Статини: списък на лекарства от холестерол, поколение, вреди и ползи

Холестерол, или холестеролът е вещество, изпълнява важни функции в организма на човека. Към тях се отнасят:

 • Участие като строителен материал в процеса на жизнената дейност на почти всички клетки на тялото, тъй като молекулите на холестерола, включени в състава на клетъчната мембрана и придават здравина, гъвкавост и «текучество»,
 • Участие в процеса на храносмилането и образуването на жлъчните киселини, необходими за разграждането и усвояването на мазнините в стомашно – чревния тракт,
 • Участва в образуването на хормони в организма – стероидни хормони на надбъбречните и половите хормони.

Съдържанието на холестерол в организма се състои от два компонента – синтеза (образуването) в клетките на черния дроб (80%) и постъпването отвън с храна (20%). Богати на холестерол, яйчен жълтък, мляко и млечни продукти, месо, черен дроб и бъбреци птици и животни.

Излишъкът на холестерол в кръвта води до това, че тези излишни молекулите му могат да се депозира в стените на кръвоносните съдове (най-вече на артериите). Се образуват атеросклеротични плаки, които пречат на ефективността на кръв по артериите и понякога заедно с прикрепившимися към тях тромбами напълно припокриват лумена на съда, насърчаване на развитието на инфаркт и инсулт.

Норма на общия холестерол в кръвта възрастен човек трябва да бъде не по-5.0 mmol/l при хора с коронарна болест на сърцето, не по-4.5 ммол/л, а при пациенти с перенесенным инфарктом на миокарда – не по-4.0 mmol/l.

Какво е статини и как те действат?

В случаи, когато пациентът има повишен риск от развитие на инфаркт на миокарда вследствие на атеросклероза и обмяната на холестерола, той е показано продължителната употреба на гиполипидемических лекарства.

Статини – това е гиполипидемические (липидснижающие) лекарства, механизъм на действие на които е да се угнетении ензим, благоприятстващи образуването на холестерол. Работят на принципа «няма ензим – няма холестерол». Освен това, в резултат на посредничеството на механизми допринасят за подобряване на повредени вътрешния слой на кръвоносните съдове на етап, когато атеросклероза все още е невъзможно да се диагностицира, но отлагането на холестерол по стените на вече започва – в ранен стадий на атеросклероза. Също имат благоприятно въздействие върху реологичните свойства на кръвта, намаляване на вискозитета, който е важен фактор, препятствующим образуването на кръвни съсиреци и прикреплению ги бляшкам.

Най-ефективни в момента са признати като статини от последно поколение, които съдържат като активното вещество е аторвастатин, церивастатин, розувастатин и питавастатин. Препарати от последно поколение, не само намаляват нивото на «лошия» холестерол, но и увеличава съдържанието в кръвта на «добро». Това са най-добрите статини в днешно време, и ефекта от тяхното прилагане се развива вече в продължение на първия месец от постоянно приемане. Статините са назначени от един път на ден за една нощ, е възможна комбинация от тях в едно хапче с други кардиологическими лекарства.

Самостоятелно приложение на статини без консултация с лекар е недопустимо, тъй като преди приема на лекарството трябва да се определи нивото на холестерола в кръвта. Още повече, ако нивата на холестерол по-малко от 6.5 ммол/л, в рамките на шест месеца трябва да се опитат да го намалят с помощта на диети, здравословен начин на живот, и само при неефективност на тези дейности на лекар решава въпроса за назначаването на статини.

От указанията за употреба на статини може да се очертаят основните моменти:

Показания за назначаване на статин

Основната индикация е хиперхолестеролемия (високи нива на холестерол) при неефективност немедикаментозных методи и семейна (наследствен) хиперхолестеролемия при неефективност на диета.

Определяне на статин е задължително за хора с хиперхолестеролемия, придружаващи следните заболявания, тъй като използването им е в комплекс с други определен лекар медикаменти значително намалява риска от внезапна сърдечна смърт:

 • Лица на възраст над 40 години с висок риск от сърдечно – съдова патология,
 • Исхемична болест на сърцето, стенокардия,
 • Прекаран инфаркт на миокарда,
 • Операция аортокоронарного байпас или инсталиране на стента при исхемия на миокарда,
 • Инсулт,
 • Затлъстяването,
 • Захарен диабет,
 • Случаи на внезапна сърдечна смърт при близки роднини на възраст до 50 години.
READ  Съставът на кръвта: норма, промени, анализ, таблица

Противопоказания

До противопоказаниям са нарушения на функцията на черния дроб (хепатит, цироза) в активната фаза, алергични реакции при предишния прием на лекарства. Статините не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени, както и жените в репродуктивна възраст, които не използват надеждни методи за контрацепция. Статините не влияят върху други видове обмяна (белтъци, въглехидрати, обмяна на пурини), така че те могат да се прилагат при пациенти с диабет, подагра и други съпътстващи заболявания.

