Сърдечна недостатъчност: симптоми, лечение — остра, хронична, коронарната

Днес почти всеки е имал синдром на хроничната умора се изразява в бърза утомляемости. Много са запознати ускорена сърдечна дейност или виене на свят, произтичащи без видима причина; недостиг на въздух, налице при бързо ходене или по време на изкачване по стълбите на желаната етаж; подуване на краката в края на работния ден. Но малцина са, които се досеща, че всичко това са симптоми на сърдечна недостатъчност. Още повече, че в една или друга проява те се придружават почти всички патологични състояния на сърцето и сърдечно-съдовата система. Така че трябва да решите какво е сърдечна недостатъчност и как тя се различава от други заболявания на сърцето.

Какво е сърдечна недостатъчност?

При много заболявания на сърцето, причинени от патологиями неговото развитие и други причини, се случва нарушение на кръвообращението. В повечето случаи се наблюдава спад в приходите на кръв в аортата. Това води до факта, че в различни органи се случва застой на венозна кръв, което намалява тяхната функционалност. Сърдечна недостатъчност води до увеличаване на циркулиращата кръв, но при това скоростта на движение на кръвта се забавя. Този процес може да се появи внезапно (по време на остро) или да носят хроничен характер.

Видео: сърдечна недостатъчност — медицинска анимация

Остра сърдечна недостатъчност

Цялата дейност на сърцето се извършва сърдечна мышцей (миокарда). В работата си се отразява на състоянието мъждене и камерна. Когато един от тях спре да работи в нормален режим, се случва преумора на миокарда. Това може да се дължи на увреждания на сърцето различни заболявания или аномалии, които възникват извън сърцето. Това може да се случи изведнъж. Този процес получи името на остра сърдечна недостатъчност.

Етиологията на острата форма

До нейната поява може да доведе до:

 1. Перикардиты;
 2. Коронарна недостатъчност;
 3. Малформации клапани (пролапс, кальциноз);
 4. Миокардиты;
 5. Миодистрофия;
 6. Хронични и остри процеси в белите дробове;
 7. Повишаването на кръвното налягане в системите на малкия и големия кръвообращението.

Симптоми

Клинично остра сърдечна недостатъчност се проявява по различни начини. Това зависи от това в коя желудочке (право (АВТОБУСИ) или ляв (ПС)) се е появил пренапрежение на мускулите.

 • При остър недостиг на ПС (тя се нарича «сърдечна астма») пристъпи основно те се изравнят с през нощта. Човек се събужда от това, че той не диша. Той е принуден да отнеме сидячее положение (ортопноэ). Понякога и това не помага и заболевшему трябва да се изправи и да ходи по стаята. Той възниква тахикардия (тахипноэ) дишане, като загнанного на звяра. На човек му отнема сиво с синюшностью цвят, се отбелязва изразена акроцианоз. Кожата става влажна и студена. Постепенно дишането на пациента от учащенного отива в клокочущее, което се чува дори и на голямо разстояние. Възниква кашлица с пенести храчки розов цвят. АД — ниско. Сърдечна астма изисква незабавна медицинската помощ.
 • При остра правожелудочковой недостатъчност в куха виена (долна и горна), а също така във вените на голямо разнообразие възниква застой на кръвта. Случва подуване на вените на шията, за застоя на кръв в черния дроб (тя става болезнено). Появява задух и цианоза. Пристъп понякога придружени от клокочущим дишането на Чейн-Стоукс.

Остра сърдечна недостатъчност може да доведе до подуване на белия дроб (альвеолярному или интерстициальному), предизвика кардиогенный шок. Внезапно възникнала слабост на сърдечния мускул води до мигновена смърт.

Патогенезата

Кардиальная астма (така се нарича интерстициальная подпухналост) протича с инфилтрация на серозен на съдържанието в периваскулярные и перибронхиальные камера. В резултат на нарушени обменни процеси в белите дробове. С по-нататъшното развитие на процеса в лумена на алвеолите от коритото на кръвоносен съд прониква течност. Интерстициальная подпухналостта лесно преминава в альвеолярную. Това е тежка форма на недостатъчност на сърцето.

Альвеолярный подуване може да се развие и независимо от сърдечна астма. Той може да бъде причинен от пролапсом АК (на аортната клапа), аневризмой ПС, инфарктом и разпространение на кардиосклерозом. Провеждане на клинични изпитвания дава възможност да се опише картината.

 1. В момент на остра недостатъчност, в системата за лечение на кръв в малкия кръг, е бързото увеличаване на статично налягане до значителни количества (над 30 мм живачен стълб.ст.), обуславливающее постъпването на плазмата на кръвта в алвеолите на белите дробове от капиляри. При този пропускливостта на стените на капилярите се увеличава, а онкотическое налягане плазма намалява. Освен това се увеличава образуването на лимфата в тъканите на белия дроб и прекъснато движението в тях. Най-често това допринася за повишена концентрация на простагландин и невротрансмитери, дължаща се на увеличаващата се активност на системата симпатоадренолокаторов.
 2. Забавяне на притока на кръв в малкия кръг и скапливанию в левопредсердной камера допринася за рязко намаляване на антриовентрикулярного дупки. Тя не е в състояние да пропуснат кръвта на ПС в пълен размер. В резултат на това, помпена функция RV се издига, създавайки да влезем в малък кръг на допълнителна порция кръв и повишаване в него венозно налягане. Това става причина за появата на оток на белите дробове.

Диагностика

Диагностирование в кабинета на лекаря показва следното:

 • При провеждането на перкусия (простукивания за определяне на конфигурацията на сърцето, разпоредби и размера) в белия дроб (по-ниските части) се чува притупленный, коробчатый звук, който дава свидетелство за застой на кръвта. Подуване на лигавицата на бронхите е разкрита при преслушване. Това показват сухи хрипове и шумно дишане на белите дробове.
 • Във връзка с развитието на емфизем на белия дроб граница на сърцето се определи достатъчно трудно, въпреки че те се увеличават. Сърдечен ритъм е нарушен. Развива тахиаритмия (може да се появят альтернация на пулса, ритъма на галопа). Са подслушвани сърдечни шумове, характерни за заболявания клапанных механизми, над основната артерия лесно раздвоение и засилване на II тон.
 • АДА варира в широк диапазон. Отровни и парно налягане във вените.

Симптомите на сърдечна астма и бронхиални — сходни. За точното диагностициране на недостатъчност на сърцето е необходимо комплексно проучване, включващо методи за функционална диагностика.

 • На рентгенови снимки са видими хоризонтални сянката на по-долните участъци на белите дробове (линия Кърли), сочещи към подуване на преградите между филийки. Диференцира компресия разликата между участия, фигура лесно се усилват, структурата на корените му расплывчатая. Главните бронхите, без видими лумена.
 • При извършване на ЕКГ запис претоварване на ПС.

Лечение на сърдечна недостатъчност остра форма изисква спешна медицинска терапия. Тя е насочена към намаляване и нарастване на миокарда и подобряване на съкратителната функция, която ще позволи да свали на отоци и синдром на хроничната умора, намаляване на задух и други клинични прояви. Важна роля при това играе спазването на щадящего режим. Пациентът трябва за няколко дни да осигури тишина, като се изключи преумора. Той трябва да е добре на съня през нощта (нощен сън не по-малко от 8 часа), почивка ден (полулежа до два часа). Задължително преминаването към диета с ограничение на течности и сол. Можете да се възползвате от диета Карреля. В тежки случаи на пациента, изисква хоспитализация за лечение в болницата.

