Сърдечна дейност на плода: норма на сърдечната честота в продължение на седмици наред, ЕХОГРАФИЯ, пол

Честотата на съкращенията на сърцето е неразделна показател, на който влияят много фактори: наситеност на кръвта с кислород, нива на хемоглобин, анатомични особености на сърцето, въздействието на хормоните и вегетативната нервна система. Ето защо по отношение на естеството на сърдечната честота на плода може косвено да се съди за неговата жизнеспособност.

Определяне на сърдечна дейност на плода могат да бъдат много методи: стетоскопа с помощта на акушерского стетоскопа, кардиотокография, при извършване на ЕХОГРАФИЯ. Всеки от тези методи има своите предимства. Редовно наблюдение на сърдечната дейност на плода позволява понякога да промени тактиката на водене на бременност и раждане, да вземат отговорни решения, благодарение на които може да спаси живота на малко дете.

Когато ембриона се появява сърцебиене?

Формирането на сърцето започва вече на 2-3 седмица от развитието на плода, т.е. в периода, когато жената все още дори и не подозира за евентуална бременност. През този период сърцето има форма на проста тръба, която до началото на 3-4 седмици започва S-образно се огъва. Ето защо на този етап на развитие на сърцето се нарича сигмовидным.

След 4-5 седмица на бременността се формира начална преграда между предсердиями, в резултат на сърцето на ембриона става на 3-камерен. Точно на този етап се появяват първите сърдечни съкращения. Въпреки това, за да е автентично регистрират сърцето на ембриона в 5 седмица на бременността е необходим апарат за ЕХОГРАФИЯ на експертен клас. Но е важно да запомните, че при липса на специални показания за провеждане на ЕХОГРАФИЯ на толкова ранен срок необосновано и не се препоръчва.

Във връзка с това, непряко потвърждение за нормалното развитие на ембриона и на неговото сърце в 5-6 седмица на бременността е да се определи нивото на хормона HCG (човешки хорионгонадотропин) в динамиката, в рамките на 2-3 дни. В 5 седмица нивото на този хормон в диапазона от 1000 до 3100 miu/мл. При нормално развиваща се бременност в ранните срокове на нивото на HCG през всеки 2-3 дни се удвоява. Но трябва да се знае, че определянето на ЧХГ автентично само до 10 седмица на бременността, защото в по-късните срокове на нивото на този хормон започва да пада, което е физиологична норма. Затова този метод за диагноза е от значение само в началото на бременността, като алтернатива на УЛТРАЗВУК в много ранна.

Норма на сърдечната честота на плода по седмици бременност

Много важен аспект на оценката на сърдечната дейност на ембриона, е знанието на физиологичните норми в определена седмица от бременността. (Противно на измама, за бъдещите момчета и момичета, те не се различават!). За удобство на всички тези данни се съхраняват в таблицата:

Седмица на бременност Честота на ударите на сърцето на плода по седмици Методи за определяне на
5 90-110
6-7 100-130 УЛТРАЗВУК-диагностика
8-9 130-150
10-11 130-160
12-13 140-170
14-15 140-180
16-17 140-170
18-19 130-170
20-21 140-170
22-23 130-160 Кардиотокография, за УЛТРАЗВУК
24-40 120-160 УЛТРАЗВУК-диагностика, CTG Выслушивание с помощта на стетоскопа (сърцебиене чува с 27-28 седмица на бременността)

Кой метод за диагностика на сърдечната честота на плода е най-информативен?

Има много начини, за да следите за работата на сърцето на плода, и всеки от тези методи има своите предимства.

Выслушивание акушерским стетоскоп

Това е най-простият и достъпен начин да се определи намаляване на сърцето на плода. Акушерски стетоскоп е проста фуния. За това, за да чуе сърдечна дейност, е необходимо широката част на фунията, плътно притисната до предната коремна стена. Толкова лесен метод е ефективен само при опитни акушерки. В края на краищата, за выслушивания тонове на сърцето трябва да знаете къде точно да се постави стетоскопа. За това, преди аускультацией лекарите прекарват външно проучване на разпоредбите на плода: определят предлежание (част, сочеща към малкия таз), позиция (място на облегалката на дясно или на ляво) и вид (завъртете облегалката напред или назад) на плода.

