Среден обем на тромбоцити (MPV) в кръвта: норма, повишена и понижена

По-рано при изчисляването на броя на тромбоцитите по Фонио лекар на лабораторната диагностика измерял само диаметърът на тези клетки, освобождавайки 4 кръвни групи плочи (или плаки Биццоцеро). Сега не е нужда да дари толкова време за подобни оценки, ако на услугата лабораторному делото поставена автоматична гематологические система със софтуер, които се считат за количество на всички униформи елементи поотделно, включително и тромбоцити (PLT).

Няма да останат без внимание уреда и частни характеристики на клетките на кръвта – эритроцитарные (MCV, RDW, HCT) и тромбоцитарные индекси: MPV (mean platelet volume – среден обем на тромбоцитите), PDW (platelet distribution width относителна широчина на разпределението на броя на тромбоцитите по обем), PCT (platelet crit – тромбокрит). След завършване на работата машината сама начертит крива на хистограма, за да се диагностични търсене насочи лекар по истинския път.

В тази публикции ще се опитам подробно да разберат какво представлява тромбоцитарный пощенски код MPV.

Различни характеристики на тромбоцитите

Парчетата мегакариоцитов, гигантски клетки на костния мозък, безъядерные кръвни плочи — тромбоцити (PLT – platelet), циркулира в кръвта, имат вид на двояковыпуклых дискове с диаметър от 1,8 микрона до 4 микрона. Младите кръвни плочи по размер по-зрели клетки, состарившиеся тромбоцити – най-малките. В кръвната натривка тромбоцити са оцветени в бледо синьо или лилаво на цвят и често се събират в группки.

В неактивно състояние тромбоцити имат кръгла или овална форма, но си струва им «почуять» нарушаване на целостта на кръвоносните съдове и кръвоизлив, като те са почти мигновено променят своята форма, до 10 пъти увеличават размера си, «обзаводятся» псевдоподиями и започват да склеиваться помежду си (агрегация на тромбоцитите). Всички тези действия кръвни плочи се произвеждат, за да се под формата на конгломерат побързаме към мястото на произшествието, където вече чакат пристигнали по-рано тромбоцити.

Да стане, тромбоцити доста са склонни да променят своя размер, тъй като на тях в организма на човека, натоварени с много важна функция – участва в вазо-тромбоцитарном гемостазе или, казано по-просто – тези кръвни плочи спомагат за евентуално закриване на кръвта при различни наранявания в зоната на микроциркулацията.

Какво означава индекс на MPV?

При автоматична обработка на кръвни проби тромбоцити се броят в един канал с червени кръв тельцами – эритроцитами, така и хематологични анализатора може да се раздели на частици по височина на сигнала в зависимост от обем, което позволява на инструмента веднага им и да предоставим:

 • Макротромбоциты (в тази група попадат елементи от 1,8 до 30 фемтолитров – по принцип, това са клетките, които в момента ни интересуват);
 • Микроэритроциты;
 • Парчетата на червените кръвни клетки – шизоциты;
 • Останки от цитоплазмени бели клетки – левкоцитите, или, както се нарича клетъчен дебрис.

Междувременно, една само тази информация за характеристиките на състоянието на тромбоцитите много малко. В други времена, би трябвало да се помисли в окрашенном наркотик (мазке), но сега повечето автоматични гематологических анализирующих системи дава различни показатели, съдържащи се в гемограмме — среден обем на тромбоцити (MPV) и други тромбоцитарные индекси. Средния обем на кръвни пластинки програма за автоматично гемоанализатора изчислява по формулата:

READ  MCH (средно съдържание на хемоглобин в эритроците) в анализа на кръвта

MPV = [PCT,% x 1000] / [PLT x 103/микролитра]

Освен това, уреда към своите изчисления още и хистограма полага — я впоследствие проучване на лекар при разчитането на резултатите.

Норма MPV в общ анализ на кръвта

Средният обем на тромбоцитите — MPV се изразява в фемтолитрах — fl, fl (1 фемтолитр = 1 кубическому микрону – μm2), зависи от възрастта на човека (данните са в таблицата по-долу) и в норма варира в границите на 7,0 – 10,0 фемтолитров. А при децата от една до три години (средно) MPV в общ анализ на кръвта, произведените автоматичен уред, дава по-високи резултати.

Таблица: Интервали норми за тромбоцитарного индекс MCV, в зависимост от възрастта

Възраст, години Норма MPV, fl
Груднички до една година 7,1 – 8,0
Деца от 1 година до 5 години 8,1 – 8,9
Деца, тийнейджъри и възрастни от 5 до 60 години 7,4 – 12,0
Над 60 години 9,5 – 12,0

Междувременно, всички тези разпоредби и таблицата е доста условна. Читателят сам може да се увери в това, търсенето на границите на нормалните стойности и в други източници. Всичко става, както винаги, в референсных интервали от време, които в различни лаборатории значително се различават, където нормата е включена в границите на 6.0 – 13 фемтолитров, някъде стеснява границите си (7,4 – 10,4), така че преди да се започне да се притесняват от собствените си анализи, че е полезно да попитам, какви стойности се радва на КДЛ, която произвежда изчисляване на тези показатели.

Какво ще си помислят лекар?

Да се запознаят с първите резултати (очакването тромбоцитарных индекси), лекар вече може да представи различни ситуации относно поведението на представителите на тромбоцитарного ниво в кръвния поток, състояние хомеостазата и костномозгового на кръвообразуване, като се има предвид само един показател – среден обем на тромбоцитите:

 1. MPV в границите на нормата. В циркулиращата кръв: не промениха своя обем, зрели, но не и стари, пълни клетки, способни да изпълняват своите функционални задачи на необходимото ниво. Система на кръвосъсирването и костен мозък работят в нормален режим.
 2. MPV обновен. В кръвния поток, заедно с нормалните тромбоцитами, циркулират младите кръвни плочи, уголемени в размер, и тромбоцити-гиганти, които, макар и да се опитват, но не като качества на истински зрели клетки, не са закупили и техните възможности, така че не са в състояние да поеме изцяло задълженията на «здрави» елементи тромбоцитарного ниво. В костния мозък – всички ръце на палубата, е нарушена съсирваемостта на кръвта.
 3. MPV по-долу в норма. В кръвта: почти липсват клетки нормални размери, тромбоцитарное звено в кръвния поток е представена от малки состарившимися кръв резени, потерявшими своите функции. В гемостазе явни отклонения от нормата, костномозговое кръвообразуване угнетено. Тромбопатия?

Като се позовава на проучване на морфологични характеристики на кръвни пластинки, а също така на изчисленията за автоматичен анализатор и хистограмата може да се открие връзката между техния обем и функционални способности (адгезивно-агрегационная функция на тромбоцитите, причинени от съдържанието на техните пелети БАВ – биологично активни вещества).

При «взрослении и застаряването на населението» количество плочи отива на привършване, която може да се проследи на запис на хистограмата. Наличието в кръвта циркулира по-голямата част от младите форми дава смяна на хистограмата надясно, а превантивна разпространение в кръвния поток старите кръвни пластинки – наляво.

Средният обем на тромбоцитите е повишен

Повишен средният обем на тромбоцитите може да бъде диагностично-признак на различна (по-често гематологической) патология или да действа в ролята на лабораторно симптома, придружаващ отделни болести. Например, MPV повишен при:

 • Идиопатична тромбоцитопенической пурпуре (аутоиммунный процес, който води до масовата смърт на кръвни пластинки и напряженному костномозговому кроветворению) и други автоимунни заболявания (СЛЕ – системен лупус еритематозус);
 • Миелопролиферативных процеси;
 • Хеморагична тромбоцитодистрофии или синдрома на Бернар-Сулье (рядко наследствено заболяване, автозомно-рецесивен път на предаване);
 • Наследствени крупнотромбоцитарной тромбопатии (болест, за която са характерни големи размери на тромбоцитите, но функцията им при това не е нарушена);
 • Аномалии Мея-Хегглина (семейна тромбоцитопения, наследяване – автозомно-доминантно);
 • Анемическом синдрома, причината за която се превърна в остра кровопотеря;
 • Таласемия;
 • Захарен диабет;
 • Гиперспленизме и увеличаване на далака, която може да бъде изолиран (рядко), така и придружава различна гематологическую патология, например, миелопролиферативные процеси (в далака се случва масова гибел на кръвни пластинки, а костният мозък по това време работи в авральном режим, освобождаване в кръвта на млади клетки в големи размери);
 • Премахване на далака (въпреки това процентът на MPV в този случай се променя техните стойности за кратко време, скоро след операцията той идва в норма);
 • Първите признаци на формиране на неопластического процес;
 • Развитието на възпалителни реакции;
 • Развитието и прогрессировании атеросклеротического процес (особено при пушачите);
 • Тиреотоксикозе (висока функционална активност на щитовидната жлеза и повишаване на нивото на хормони в резултат на това).

Повишен MPV не винаги е свързано с развитието на някаква патология, например при хора, активно затягивающихся сигареткой, както и в празници и делници употребяващите алкохолни напитки, средния обем на кръвни пластинки винаги обновен.

Леко се понижи или нисък среден обем на тромбоцитите?

Няколко по-ниско или изобщо нисък среден обем на тромбоцитите е характерен за редица състояния, протичащи с потисничество костномозгового кръвообразуване:

 1. Гипоплазия мегалокариоцитарного зародиш (вродена патология и придобито заболяване (в тази група мегалокариоцитарных гипоплазей влиза и апластическая анемия);
 2. Свързана с Х-хромозомата в яйцеклетката рецессивная тромбоцитопения с тромбоцитарным микроцитозом (синдром на Вискотта-Олдрича);
 3. Тромбоцитопении, причината за които са станали септические състояния, причинени от различни инфекциозни агенти (например, тромбоцитопения при септическом эндокардите);

 4. Миелодиспластический синдром;
 5. Злокачествени процеси с локализация в костния мозък;
 6. Възпалителни заболявания;
 7. При деца – инфекциозни заболявания (морбили, рубеола, грип), истината е, че ако за възрастни «късмет» подхванат такава инфекция, това тромбоцитарный пощенски код MPV ще реагира по същия начин;
 8. Инфаркт на миокарда;
 9. Някои заболявания на бъбреците;
 10. Тежки поражения на паренхима на черния дроб (цироза).

Също така може да бъде намалено количеството MPV при извършване на различни видове лечебни дейности, които оказват влияние върху неопластические процеси:

 • Химиотерапевтическое лечение;
 • Облъчване;
 • Цитостатическая терапия.

Нисък среден обем на тромбоцитите може да бъде признак на патология на бременността и ако в тази ситуация съдържанието на кръвни пластинки паралелно намалена, тогава си струва да предположи риск от спонтанен аборт. Освен това, понижен процент на средния обем на кръвни пластинки се чества при използване на отделните лекарства.

Тромбоцитите са много чувствителни

Кръвни плочи са доста чувствителни към промяната на външните условия (атмосферно налягане, време) и състояние на организма, така че средната им количество може да бъде повишена или понижена не по причина на заболяването, а по силата на определени обстоятелства. За това не трябва да забравят, отправяйки се в лабораторията. Следователно, трябва не просто да падне и да дарят кръв, и да се подготвят правилно:

 1. От сутринта не пият, не ядат и да не пушат;
 2. В навечерието на избягвате тежка физическа работа и умствено напрежение;
 3. Изключи прием на различни лекарства (те могат да се пият и след анализ);
 4. Ако в деня на тестване назначен R-графия, нещо я по-добре да се смени и да стане по-късно, същото трябва да се запишат и с физиотерапевтическим лечение.

Освен това, на пациентите ще бъде полезно да се знае, че има ситуации, когато MPV понижен или повишен в 1-2% от горната или на долната граница, но това не е патология на тромбоцитите, свидетелство за нарушения на съсирването на кръвта и не говори за провал на процесите на кръвообразуване в костния мозък.

Например:

 • При деца по-младата възрастова група MPV друг път напуска рамката на нормални стойности, поради факта, че системата на кръвообразуване още до края не е завършил развитието си;
 • Отклонение на индекса от нормата могат да бъдат следствие от хирургически операции, наранявания или остра кръвно загуба;
 • Средният обем на тромбоцитите може да напусне границите на нормата при жените преди месечни и/или след тях.

Всичко това се обяснява просто: тялото включва компенсаторные механизми, в костния мозък започва активна продукти на нови кръвни пластинки, в кръвния поток се появяват млади тромбоцити по-големи размери.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec