Сърдечно-белодробна реанимация: масаж на сърцето и изкуствено дишане

На границата между живота и смъртта, наречена лекари терминальным състояние, може да остане в рамките на едно вдишване, едно удара на сърцето си, един миг… В такива моменти на жизнената дейност на всички системи са подложени на значителни промени. Тежко нарушение ги доведе до състояние, при което организмът губи способността си за възстановяване, без чужда помощ. Сърдечно-белодробна реанимация (CPR), подоспевшая навреме и изпълнена по всички правила, в повечето случаи се постига успех и се връща на засегнатото лице към живота, ако тялото му не накърни границата на своите възможности.

За съжаление, не винаги се получава така, както бихме искали. Това се случва по редица причини, не зависи от желанията на пациента, неговите близки или от екипи на спешна помощ, на всички нещастие може да се случи далеч от града (трасе, гора, езеро). При това, корупцията може да се окаже толкова сериозни, а случаят е толкова экстренным, че българин може и да не се хване, защото понякога всичко решават за секунди, освен това, възможностите легочно-сърдечна реанимация не са безкрайни.

Видео: сърдечно-белодробна реанимация (филм нацсовета на РУСКАТА федерация по реанимация)

«Не мисля за секунди надолу…»

Крайно състояние е придружено от дълбоки функционални нарушения и изискват интензивно лечение. В случай на бавното развитие на промяна от страна на жизнено важни органи, при оказване на първа помощ на спасителите имат време да се спре процеса на умиране, който се състои от три етапа:

 • Преагональной c присъствие на редица нарушения: на газовата в белите дробове (появата на хипоксия и дишането на Чейн-Стоукс), проблеми с кръвообращението (спад на кръвното налягане, промяна на темпото и броя на сърдечните съкращения, липса на АДАМ), киселинно-основното състояние (метаболитна ацидоза), електролитен баланс (гиперкалиемия). Мозъчни нарушения и започват да се регистрирате на този етап;
 • Агональной — характеризуемой, като остатъчната проява на функционални способности на живия организъм с усугублением тези нарушения, които са започнали да предагональной фаза (намаляване на АДА до критични цифри – 20 – 40 мм. живачен стълб. супена, забавяне на сърдечната дейност). Това състояние се предхожда от смъртта и ако човек не помогне, тогава настъпва финалната фаза на крайно състояние;
 • Клинична смърт, когато се прекратява сърдечна и дихателна дейност, но все още 5-6 минути се запазва възможността при навременна сърдечно-легочно-мозъчна реанимация връщане на организма към живот, макар и в условия на хипотермия този срок се удължава. Комплекс от мероприятия за възстановяване на жизнената дейност на целесообразен точно в този период, тъй като по-дълго време поставя под въпрос ефективността на провеждане на мозъчна реанимация. Кората на главния мозък, като най-чувствителен орган, може да се окаже толкова засегнат, че тя вече никога няма да функционира нормално. Накратко, ще се случи смъртта на кората (декортикация) в резултат на неговата връзка с други мозъчни тръстове структури разобщится и «човекът ще се превърне в зеленчук».

По този начин, има ситуации, които изискват провеждане на сърдечно-белодробна и мозъчна реанимация могат да се комбинират в понятие, съответстващо на 3 етапа термични състояния, наречено клинична смърт. За нея е характерно спиране на сърдечната и дихателната дейност, а за спасение на мозъка остава само преди пет минути. Вярно е, че в условията на гипотермиии (охлаждане на тялото), това време може наистина да се удължат до 40 минути или дори час, че друг път дава излишните възможност за провеждане на реанимационных дейности.

Какво означава състояние на клинична смърт?

Различни опасни за човешкия живот, ситуацията може да стане причина за клинична смърт. Често е внезапно спиране на сърцето, причинена от нарушение на сърдечния ритъм:

 1. Фибрилляцией камерна;
 2. Атриовентрикулярной блокадой (със синдром на Адамс-Стоукс-Morgagni);
 3. Параксизмальной камерна тахикардией.

Трябва да се отбележи, че в съвременните представи под прекратяването на сърдечната дейност се разбира не толкова ръчна спиране на сърцето, колко недостатъчност минимална циркулация на кръвта, необходим за пълноценната работа на всички системи и органи. Обаче такова състояние може да се появят не само при хора болни, които стоят в помощ на кардиолог. Все повече се определя от случаите на внезапна смърт на млади мъже, дори не и като амбулаторна карта, в клиниката, т.е., които се смятат за абсолютно здрави. Освен това, спиране на кръвообращението могат да заболявания, които не са свързани с патология на сърцето, затова причини внезапна смърт са разделени на 2 групи: кардиогенного и некардиогенного произход:

 • Първата група са случаи на отслабване на съкратителната способност на сърцето и нарушение на коронарното кръвообращение.
 • В друга група влизат болести, причинени от значителни нарушения на функционални и компенсаторни способности на други системи, както и остра дихателна, нейроэндокринная и сърдечна недостатъчност са резултат на тези нарушения.

