Сърдечен удар: стенокардия, аритмия — симптоми, помощ

Под името «сърдечен удар» може да се крие широк спектър от патологични състояния, дължащи се на болест на сърцето и кръвоносните съдове, които периодично или системно напомнят за себе си по този начин, дори независимо от това, че болния непрекъснато се приема за лечение. Е — пристъпи на стенокардия, опасни за живота нарушения ритъм (аритмии), хипертонична криза при артериална хипертония и др. Понякога сърдечен удар се случва и при хората, като цяло, не е много болен, но и не особено здрави, нервната система на които са особено чувствителни към всякакви влияния. Към тази група се отнасят пациенти с диагноза вегето-съдова дистония от характерни за нея пристъпи на паника и нарушения на адаптация.

Пристъпи на тахикардия, болки в сърцето, а след това и прекъсване на ритъм може да стане следствие от психоэмоциональной и физическо натоварване при здрави хора.

Сърдечен удар, а причините са различни

Обикновено хората сърдечен удар се нарича всичко, което е придружено от остра интензивна дългата (20-30 минути и повече) болка в сърцето и се оценява с една дума «лошо», което включва и други симптоми (учащенные ритъм, пристъп на аритмия, задух, цианоза).

Причина може да стане:

 • Инфаркт на миокарда, която обикновено предшества от ИБС, нестабилна ангина пекторис;
 • Тромбоэмболия белодробната артерия (ТЭЛА), често развиваща се в следствие на малоподвижного начин на живот в напреднала възраст, тромбофлебит венозных съдове на краката;
 • Мерцательная аритмия;
 • Расслаивающая аортна аневризма, произтичаща всяка възраст на фона на артериална хипертония;
 • Сърдечна недостатъчност, формиран в резултат на отслабване на съкратителната способност на сърцето, причина за която може да стане на различни заболявания на сърдечно-съдовата система (артериална хипертония, атеросклеротический кардиосклероз, аортальные пороци и др)

Всички тези болести могат да се допълват взаимно, съществуват в изолация, но всеки от тях може да протече безсимптомно или атипично, така че концепцията за «инфаркт», така широко използвани и това е добре, защото човек, който няма медицинско образование, с две думи ще бъде в състояние да обясни същността на проблема.

За да се разграничи удар, който носи опасност за живота, от състоянието, което изисква приемане на успокояващи средства, не е задължително да бъде лекар, просто трябва добре да се знае симптоми на сърдечен удар. Животът е такъв, че всеки от нас може да се окаже в ситуация, при която другият човек се нуждае от помощ, а да мине покрай съвест няма да ви позволи, след инфаркт на миокарда в началото на своето развитие (докато ще има диагноза), също се нарича инфаркт.

Истински сърдечен удар

Болка при сердечном пристъп, в основата на които лежи смъртта на клетките на миокарда, възникнала в резултат на затваряне на съда, с тромб или остър спазъм на артериалните съдове, влекущий нарушение на кръвоснабдяването на сърдечния мускул (исхемия), доста продължително (до половин час). Освен това, те се отличават и с особена интензивност, а негативно облекчение инфаркт нитроглицерином или други лекарства през устата, обикновено, не дава ефект, не улесняват страдание промяна на положението на тялото, достъп на свеж въздух, нашатырь и почивка.

Освен болка, за сърдечен удар, в зависимост от неговите причини може да включва или да се изразява с други симптоми:

 1. Чувство на страх и тревожност (паническая атака), ред на пациента да вземе неподвижную замразени поза, с отражение на ужас в очите.
 2. Силен сердцебиением и/или нарушение на сърдечния ритъм.
 3. Неприятни усещания зад гръдната кост, в страна, в областта на гърба и шията.
 4. Усещане за недостиг на въздух, пристъпи на задух, обща слабост.
 5. Виене на свят, гадене, тежест в епигастриума, като че ли храната остана, понякога с киселина и/или повръщане.
 6. Изпотяване, бледностью или синюшностью (цианоза) кожата покрива, може би, спад на температурата на крайниците.
READ  Тахиаритмия: синусова, желудочковая, наджелудочковая, причини, симптоми, лечение и прогноза, диагноза

Заслужава обърна внимание на този сердечном пристъп, който носи името «ням инфаркт», който протича почти незабелязано, без никакви симптоми и може да се случи на всеки от нас, но в по-голяма степен към подобни ИМ са предразположени пациенти, страдащи от захарен диабет.

Какво да правя при сердечном пристъп?

Най-потърпевш е по-добре нищо да не правим, е желателно да се обадя на някой, който да е друг човек да окажат първа помощ при сердечном пристъп.

В подобни ситуации трябва да се има предвид вероятността от инфаркт на миокарда, затова и тактика трябва да бъдат подходящи:

 • Измерване на пулса (броят на ударите, ритмичность, пълнеж, напрежение) и на кръвното налягане (при наличие на тонометра);
 • Нитроглицерин под езика;
 • Спешно повикване по телефона 103, започвайки с думите «сърдечен удар», защото при инфаркт, както и други подобни състояния, всяка минута е от значение.