Странични ефекти

По-малко от 1% от пациентите, приемащи продължително и непрекъснато статини, се развиват неразположение, нарушение на съня, мускулна слабост, загуба на слуха, отслабване на вкусовите усещания, сърцебиене, рязко понижаване и повишаване на кръвното налягане, понижаване нивото на тромбоцитите в кръвта, кървене от носа, киселини в стомаха, болки в корема, гадене, нестабилен стол, учестено уриниране, намалена потентност, болки в мускулите и ставите, рабдомиолиза (разграждането на мускулна тъкан), повишено изпотяване, алергични реакции.

Повече от 1% от пациентите се чрез виене на свят, гадене, болка в областта на сърцето, суха кашлица, запушване на носа, периферни отоци, повишена чувствителност на кожата към слънчевите лъчи, кожни реакции – сърбеж, зачервяване, екзема.

Възможно ли е да се комбинират статини с други лекарства?

Според препоръките на СЗО и на Американската Асоциация за сърдечни Заболявания, статините са задължителни лекарство за лечение на коронарна болест на сърцето с висок риск от развитие на усложнения и инфаркт на миокарда. Дестинация само на някои лекарства за понижаване на холестерола не е достатъчно, така че в стандартите за лечение, включени основни лекарства — това е бета блокери (бисопролол, атенолол, метопролол и др), антиагреганты (аспирин, аспирин Кардио, аспикор, тромбо Asse и др), на АСЕ-инхибитори (эналаприл, периндоприл, квадриприл и др) и статини. Проведени множество изследвания, доказващи, че прилагането на лекарства в комплекса е безопасно. Освен това, при комбинации, например, могат и аспирин-една таблетка автентично намалява риска от развитие на инфаркт на миокарда (7.6%) в сравнение с прием на лекарства поотделно (почти 9% и 11% при прием могат и аспирин, съответно).

По този начин, ако по-рано статини се провежда за една нощ, това е отделен от време на приема на другите лекарства, в момента, световната медицинска общност се стигне до заключението, че приемът на комбинирани лекарства в едно хапче е по-предпочитан. От такива комбинации в момента се провеждат изпитания на лекарствени средства, наречени полипилл, но масово прилагането им е все още ограничено. Вече успешно се прилагат лекарства с комбинация аторвастатина и амлодипина — кадуэт, дуплекор.

При високо ниво на холестерол (над 7.4 ммол/л) възможност за съвместно използване на статин с лекарства за намаляване на друга група — фибратами. Това определяне трябва да се прави само лекар, внимателно преценявам рисковете от появата на странични ефекти.

Не можете да комбинирате прием на статини със сок от грейпфрут, тъй като в него се съдържат вещества, които потискат метаболизма на статин в организма и повишават неговата им концентрация в кръвта, което е изпълнено с развитието на нежелани токсични реакции.

Също така не трябва да приемате тези лекарства с алкохол, антибиотици, по-специално кларитромицином и эритромицином, тъй като това може да има токсичен ефект върху черния дроб. Антибиотици, други групи в комбинация с лекарства за намаляване на холестерола са безопасни. За оценка на функцията на черния дроб трябва да се веднъж на три месеца да дарят биохимичен анализ на кръв и да се определи нивото на чернодробните ензими (АлАТ, Ast).

Вреди и ползи – за и против

Всеки пациент, при прием на лекарства, предписани от вашия лекар, се мисли за правилността на срещи. Прием на статин не е изключение, особено с оглед на факта, че често може да чуем за опасностите от данни лекарства. Това представяне може да бъде развеяно, тъй като през последните години се разработват най-новите лекарства, донесе повече полза, отколкото вреда.

READ  Антагонисти на калций: какво е това, механизъм на действие, класификация, списък на лекарства

Ползите от приема на статин

 1. Намаляване на смъртността от сърдечно-съдови причини на 40% в рамките на първите пет години;
 2. Намаление на риска от инсулт и инфаркт на 30%;
 3. Ефективност – намаляване на нивата на холестерол при постоянно прилагане на 45 – 55% от първоначално високо ниво. За оценка на ефективността на пациента трябва всеки месец да дарят кръв анализ на съдържанието на холестерол;
 4. Сигурност – прием на статини последно поколение в терапевтични дози не оказва значим токсичното въздействие върху организма на пациента, както и риска от развитие на странични ефекти е изключително ниско. Редица изследвания, които упражняват многогодишно наблюдение на пациентите, дълго домакини статини, е доказано, че приемането им може да доведе до развитието на диабет тип 2, рак на черния дроб, катаракта и нарушение на умствените способности. Това обаче е отхвърлена и е доказано, че тези заболявания се развиват в резултат на други фактори. Освен това, наблюдение, проведено в Дания за пациентите с вече наличните диабет тип 2 от 1996 г., показват, че рискът от развитие на усложнения на диабет, като диабетна полиневропатия, ретинопатия намалява с 34% и 40% съответно;
 5. Голям брой аналози с едно активно вещество в различни ценови категории, което помага на изпълнение избор на препарата с оглед на финансовите възможности на пациента.