READ  В12 дефицитная анемия: причини, симптоми, лечение, диагностика, при възрастни, деца

В зависимост от положението на бебето в утробата, сърцебиене добре выслушивается на различни места:

 • Ако детето се крие главата надолу, а неговата облегалка се обърна надясно, а след това да слушате тоновете на сърцето трябва да е в дясната половина на корема под пъпа.
 • В случай на тазовото предлежания (когато в кухината на малкия таз са задните части на плода), при това облегалка с лице към лявата страна, най-доброто място за выслушивания ударите на сърцето се намира в лявата половина на корема над пупочным пръстен.

 • Ако едно дете е разположен напречно, след това сърцето выслушивают на нивото на пъпа в дясно или в ляво, в зависимост от това къде се намира главата на плода.
 • При многоплодна бременност (двойня, тризнаци) вслушивается сърцето на деца в места за възможно най-доброто за всеки един от тях. Това е много важно, за да не бъде объркан ритъм на сърцето на плода от друг. В крайна сметка, с нормален ритъм на сърцето на един от тях не е изключено, че друг плод изпитва гипоксию.

Стетоскопа на сърцето на плода с помощта на стетоскопа — един чудесен метод, който стигна до съвременните акушерам още от древността. За провеждане на преслушване трябва само стетоскоп и компетентен специалист. Но този начин има един недостатък: човешкото ухо може да разпознае тоновете на сърцето, като правило, не по-рано от 27-28 седмица на бременността. В по-ранна това прави почти безполезни. А при разрешение на затлъстяване жени или подпухналостта на предната коремна стена (при гестозе) чуят сърдечния ритъм могат да бъдат още по-късно, на 29-30 седмица. По тази причина в първата половина на бременността, за дейността на сърцето, на преден план действат други методи на диагностика.

Видео: правила за преслушване на сърцето на плода

Кардиотокография

Кардиотокография — това е метод на регистрация на сърдечната дейност на плода с помощта на КМ-сензор. Получените от датчика данните се конвертират в кардиомониторе в честотата на сърдечната честота, които се появяват на хартия, под формата на графика. Този метод е много добър така че записът може да бъде доста дълга (около един час, при необходимост и повече), и може да се оцени работата на сърцето на плода през цялото това време. Освен това, определен плюс е едновременна регистрация на тонуса на матката втори датчик, който се нарича «тензометрическим».

Правила за регистрация CTG:

 1. По време на изследвания, една жена трябва да лежи на една страна. Ако една бременна ще лежи на гърба си, а след това резултатите не може да се счита за достоверен, тъй като в настоящата ситуация на матката може да изтръгне разположен под нея куха вена, в резултат на което е нарушен маточно-плацентата притока на кръв. Това състояние се нарича «синдром на долната куха вена», който може да предизвика нарушения ритъм на плода.
 2. Ултразвуков сензор разполагат на предната коремна стена на бременната в мястото на най-добрата слуха, сърцебиене, го определят еластични ленти. Преди да започнете изследвания трябва да се нанесе върху повърхността на сензора гел за подобряване на провеждането на сигнала.
 3. Сензор за регистрация на тонус е по-добре да инсталирате в областта на дъното на матката.
 4. Съвременни уреди, оборудвани с дистанционно управление с бутон, която трябва да кликнете на жената по време на изследване, при усещането на шевелений на плода. Това е много важно диагностично-признак, тъй като можете да настроите, какви нарушения на ритъма, настъпили по време на движение на плода, и кои — в състояние на покой. Тази техника се нарича нестрессовым тесто, тъй като в отговор на движение на плода в норма се случва учестен ритъм.
 5. Кардиотокограф оборудван и звукови уреди, с помощта на които една жена може да чуе сърдечния ритъм на бебето. В повечето случаи това действа успокоително на бременни.
 6. Изследването трябва да се извършва около 40 минути, не е по-малко. Увеличаване на времето на регистрация не е забранено, но по-малко кратко проучване не винаги информативни и не отразява пълната картина на състоянието на плода.
 7. Този метод може да се прилага с 22-23 седмица на бременността.
 8. Разчете резултатите CTG може само лекар.

