериите. Единственото условие на оздравяване на пациента, при високо качество на извършената процедура, остава нейната актуалност. За получаване на желания резултат, този срок не трябва да надвишава четиридесет и осем часа.

Следващата оперативен метод за допускане на кръв към сърдечния мускул, е коронарна байпас хирургия – това е да се използват за кроводвижения допълнителен пътя, заобикаляйки зашлакованного на парцела. Шунтами са здрави съдове на пациента.

Лекарства

Въпреки това, не във всички случаи на инфаркт се извършва чрез хирургичен метод за лечение. При контакт на човека в болница, голям процент вероятност, че болестта все още не е достигнал критична точка, при която протези или шунты стават всякакъв начин е абсолютно необходимо. Същите тези възможности трябва да се използва при липса на възможности за провеждане на операция, например, далеч от областни центрове.

Медикаментозно лечение при сърдечни приступах разделен на няколко дестинации:

 • Въведение тромболитиков, които допринасят за омекване на кръвни съсиреци;
 • Използването на бета-блокери, които намаляват честотата на сърдечна дейност;
 • Прилагането на антикоагуланти, които пречат бързо съсирване на кръвта;
 • Нитрати, които намаляват сърдечната тежест.

Рехабилитация

Пълно връщане към пълноценен живот след като получи сърдечен удар — начало и основна цел на рехабилитационен период, поддръжката на целия процес на лечение. Кардиореабилитация предполага терапия, физиотерапия, както и психико-психологически мерки за възстановяване на лицето на всички, предхождащи пристъп функции.

 • Веднага след разрешение наблюдающего лекар, пациентите ще бъдат разрешени физически натоварвания, съответстващи на неговото състояние и степен на тежест на прекаран инфаркт.
 • Обикновено основните упражнения, решени на пациента, въплъщават в себе си един независим опит да седне на леглото и да изпълнява най-простите стъпки – намаляване, повдигане, разведя в коленете крака;
 • Една седмица по-късно, пациентите вече ще мине покрай легла, придържайки се за опора;
 • Още 5-7 дни разходка ще се увеличи до разстояния по периметъра на камарата.
 • С всеки изминал ден изминатото разстояние трябва да се увеличи под наблюдението на медицинска сестра, периодично отмечающей показатели АД и честотата на пулса.
 • Голяма помощ в рехабилитационни действия има психолог работа, която е пациент на всеки нов достигане подвигающая на динамично, без периоди на прекъсване, движение напред.
READ  Легочное кървене: алгоритъм на действия за спешна помощ, причини, симптоми, лечение

Профилактика

Елементарни правила за профилактика, за да не се допусне развитие на сърдечен удар:

 • Показатели: АДА, холестерол, индекс на кръвната захар – никога не трябва да упускаться от ума;
 • Такива навици, като пушенето и приемането дори на малки дози алкохол бавно, но сигурно ще доведат обратно в болничната стая – трябва напълно да ги изключи от живота;
 • Диета, съдържаща голямо количество сурови и варени зеленчуци, семена, постна риба, плодове, натурални растителни масла – първи помощник за съдържанието на внос и ред всички жизнено важни показатели;
 • Ден след ден, опитвайки се да не правя пропуски, необходимо за изпълнение на целия спектър от физически и терапевтични мерки, определени от д-р. Тук се включва и прием на всички лекарства, расписанных границите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00078 sec