Недотатки прием на статин

 • Високата цена на някои оригинални лекарства (crestor, розукард, лескол форте). За щастие, тази грешка е лесно да се елиминира при смяна на лекарството със същото активно вещество на по-евтин аналог.

Със сигурност, подобни предимства и несравнима, ползите, които да се отчита от страна на пациента, които имат показания за прием, ако той се съмнява в това, безопасно ли е да се приемат статини и внимателно тежи на всички «за и против».

Кратък преглед на наркотици

Списък на лекарства, най-често се предписва на пациенти, представени в таблицата:

Активно вещество Име на лекарството, количеството на активното вещество (mg) Държава производител Приблизителна цена, разтривайте
I поколение
Симвастатин Вазилип (10, 20 или 40) Словения 355 — 533
Симгал (10, 20 или 40) Чехия, Израел 311 — 611
Симвакард (10, 20, 40) Чехия 262 — 402
Симло (10, 20, 40) Индия 256 — 348
Симвастатин (10, 20 или 40) Сърбия, Русия 72 — 177
Правастатин Липостат (10, 20) Русия, САЩ, Италия 143 — 198
Ловастатин Холетар (20) Словения 323
Кардиостатин (20, 40) Русия 244 — 368
II поколение
Флувастатин Лескол Форте (80) Швейцария, Испания 2315
III поколение
Аторвастатин Липтонорм (20) Индия, Русия 344
Липримар (10, 20, 40, 80) Германия, САЩ, Ирландия 727 — 1160
Торвакард (10, 40) Чехия 316 — 536
Аторис (10, 20, 30, 40) Словения, Русия 318 — 541
Тулип (10, 20, 40) Словения, Швецария 223 — 549
IV поколение
Розувастатин Crestor (5, 10, 20, 40) Русия, Великобритания, Германия 1134 – 1600
Розукард (10, 20, 40) Чехия 1200 — 1600
Розулип (10, 20) Унгария 629 – 913
Тевастор (5, 10, 20) Израел 383 – 679
Питавастатин Ливазо (1, 2, 4 мг) Италия 2350
READ  Повишено ниво на тромбоцитите в кръвта: причини, норма, при деца, жени, мъже, лечение и хранене

Въпреки че е толкова широк промяна в стойността на статини, по-евтини аналози, малко отстъпва на скъпи медикаменти. Така че, ако пациентът не може да закупи оригиналното лекарство, това е напълно възможно да го замени по предписание на лекаря в подобни и по-приемливо в ценовия отношение.

Видео: статини в програма «Здраве»

Възможно ли е да се намали нивото на холестерола, без хапчета?

В лечението на атеросклероза като проява на излишък в организма на лошия холестерол първият от назначения лекар, трябва да бъдат препоръки за корекция на начина на живот, защото, ако нивото на холестерола не са твърде високи (5.0 – 6.5 mmol/l), както и риска от сърдечно-съдови усложнения доста ниско, може да се опита да се нормализира, с помощта на тези дейности:

 • Правилното хранене, организиране на режима на хранене с изключение на мазни, пържени храни. Предпочитание се раздават на ястия в паровом, варени, задушени. Ограничава консумацията на яйца (жълтъците), месо мастни сортове, карантия (черен дроб и бъбреци), млечни продукти. Важно е да не пречи тези продукти, а само се консумира в умерени в съответствие с принципите на правилното хранене, тъй като холестеролът е необходим на тялото като градивен материал на мозъка, черния дроб, клетките на кръвта и други органи и тъкани. Така че изобщо да не се консумират храни с неговото съдържание не си струва.

 • Адекватни състояние на сърдечно – съдовата система физическо натоварване (ходене пеша, гимнастика, активност на открито, и така нататък).
 • Отказ от вредни навици, тъй като учените доказали, че злоупотребата с алкохол и пушенето увеличават холестерола в кръвта.

В някои храни се съдържат така наречените естествени статини. Сред тези продукти са най-проучени, чесън и куркума. В подготовката на рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които допринасят за нормализиране на обмяната на холестерол в организма. Може да се приема рибено масло, купен в аптеката, а може да бъде няколко пъти седмично, да се готви ястия от риба (пъстърва, сьомга, сьомга и др.). Добре дошли на консумацията на храна в достатъчни количества растителни фибри, които се съдържат в ябълките, морковите, зърнени храни (овесени ядки, ечемик) и бобови растения.

При липса на ефект от немедикаментозных методи лекарят назначава един от гиполипидемических лекарства.

В заключение бих искал да отбележа, че, въпреки страховете на пациентите и представа за опасностите от статин, тяхното определяне са напълно оправдано при далеч зашедшем атеросклероза с увреждане на коронарните артерии, тъй като тези лекарства наистина удължават живота. Ако имате повишено ниво на холестерола в кръвта, без начални признаци на увреждане на кръвоносните съдове, а след това трябва правилно да се хранят здравословно, активно да се движат, да водят здравословен начин на живот, и тогава за в бъдеще не трябва да се мисли за това, необходимо ли е да се приемат статини.

Видео: винаги ли си струва да приемат статини?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00132 sec