Эхографическое изследване (ЕХОГРАФИЯ)

Метод на УЛТРАЗВУК е много информативен, безспорният му плюс е възможността за наблюдение на сърдечния ритъм вече в най-ранните срокове на бременността, когато други средства са неефективни. По този начин, през първата половина на бременността — това е единственият метод за оценка на работата на сърдечно-съдовата система на плода. При неосложненном време на бременност, ултразвуково изследване се провежда трехкратно в подходящо време (10-12 седмици, 21-23 седмица, 31-32 седмица).

Оценка на сърдечната честота се извършва в комплекс с други важни изследвания. Въпреки това, при необходимост може да се проучи честотата на съкращенията на сърцето, както и да извършват определени нестрессовые тестове и по-често (например при хипоксия на плода, нарушение на маточно-плацентарного на притока на кръв), за да се следи състоянието на плода в динамика и сравняване на получените показа с предишните. Често такива изследвания се извършва след определен период на лечение, за да се прецени ефективността на лечението.

Видео: сърцебиене на плода в 7-8 седмица

Видео: сърцебиене на допплерометрии

Кардиоинтервалография

Този метод се използва много рядко и е необходим само в случаите, когато е необходимо детайлно да изследват сърдечния ритъм на бебето в спорни ситуации или при тежка патология. Тази техника е в ултразвукова дейността на сърцето в продължение на дълго време (не по-малко от 60 мин.).

Тази информация се подава на компютъра, който провежда подробен анализ на всички показатели:

 • Честота на честота;

 • Вариабельность ритъм (наличие на удари от учащенного ударите на сърцето към замедленному), регистрация на 7-12 удари ритъм свидетелства за нормална, физиологична работата на сърцето на плода. По-лошо, ако честотата на ударите на сърцето монотонно, без никакви промени. Това може да бъде признак за хипоксия;
 • Свързване на сърцето с движения на плода, скоростта на притока на кръв в съдовете;
 • Наличието на акцелераций (периоди на ускоряване на честотата на съкращенията на сърцето);
 • Присъствието на децелераций (намаляване на честотата на ритъма). Дълги децелерации са най-лош знак за състоянието на плода, което говори за силно изразена внутриутробной хипоксия;
 • Синусоидална ритъм показва тежки, гранични състояния на плода, когато се нуждаят от медицинска помощ или дори родоразрешение.

Метод кардиоинтервалографии много информативен, и често помага да се решат истинските причини за нарушения на ритъма на сърцето.

Причини нарушение на сърдечния ритъм на плода

Понякога след провеждане на изследванията се установи, че сърцето не отговаря на приетите норми. Към тази ситуация трябва да се отнасяме с необходимото внимание и да разбера по какви причини се е случило.

Фактори, водещи до учащенному сердцебиению (тахикардия):

 1. Нарушение на маточно-плацентарного на притока на кръв.
 2. Анемия при майката.
 3. Намаляване на нивата на хемоглобина при плода (напр. при хемолитична болест) предизвиква ускорение на потока на притока на кръв, както и компенсаторную реакция под формата на тахикардия.
 4. Плацентарная недостатъчност.
 5. Кървене при майката (например, при отслойке на плацентата).
 6. Малформации на сърцето.
 7. Повишаване на температурата в бременната (трескава състояние).
 8. Възпалителен процес в плода мембрани (амнионит).
 9. Прием на някои лекарства. Например, често които се използват билкови препарати в областта на акушерството «Гинипрал» може да доведе до тахикардию не само майката, но и на плода. Освен това, лекарства, блокер влияние на парасимпатиковата нервна система (например, «Atropin») също са в състояние да предизвика ускорен сърдечен ритъм.
 10. Патология на пъпната връв (два съда, в пъпната връв, обвитие и др).
 11. Остра внутриутробная хипоксия може да предизвика рязко повишаване на честотата на съкращенията на сърцето на плода до 200-220 в минути
 12. Загубата на пантите на пъпната връв.
 13. Повишаване на вътречерепното налягане на плода.

