Сърдечната честота (HR): норми на възрастен човек, детето, висока и ниска

Най-първите действия при оказване на спешна помощ предвиждат обективна оценка на ситуацията и състоянието на болния, така че човек, вдаден в ролята на спасител, основният въпрос грабва лъчева артерия (височную, бедрена или сънната), за да разберете за наличието на сърдечна дейност и измерване на пулса.

Норма на пулса не е фиксирана стойност, тя се променя в определени граници в зависимост от нашето състояние в момента. Интензивно физическо натоварване, вълнение, радост, карат сърцето да учащенно да се бият, и тогава пулс излиза извън нормалните граници. Вярно е, че това състояние трае кратко, по-здравословен за организма е достатъчно за 5-6 минути, за да се възстанови.

В рамките на нормалното

Нормално сърдечната честота у възрастни е 60-80 удара в 1 минута, нещо което е повече, се нарича тахикардией, по-малко – брадикардией. Ако причината за такива колебания стават патологични състояния, а след това и тахикардия и брадикардия се разглеждат като симптом на заболяване. Но има и други случаи. Вероятно всеки от нас се е сблъсквал със ситуация, когато сърцето от излишък на чувства готов навън, скочи и това се счита за нормално.

Що се отнася до рядък пулс, той предимно е показател за патологични изменения от страна на сърцето.

Нормалният пулс е на човек се променя в различни физиологични състояния:

 1. Забавя по време на сън, а и като цяло в легнало положение, но до момента брадикардия не достига;
 2. Се променя в рамките на деня (през нощта сърцето чука по-рядко след обяд ускорява ритъм), както и след прием на храна, алкохолни напитки, силен чай или кафе, на някои лекарства (HR за 1 минута се увеличава);
 3. Увеличава по време на интензивно физическо натоварване (трудна работа, спортната тренировка);
 4. Се увеличава от уплаха, радост, безпокойство и други емоционални преживявания. Сърцебиене, причинено от емоции или интензивно трудно, почти винаги бързо и самостоятелно минава, само човек да се успокои или ще прекрати активната дейност;
 5. Усилва сърдечната честота при повишаване на температурата на тялото и околната среда;
 6. Намалява с годините, после, в по-напреднала възраст, отново леко се повишава. При жените с настъпването на климакса в условията на намален ефект на естрогените могат да се наблюдават по-съществени промени в пулса в посока на повишаване (тахикардия, причинени от хормонални нарушения);
 7. Зависи от пола (норма пулс при жените е малко по-висока);
 8. Се различава от специално обучени хора (рядък пулс).

По принцип, приема се, че при всеки случай пулсът на здравия човек се намира в пределите от 60 до 80 удара в минута, както и преходно повишаване на до 90 – 100 уд/мин, а понякога и до 170-200 уд/мин разглежда като физиологична норма, ако то е възникнало на почвата на емоционален скок или интензивна трудова дейност, съответно.

Мъже, жени, спортисти

На сърдечната честота (честотата на сърдечната честота) оказват влияние такива фактори, като пол и възраст, физическа подготовка, професията на човека, околната среда, в която той обитава и още много други. Като цяло, разликите в честотата на сърдечната честота може да се обясни така:

 • Мъжете и жените в различна степен реагират на различни събития (основната маса на мъжете е по-хладнокровны, жените в повечето емоционални и чувствителни), така че сърдечната честота при нежния пол по-горе. Междувременно, в норма пулс при жените е много малко се различава от тази при мъжете, въпреки че, ако се вземе предвид разликата в 6-8 уд/мин, а след това представители на мъжкия пол са изостанали, те сърдечната честота по-малко.

