Сърдечни лекарства, хапчета за сърце: преглед на най-добрите

В момента в арсенала на лекарите-кардиолози има достатъчно голям обем лекарства, способни да премахнат жизнеугрожающую ситуацията при пациенти със сърдечно-съдовата патология, както и за намаляване на неприятните симптоми, да се подобри качеството на живот и значително да се удължи живота на пациента. Нататък-долу е даден общ преглед на най-често предписваните в кардиологията лекарствени средства.

Внимание! Материалът е даден за запознаване. Самоназначение повечето лекарства може да бъде опасно за живота!

Нитрати

Лекарства нитроглицерина, или нитрати — това са лекарства, основни свойства, на които е оказване на вазодилатирующего, има съдоразширяващи, ефект. Приемат се данни лекарства (хапчета нитроглицерина, нитроминт, нитроспрей), като правило, сублингвално (под езика), което е особено важно при бързо оказване на помощ на пациентите с удар от ангина. Също така се използват препарати за продължително действие – моночинкве, пектрол, кардикет и нитросорбид.

Нитратите се разширяват не само периферните артериии и виена, но и артериите, които подхранват сърцето, като по този начин притока на кръв към миокарду, намиращ се в състояние на исхемия. Благодарение на използването на нитрати в приступах стенокардитических болки позволява да се предотврати развитието на инфаркт на миокарда.

Показания: при хора с остър инфарктом на миокарда, със стабилна стенокардия, напредва ангина, остър коронарным синдром, по време на гипертонического криза, оток на белите дробове, при развитие на остра и хронична сърдечна недостатъчност.

Противопоказания: колапс (рязко понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание), шок, хеморагичен инсулт в остър период, глаукома с високо внутриглазным налягане.

От странични ефекти специално внимание заслужава интензивно главоболие, причинени от разширяването на интракраниална съдове. Понякога болката е толкова изразена, че кара пациентите принудително да се откаже от използването на нитроглицерина. Такава болка не купируется обикновените аналгетици, но облекчение може да последва, ако пациентът веднага след прием на нитрати рассосет мента локума или хапче валидола.

Другите странични ефекти включват учестен пулс, виене на свят, гадене, рязко намаляване на кръвното налягане, зачервяване на кожата на лицето.

Антиоксидантите и антигипоксанты

Това е може би най-често давана на група лекарства за сърцето и кръвоносните съдове при лица от по-младата възраст (до 50 години) и при пациенти в начален стадий на коронарна болест на сърцето. В същото време добра ефикасността на лекарства, наблюдаван при по-възрастни пациенти с изразена ишемией на миокарда, а също и след пренесени инфаркти.

Тази група включва голям брой лекарствени средства, различни по механизъм на действие, но ефекта при всички е един и същ — това е отстраняване на процесите на пероксидация на окисление на липидите (ПОЛ), която е в основата на увреждане на клетката при хипоксия, както и за повишаване на устойчивостта на клетките към хипоксия (до остър недостиг на кислород) и укрепване на сърцето.

В кардиология най-често се предписват различни витамини, както и предуктал, мексидол, актовегин и милдронат, и внтуримышечный и интравенозна начин за въвеждане на лекарства за предпочитане, въпреки че формата на таблетки също не са достатъчно ефективни.

Показания:

 • Продължителна терапия на исхемична болест, за профилактика на остър инфаркт на миокарда, укрепване на миокарда при хронична сърдечна недостатъчност — за всички препарати от тази група,
 • Последиците от остри инсулти и в подостром период (за предуктала и милдроната),
 • Исхемичен мозъчен инсулт в остър период (за актовегина),
 • Нарушения на микроциркулацията при патология на артериите и вените, както и при диабетна невропатия (за актовегина),
 • Дисгормональная кардиомиопатия (за милдроната).

Противопоказания:

 1. Оток на белия дроб,
 2. Остра бъбречна или чернодробна недостатъчност,
 3. Детска възраст, бременност и кърмене (за милдроната, предуктала и мексидола).

От странични ефекти рядко се честват алергични реакции.

Лекарства, калий и магнезий.

От медикаментите от тази група най-често се предписват панангин и аспаркам, признати лекари най-добрите препарати, влияещи на обмяната на веществата на клетките. Често лекарите ги наричат «витаминкой» за сърцето. Всъщност, така е — калий в комбинация с магнезий са богати на микроелементи, нормалното съдържание, което е вътре в клетките, в това число и клетките на миокарда, допринася за доброто внутриклеточному метаболизма. По този начин, вовлекаясь по внутриклеточный обмяната на веществата, калий и магнезий играе важна роля в регулирането на контракциите на сърдечния мускул. Освен това, при внутривенном въвеждането на калий може уредить на сърдечния ритъм с тахикардия или да го възстановите при аритмия.

Показания:

 • Хронична сърдечна недостатъчност,
 • Мерцательная аритмия,
 • Лечение тахикардия,
 • Прием на сърдечни гликозиди (дигоксин),
 • При ниско ниво на записване на калий и магнезий с храната, с цел укрепване на сърдечния мускул.

Противопоказания: остра и хронична бъбречна недостатъчност, повишено съдържание на калий в кръвта (гиперкалиемия), атриовентрикулярная блокада II-III степен, болест на Адисон (недостатъчност на надбъбречната кора, придружени гиперкалиемией), кардиогенный шок.

Странични ефекти: алергични реакции, гадене, парене в епигастриума, умора, мускулна слабост, атриовентрикулярная запушване.

Видео: исхемична болест на сърцето и препарати за нейното лечение в програмата на «Хапчето»

READ  Може ли да се детето да се регистрират в психдиспансер при енцефалопатия

На АСЕ-инхибитори

Това е групата на сърдечните препарати, които имат ингибирующее действие (препятствующее функциите) на ангиотензин-който превръща ензим (АСЕ). Този ензим е един от най-важните връзки на веригата, която регулира тонуса на кръвоносните съдове, и свързаните с тях нива на кръвното налягане в организма. По този начин, ингибируя работа ензим, данни лекарства допринасят за намаляване на кръвното налягане.

Освен това, на АСЕ-инхибитори имат доказани органопротективными свойства, т.е. оказват защитно действие върху вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и мозъка, се елиминира вредния ефект на високите цифри АД при хипертония.

Най-често се предписват эналаприл, лизиноприл, каптоприл и периндоприл. Каптоприл се използва само като лекарство за спешна помощ при високо налягане.

Показанията за прилагане са артериална хипертония и хронична сърдечна недостатъчност, особено, ако те се наблюдават при лица със следните заболявания:

 • Захарен диабет,
 • Хипертрофия на миокарда на лявата камера,
 • Систолическая или диастолическая бессимптомная дисфункция на лявата камера (според эхокардиоскопии),
 • Постинфарктный кардиосклероз (ПИЙКС»),
 • Атеросклероза на аортата и на каротидните артерии,
 • Поражението на бъбреците, при хипертония (нефропатия), проявляющаяся наличието на белтък в урината — протеинурией.

На противопоказания може да се отбележи наличието на алергични реакции към лекарства от тази група в миналото (обрив, оток, анафилактичен шок). Лекарства са противопоказани за бременни и кърмещи жени.

Лекарства от тази група обикновено добре се прехвърлят пациенти, но при малка група пациенти (по-малко от 20%) се празнуват такива странични ефекти, като суха кашлица, осиплость на глас, както и алергични реакции (много рядко), проявяващи се обрив, подуване и зачервяване на кожата на лицето.

При ежедневна, продължителна употреба на лекарства от тази група, като това изисква терапия на много сърдечно-съдови заболявания, съществува риск от прием на хапчета няма, тъй като те не оказват отрицателно влияние на черния дроб, не повишават нивото на захар и холестерол в кръвта, а също така не се показват калий от организма. А ето и отказ от такава терапия е изпълнен с висок риск от развитие на хронична сърдечна недостатъчност и дори внезапна сърдечна смърт.

Антагонисти на рецепторите към ангиотензину II (АРА II)

Лекарства за сърцето на тази група е по-различно се наричат сартаны. Механизмът на тяхното действие е подобен на действието на предишната група, само е блокиран, не ензим, който превръща ангиотензин I в ангиотензин II, както рецептори към ангиотензину II. В резултат на това не се случва на ефекта на ангиотензин на съдовата тонус — последният остава нормална или намалява, в резултат на което нормализира кръвното налягане.

Показания и противопоказания за прилагане на същите, че и АСЕ-инхибитори.

Толкова, колкото и предишната група, сартаны добре се прехвърлят на следващия. Безспорният им достойнство е липсата като страничен ефект на суха кашлица, благодарение на което могат да вземат пациентите с непоносимост към ace-инхибитори. От други странични ефекти рядко се установяват алергични реакции, подуване, слабост, болки и болки в мускулите, гадене, болки в стомаха и др

Бета-блокери

Функционална активност на бета-блокери, се дължи на техните блокирующим влияние върху рецепторите за адреналин, разположени в сърдечния мускул и в съдовата стена. Адреналин стимулира то миокарда, увеличава сърдечната честота и силата на контракциите, и повишава тонуса на кръвоносните съдове.

Всички тези ефекти от въздействието на адреналина на сърдечно-съдовата система допринасят за учащенному сердцебиению и повишават кръвното налягане. Това действие се отразява неблагоприятно на сърцето, особено ако пациентът има исхемична болест, тъй като често сърцебиене води до увеличаване на нуждите на миокарда от кислород, а липсата на кислород в сърдечния мускул и има патофизиологическая основата на исхемия.

Благодарение на бета-блокаторам стана възможно уредить на сърдечния ритъм и понижаване на кръвното налягане, което значително намалява риска от развитие на инфаркт на миокарда и подобрява прогнозата при пациенти с коронарна болест на сърцето. В същото време едно изолирано определяне на бета-блокери лица само с хипертония, без исхемия, неоправдано, тъй като те имат повече странични ефекти, отколкото в първите две групи лекарства.

Според препоръките на СЗО от 2012 г, за лечение на изброените по отношение на заболявания се препоръчват блокери последно поколение, към които се отнасят карведилол, метопролол, бисопролол, небивалол.

Ето защо, основните показания за назначаването на бета-блокери са исхемия на миокарда, прекаран инфаркт, нарушенный сърдечен ритъм с повишена честота на сърдечната честота (тахиаритмии), постинфарктный кардиосклероз, развитие на хронична сърдечна недостатъчност, хипертония при лица, които са претърпели инсулт.

Са противопоказани на бета-блокери при индивидуална непоносимост и алергични реакции към лекарството в миналото, пациентите с бронхиална астма (хронична обструктивна бронхит се предписват с повишено внимание), а също така при нарушения в проводимостта (атриовентрикулярная блокада, синдром на слабост синусового възел), брадикардия (редки пулса по-малко от 55 в минута), при кардиогенном шок и ниско ниво на кръвното налягане (под 100/60 мм ртст).

READ  Брадиаритмия: лечение, причини, признаци, синусова

До странични ефекти включват:

 1. Нарушения на проводимостта (блокади) и брадикардия,
 2. Лоша поносимост на физическо натоварване — обща слабост, умора,
 3. Гадене, виене на свят,
 4. Прилагането на остарели лекарства (пропранолол (анаприлин), атенолол) при мъжете в млада и средна възраст води до развитие на еректилна дисфункция (нарушение на потентността), лекарства за най-новите поколения на действие, не се засягат,
 5. Тези лекарства, като пропранолол (анаприлин) и атенолол, не се препоръчва поради наличието на странични ефекти, по-специално, подобряване на инсулинова резистентност на тъканите на организма — това е състояние, при което рецепторите на вътрешните органи не са чувствителни към инсулин, поради което се увеличава нивото на глюкоза в кръвта, което е неблагоприятно за пациенти с произтичащите от захарен диабет.

По-модерни лекарства, последните поколения на метаболизма на въглехидратите не засяга и могат дълго време, за да се прилагат, особено при пациенти с диабет.

Антагонисти на калциевите канали

Действието на следните лекарства за сърдечно-съдови — антагонисти на калций дължи на блокиране на канали, които в клетките влизат йони на калций — основна субстанция, стимулирането на мускулните клетки към намаляване, което води до спад на тонуса на кръвоносните съдове и нормализира АДА. Също антагонисти на калций оказват въздействие върху сърдечния мускул, а ето какво — зависи от вида лекарства. Така, нифедипин и фелодипин предизвикват тахикардию, както верапамил и дилтиазем напротив, забавя сърдечния ритъм.

Основните показания са хипертония, стенокардия и нарушения на ритъм по вид тахикардия при лица, на които е определяне на бета блокери са противопоказани. Останалата част от пациентите е за предпочитане определяне на предходните групи лекарства.

До противопоказаниям са ниско кръвно налягане, систолическая дисфункция на лявата камера (според эхокардиоскопии), брадикардия и нарушена проводимост (атрио-вентрикулярная блокада), синдром на слабост синусового възел.

Странични ефекти се развиват рядко, и към тях се отнасят рефлекс тахикардию и зачервяване на лицето, което е свързано с разширяването на кръвоносните съдове (за нифедипина), брадикардию (за останалите лекарства), запек (за верапамила).

Диуретиците

Диуретици препарати, или диуретици действат върху бъбречни канальцы, като допринася за отделянето на излишните течности от организма. Това допринася не само за намаляване на нивата на АД, но и «разтоварване» на кръвоносните съдове в белите дробове, черния дроб и кръвоносните съдове на долните крайници, което е важно за отстраняване на тези симптоми на хронична сърдечна недостатъчност, като задух и подуване.