Причините, които предизвикват забавяне на сърдечната честота на плода (брадикардию):

 • Продължителното жените в позиция на гърба, при което се случва сдавление долната куха вена.
 • Прием на лекарства, заключващи симпатический отдел на нервната система, например «Пропранолол».
 • Изразени нарушения на киселинно-алкалния баланс в кръвта на плода при сериозни нарушения на обмяната.
 • Някои аномалии в развитието на проводната система на сърцето на плода.
 • Повишаване концентрацията на калий в кръвта на майката и на детето, което води до нарушаване ритъма на сърцето и появата на брадикардия.
 • Дълго сдавление или възел на пъпната връв.

Всяка от тези причини е много тежка и често изисква лечение, а в някои случаи дори спешни родоразрешения под формата на цезарово сечение.

Може ли да чуете ударите на сърцето в домашни условия?

Някои родители се чудят, дали може да се чуе сърдечния ритъм на бебето у дома, без да се обръща към професионалисти, ако се възползват от обичайния фонендоскопом.

Определено по този метод могат да се възползват. Но бъдете готови за това, че преди 21-22 седмица не Се чува пулс. Освен това, трябва Да бъде в състояние да се различи от сърцето на плода и други звуци: пулсиране коремен отдел на аневризма на бременната, перисталтиката на червата. Средно, сърцето на бебето бие по-често майката за около 1,5-2 пъти. За удобство може по време на выслушивания се счита за едновременно пулса на жената, за да не се обърка ритъма си и бебето.

Определянето на пола на детето, сердцебиению: мит или реалност?

Сред населението разпространен стереотип за това, че според честотата на намаляване на сърцето може да се знае предварително, кой ще се роди: момче или момиче. Смята се, че при момчетата сърцето бие малко по-рядко, отколкото при момичетата. Но можем ли с увереност да разчитат на тези данни?

Не е тайна, че на сърцето влияят много фактори, като например:

 • Двигателната активност на бебето;
 • Време на деня (сън или спи);
 • Индивидуални характеристики на инервация на сърдечния мускул и на проводната система на сърцето;
 • Влиянието на хормонални фактори;
 • Нивото на хемоглобина на майката и плода;
 • Наличието или отсъствието на едни или други патологични състояния при бременност (хипоксия, с тежки гестоз, кървене, резус-конфликтът и др).

Като се има предвид толкова голям брой фактори, които променят сърдечния ритъм, дали може да се направи оценка на сърдечната честота е само с една позиция — определяне на пола? Със сигурност не. Освен това, бе проведено изследване, при което се определя пола на бебето е изключително по своя характер сърцебиене, и валидността на тази методика е само на 50%, а това означава, че тя се равнява на развитие на теорията на вероятностите: опция една от двете. По този начин, да научат пола на бебето само за оценка на сърдечната дейност не е възможно.

***

Сърдечен ритъм е индикатор за много процеси, протичащи в организма на плода. В структурата на ритъма на сърцето съдържат голямо количество информация.

В действителност, честотата на пулса отразява комплекс защитен приспособительных реакции на плода до никакви влияния и промени. Определено оценка на сърдечната дейност по внутриутробном период е изключително важно. Наличието на голям брой методики, както и тяхната достъпност доста опростяват процеса на наблюдение на състоянието на плода.

Въпреки развитието на сложни инвазивни техники, които позволяват внимателно да се проучи състоянието на плода, ги опасност понякога е много висока и неоправданна. По тези причини всички женски консултации, както и родилния дом са оборудвани кардиомониторами, ОКОВИТЕ-апарати, както и всички акушеры почти «няма да се раздели» със стетоскоп, защото това позволява да се извършва контрол за правилното сердцебиением дете, не навредив му.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec