Стенокардия: какво е това заболяване? Симптоми и лечение

Стенокардия (angina pectoris) е клиничен синдром, в съвременната медицина, наричани «ангина». Описан лекари още преди сто години, той е характерен за такива заболявания, като исхемична болест на сърцето (ИБС). Трябва веднага да се отбележи, че терминът «ИБС» отразява същността на патофизиологических процеси, протичащи в сърцето, и е отделна нозологической единица. Т.е. при поставяне на диагнозата работят на термина не «стенокардия», а именно ИБС.

Така че, стенокардия — това е състояние, характеризиращо се с появата на специфични оплаквания от страна на сърцето. Обикновено тези оплаквания са появата на типичните болки в гръдния кош. Името синдром получи, защото от преки усещания давящего характер по време на пристъп на стенокардия. Пациентите състоянието си в тези моменти се описват така, сякаш огромна крастава жаба на селото, на гърдите и натиск, което води до болка и обезкуражаване на дишане.

Причини за гръдна жаба

Във връзка с това, че стенокардия е клиничен израз на исхемия на миокарда, основната им причина за това е несъответствието между това, каква потребност от кислород изпитват то миокарда, и толкова, колкото му идва до миокарду по коронарным пътни артерии. Основният патогенетическим механизъм при това е стесняване на една или няколко от коронарните (сърдечните) на артериите вследствие на поражението им на атеросклеротични бляшкой или в резултат на спазъм гладкомышечной мускулатура в стената на артериите.

От факторите, значително увеличаване на риска от развитие на атеросклероза, а оттам и на гръдната жаба, могат да бъдат идентифицирани основните:

 • Мъжки пол и възраст над 40 години,
 • Наднормено тегло,
 • Хипертонична болест на сърцето,
 • Лоши навици, особено табакокурение,
 • Излишните стресови ситуации.

С други думи, пушачите мъж с наднормено тегло на възраст над четиридесет години има значително по-висок риск от възникване на гръдната жаба, отколкото млада некурящая жена. С напредване на възрастта, риска за развитие на гръдната жаба при лица от мъжки и женски пол почти същото (над 60 години).

Като клинично разпознае пристъп на гръдна жаба?

Като цяло, симптомите на гръдна жаба специфични и не представляват труд при диагностиката. Пациентите с гръдни крастава жаба изпитва краткосрочен план (не повече от 5-7 минути), доста интензивна потиснически болка в гръдния кош в ляво или в областта на гръдната кост. Често тази болка се променя своя характер в рамките на един удар — тя може да се превърне в изгарящо или сжимающей. При много пациенти болката иррадиирует в областта на лявата ръка, рамото на лявата, на ключицата или дори на долната челюст.

Ако говорим за условия за възникване на болка на пристъпи, а след това основните провоцирующим фактор е физическо натоварване (бягане, ходене, изкачване на стълби) или стрес. При пациенти по-младата възраст (около 40 години) болкови пристъпи могат да се появят през нощта — ангина в покой, или в ранните предутренние часовници — ангина Принцметалла.

И така, основните характеристики на гръдната жаба са давящие или парене болки в гръдния кош, с иррадиацией или без такива, възникнали след физическо натоварване, с продължителност не повече от 5-7 минути и прекращающиеся след края на натоварване или след приема на лекарства нитроглицерина под езика (ако нитроглицерин не помага (до 2-3 хранения) вероятно избухването на инфаркт на миокарда, или болки в гръдния кош има друг произход).

READ  Лекарства за хемороиди: най-добрите и ефективни лекарства за лечение, мнения

От страна на пациентите с гръдни крастава жаба, е както следва. След джогинг или интензивно пешеходно разстояние той рязко се спира на лицето той се появи гримаса на болка, цветът на лицето може да придобие червен или синкав оттенък. Пациентът започва да бие ръка област на сърцето. Няколко минути по-късно той може да възобнови започна натоварването. Ако пациентът губи съзнание, се установява на пода, започва да се задуши и грачи, а след това може да има съмнения за развитието на усложнения.