 • Извън конкуренция са бременните жени, при които няколко повишен пулс се счита за нормално и това е разбираемо, защото по време на света дете тялото на майката трябва да е в пълен обем предоставяне на потребност от кислород и хранителни вещества на себе си и на нарастващия плод. На дихателната система, кръвоносната система, сърдечния мускул търпи някои промени, за да извършите тази задача, така че на СЪРДЕЧНИ умерено увеличава. Леко повишен пулс в бременната жена се смята за нормално явление, ако, с изключение на бременността, друга причина за неговото подобряване няма.
 • Сравнително рядък пулс (някъде около долната граница) се празнува от хора, не забывающих за ежедневните физкультурных упражнения и пробежках, които предпочитат активна почивка (басейн, волейбол, тенис, и т.н.), като цяло, което води много здравословен начин на живот и които търсят за своята фигура. За такива казват: «те Имат добра спортна форма», дори ако по естеството на своята дейност, тези хора са далеч от професионалния спорт. Пулс 55 удара в минута в състояние на покой за тази категория възрастни се счита за нормално, просто сърцето им работи икономично, но един необучен човек такава честота разглежда като брадикардия и е повод за допълнително изследване при кардиолог.
 • Още по-икономично работи сърцето скиори, велосипедисти, бегачи, гребци и поддръжници на други спортове, които изискват специална издръжливост, си пулс в покой може да бъде 45-50 удара в минута. Въпреки това е дълга интензивно натоварване на сърдечния мускул води до нейното удебеляване, разширяване на границите на сърцето, увеличаване на неговата маса, защото сърцето постоянно се опитва да се приспособи, но неговите възможности, за съжаление, не са безкрайни. Сърдечната честота по-малко от 40 удара разглежда като болестно състояние, в крайна сметка се развива така нареченото «спортно сърце», което често става причина за смъртта на млади и здрави хора.
READ  Закриването на притока при бременност: норма, отклонението, по-голяма, по-ниско, на масата, нормализиране, първи, втори и трети триместры

Сърдечната честота няколко зависи от растеж и от конституцията: при високи хора сърцето е в нормални условия се работи по-бавно, отколкото при маломерен роднини.

Пулс и възраст

По-рано сърдечната честота на плода научих само в 5-6 месец на бременността (выслушивали стетоскоп), сега пулс на плода може да се определи с помощта на ултразвуков метод (вагинален сензор) при ембриони с размер 2 мм (норма – 75 удара/мин) и като го растеж (5 мм – 100 уд/мин, 15 мм – 130 уд/мин). В течение на наблюдението течение на бременността сърдечната честота обикновено започват да се оцени с 4-5 седмица на бременността. Получените данни се сравняват с табличными норми на сърдечната честота на плода по седмици:

Срока на бременността (седмица) Норма на сърдечната честота (удара в 1 минута)
4-5 80-103
6 100-130
7 130-150
8 150-170
9-10 170-190
11-40 140-160

Според честотата на сърдечната честота на плода, може да разберете състоянието му: ако пулсът на бебето се променя в посока на увеличаване, може да се предположи недостиг на кислород, но поне на нарастване на хипоксия пулсът започва да намалява, а стойността му е по-малко от 120 удара в минута вече обозначават на остър кислороден глад, грозящее нежелани последствия до смърт.

Нормата на пулса при деца, особено новородени и малки деца-предучилищна възраст, значително се различават от стойностите, характерни за пубертета и юношеството. Ние, възрастните, и сами сте забелязали, че малкото сърце чукат по-често и не е толкова силен. Ясно да се знае, е дали този показател в рамките на нормалните стойности, има таблица норми на пулса на възраст, на която може да се насладите на всеки човек:

Възраст Границите на нормалните стойности (уд/мин)
новородени (до 1 месец от живота) 110-170
от 1 месец до 1 година 100-160
от 1 година до 2 години 95-155
2-4 години 90-140
4-6 години 85-125
6-8 години 78-118
8-10 години 70-110
10-12 години 60-100
12-15 години 55-95
15-50 години 60-80
От 50-60 години 65-85
60-80 години 70-90

По този начин, според таблицата се вижда, че процентът на сърдечната честота при децата след една година има тенденция за постепенно намаляване на сърдечната честота 100 не е признак на патология почти до 12 години, както и пулс 90 до 15-годишна възраст. По-късно (след 16 години), тези цифри може да посочи за развитието на тахикардия, причината за който трябва да се намери кардиологу.

READ  Антиаритмические лекарства: 1, 2, 3, 4 клас от последно поколение, растително, списък на класификация

Нормалният пулс на здрав човек в рамките на 60-80 удара в минута започва да се регистрират около 16-годишна възраст. След 50 години, ако със здравето всичко е в ред, се наблюдава незначително повишаване на сърдечната честота (10 удара в минута в продължение на 30 години от живота си).

Честотата на пулса помага в диагностиката

Диагнозата на пульсу, заедно с измерване на температурата, събирането в медицинската история, разглеждане, се отнася към началните етапи на диагностично търсене. Би било наивно да се вярва, че сосчитав броя на сърдечните съкращения, може веднага нейти заболяване, а ето предположи наред и изпрати човек на изследването е напълно възможно.

Нисък или висок пулс (под или над допустимите стойности) често съпътства различни патологични процеси.

Висок пулс

Знания за правилата и умение да се насладите на масата ще помогне на всеки човек да се разграничи повишени пульсовые на колебания, причинени от функционални фактори от тахикардия, причинени от болестта. За «странна» тахикардия могат да бъдат показателни симптоми, несвойственные за здравословен организма:

 1. Виене на свят, предобморочные състояние, загуба на съзнание (говори за това, че е нарушен мозъчна притока на кръв);
 2. Болки в гръдния кош, причинена от нарушение на коронарното кръвообращение;
 3. Зрителни нарушения;
 4. Недостиг на въздух (застой в малкия кръг);
 5. Вегетативна симптоматика (изпотяване, слабост, тремор на крайниците).

Причини за учащенного на пулса и сърцебиене може да стане:

 • Патологични промени в сърце и съдова патология (кардиосклероз, кардиомиопатия, миокардит, вродени малформации клапанного апарат, хипертония и др);
 • Отравяне;
 • Хронични бронхолегочные заболявания;
 • Гипокалиемия;
 • Хипоксия;
 • Нейроциркуляторная дистония;
 • Хормонални нарушения;
 • Поражение на централната нервна система;
 • Онкологические заболявания;
 • Възпалителни процеси, инфекции (особено с повишена температура).

В повечето случаи между понятията ускорен пулс и сърцебиене се поставя знак за още, обаче, това не винаги е така, това е, те не са непременно soputstvuyut един на друг. При някои състояния (трептене и фибрилляция мъждене и камерна, екстрасистоли) броят на сърдечната честота, кратна на честотата на пульсовых колебание, това явление се нарича дефицит на пулса. Като цяло, дефицитът на пулса придружава терминал нарушения на ритъма при тежки поражения на сърцето, причина за които могат да станат интоксикация сърдечни гликозидами, симпатомиметиками, киселинно-алкален дисбаланс, токов удар, инфаркт на миокарда и др патология с вовлечением сърцето си в процеса.

Висок пулс и колебанията на налягане

Не винаги е пропорционално се намаляват или увеличават сърдечната честота и натиск. Погрешно ще бъде да се мисли, че повишаване на сърдечната честота непременно ще доведе до повишаване на кръвното налягане и обратно. Тук също са възможни опции:

 1. Ускорен пулс при нормално налягане също може да бъде признак съдова дистония, интоксикация, повишаване температурата на тялото. Намаляване на сърдечната честота ще помогнат на народа и медикаментозные средства за регулиране дейността на вегетативната нервна система при ВСД, антипиретични лекарства при треска и медикаменти, насочени към намаляване на симптомите на интоксикация, като цяло, въздействието върху причината – премахване тахикардию.
 2. Ускорен пулс при повишено налягане може да е следствие от различни физиологични и патологични състояния (недостатъчна физическа активност, стрес, ендокринни нарушения, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове). Тактика на лекар и пациент: проучване, изясняване на причини, лечение на основното заболяване.
 3. Ниско налягане и висок пулс може да стане симптоми много сериозно разстройство на здравето, като например проява на развитие кардиогенного шок при сърдечна патология или хеморагичен шок в случай на голяма кръвно загуба, при което, по-долу от АДА и по-горе сърдечната честота, толкова по-трудно състоянието на пациента. Уникално: намаляване на сърдечната честота, повишаване на които дължи на данни, обстоятелства, сами не получат не само на пациента, но и за неговите роднини. Подобна е ситуацията изисква безотлагательных мерки (на повикване «103»).