Не трябва да забравяме, че често скоропостижная смърт сред «пълно здраве» няма да дава дори и 5 минути за размисъл. Пълно прекъсване на кръвообращението бързо води до необратими явления в кората на главния мозък. Това е време още повече да намалее, ако пациентът вече е имал проблеми с дихателната, сърдечната и други системи и органи. Това обстоятелство ни тласка към началото на сърдечно-белодробна и мозъчна реанимация възможно най-рано, за да не е само да се върне човека към живота, но и да го психически полноценность.

Последната (крайната) състояние на съществуване веднъж живия организъм се смята за биологична смърт, при която настъпват необратими промени и пълно прекратяване на всички процеси на жизнената дейност. Нейните признаци са: поява на гипостатических (трупных) на петна, студено тяло, вкочаняване.

READ  Шум в ушите, главата, шум, бучене: причини, лечение

Това трябва да знае всеки!

Кога, къде и при какви обстоятелства може да настигнуть смърт – е трудно да се предскаже. Най-лошото се състои в това, че лекар, опитен реда за извършване на основната реанимация не може да възникне внезапно или вече присъства в непосредствена близост. Дори и в условията на големия град, първа помощ, може да се окаже съвсем не бърза (корк, дистанция, натоварване на станцията и много други причини), така че е много важно правилата отделение за интензивно лечение и за оказване на първа помощ да се знае всеки човек, защото е време на завръщане към живот много малко (около 5 минути).

Разработен алгоритъм за сърдечно-белодробна реанимация започва с общи въпроси и препоръки, които оказват съществено влияние върху оцеляването на децата, засегнати:

 1. В началото распознаваемость крайно състояние;
 2. Незабавно извикване на екип на спешна помощ с кратко, но толковым обяснение на ситуацията експедитор;
 3. Оказване на първа помощ и спешни производството на първична реанимация;
 4. Най-бързо (доколкото е възможно) транспортирането на пострадалия до най-близкия стационар, който реанимационное клон.

Алгоритъм на сърдечно-белодробна реанимация представлява не само на провеждане на изкуствено дишане и индиректен масаж на сърцето, както много хора мислят. Основи дейности за спасението на човека са в строга последователност от действия, започващи с оценка на ситуацията и състоянието на пострадалия, да му даде първа помощ, провеждане на реанимационных дейности в съответствие с правилата и препоръките, специално разработени и представени като алгоритъм на сърдечно-белодробна реанимация, която включва:

 • Оценка на ситуацията (времето, мястото, отдалечеността на лечебните заведения, многолюдность) с отстраняване на евентуална опасност за спасител и реанимируемого (живи трасе);
 • Определението на съзнанието на пациента, за което трябва да се разклаща леко за рамото и колкото се може по-силно да попитам, че с него и не е ли нужда от помощ. Ако засегнатото лице е в съзнание – всичко е по-лесно: обадете се на «бърза», оказване на първа помощ, наблюдение на болни, до пристигането на медицински специалисти;

 • В случаи, на липса на съзнание, трябва незабавно да се определи наличието на дишането, на пулса на сънната артерия, реакция на зеницата на светлина (на всички изпада 10 секунди). Да чуем дишането, трябва да запрокинуть главата на пострадалия, да вдигне брадичка, опитайте се да откриете издишания от белите въздух и една обиколка на гръдния кош.

Първа помощ се нарича така или иначе, поведението на спасител – зависи от ситуацията. При липса на признаци на живот спасител незабавно се впуска в легочно-сърдечна реанимация, стриктно спазване на етапите и реда за извършване на данни, дейности. Разбира се, ако знае основите и правилата на основния реанимация.

Етапи реанимационных дейности

Най-голяма ефективност от сърдечно-белодробна реанимация може да се очаква в първите минути (2-3). Ако проблемът с човек се случи извън лечебно заведение, разбира се, да се опита да му първа помощ, но за целта е необходимо да притежавате техника, както и да знаят правилата за провеждане на подобни мероприятия. Начална подготовка за реанимация предвижда укладывание на пациента в хоризонтално положение, освобождаване от тесни дрехи, аксесоари, които пречат на изпълнението на основните техники на спасяване на човешки живот.

В основите на сърдечно-белодробна реанимация е заложен пакет от мерки, чиято задача е:

 1. Отделянето на пострадали от състоянието на клинична смърт;
 2. Възстановяване на процеси за поддържане на живота;

Основна реанимация е да се решават две основни задачи:

 • Осигуряване на проходимост на дихателните пътища и вентилация на белите дробове;
 • Поддържане на кръвообращението.

Прогнозата зависи от времето, така че е много важно да не пропуснете момента на спиране на сърдечната дейност и началото на реанимация (час, минута), която се провежда в 3 етапа с опазването на последователност за патология от всякакъв произход:

 1. На извънредно осигуряване на проходимост на горните дихателни пътища;
 2. Възстановяване на спонтанна сърдечна дейност;
 3. Предупреждение постгипоксического оток на мозъка.

По този начин алгоритъм сърдечно-белодробна реанимация не зависи от причини за появата на клинична смърт. Разбира се, че всеки етап включва своите техники и трикове, които ще бъдат описани по-долу.

Как да дробове да диша?

Техники за незабавно възстановяване на проходимостта на дихателните пътища особено добре, ако главата на пострадалия запрокинуть едновременно с ограничаване на популяризирането на долната челюст и раскрыванием устата. Тази техника се нарича тройна прием Сафара. Въпреки това за първия етап по програмата:

 • Засегнатото лице трябва да се постави на гърба в хоризонтално положение;
 • За да увеличите запрокидывания главата на болния спасателю трябва да се поставя под врата му с една ръка, а другата да сложите на челото, като същевременно пробен вдишвания «уста в уста»;
 • Ако ефективност от началото на съдебния процес на вдишване липсва, се опитват максимално да представи в челюстта на пострадалия напред, след това нагоре. Предмети, станали причина за затварянето на дихателните пътища (протези, кръв, слуз), бързо се почистват с всички средства, оказавшимися под ръка (носна кърпа, кърпа, парче тъкан).

Трябва да се помни, че за тези дейности, е допустимо да прекарват най-малко време. А време за мислене изобщо не са включени в протокола за оказване на спешна помощ.

Препоръки по провеждането на спешни мерки за спасяване на полезни само на обикновените хора, не е здравно образование. Екип на спешна помощ, като правило, притежава всички техники и, освен това, с цел възстановяване на проходимостта на дихателните пътища, използва различни видове въздуховоди, вакуумни аспираторы, а при необходимост (обтурация на долните участъци ДП) — носи интубацию трахеята.

READ  Първата кръвна група: положителна, rh отрицателен, характеристики, храна, съвместимост, здраве

Трахеостомия в легочно-сърдечна реанимация се прилага в много редки случаи, тъй като това вече е оперативна намеса, която изисква специални умения, знания и определен период от време. Абсолютна индикация за него е само обтурация дихателните пътища в областта на гласните струни или на входа на ларинкса. Такава манипулация по-често се прави при деца с ларингоспазмом, когато съществува опасност от смърт на бебето на път за болницата.

Ако на първия етап от реанимация не е приключил с успех (проходимостта възстановена, но дихателните движения не им), се прилагат прости техники, които ние наричаме изкуствено дишане, техника, което е много важно за овладяване на всеки човек. ИВЛ (изкуствена вентилация на белите дробове), без използване на «дыхалки» (апарати за дишане — те укомплектовываются всички линейки) започват с продухване на собствения си издишания въздух спасител в носа или устата реанимируемого. То е по-добре, разбира се, се прилага метод «уста в уста», тъй като тесни носни ходове могат да бъдат нещо са запушени или просто да попречи на фазата на вдишване.

Стъпка по стъпка ИВЛ ще изглежда приблизително така:

 1. Оживляющий прави дълбоко дъх и едновременно, за да се създаде напрежение, щипки с пръсти ноздрите на пострадалия, издишва въздуха и се следи движението на гръдния кош: ако обемът му се увеличава, а процесът върви в правилната посока и след него ще последва пасивното издишване с намаляване на обема на гръдния кош;
 2. Честотата на дихателните цикли е 12 движения в минута, както и пауза между тях – на 5 секунди. Обем на вдишване, създаден изкуствено, трябва да бъде около 1 литър;

 3. Най-съдържателна оценка на положителния ефект на изкуствено дишане е в движение (разширяване и спадение) на гръдния кош. Ако при изпълнение на техники на изкуствено дишане се разширява надчревная област, може да има съмнения за нахлуване на въздух в белите дробове, в стомаха, че е изпълнен с преместването на стомашния съдържанието нагоре и нарушаване на проходимостта на дихателните пътища.

