Сърдечно-белодробна реанимация: при деца, възрастни, алгоритъм за провеждане на

Провеждане на кардиопулмонална ресусцитация

Учените отдавна са доказали, че след смъртта на човека, има известен период от време, през който може да се възстанови жизнените процеси на сърцето и белия дроб, поради което той не умира. Провеждане на такива дейности се наричат сърдечно-белодробна реанимация (CPR).

Крайно състояние

Отделят няколко етапа на крайно състояние, преди да се случи смърт на организма:

 • Преагония;
 • Агонията;
 • Клинична смърт.

Най-дълга е първият етап, тя може да продължи в рамките на деня. Човек започва да се рядко, свободно да диша, поради което в организма възниква силен недостиг на кислород (кислороден глад). Кожата е бледа, устните, а понякога и на ръцете, краката, сини. Пулс почти няма, налягането се понижи до най-ниските си стойности (шестдесет милиметра живачен стълб, а след това и по-долу).

Продължителност на крайни състояния се намалява до няколко часа. Човек губи съзнание, но това се случва в кратките моменти идва в чувствата си. Налягането може да бъде определена, пулс човек много слабо открива в областта на шията. Болните рядко, трескаво дишане. Липсата на кислород се показва в мраморен цвят на кожата. На светлина зеници, които не реагират.

Клинична смърт

Тук се случва спиране на сърцето и работа на белите дробове. Учениците все още не реагират на светлина, разширени. Клинична смърт е най-краткият път до 5 минути при възрастни и 7 минути при деца, при температура на околната среда от двадесет до двадесет и пет градуса.

При възрастното население в клинична смърт основно се дължи на недостиг на кислород точно в централен орган на кръвообращението, което от своя страна става причина хаотично дергания мускулите на сърцето.

Липсата на кислород в органа на дишането е основната причина за клинична смърт при деца, което се отбелязва в осемдесет процента от случаите. От това следва, че при проделывании спасителни дейности трябва да се вземат предвид възраст, тъй като методите на сърдечно-белодробна реанимация различни.

Ако при третия етап на клинична смърт не се предприемат никакви мерки за спасяване, или да предприемете неправилни действия, тогава настъпва биологична смърт на организма.

Това се случва, че жертвата оцелява, но след клинична фаза той е силно нарушен в мозъка, след което пациентът вече не може да мислите. В такъв случай е приложимо понятие – социална или мозъчна смърт на пациента.

Етапи на

Алгоритъм за провеждане на кардиопулмонална ресусцитация е основна цел е удължаване живота на жертвата. По-голям шанс за успех се гарантира навреме започнатото реанимирование.

Има три етапа на провеждане на спасителни мерки, които зависят от времевия период от началото на тяхното изпълнение:

 • На място на инцидента;
 • При транспортиране на пациента;
 • В специално отделение в болницата.

На място

Трудна е първата стъпка, защото тя трябва да изпълнява прохожему не равнодушному до настъпила ситуация. Често това са хора, които са далеч от медицински познания и им е трудно да се разбере, на какъв етап може да се дължи на засегнатото лице.

READ  Повишени моноцити в кръвта: какво означава, че нормата, причини за отклонения, лечение моноцитоза при възрастни и деца

Има няколко признака, по която се определят близко до смъртта:

 • Човек не реагира на вас, без съзнание;
 • Пулс не се открива в ръка, на врата си. В този случай трябва да откопчавам дрехи и се опитайте да чуете туптенето на сърцето;
 • За да се разбере точно диша ли е болен или не върху движението на гръдния кош и не гледат, трябва и косъм да му устата или/и носа.
 • Заслужава да се провери дали учениците на реакция към светлина.
 • До пристигането на спешна помощ трябва да се извърши на няколко дейности, но не прекалявайте – винаги има шанс, че нещо не е наред.

Основните действия ще бъдат:

 • Призив за помощ;
 • Запомни време, по колко жертвата е била открита, или ако сте станали очевидец, а след време, когато е настъпило влошаване на състоянието на лицето;
 • Изчистване на устата и носа от чужди тела, език, ако това е завалился вътре;
 • Провеждане на изкуствено дишане.