Висок пулс, за първи път се появи без причина, може да се опита да успокои капки глог, дяволска, валериана, божур, корвалола (каквото има под ръка). Повторение на атака трябва да се превърне в повод за посещение на лекар, който намира причината и ще назначи медикаментозные средства, които въздействат именно върху тази форма на тахикардия.

Нисък пулс

Причини за ниската степен на пулса също могат да бъдат функционални (за състезателите бе споменато по-горе, когато нисък пулс при нормално налягане не е признак на заболяване), или произлизат от различни патологични процеси:

 • Вагусные влияние (вагус — скитащи нерв), намаляване на тонуса на симпатична отдел на нервната система. Това явление може да се наблюдава при всеки здрав човек, например, по време на сън (ниска сърдечната честота при нормално налягане),
 • При съдова дистония, в случай че някои ендокринни заболявания, тоест, в най-различни и физиологични и патологични състояния;
 • Кислороден глад и местно влияние върху синусовый възел;
 • Синдром на слабост синусового възел (СССУ), атриовентрикулярные блокада;
 • Инфаркт на миокарда;
READ  Болест на Crohn на дебелото черво: симптоми, диагностика, лечение, диета, снимка

 • Токсикоинфекции, отравяне фосфорорганическими вещества;
 • Язвена болест на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника;
 • Травми на главата, менингит, оток, подуване на мозъка, субарахноидален кръвоизлив;
 • Прием на лекарства, дигиталис;
 • Страничен ефект или предозиране антиаритмических, гипотензивных и други лекарствени средства;
 • Хипофункция на щитовидната жлеза (с микседем);
 • Хепатит, коремен тиф, сепсис.

В повечето случаи нисък пулс (брадикардия) се разглежда като сериозна патология, която изисква незабавно проучване за идентифициране на причините, навреме започнало лечение, а друг път – за спешна медицинска помощ (синдром на слабост синусового възел, атриовентрикулярные блокада, инфаркт на миокарда и др).

Нисък пулс и високо кръвно налягане – подобни симптоми понякога се появяват при хипертония, приемащи лекарства за намаляване на кръвното налягане, които едновременно са назначени при различни нарушения на ритъма, бета-блокери, например.

Накратко за измерване на пулса

Може би само на пръв поглед изглежда, че няма нищо по-лесно, отколкото да се измери пулса у себе си или у друг човек. Най-вероятно това наистина е така, ако такава процедура се изисква да прекара човек един млад, здрав, спокоен, отдохнувшего. Може предварително да се предположи, че пулса на него ще бъде ясно, художествена, добро запълване и напрежение. Да бъдеш сигурен, че повечето хора добре знае теорията и перфектно се справя със задачата в практиката, авторът ще си позволят само накратко да напомня на техника за измерване на пулса.

Измерване на пулса може да бъде не само върху лъчевата артерия, за подобно проучване е подходящ всяка голяма артерия (времеви, заспало, ulnar, плечевая, подмышечная, подколенная, бедренная). Между другото, понякога едновременно може да открие венозен пулс и изключително рядко прекапиллярный (за определяне на такива видове пулс нужда от специални приспособления и знания техника на измерване). При определяне не трябва да забравяме, че в изправено положение на тялото, сърдечната честота ще бъде по-висока, отколкото в легнало положение и че интензивно физическо натоварване, за да се ускори пулса.

За измерване на пулса:

 • Обикновено се използват лъчева артерия, на която лежеше 4 пръста на ръката (палеца трябва да бъдат на задната страна на крайниците).
 • Не трябва да се докосвам до пульсовые колебания само един пръст – грешка със сигурност е осигурена, минимум опит трябва да бъдат включени два пръста.
 • Не се препоръчва излишно е надавливать на артериальный съд, тъй като го затягане ще доведе до изчезване на пулса и измерване трябва да се започне отново.
 • Измерване на пулса правилно трябва в рамките на една минута, измерване в продължение на 15 секунди и умножение на резултата за 4 може да доведе до грешка, защото дори и за това време честотата на пульсовых вибрации може да се промени.

Ето такава проста техника за измерване на пулса, който много-много може да се разкаже.

Видео: пулс в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00152 sec