Лекарствена терапия

 1. Основната цел на медикаментозна терапия — намаляване на налягането в венозных съдове, включени в малък кръг. За това са назначени вазодилататоры — лекарства, които допринасят за намаляване на количеството на постъпващата към сърцето кръв за сметка на нейното депозиране в периферната венозна система. Това намалява систолическую натоварването на то миокарда. Като вазодилататоров се препоръчва прием на Нитроглицерина или Нитропруссида. Дозировката на лекарства е индивидуален. Воден разтвор на Нитроглицерина (1%) може да се инжектира венозно, капково метод, чрез упражняване на постоянен контрол на АДА.
 2. Депонированию до 30 % от циркулиращата кръв допринася и ганлиоблокаторы: Бензогексоний (дозата до 40 mg) и Пентамин (доза от 50 до 100 мг). За въвеждането им се разтваря в 20 ml глюкоза (5% или 40%). Инжекция — интравенозното, много бавно. Лечение ганглиоблокаторами се нарича още «безкръвна кровопусканием». Те блокират ганглии (натрупване на нервни клетки), без рефлекс вазоконстрикция (стесняване на лумена на артериите). Тези медикаменти са противопоказани при значително намаляване на АДА.
 3. За премахване на храчки с пяна, назначени лекарства със съдържание на вещества повърхностно активно действие, под формата на аерозоли (Антифомсилан, хоросан силикон и други подобни).

 4. Прогресивна диспнея при сърдечна недостатъчност, причинена от перераздражением на дихателния център поради оток на белите дробове, увеличава нарушения гемодинамического процес и намалява сърдечната дейност. С цел потискане на дихателния център и премахване на задух се назначават от Промедол, Омнопон или Морфин. При хронични форми на лечение Морфином е противопоказано.
 5. В спешни случаи (кардиогенный шок), за постигане на необходимия ефект венозно се инжектира разтвор на Строфантина. При алвеоларна отеке на белите дробове, назначени от глюкокортикоиди, се провежда изкуствена вентилация на белите дробове (ИВЛ), с осигуряване на повишено съпротивление на издишване.
READ  Гиперволемия: какво е това, видове, причини, диагноза, лечение

Видео: как се лекува сърдечната недостатъчност?

Остра коронарна недостатъчност

При пълно спиране на притока на кръв в коронарните съдове, то миокарда недополучает хранителни вещества и му липсва кислород. Развива коронарна недостатъчност. Тя може да бъде остро (с внезапно начало) и хронично продължение. Остра коронарна недостатъчност може да бъде причинено от силно вълнение (радост, стрес или отрицателни емоции). Често я причинява повишена физическо натоварване.

Причината за тази патология най-често служи като спазъм на кръвоносните съдове, причинени от факта, че в миокарда в резултат на нарушение гемодинамики и обменните процеси, започват да се натрупват продукти с частичен теста, които водят до раздразнение на рецепторите на сърдечния мускул. Механизъм на развитие на коронарна недостатъчност е както следва:

 • Сърцето от всички страни е заобиколено от кръвоносните съдове. Те приличат на корона (короната). Оттук и името им — коронарна (венечные). Те са напълно предоставят нуждата на сърдечния мускул от хранителни вещества и кислород, създавайки благоприятни условия за неговата работа.
 • Когато човек се занимава с физическа работа или просто да се движи, се случва засилване на сърдечната дейност. Едновременно повишава нуждата на миокарда от кислород и хранителни вещества.
 • Нормално коронарните артерии при това се разширяват, увеличава притока на кръв и осигуряване на сърцето на всичко необходимо в пълен размер.
 • По време на спазъм поток на коронарните съдове остава предишните размери. Количеството на кръвта, постъпваща в сърцето, също остава на същото ниво, и то започва да изпитва кислороден глад (гипоксию). Това е и има остра недостатъчност на коронарните съдове.