 

Как да се диагностицира гръдния жаба?

За да се потвърди или отхвърли диагнозата, пациентът трябва още след първите пристъпи на болка да се консултирате с лекар. Дори ако той изпитва не като такава интензивна болка потиснически и лек дискомфорт люта характер, възникващи след натоварване и изчезва сам, все пак ще трябва обследоваться от лекар. Много от пациентите посочват използвани за болката не е в сърцето, а под шпатула или в межлопаточном пространство. И това също е критерий за гръдна жаба, особено ако възниква усещане за парене след натоварване.

По отношение диференциална диагноза и на пациентите, и на лекар трябва да се знае, че често парене в областта на гръдната кост и эпигастрия се счита за патология на хранопровода и стомаха. Наистина, в някои случаи трудно отдифференциировать гръдния жаба и гастро-эзофагеальный отлив, но в първия случай на болки се появяват след натоварване, а във втория може да се задейства от приема на храна и да се засили през нощта, когато човек взема хоризонтално положение. Отново, в случай на гръдна жаба болка, се обръщаше на спокойствие, а при рефлюксе — при прием на чаша вода вътре.

След като пациентът се обърна към лекар, на него са възложени допълнителни методи за диагностика. Най-информативно е електрокардиограма и на нея модификация — дневен монитор ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМА, проба с провеждането на ЕКГ след физическо натоварване (тредмил тест, WAIMES, тест 6=минути пеша). Задължително изследване при гръдната жабе е УЛТРАЗВУК на сърцето. След пълно работно време на инспекцията могат да бъдат възложени и на други методи за диагностика, в частност, коронароангиография, която позволява да се види коронарните съдове отвътре и да се оцени степента на тяхното стеснение вследствие на атеросклеротични плаки.

Как за лечение на гръдния кош жаба?

Златен стандарт в лечението на гръдната жаба е използването на нитроглицерина под езика. Това лекарство е бързо и кратко действие, оказва сосудорасширяющий ефект отношение на коронарните артерии. Освен това, той намалява притока на кръв към сърцето, което намалява натоварването на сърдечния мускул, и по този начин намалява нуждата на миокарда от кислород.

READ  Нормобласты: норма в анализа на кръвта, повишени, за деца и възрастни

От лекарствата се използва нитроглицерин 0.5 mg таблетки сублингвално, 1 доза нитроспрея или нироминта. Схема за използване на препарата такава — при пристъп на гръдна жаба да приемат нитроглицерин под езика, след пет минути няма ефект — още 1 доза под езика, след пет минути няма ефект — още 1 доза под езика. Ако след три-кратно приемане на нитроглицерина болковият синдром се запазва, трябва да се дъвчат 1 таблетка аспирин и се обадя на бърза медицинска помощ, тъй като в този случай е голям рискът от развитие на инфаркт на миокарда.

В случай, когато пациентът е диагноза исхемична болест на сърцето, му показва пълна прием на лекарства. Автентично намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота на комбинация от следните лекарства:

 1. Бета-административните (БАБ) — конкор, коронал, эгилок, метопролол, бисопролол и др — намаляват честотата на сърдечните съкращения, като по този начин намаляване на нуждата на миокарда от кислород;
 2. На АСЕ-инхибитори (ace-инхибитори) — лизиноприл, периндоприл, эналаприл и др — нормализират кръвното налягане, което намалява постнагрузку на сърдечния мускул;
 3. Антиагреганты (аспирин, ацекардол, тромбоАсс и др) — възпрепятства образуването на съсиреци в кръвта и оседанию ги на атеросклеротични бляшках (тромб заедно с бляшкой значително припокриване на притока на кръв в коронарните артерии);
 4. Гиполипидемические лекарства (розувастатин, аторвастатин и други статини) = нормализира нивото на холестерола в кръвта, като по този начин препятствую по-нататъшно увреждане на кръвоносните съдове и на коронарните артерии.

Схема на лечение за пациентите с гръдни крастава жаба, винаги се подбират строго индивидуално, въз основа на клиничните прояви и честотата на пристъпи на болка, както и в зависимост от развиващите се усложнения.

Има ли лечение на гръдна жаба народни средства?

Много хора с болки в сърцето на лекарствени медикаменти предпочитат използването на народни средства за защита и дори конспирация. Но трябва да се разбере, че основният механизъм на гръдната жаба е спазъм на коронарните артерии, и да го елиминират възможно с използването на лекарства или операция (стентирование или байпас). Така че прием на лечебни растения има само помощно значение, тъй като много вещества в растенията, оказват тонизиращо действие върху сърдечния мускул. Така че хората, които при натиск приступах наблягам на народни средства, трябва да се разбере, че нито едно народно средство не ще попречи на развитието на остър инфаркт на миокарда, ако не се използва нитроглицерин и други лекарства.

От лечебните растения, използвани като помощен метод за лечение, е допустимо употребата на такива като тинктура и течен екстракт от глог, смес от цветовете на лайка, бессмертника, жълт кантарион и брезови пъпки, семена от тиква, валериана се използва и т.н.

Един от най-старите руски рецепти за укрепване на сърцето в гръдния жабе е следния:

Трябва да се взема около един литър мед, десет лимона и десет чесночных глави (не скилидки). Лимоните се изстисква, обелени чесън, за да преминете през месомелачка. След това се смесва в банката и настояват за около две седмици. За извършването на определено време да започнете употреба на смес от 4 супени лъжици на ден в продължение на два месеца. Превантивни курсове — един-два пъти в годината.

READ  Масажор на простатата: как да се ползват, мнения на лекари

Начин на живот

Корекция на начина на живот на тегло остава най-спешна задача за пациента с гръдния крастава жаба. Правилен начин на живот се отнася за следните елементи:

 • Правилното хранене, с изключение на животински мазнини, на бързи въглехидрати, мазнини, пържени храни,
 • Изключение тютюнопушене и употреба на алкохол,
 • Ограничаването на стреса и ограничение на физическото натоварване до оптимално ниво, переносимого пациента без пристъпи на болка,
 • Корекция на наднорменото тегло,
 • Редовният прием на определени лекарства, постоянен самоконтрол за хипертония и наблюдение от лекар.

Възможно ли е при гръдната жабе усложнения?

Без съмнение, при гръдни жабе често се развиват усложнения. Към тях се отнася остър инфаркт на миокарда, развитието на кардиосклероза, хронична сърдечна недостатъчност. От своя страна, усложнения, инфаркт са кардиогенный шок, остра сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Точно за предотвратяване на толкова тежки усложнения насочено лечение на гръдна жаба и промяна на начина на живот, и за профилактика на инфаркт на миокарда трябва на първо място да се мисли пациентите с гръдни крастава жаба, защото инфаркт е не само инвалидизирующим, но и жизнеугрожающим заболяване.

Прогноза

Прогноза при неусложнена гръдния жабе и спазване указанията на лекаря, правилната диета и прием на определени лекарства — благоприятен. В случай на възникване на инфаркт на миокарда прогноза ще се определя от зоната на поражение на сърдечния мускул, функционален клас на сърдечна недостатъчност, както и наличието или липсата на усложнения самото инфаркт. В особено тежки случаи (богат трансмуральный инфаркт, нарушения на сърдечния ритъм или с остра левожелудочковой недостатъчност) прогнозата е съмнителна.

Пациентите трябва да се разбере, че развитието на гръдната жаба може да се спре само тогава, когато пациентът се съобрази с препоръките за коригиране на начина на живот и приема всички назначени от лекаря лекарства. Въпреки това, и в този случай патофизиологични механизми на атеросклероза остават функционирующими, и най-малките промени в нивото на холестерола в кръвта отново доведе до отлагане на плаки в артериите. Единственият радикален начин за премахване на спазми на коронарните артерии остават хирургически — стентирование и аорто-коронарна байпас хирургия. Но дори и в този случай честотата на болезнени пристъпи на автентично намалява при условие, че редовния прием на лекарства.

Видео: история заболявания — стенокардия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00089 sec