На пръв поглед изглежда, че този метод на ИВЛ не може да даде висока ефективност, така че някои се отнасят към него скептично. Междувременно, този прекрасен прием спаси и продължава да спаси не един живот, въпреки че за оживляющего той е доста досаден. В такива случаи, ако има такава възможност, помагат на различни уреди и апарати за ИВЛ, подобряване на физиологична основа изкуствено дишане (въздух + кислород) и спазващи хигиенни правила.

Видео: изкуствено дишане и първа помощ на възрастни и дете

Възобновяване на спонтанна сърдечна дейност – знак вдъхновяващ

Основите на следващата фаза на реанимация (изкуствено поддеожание на кръвообращението) може да се представи като двуетапен процес:

 • Техники на вземане първо в здравната каса. Това е вътрешен масаж на сърцето;
 • Начална интензивна терапия, предусматривающая въвеждането на лекарствени средства, които стимулират работата на сърцето. Като правило, това е внутривенная, внутритрахеальная, внутрисердечная инжекция адреналин (с атропином), която може да се повтори, ако в хода на провеждане на реанимационных събития възникне такава необходимост (в сумата е допустимо въвеждането на 5-6 мл).

Такава реанимационный прием, като дефибрилляция на сърцето, се извършва също от медицински специалист, които са пристигнали на повикването. Свидетелство за нея са състояния, причинени от фибрилляцией камерна (загуба электротоком, удавяне, исхемична болест на сърцето и други). Въпреки това, обикновените хора достъп до дефибриллятору не са и затова се разглежда отделение от тази гледна точка не е подходящо.

Най-достъпно, лесно и едновременно ефективна техника за аварийно възстановяване на кръвообращението се счита за извънредни масаж на сърцето. По протокол трябва да се започне веднага, след като бъде записано факт остър прекратяване на кръвообращението, независимо от причините и механизмите на появата му (ако това не политравма с фрактура на ребра и разкъсване на белия дроб, че е противопоказание). Провеждане на вътрешен масаж трябва през цялото време докато сърцето не ще започнат да работят за себе си, за да макар и в минимален размер се осигури циркулацията на кръвта.

Как да накараш сърцето да работи?

Вътрешен масаж на сърцето започва да е по близо до случаен минувач. И тъй като всеки от нас може да стане това на минувачите, това би било хубаво да се запознаят с методологията на провеждане на такава важна процедура. Никога не трябва да се очаква, докато сърцето спре напълно или да се надяваме, че тя сама ще възстанови своята дейност. Неефективност на контракцията на сърцето е пряк показател за началото на CPR и затворените масаж на сърцето – в частност. Ефективността на последното се дължи на стриктно спазване на правилата за провеждане на:

 1. Укладывание на пациента в хоризонтално положение върху твърда повърхност (пружинящая, мека повърхност ще допринесе за придвижване на тялото, под влияние на ръцете реанимирующего).
 2. Разположение на областта на приложението на силовото въздействие ръка на спасител на гръдната кост (долната една трета), в никакъв случай да не се отклоняват от средната линия. При това напълно без значение, от коя страна на засегнатото лице ще застане спасител.
 3. Ръце, сгънати на кръст, поставен върху гръдната кост (на 3-4 пръста под мечевидного процес) и упражняват натиск запястьями ( без участието на пръстите).

 4. Компрессию гръдния кош на пострадалия всъщност носи тежестта на тялото спасител, който, както е известно, всеки има своя собствена, така че можете да очаквате, че дълбочината на прогибания на гръдния кош (офсетни гръдната кост към гръбначния стълб) е около 4-6 виж При извършване на CPR, при децата този процент, разбира се, ще бъде по-ниска.
 5. При компресия на гръдния кош трябва да бъдат изпълнени следните препоръки:
  1. продължителност – 0, 5 сек;
  2. интервал между циклите – 0,5 – 1 сек, при това ръцете остават напълно выпрямленными в лакътя, а пръстите — вдигнати;
  3. скорост – 60 движения в минута.

Видео: извършване на индиректен масаж на сърцето

Ефективността на оживляющих мерки. Критерии за оценка

Ако CPR се провежда от един човек, след два бързи изпускане на въздух в белите дробове на пострадалия се редуват с 10-12 сдавлениями на гръдния кош и по този начин, съотношението на изкуствено дишане : закрит масаж на сърцето ще бъде = 2:12. Ако реанимационные дейности се извършват от двама спасители, тогава съотношението ще бъде 1:5 (1 инжекция + 5 компрессий на гръдния кош).

Извършване на индиректен масаж на сърцето се извършва задължително под контрол за ефективност, критериите за която трябва да помислите:

 • Промяна в цвета на кожата покрива («лицето оживява»);
 • Появата на реакция на зеницата на светлина;
 • Възобновяване на пулсации на каротидната и бедрената артерия ( понякога и радиация);
 • Повишаването на кръвното налягане е 60-70 мм hg. супена (при измерване на традиционния начин – на рамото);
 • Пациентът започва да диша самостоятелно, което, за съжаление, се случва рядко.

За предотвратяване развитието на оток головно на мозъка трябва да се помни, дори ако масаж на сърцето е продължило само няколко минути, да не говорим за липсата на съзнание в рамките на няколко часа. След възстановяване на сърдечната дейност, запазена идентичност на засегнатото лице, му се назначава провеждането на хипотермия — охлаждане до 32-34°С (има в предвид над нулата температура).

Когато човек признае за мъртъв?

Често се случва, че всички усилия за спасяване на живота се оказват напразни. В един момент ние започваме да означава това? Реанимационные дейности губят своя смисъл, ако:

 1. Изчезват всякакви признаци на живот, но се появяват симптоми на мозъчна смърт;
 2. Половин час по-късно от началото на CPR не се появява дори редуцированный притока на кръв.

Въпреки това искам да подчертая, че срокът за провеждане на реанимационных дейности зависи от редица фактори:

 • Причините, взела скоропостижную смърт;
 • Продължителност на пълно спиране на дишането и кръвообращението;
 • Ефективността на усилията за спасяване на човека.

Смята се, че свидетелство за CPR служи като всяко крайно състояние, независимо от причините за възникването му, така се получава, че противопоказания реанимационные дейности по принцип не са. Като цяло, това е така, но има някои нюанси, които в някаква степен може да се счита за противопоказания:

 1. Политравмы, получени, например, в ПЪТНОТРАНСПОРТНО произшествие, могат да бъдат придружени с фрактура на ребрата, гръдната кост, разкъсване на белия дроб. Разбира се, реанимация в подобни случаи трябва да се извършва от специалист от висок клас, сумеющим един поглед распаознать сериозни нарушения, които могат да бъдат отнесени към противопоказаниям;
 2. Заболявания, когато CPR не се извършва в сила нецелесообразности. Това се отнася и за пациенти с рак в крайна фаза на тумори, пациенти, подложени на тежък мозъчен инсулт (кръвоизлив в багажника, голяма полушарная хематом), с тежки нарушения на функциите на органи и системи, или болни хора, вече намиращи се във «вегетативно състояние».

В заключение: разделение на отговорностите

Всеки за себе си може би си мислите: «Добре е да не столнуться такава ситуация, да трябваше да се проведе реанимационные дейности». Междувременно, от нашето желание е не зависи, защото животът, понякога, представя различни изненади, включително и неприятни. Може би от нашата собранности, знания и умения ще зависи чиято живот, така че, помня алгоритъм сърдечно-белодробна реанимация, могат да се справят блестящо с тази задача, а след това се гордеят със себе си.

Реда за извършване на реанимационных дейности, освен обеспечния проходимостта на дихателните пътища (ИВЛ) и да възобнови притока на кръв (вътрешен масаж на сърцето), включва и други техники, използвани в екстремна ситуация, обаче те са вече в компетентността на квалифицирани медицински специалисти.

Началото на провеждане на интензивно лечение е свързано с въвеждането на инжектиране на разтвори не само интравенозно, но и интратрахеально, и внутрисердечно, а за това, освен знания, нужда от още и цака. Провеждане на електрическа дефибрилация и трахеостомия, използването на апарати за ИВЛ и други приспособления за изпълнение на легочно-сърдечна и мозъчна реанимация – такива функции има добре оборудван екип на спешна помощ. Обикновен гражданин може да използва само собствените си ръце и удобни инструменти.

Като е в близост до умиращите човек, най – важното- да не се бърка: бързо да доведе до «бърза», да се пристъпи към спешно отделение и да изчака пристигането на бригада. Останалото ще направят лекарите в болница, където потърпевш сирена и «мигащи светлини» ще бъдат доставени.

Видео: масаж на сърцето и изкуствено дишане — инструкция за провеждане на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00111 sec