Симптомите на сърдечна недостатъчност, причинена от коронароспазмом, проявяващо се с появата на стенокардических симптоми (гръдна жаба). Остра болка свива сърцето, не дава движа. Тя може да се даде в областта на шията, рамото или ръката си от лявата страна. Пристъп най-често възниква внезапно по време на двигателната активност. Но понякога той може да дойде и в състояние на покой. Човек при това инстинктивно се стреми да вземе максимално удобна позиция, за облекчаване на болката. Пристъп обикновено продължава не повече от 20 минути (понякога той трае само една-две минути). Ако ангина продължава по-дълго, възниква вероятност, че коронарна недостатъчност премина в една от формите на инфаркт на миокарда: удължат този първи (алопеция дистрофия), инфаркт на мелкоочаговый или некрози на миокарда.

В редица случаи на остра коронарна недостатъчност се счита за вариант на клинични прояви на ИБС (исхемична болест на сърцето), която може да протичат без изразени симптоми. Те могат да се повтори многократно, а човек дори не се досеща за това, че е имал тежка патология. Съответно необходимо лечение не се провежда. А това води до факта, че състоянието на коронарните съдове постепенно се влошава, и в определен момент пореден удар приема тежка форма на остра коронарна недостатъчност. Ако при пациента не се получава медицинска помощ, в рамките на няколко часа може да се развие инфаркт на миокарда и дойде скоропостижная смърт.

Лечение на остра коронарна недостатъчност е купировании пристъпи на стенокардия. За тази цел се използват:

 1. Нитроглицерин. Да вземат да го често, тъй като това лекарство бързо, но кратко действие. (При инфаркт на миокарда Нитроглицерин не оказва необходимото въздействие).
 2. Бързото облекчаване на инфаркт допринася за интравенозно въвеждане на Эуфиллина (Синтофиллина, Диафиллина).
 3. Подобен ефект има Но-spa и хлористоводородный Папаверин (подкожни или интравенозна инжекция).
 4. Купировать може да се пристъпи и внутримышечной инжектиране на Гепарина.

Хронична сърдечна недостатъчност

При отслабване на миокарда, вызванном гипертрофией на сърцето, постепенно се развива хронична сърдечна недостатъчност (ХСН). Това е болестно състояние, при което сърдечно-съдовата система не може да се предоставят на органи, необходими за тяхното естествена функционалност обем на кръвта. Моделът на развитие на ХСН протича скрито.Останат само тест:

 • Двустепенен почивка на КАПИТАНА, по време на които пациентът трябва да се изкачи и да слезе по стълбите с две стъпки, височина на всяка — 22,6 см, със задължително да извадите ЕКГ изследване, веднага след него и след 6-минутно релакс;
 • На тредмиле (препоръчва се провежда ежегодно за лицата над 45 години, с цел откриване на нарушения на сърдечната дейност);
 • Велоэргометрией (натоварване дозированная);
 • Холтеровским мониторированием.

Патогенезата

За началния етап на ХСН е характерно нарушение на съвпадение между сърдечния изхвърляне в минута и циркулирующим обем на кръвта в големия кръг. Но те все още са в рамките на нормалното. Гемодинамических нарушения не се наблюдават. С по-нататъшното развитие на заболяването всички показатели, характеризиращи процесите на централната гемодинамики вече са променени. Случва им спад. Нарушен разпределение на кръвта в бъбреците. В организма започва да се бавим прекалено големи количества вода.

Да присъства, тъй като левожелудочковая, така и правожелудочковая сърдечно-съдова недостатъчност. Но понякога да предоставим видове е доста трудно. В голям и малък кръг се наблюдава застой на кръвта. В отделни случаи се отбелязва застой само венозна кръв, която обзема всички органи. Това значително променя нейната микроциркулация. Забавя скоростта на притока на кръв, намалява драстично парциальное налягане, в клетъчната тъкан намалява диффузионная скорост на кислород. Намаляване на обема на белите дробове, причинявайки появата на диспнея. В кръвта се натрупва альдостерон заради нарушения на работа стартират пътища на черния дроб и бъбреците.

При по-нататъшното прогрессировании недостатъчност на сърдечно-съдовата система, намалява синтеза на гормоносодержащих протеини. В състава на кръвта се натрупват кортикостероиди, което допринася за атрофия на надбъбречните жлези. Болестта води до тежки гемодинамическим нарушения, намаляване на функционалността на белия дроб, на черния дроб и бъбреците, черния дроб и тяхната постепенна дегенерация. Водния и солен обменни процеси са нарушени.

READ  Инфаркт на бъбрека: причини, симптоми, лечение, прогноза

Етиология

Развитието на ХСН допринасят различни фактори, които оказват влияние на напрежението на миокарда:

 • Претоварване на сърдечния мускул налягане. Това допринася за аортальная недостатъчност (EN), който може да има органичен произход, вследствие на травма на гръдния кош, аневризми и атеросклероза на аортата, септичен эндокардита. В редки случаи тя се развива в резултат на разширяване на устието на аортата. При АН на притока на кръв се движи в обратна посока (ПС). Това спомага за увеличаване на размера му кухина. Особеност на тази патология в дългосрочен бессимптомном протекании. В резултат на това постепенно се развива слабост на ПС, причиняваща сърдечна недостатъчност левожелудочкового тип. Я придружават от следните симптоми:
  1. Недостиг на въздух по време на физическа активност на ден и в нощните часове;
  2. Виене на свят, свързани с остър вставанием или чрез завъртане на торса;
  3. Сърцебиене и болки в областта на сърцето при увеличаване на физическата активност;
  4. Големите артерии на шията постоянно пульсируют (това се нарича «пляска каротид»);
  5. Учениците след това се свиват, а след това се разширяват;
  6. Добре забележим капилярна пулс при натиск върху ноктите;
  7. Наблюдава симптом Мюссе (леко разклащане на главата, причинено от пульсацией дъга на аортата).
 • Повишен обем на остатъчна кръв в предсердиях. Към този фактор води недостатъчност на митралната клапа. Патология на МК може да бъде причинено от функционалните нарушения на клапанного апарат, свързани с отнемане на атриовентрикулярного дупки, както и патологиями органичен произход, като разтягане на хорд или пролапс крила, ревматично поражение или атеросклероза. Често до недостатъчност на МК води твърде силно разширяване на кръговите мускули и фиброзного пръстени атриовентрикулярного дупки, разширяване на ПС, външните провокирани инфарктом на миокарда, кардиосклерозом, кардиопатиями, и др. Нарушения гемодинамики при тази патология са причинени от кръвоснабдяване в обратна посока (рефлюксом) в момент систолы (от камера обратно в предсърдие). Това се случва поради факта, че крилото вентили сгхг вътре предсердной камерата и не се затварят плътно. Когато в предсердную камера по време на отлив идва повече от 25 мл кръв, се случва увеличаване на обема му, което го кара тоногенное разширяване. По-късно се случва хипертрофия левопредсердной на сърдечния мускул. В ПС потича количество кръв, надвишаващ това, което е необходимо, в резултат на стените му гипертрофируются. Постепенно се развива ХСН.
 • Недостатъчност на кръвообращението може да се развие вследствие на първични заболявания на сърдечния мускул при възникване на крупноочагового инфаркт, дифузни кардиосклероза, кардиопатий и миокардитов.

Трябва да се отбележи, че най-често причина за развитие на недостатъчност на кръвообращението е съвкупност от няколко фактора. Значителна роля в това играе и биохимичен фактор, който се изразява в нарушаване на транспорта на йони (калий-натриевого и кальциевого) и адренергической регулация на функцията намаляване на миокарда.

Застойна форма на ХСН

При нарушения в кръвообращението в дясното предсърдие и желудочке се развива застойна сърдечна недостатъчност правожелудочкового тип. Основните му симптоми — тежест в подреберье от дясната страна, намалява диурезата и постоянна жажда, отоци на краката, увеличение на черния дроб. По-нататъшното развитието на сърдечна недостатъчност допринася за включване в процеса на почти всички вътрешни органи. Това става причина за рязко намаляване на теглото на пациента, поява на асцита и нарушения на външно дишане.

Терапия на ХСН

Лечение на хронична сърдечна недостатъчност — дълго. В него са включени:

 1. Лекарствена терапия, насочена към борба със симптомите на основното заболяване и отстраняване на причините, които допринасят за развитието му.
 2. Рационален режим, който включва ограничаване на трудовата дейност според форми етапи на болестта. Това не означава, че болният трябва да бъде постоянно в леглото. Той може да се движи из стаята, се препоръчва занимания по лечебна пластика.
 3. Диетотерапия. Трябва да се внимава за калорични храни. Тя трябва да отговаря на определен режим на пациента. Пълен хората калорични храни се намалява с 30%. А болните с изчерпването, напротив, се назначава подходяща храна. При необходимост се провеждат гладно дни.
 4. Кардиотоническая терапия.
 5. Лечение диуретиками, насочени към възстановяване на влажни сол и киселинно-алкалния баланс.

В началния етап се провежда лечение вазолататорами и алфа-блокери, които подобряват хемодинамичните показатели. Но основните медикаментозными лекарства за лечение на хронична сърдечна недостатъчност са сърдечни гликозиди. Те подобряват способността на миокарда към намаляване, намалява честотата на пулса и възбудимостта на сърдечния мускул. Водят в нормализира пропускливостта на импулси. Гликозиди увеличават сърдечния дебит, за сметка на това в желудочках намалява диастоличното налягане. При това нуждата на сърдечния мускул от кислород не се увеличава. Празнува икономична, но и мощна работа на сърцето. В група гликозиди състои от следните лекарства: Коргликон, Дигитоксин, Целанид, Дигоксин, Строфантин.

На Лечение от тях се извършва по специална схема:

 • Първите три дни— в ударната доза за намаляване на тахикардия и намаляване на подпухналостта.
 • По-нататъшното лечение се провежда с постепенно намаляване на дозата. Това е необходимо, за да не предизвика интоксикация на организма (гликозиди имат свойството да се натрупват в него) и няма да доведе до повишен диурезу (те притежават диуретично действие). При намаляване на дозата се извършва постоянен контрол на честотата на съкращенията на сърцето, се извършва оценка за степен на диуреза и недостиг на въздух.
 • След като бъде инсталиран на оптимална доза, при която всички показатели ще бъдат стабилни, се провежда поддържаща терапия, която може да продължи достатъчно дълго.

Диуретици извадени от тялото на накапливающуюся в прекомерно количество течност и премахване на подуване на краката при сърдечна недостатъчност. Те са разделени в четири групи:

 1. Этакриновая киселина и Фурасемид — форсированного действия;
 2. Циклометазид, Гидрохлортиазид, Клопамид — умерени действия;
 3. Дайтек (Триамтерен), Спиранолактон, Амилорид, Верошпирон — калийсберегающие диуретици препарати, предназначени за продължителна употреба.

Те са назначени в зависимост от степента на дисбаланс на водно-метаболизма на сол. В началния етап на периодичен прием се препоръчват лекарства форсированного действия. При продължително, редовен прием трябва да се редуват лекарства умерени действия с калийсберегающими. Максимален ефект се постига при правилно подбрана комбинация и доза диуретични лекарства.

За лечение на застойна сърдечна недостатъчност, довела до всички видове нарушения на обменните процеси, се използват лекарства, корригирующие метаболитни процеси. Към тях се отнасят:

 • Изоптин, Фитоптин, Рибоксин и други — антагонисти на калций;
 • Метандростенолол, Ретаболил — анаболни стероиди, които допринасят за образуването на протеини, и които се натрупват с течение на енергия във вътрешността на клетките на миокарда.

В лечението на тежки форми на добър ефект дава плазмаферез. При застойна сърдечна недостатъчност е противопоказано, всички видове масажи.

При всички форми на сърдечна недостатъчност се препоръчва прием на дезагрегантов: Кавитона, Стугерона, Агапурина или Трентала. Лечението трябва да бъде придружена задължително предписание на мултивитаминни комплекси: Пангексавит, Гексавит и т.н.

Допуска се лечение с народни методи. Тя трябва да допълват основната медикаментозную терапия, но не може да я замени. Полезни успокоителни такси, нормализующие сън, устраняющие сърдечен вълнение.

За укрепване на сърдечния мускул допринасят за инфузия от цветя и плодове от глог кръв червено, шипки. Диуретични свойства, копър, кимион, целина, магданоз. Използвайте ги в чист вид, може да помогне за намаляване на прием на диуретици. Добре се извежда излишните течности от организма настойка от брезови пъпки, мечо грозде (мечи иглата) и листа от боровинки.

Лечебните растения в комбинация с бромгексином и амброксолом ефективно премахване на кашлица при сърдечна недостатъчност. Успокоява кашлицата инфузия на исоп. А инхалация с етерични масла от евкалипт допринасят за очистването на бронхите и белите дробове при застойна сърдечна недостатъчност.

READ  От гърдите идва кръв: защо, при хранене с мляко, на момиче, на причините за заболявания, заболявания на

В периода на терапията и последващата рехабилитация се препоръчва постоянно да се отдадете на лечебни пластика. Натоварването лекарят подбира индивидуално. Полезно е след всяка сесия да вземат студен душ или обливаться със студена вода, с последващо растиранием на тялото до леко зачервяване. Това допринася за закаливанию на организма и укрепване на сърдечния мускул.

Класификация на ХСН

Класификация на сърдечна недостатъчност, се извършва по степен на преносимост на физическо натоварване. Има два варианта на класификация. Един от тях е предложен от групата на кардиолозите Н.Д. Стражеско, В. З. Василенко и Г. Af Лангом, които разделят развитието на ХСН в три основни етапа. Всяка от тях включва характерните симптоми при извършване на физическо натоварване (група А) и в състояние на покой (група В).

 1. Начален етап (ХСН I) — работи дискретно, без изразени симптоми, както в покой, така и при нормална физическа активност. Малка задух и сърцебиене се появяват само при изпълнение на величина, по-тежка работа или увеличаване на натоварването по време на тренировъчния процес при спортисти преди отговорно състезание.
 2. Изразена етап (ХСН II):
  • Група ХСН II (А) — се проявява с появата на диспнея при изпълнение дори обичайното работа с умерено натоварване. Придружени от учащенным сердцебиением, кашлица с отделяне на кровянистой храчки, с оток в областта на долната част на краката и ходилата. Кръвообращението е нарушено в малък кръг. Частично намалена трудоспособност.
  • Група ХСН II (В) — характеризира се с отекъл в състояние на покой към основната черта на ХСН II (А) се добавят постоянното подуване на краката (понякога оток на отделни части на тялото), цироза на черния дроб, кардиальный, асцит. Пълно намалена трудоспособност.
 3. Крайната етап (ХСН III). Той е придружен от сериозни гемодинамическими нарушения в развитието на застойна бъбреците, цироза на черния дроб, дифузни пневмосклероза. Напълно нарушени обменните процеси. Тялото е отслабнало. Кожата придобива цвят на лесен за слънчеви бани. Лекарствена терапия е неефективна. Спаси болния може да е само хирургична намеса.

Вторият вариант предвижда класификация на ХСН по скалата на Killip (степента на непоносимост към физическо натоварване) на 4 функционален клас.

 • I тр.. Бессимптомная ХСН, лека степен. Ограничения към занимания със спорт и заети лица няма.
 • II тр.. По време на физическа активност учащается сърцебиене и възниква малък недостиг на въздух. Отбелязва се от бърза умора. Физическата активност е ограничена.
 • III тр.. Задух и сърцебиене възникват не само под влиянието на физическото натоварване, но и при предвижването из стаята. Значително ограничаване на физическата активност.
 • IV тр.. Симптомите на ХСН се появяват дори и в състояние на покой, усиливаясь при най-малката физическа активност. Абсолютна непоносимост към физически натоварвания.

Видео: лекция за диагностиката и лечението на СН за медици

Недостатъчност на кръвообращението в детска възраст

При деца недостатъчност на кръвообращението може да се прояви, както в остра, така и хронична форма. При новородени сърдечна недостатъчност е свързана със сложни и комбинирани сърдечни заболявания. При деца, кърмачета на възраст до сърдечна недостатъчност води началото и края на миокардит. Понякога причината за нейното развитие стават придобити сърдечни заболявания, свързани с патология на клапанных механизми.

Сърдечни заболявания (вродени и придобити) може да стане причина за развитие на ХСН при бебето на всяка възраст. При децата от началното училище (и повече) ХСН често се причинява от образуването на ревмокардита или са ревматични панкардита. Има и экстракардиальные причини за развитието на сърдечна недостатъчност: например, тежки бъбречни заболявания, болест на гиалиновых мембрани при новородени и редица други.

Лечението е подобно на медикаментозна терапия на хронична и остра сърдечна недостатъчност възрастни. Но за разлика от възрастните малките пациенти се назначава строг режим на легло, когато всички необходими движението се изпълнява с помощта на родителите си. Облекчаване на режима (разрешава се чете в леглото, да рисувам и да правя уроци) при ХСН II (В). Премине към самостоятелно изпълнение на хигиенни процедури, да се разхождат из стаята (лек режим), при преминаване ХСН в етап II (А). Препоръчително е задължителен прием на лекарства, магнезий (Магнерот).

Първа помощ при сърдечна недостатъчност

Много хора не бързат да си позволят необходимата медикаментозную помощ при появата на пристъпи на сърдечна недостатъчност. Някой просто не знае, че трябва да се направи в такива случаи, други просто се пренебрегва лечението. Други пък се страхуват, че честото приемане на силни лекарства може да доведе до пристрастяване към тях. А междувременно, при възникване на симптоми на остра коронарна недостатъчност, ако навреме не се започне лечение, смъртта може да настъпи много бързо.

Първа помощ при остри приступах на сърдечна недостатъчност, се крие в приемането на удобно положение и прием на лекарствения продукт за бързо действие (Нитроглицерин validolom под езика).

 1. Хапчета Нитроглицерина и Валидола се поставя под езика. Те започва да действа вече в рамките на 30 секунди. Можете да използвате и разтвор на алкохол Нитроглицерина (не повече от две капки върху бучка захар). Захарта също толкова, колкото и едно хапче е по-добре да поставите под езика. Лигавицата на това място има много кръвоносни съдове, осигуряващи мигновено усвояване на активното вещество в кръвта.

 2. Валидол е по-меко въздействие, може да се прилага, без Нитроглицерина в случай на ниско кръвно налягане на пациента. Обикновено болковият синдром се провежда вече три минути след поставянето на таблетки под езика.

Приема на тези лекарства може да бъдат многократно. Те не се натрупват в организма и не предизвикват пристрастяване, но въпреки това винаги трябва да се помни, че Нитроглицерин е в състояние значително (и бързо) намаляване на кръвното налягане, а освен това, някои пациенти просто не могат да понасят.

Хора, които с диагноза лека сърдечна недостатъчност (I тр.или ХСН I етап), е показано санаторно-курортно лечение. Тя е превантивна стойност и е насочена към повишаване функционалността на сърдечно-съдовата система. Благодарение на системно, правилно подбрани чередованию периоди на физическа активност и покой, се случва укрепване на сърдечния мускул, което предотвратява по-нататъшното развитие на сърдечна недостатъчност. Но при избора на санаториум трябва да се помисли, че е болна от сердечнососудистыми заболявания са противопоказани:

 • Остра промяна в климатичните условия,
 • Преместване на дълги разстояния,
 • Твърде високи и ниски температури,
 • Висока слънчева радиация.

Жилищно-санаторное лечение е строго забранено болни с изразени клинични прояви на сърдечна недостатъчност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00089 sec