Има три групи лекарства — тиазидните (хлортиазид, индапамид), петлевые (торасемид (тригрим, диувер) и фуросемид (лазикс) и калийсберегающие диуретици (верошпирон (спиронолактон).

Показания — артериална хипертония, първоначално (за тиазидных) и изразена (за петлевых и калийсберегающих) стадий на хронична сърдечна недостатъчност, на извънредно негативно облекчение гипертонического криза (фуросемид интравенозно или интрамускулно).

Противопоказания — тежка бъбречна недостатъчност, високо ниво на калий в кръвта (за верошпирона), ниско ниво на калий в кръвта (за фуросемида), остър гломерулонефрит, тежка чернодробна недостатъчност, бременност и кърмене.

Страничен ефект — повишаване на нивото на глюкоза в кръвта и увеличаване на риска от развитие на захарен диабет при продължителна употреба. Лекарства, лишени от такъв ефект, са дихлортиазид и индапамид, които могат да се прилагат дълго време, включително и при пациенти със захарен диабет.

Освен това, петлевые диуретици отнемането на калий от организма, което се отразява неблагоприятно на сърцето, така че петлевые диуретици предписват заедно с калийсберегающими. Последните, от своя страна, имат освен антиандрогенным ефект, който причинява при мъжете намалена потентност и растежа на млечните жлези.

Комбинираната лекарства

Във връзка с това, че заболяване на сърдечно-съдовата система молодеют и се появяват при хора в трудоспособна възраст, работещи пациентите не винаги могат да си спомня за това, което им необходимо да се вземат няколко таблетки, а дори и в различно време на деня. Същото се отнася и за възрастните хора — често такива пациенти не си спомнят, били ли са те лекарство. Затова, за подобряване на комплаентности, или ангажимент към лечението, са създадени от комбинации, които съчетават в себе си активни вещества от различни групи. Те не само ви дават възможност да приемете една таблетка на ден, а не две или три, но все още допринасят за засилване на ефектите на активни вещества, което често позволява да се намали дозата на лекарството.

Освен това, плюс тези лекарства е, че те не выписываются по лекарско предписание, и може да ги купи на себе си, но само по препоръка на лекуващия лекар.

По-долу са имената на най-добрите комбинации от лекарства:

 1. Валз Н — валсартан + гидрохлортиазид (80 mg+12.5 mg, 160 mg+12.5 mg, 160 mg+25 мг).
 2. Нолипрел — периндоприл 2.5 mg + индапамид 0.625 мг
 3. Нолипрел Както Би-форте — 10 mg периндоприл + индапамид 2.5 мг.
 4. Дуплекор — 5 mg амлодипин + аторвастатин 10 мг.
 5. Лориста Н — лозартан 50 mg + гидрохлортиазид 12.5 мг.
 6. Эксфорж – амлодипин 5 или 10 mg валсартан 160 мг.
 7. Ко-Эксфорж — амлодипин 5 мг или 10 мг + валсартан 40, 80 или 160 mg + гидрохлортиазид 12.5 мг.
 8. Небилонг АМ — небивалол 5 mg + амлодипин 5 мг.
 9. Престанс — периндоприл + амлодипин (5 mg + 5 mg, 10 mg и 10 mg, 5 mg и 10 mg, 10 mg + 5 mg).
READ  Капилярни хемангиоми: причини, видове, симптоми, лечение, при новородени деца

Примери за схеми на лечение

Забележка: самоназначение никакви лекарства от този преглед е недопустимо!

Дълга, продължителна, доживотна терапия, корекция на дозата и смяна на лекарства:

 • Терапия на хронична сърдечна недостатъчност — конкор 5 мг сутрин, престариум 5 mg сутрин, индапамид 2.5 mg сутрин, тромбоАсс 100 мг обяд (лекарства за «разреждане» на кръвта), аторвастатин 20 mg вечер (наркотици, намаляване на нивото на холестерол в кръвта).
 • Терапия на стенокардия, ИБС, след пренесени инфаркти на миокарда — нитроспрей под езика ситуационно (при болки в сърцето), моночинкве 40 mg х 2 пъти на ден, индапамид 2.5 mg сутрин, перинева 4 мг сутрин, тромбоАсс 100 mg на обяд, небилет 5 mg вечер, аторвастатин 20 mg вечер.
 • Терапия на артериална хипертония — лориста 25 mg сутрин, 5 mg амлодипин вечер или эксфорж 1 раздел сутрин.

Ако в срещи на д-р сте видели същата или груба схема на лечение, не се колебайте — избор и комбинация от лекарства практикува най-подходящ и безопасен за вашето сърце начин.

Обобщаваща таблица на основните сърдечно-съдови лекарства

Активно вещество Търговско име, съдържание на активното вещество Държава производител Цена, трия, в зависимост от дозата и броя в опаковка
На АСЕ-инхибитори
Эналаприл Enam 2.5, 5, 10 и 20 mg

Энап 2.5, ,10 и 20 mg

Индия

Словения

60-100

150-300

Лизиноприл Диротон 2.5, 5, 10 и 20 mg

Лизинотон 5, 10 и 20 mg

Унгария

Исландия

100-400

112-225

Периндоприл Престариум 5 и 10 mg

Перинева 4 и 8 mg

Франция

Русия

455-621

259-359

Бета-административните
Небивалол Небилет 5 мг

Небилонг 2.5 и 5 mg

Германия

Индия

495-955

342-368

Метопролол Беталок ЗОК 25, 50 и 100 мг

Эгилок 25, 50 и 100 мг

Швеция, Унгария, Турция

Русия, Унгария

149-417

128-315

Бисопролол Конкор 5 и 10 mg

Коронал 5 и 10 mg

Русия, Германия

Словашка Република

217-326

120-202

Антагонисти на калциевите канали
Нифедипин Кордафлекс 10, 20 и 40 mg

Коринфар 10, 20 и

Нифедипин 10 мг

Германия, Унгария

Германия

Русия, България, Хърватска

91-227

73-102

43

Амлодипин Амлодипин 5, 10 mg

Нормодипин 5, 10 mg

Русия

Унгария

121-153

340-618

Верапамил Изоптин 40 и 80 mg

Верапамил 40 мг

Германия, Унгария, Словения

Русия, Македония

380

51-62

Дилтиазем Кардил 60 и 120 мг

Дилтиазем 60 и 90 mg

Финландия

Русия, Македония, Хърватска

112-265

141-158

Диуретиците
Фуросемид Лазикс 40 мг

Фуросемид 20 и 40 мг

Индия, Турция, САЩ, Германия

Русия

50

16-27

Торасемид Диувер 5 и 10 mg Хърватска 283-410
Индапамид

Гидрохлортиазид

Арифон 1.5 и 2.5 мг

Равел 1.5 мг

Индапамид 1.5 и 2.5 мг

Гипотиазид 25 и 100 мг

Франция

Русия

Русия, Канада

Унгария, Русия

347-377

177-213

62-117

93-117

Спиронолактон Верошпирон 25, 50 и 100 мг

Спиронолактон 25, 50 и 100 мг

Унгария

Русия

189-264

71-82

Нитрати
Нитроглицерин

Изосорбида мононитрат

Изосорбида динитрат

Нитроглицерин под формата на таблетки 0,5 mg

Нитроспрей 0.4 мг в една доза от

Моночинкве 40 и 50 мг

Пектрол 40 и 60 мг

Кардикет 20 и 40 мг

Нитросорбид 10 мг

Русия

Русия

Германия, Италия

Словения

Германия

Русия

47-50

107

182-364

196-242

65-102

25

Антиоксидантите и антигипоксанты
Гемодериват кръвта на телета

 

 

 

 

Мельдония дигидрат

 

 

 

 

Этилметилгидрокси

пиридин сукцинат

 

 

 

 

Триметазидина дихидрохлорид

 

Актовегин 40 мг/мл ампула от 5 мл №5

200 мг в таблетка №50

 

Милдронат 100 мг/мл 5 мл в ампуле №10

250 и 500 мг в таблетка №60

 

Мексидол 50 мг/мл 5 мл в ампуле №20

50 мг/мл-2 мл в ампуле №10

 

Предуктал 35 мг в таблетка №60

 

Словения, Австрия, Индия

 

 

 

 

Латвия, Литовската Република

 

 

 

 

Русия

 

 

 

 

 

Франция

 

 

589

 

 

1500

 

 

371

 

 

274-615

 

 

1495

 

 

443

 

 

765

 

 

Лекарства, калий и магнезий.
Калий аспарагинат + магнезий аспарагинат Панангин 158 мг + 140 mg в таблетка №50

45.2 мг/мл + 40 мг/мл 10 мл в ампуле №5

Аспаркам 175 mg + 175 мг №56

10 мл в ампуле №10

Унгария

Русия

137

147

 

73

92

Магнезий оротата дигидрат Магнерот 500 мг №50

500 мг №20

Германия 594

309

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.01108 sec