Разбира се, проблеми със сърцето могат да се промъква човек на всяко място, където няма апарат за измерване на налягане и нитроглицерина, така че най-първа помощ при сердечном пристъп трябва да се състои в това, че колкото се може по-рано за болните научили медработники «неотложки».

Предизвикателство 103 – сърдечен удар

На човека, на «бърза» за сърдечен удар, не може да ги обвини в това, че той се приема не за своето дело и поставя диагноза. Какъв вид удар – разберутся лекарите, и изрече думите притежават магическо действие: диспечера на гара знае, че е имало катастрофа, за тежкото състояние на пациента не търпи забавяне, затова е необходимо кардиобригада. Понякога точно тези думи да спасят живота си, така че подходящи ще бъдат накратко да засегна някои спешни случаи, които в първите моменти е трудно да се диагностицира.

Заплаха за живота на човека носи остра сърдечна недостатъчност: пристъп на задух, който преминава по типа на сърдечна астма, може бързо да се изрази в оток на белите дробове или да се превърне в кардиогенный шок в случай на масивен инфаркт на миокарда. Пристъп на тахикардия с ритъма на галопа, като правило, допълва явление задушаване. Пациентите, страдащи от хронична сърдечна недостатъчност, знаят, че това пристъпи на сърцебиене и мъчително усещане острия недостиг на въздух, придружени от безпокойство, изпотяване, цианозом, те постоянно трябва да се държи в близост до всички необходими лекарства, но, междувременно, те винаги много се уплаши, защото «вземат» в повечето случаи тези пристъпи през нощта. Разбира се, за хора, хванати близо до тези явления, които ще имат значение за сърдечен удар, който изисква незабавно повикване «спешното».

Видео: помощ при пристъп — инфаркт на миокарда

Пристъп на сърцебиене, необичайно по честота и ритмичности, възникващи на фона на някаква сърдечна патология, често трябва да се отнасят до сърдечен пристъп и опасни за живота състояния. Болни, които често посещават пристъпи аритмии, също се вземат на куп лекарства, те знаят, кога и какво и се опитват да не се доведе до крайност или се оттегли пристъп на аритмия своите сили (прием антиаритмических средства, β-блокери). Но… се случва всеки и, когато ситуацията излиза от контрол на болния, той причинява «неотложку», която се занимава с купированием инфаркт в дома на пациента.

Какво правят при аритмия?

Съществуват различни видове аритмии, опасни и не много, например, за такова нарушаване на ритъма, тъй като мерцательная аритмия, чували, ако не всичко, то много. За първи път се появи пристъп на аритмия този вид плаши болния, той се чувства, че се случва нещо ужасно с неговото сърце, така че най-доброто решение е спешно искане за медицинска помощ. Освен това, това е състояние, обикновено изисква хоспитализация. Разбира се, като се обадите на номер 103, човек каже, че е имал сърдечен удар.

READ  ЧХГ при бременност: декодиране на това, което е в норма и патология, таблица по дни и седмици

Свали пристъп на аритмия може лекар от «спешна» с помощта на противоаритмических средства, най-болния и роднините му по-добре да не го правим. Тук е нужен индивидуален подход, лекарства, подмладяващи ритъм, имат своите показания и противопоказания, както единен алгоритъм вендузи инфаркт на всички аритмии не съществува. Обикновено в такива случаи се прилага верапамил, който се инжектира венозно, а при преминаване решават въпроса за хоспитализация в специализиран стационар.

Що се отнася до пристъп на тахикардия, а с него обикновено се справя сам пациентът с помощта на β-блокери, например. Обаче самодейност е възможно, ако е известна причината, има диагностицирани и лекувани., в противен случай трябва да се обърнат към лекар.

Съвет в характера на болезнени усещания

Понякога наистина е много трудно да се очертае болка искрена, а съответно и сърдечен удар от болезнени усещания друг произход, включително и кардиального, но разликите все пак са на разположение:

 1. Болка, причинена от удар на стенокардия, обикновено са свързани с определени обстоятелства, те са най-често проява на скандалния исхемична болест на сърцето (ИБС). Трае те кратък живот, на 5-10 минути «сожмет гърдите», а след прием на нитроглицерина или прекратяване на физическото усилие като цяло могат в продължение на 3 минути свърши. Във връзка с това, че появата на болка се дължи на специфичните предпоставки за разграничаване на ангина в покой и напрежение: първата тормози човек пристъпи през нощта, по време на сън, а втората се проявява с болки след физически усилия. Често, както казват самите болни, това не е толкова много болка, колкото чувство на дискомфорт, тежест, стягане, парене, увеличаваща се при напрежение и разпространяващи се по ръцете, врата, челюстта и дори зъбите си. При хора с напредването на възрастта обикновено чувство на болка няколко изчезва, а пристъп на задух (недостиг на въздух, задушаване) става основен симптом на сърдечен удар.

 2. Пристъп на тахикардия и болка, като симптом на съдова дистония или други сърдечно-съдови заболявания, възникват и без някаква закономерност, имат разнообразен характер, все по преместване локализиране (че нито пристъп на новини).
 3. Това се случва, че за сърдечен пристъп да приемат патология, далеч от сърцето, например увреждане на хранопровода, болки в кръста, на херпес зостер.

Пол, възраст, атеросклероза

Може би, най-чести «дела сърдечен» се отнася ангина, тази болест страда повече от половината от хората с проблеми в сърдечно-съдовата система. Атеросклероза на артериалните съдове като цяло, както и на коронарните артерии, по-специално, е основната причина за развитие на стенокардия, клиничен израз на която може да се счита за сърдечен удар.

Сърдечна недостатъчност при пациенти с атеросклероза се формира при дисбаланс на нуждите на сърдечния мускул от кислород и увреждания на кръвообращението в артериалните съдове на сърцето. Това е особено ярко изразено, ако лицето получава допълнително упражнение, и сърцето представляват усилено се работи, за да осигури на тъканите на организма необходимите вещества. Ситуацията ще се усложни недостатъчност заобиколни начини, с помощта на които тялото може да компенсира нарушение на притока на кръв. Освен това, отрицателен ефект в този случай дават фактори, влияещи негативно на артериите на сърцето:

 • Във фаза систолы (съкращение на миокарда) нагруженная сърдечния мускул свива малки артерия съдове, което е трудно в тях притока на кръв.
 • Удължен е крайният диастолический обем, повишено налягане в ПС (от ляво желудочек), намалена сократительная способност на миокарда води до повишаване на налягането вътре в сърдечния мускул.

Симптоми на сърдечен удар произтичат от генерирана на коронарна недостатъчност. Заради нарушения баланс между транспорт на кислород с кръвта и нуждите на сърдечния мускул в него, то миокарда започва да изпитва кислороден глад и в условия на хипоксия отговаря ишемией. Това трябва да се помни хората, които са в риск по отношение на инфаркт на миокарда (пол, възраст, тегло, прекомерното натоварване, вредни навици, хиперхолестеролемия, атеросклероза).

Удар при неизмененных съдове

Трябва да се отбележи, че признаци на пристъп на стенокардия не са изключени при хората, които имат нормалните съдове на сърцето.

«Хвани сърцето» може и в други случаи:

 1. Подсилени елементи физиологично активни вещества (катехоламини) и тяхното натрупване в миокарда при психоэмоциональном и/или физическо напрежение кара сърцето да работим много здраво, което се проявява учащенным сердцебиением. В условия на натоварване на сърдечния мускул то миокарда изисква допълнителен обем кислород, който не може да бъде доставен поради спазъм на кръвоносните съдове и нарушения на притока на кръв, предизвикана от катехоламинами. До данни на активни вещества се прилага така наречения «хормон на страха» — адреналин, производството на които понякога провокират самите пациенти – за любителите на различни видове екстремни спортове. Допринася за силен сердцебиению, пристъпи на задух и ангина друг хормон на надбъбречните жлези – норадреналин, наречен «хормон на ярост», който активно се синтезира при стрес. Хората, които имат вегето-съдова дистонию, много запознати пароксизмы, поради влиянието на симпатико-адреналовой система. Те се различават симптомите и често се квалифицират като паническая атака: чисти съдове, сърцето е здраво, а признаци на пристъп на стенокардия – очевиден.
 2. Под влияние на симпатико-адреналовой система се случва активиране на свертывающих фактори на хомеостазата. Когато в процесите на съсирването и противосвертывания няма съгласие, се създават предпоставки за формиране на диссеминированного вътресъдова съсирване (ДВГ), което още повече утежнява коронарную недостатъчност, ако има място, и допринася за развитието на исхемия на миокарда.
 3. Тъй като движението на кръвта в микроциркуляторному поречието на среща пречка в своя път, а след това то се изпраща в заобикалят по странични съдове (коллатералям). Този приспособительный механизъм съществува за непредвидени обстоятелства и особено развито при жените, което е програмирано от природата (бременност, раждане), а от мъжки пол са рискови фактори. Жените защитават коллатерали, вярно, до порите на време, докато с настъпването на менопаузата не отпада хормонална функция. След 60 години вероятността да получите инфаркт имат в еднаква степен и двата пола. Недостатъчно развитие на обезпечения (заобикалянето) намалява защита на организма и сърдечен удар дойде по-бързо от тези хора, в сравнение с пациенти, при които всичко е наред в това отношение. Очевидно е, че младите жени в репродуктивна възраст да спечели.

Ако човек има късмет, след като по време на сърдечен пристъп на внезапно възникнала остра коронарна недостатъчност може да включи механизми за компенсаторните кръвообращението и по този начин предупредителни формирането на исхемичен фокус. В опит да се адаптира към обстоятелствата бяха оповестени на разположение соустья, както и спешно се образуват нови. Освен това, то миокарда се опитва да се допълни с кислород чрез повишено добива от артериална кръв. Въпреки това, «коронарный състав» не са бездънни и при промяна на симптоми на сърдечен удар стават все по-изразени.

Видео: сърдечен удар — инфаркт на миокарда в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00134 sec