Косвени масаж на сърцето

На дихателните пътища прочищают пръст, обмотанным носовым платом или нещо такова, на тях също трябва да се затвори устата. Главата трябва да се завърта настрани, за да език отново не е предпазител. Препоръчват толкова хит на пациента по горната част на гърба си, това ще помогне на прочищению.

Преди провеждане на кардиопулмонална ресусцитация, които пускат напред на долната челюст напред, за да не заваливался език. За да увеличите пусна малко въздух в дробовете на жертвата, за да ви помогне да се изправи малко зад или встрани запрокинутой на главата. Затвори носа си с пръсти, дълбоко вдишайте и издишайте през устата на страдащия. При това на устните трябва да бъде на колко може да са плътно притиснати, за да не позволят на въздух навън.

Повдигнати на гръдния кош ще означава, че дъх премина успешно. Изчислено е, че при издишване човек остава около осемнадесет процента кислород, това е напълно достатъчно, за пациента, за това, че сърцето работи отново. Честотата на вдишване трябва да бъде равна на шестнадесет пъти в минута. Възможност да диша настоява мозъчна отдел и други функции на работа.

Ако не притискаше туптенето на сърцето се провежда извънредни масаж. За това на болния се поставя на гърба на пряка твърда повърхност. Нататък сдавливают гръдната кост натискания на двете ръце, с честота от шестдесет пъти в една минута. Смята се, че след като спре, сърцето все още може да се «раздвижат» с помощта на тази процедура още в продължение на двадесет минути. Масаж помага на потока на кръвта през съдовете на тридесет на сто от нормалното състояние, а циркулацията на кръвта в мозъка е пет процента, така че е вероятно свързана с него хората с увреждания.

Ако ти един, а след това неговата валидност ще бъдат такива: на един дъх, три натискане на гръдната кост. Ако двама души, един може да прави изкуствено дишане, а друга косвени масаж.

Открит масаж

Външен масаж на сърцето по-ефективен при сърдечно-белодробна реанимация но го правят само тогава, когато пациентът е в болница. В такива случаи, вашият лекар може да разкрие гръдния кош, да вземат сърцето си с ръце и тактично го компресирате.

READ  Левомеколь при хемороиди (мехлем): инструкция за употреба, мнения

Отделят някои патология, при които тази процедура става необходима:

 • Запушване на артерии в белите дробове;
 • Травма на гръдния кош;
 • Преливане на кръв чанти на сърцето, което пречи на работата му;
 • Високо налягане в белите дробове, поради навлизането на въздух в процепа между плеврой.

При достатъчно качествено провеждане на масаж на сърцето и изкуствено дишане може да изпитате:

 • Пулс;
 • Дишането;
 • Реакция към светлина очи.

Транспортиране

След това, като дойде спешната помощ, сърдечно-белодробна реанимация продължава, само по-високо ниво. Тук, също така се извършва проверка на дихателните пътища, наличие на предмети, продължава на изкуствено дишане и косвени масаж на сърцето.

С помощта на специален медицински уред – ларингоскопа, проверяват и почистват устата, носа, ларинкса. Ако последната перекрыта нещо, и е невъзможно да се сдобият с, а след това се вкарва тръба. За това, за да не пречи език, използван от сгъната тръбата, изработен от каучук.

За нормализиране на дишането могат да използват специална тръбичка, която се вкарва в трахеята, към нея е прикрепена чанта. Сдавливая му, въздухът е подходящ точно за лесно и тя не съдържа въглероден диоксид, като в случая по-горе, когато специални уреди не. Освен това може да се прилага маска.

Възрастните прекарват электроимпульсное въздействие върху сърдечния мускул за възстановяване на биоелектрична моно-полярност с помощта на специален препарат. Вътре в сърцето може да инжектира адреналин.

При поява на поне слаб пулс, сърдечна дейност, след входа всяка камера прави е малоинвазивная операция, заключающаяся във въвеждането на катетър чрез вена или артерия към сърцето с медицински лекарство за възстановяване на кръвни свойства.

За да потвърдят качеството на работата, извършена бригада за медицински сестри в спешна помощ, се използва за ЕКГ апарати на която се определя и в колите неотложки.

В реанимация

Екип на спешна помощ доставя на пациента в реанимирующее отделение на болницата, основната задача на който е да бъде постоянно готов за пристигането на пациенти на «косъм» от смърт и по възможност да се спаси. Лекари, медицински сестри, санитарки, са длъжни да имат не само добра физическа и теоритическую обучение, но и психологическа.

Пристигнал на пострадалия веднага се свързват към специален аудио апарат, на монитора на който се показва пулс. Ако бригада линейката не успя да се възстанови дишането, а след това се прави тук. Трябва да се изчисли концентрацията на доставките смес на пациента. На кислород в него трябва да бъде толкова много, че да е достатъчно на организма за възстановяването на тъканите и органите. Във вената се инжектира кислото-неутрализиране на тези вещества, които нормализират показателите на кръвта.

Освен това, с помощта на лекарство, скоростно действие за увеличаване на АДА, за подобряване работата на сърдечния мускул, възстановяване на работа на мозъка, неговата защита. Главата обкладывают лед, за да го охлади.

READ  Lymphostasis на долните крайници: лечение, лекарства, народните средства, причини и етапи на

При деца

Като цяло провеждане на кардиопулмонална ресусцитация при деца са същите, както и при възрастни, но има редица особености:

 • Първоначалната причина за смърт в по-голяма степен е нараняване и отравяне, а не на болестта, като при възрастното население;
 • Ако детето е малко, то при почистването на устната кухина, може да се постави я на коляното си и да чукам на гръдния кош;
 • Масаж на сърцето се извършва с една ръка, а не две, ако детето е много малко, а след това с палеца си;
 • При деца, при необходимост, да не търсят, където се намира вена или артерия, въвеждането на лекарства се извършва чрез петите;
 • Прекратяване на дишането, недостиг на кислород в тъканите и органите е основната причина, поради която се случва смъртта на малки деца, така че электроимпульсное въздействие на малко използвани;
 • Инструменти, използвани от лекари, специализирани, разкъсана под размера на тялото на детето;
 • Цвят на кожата, наличие на сърдечна дейност и дихателни движения – признаци, по които зависи дейността на хирурга;
 • Ако признаци на дишане има, но те са кратки и непълни, все пак се извършва реанимационные действия.

Противопоказания

Има няколко противопоказания за провеждане на кардиопулмонална ресусцитация, които се определят стандарти за предоставяне на помощ:

 • Ако пациентът е болен от неизлечима болест, която рано или късно все пак ще доведе до неговата смърт;
 • След като сърцето спря да бие това отне повече от двадесет и пет минути;
 • Това се случва и това, че пациентът умира и при предоставяне на всички възможни реанимирующих услуги;
 • При наличие на отказ от възрастен или дете, в писмена форма.
 • Освен това има принципи, по които лекарите престанат да съживи пациента:
 • В процеса се оказа, че пациентът несъвместимост с някакъв техните препарати;
 • След половин час реанимация, но ефект липсва;
 • Да се дестабилизира сърдечния ритъм и няма начин да се поправи това.

Профилактика

Всяка година се създават и влизат в обръщение нови лекарства и средства за лечение на много от най-тежките заболявания на човека. Но най-ефективни са превантивни мерки, за да не доведе организма до сърдечно-белодробна реанимация. Да знаят за своите заболявания ще помогне на рутинни проверки на целия организъм. При откриване на заболяване, трябва да чуете препоръките на вашия лекар. Приемате лекарства, навреме, да не пропуснете прегледи.

Струва си да водят правилен начин на живот, включваща ежедневни спортни занимания, правилния режим на работа – почивка, координиран прием на храна. По-малко яде тлъсто, солено, сладко.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00112 sec