Стеноза на аортната клапа (устието на аортата): лечение, симптоми

Пороци на сърцето в момента са доста често срещана патология в сърдечно-съдовата система и са основен проблем, тъй като в продължение на дълъг период от време могат да протекат се крие, както в период на манифестации степента на поражение на клапите на сърцето въпрос вече толкова далеч, че може да се наложи само хирургична намеса. Така че при най-малкия признак, трябва веднага да посетите вашия лекар за изясняване на диагнозата. Това е особено характерно за този недостатък, като стеноза на устието на аневризма или аортна стеноза.

Стеноза на аортната – това е един от пороци на сърцето, който се характеризира с стесняването на парцела аортата, излизаща от лявата камера, и увеличаване на натоварването на то миокарда всички участъци на сърцето.

Опасност аортната недостатък е, че при стесняване на лумена на аортата необходимото за организма количество кръв не се изпомпва в съдове, което води до хипоксия (недостиг на кислород) на мозъка, бъбреците и други жизненоважни органи. Освен това, сърцето, опитвайки се да се прокара кръвта през стенозированный парцел процеси с повишена работа, а средната възраст на тези условия неизбежно води до развитието на недостатъчност на кръвообращението.

Наред с други заболявания клапани на аортна стеноза се наблюдава при 25-30%, и по-често се развива при индивиди от мъжки пол, и се комбинира предимно с пороците на митралната клапа.

Защо възниква заместник?

В зависимост от анатомични характеристики недостатък отделят надклапанное, клапанное и подклапанное поражението на аортата. Всяка от тях може да бъде вроден или придобит характер, въпреки че клапанов стеноза по-често се дължи именно на придобити причини.

Основна причина на вродена стеноза на аортата — това е нарушение на нормалното эмбриогенеза (развитие по внутриутробном период) на сърцето и големите съдове. Това може да се случи на плода, чиято майка има лоши навици, живее в екологично неблагоприятни условия, лошо се храни и има наследственную предразположение към сърдечно-съдови заболявания.

Причините за придобита стеноза на аортната:

 • Ревматизъм, или остра ревматични по свинете с многократни атаки в бъдеще – заболяване, което се случва вследствие на стрептококковой инфекция и характеризиращо се с разпространение на лезия на съединителната тъкан, особено разположен в сърцето и в ставите,
 • Эндокардиты, или възпаление на вътрешната обвивка на сърцето, с различна етиология – причинени от бактерии, гъбички и други микроорганизми, попадающими в системата на притока на кръв при сепсисе («заразяване» на кръв), като на лица с намалена имунитет, интравенозни наркомани и др,
 • Атеросклеротични слой, отлагания на соли на калций в крилата на аортната клапа при възрастни хора с атеросклероза на аортата.

При възрастни и по-големите деца поражението на аортната клапа най-често възниква в резултат на ревматизъм.

Видео: същността на аортната стеноза — медицинска анимация

Симптомите при възрастни

При възрастни хора симптоми в начален стадий на болестта, когато площта на отвора на аортната клапа в слабо (по-малко от 2.5 cm2, но по-1.2 cm2), а стеноза е умерено, може да липсва или се проявяват съвсем леко. На Пациента се притеснява недостиг на въздух при значителни физически натоварвания, пристъпи на сърцебиене или редки болка зад гръдната кост.

При втората степен на аортната стеноза (размер на дупки 0.75 – 1.2 cm2) признаци стеноза се проявяват по-ясно. Към тях се отнасят изразена диспнея при натоварване, болки в сърцето стенокардитического характер, бледност, обща слабост, умора, загуба на съзнание, свързани с по-малко кръв, изгоняемой в аортата, отоци на долните крайници, суха кашлица, пристъпи на задушаване, поради застоя на кръвта в съдовете на белите дробове.

При критично стенозе, или изразена степен на стеноза на аортната дупки с площ от 0.5 – 0.75 cm2, симптоми пречи на пациента, дори и в състояние на покой. Освен това се появяват симптоми на тежка сърдечна недостатъчност, изразени подуване на долната част на краката, краката, бедрата, корема или на цялото тяло, задух и пристъпи на задушаване при минимална потребителска активност, синьо оцветяване на кожата на лицето и пръстите (акроцианоз), постоянни болки в областта на сърцето (гемодинамическая стенокардия).

Симптомите при деца

При новородени и кърмачета заместник на аортната клапа е вродена. При деца по-големите деца и юноши стеноза на аортната клапа се случва, като правило, придобит характер.

Симптоми стеноза устието на аортата при новороденото дете е рязко влошаване на състоянието в първите три дни след раждането. Детето става апатичен, лошо поема гърдата, кожата на лицето, дланите и ходилата придобива синкав оттенък. Ако не е от критична стеноза (повече от 0.5 см 2), в първите месеци на детето може да се чувства добре, както на влошаването, се отбелязва в първата година от живота. При кърмене на детето е налице лошо наддаване на телесна маса и се отбелязват тахикардия (над 170 удара в минута) и недостиг на въздух (над 30 дихателни движения в минута и повече).

При всякакви подобни симптоми родителите трябва незабавно да се консултирате с педиатър, за изясняване на състоянието на детето. Ако лекарят чува шум в сърцето при наличието на недостатък, той ще ви предпише допълнителни методи на изследване.

Диагностика на заболяването

Диагнозата на аортната стеноза може да се предположи още на етап проучване и разглеждане на пациента. От характерните признаци обръщат към себе си:

 1. Остра бледност, слабост на пациента,
 2. Отоци по лицето и краката,
 3. Акроцианоз,
 4. Може да се наблюдава недостиг на въздух в покой,
 5. При выслушивании на гръдния кош стетоскоп може да се чува шум в проекция на аортната клапа (във 2-ри межреберье вдясно от гръдната кост), а също така мокри или сухи хрипове в белите дробове.

За потвърждаване или изключване на предполагаемата диагноза, назначени допълнителни методи на изследване:

 • Эхокардиоскопия – ЕХОГРАФИЯ на сърцето – не само ви позволява да се визуализира клапанов апарат на сърцето, но и оцени важни показатели, като внутрисердечная гемодинамика, фракция на изтласкване на лявата камера (нормално не е под 55%) и др,
 • ЕКГ, ако е необходимо с натоварване за оценка на преносимостта на двигателната активност на пациента,
 • Коронароангиография при пациенти с произтичащите от поражения на коронарните артерии (ишемией на миокарда в ЕКГ, или ангина клинично).

Лечение на

Избор на метод на лечение се извършва строго индивидуално за всеки отделен случай. Прилагат консервативни и хирургични методи.

Лекарствена терапия се свежда до предписани лекарства, улучшающих сократимость на сърцето и ток на кръвта от лявата камера в аортата. Към тях се отнасят сърдечни гликозиди (дигоксин, строфантин и др.). Също така трябва да се улесни работата на сърцето, с помощта на диуретични препарати, които извличат излишната течност от организма, и по този начин подобряват «перекачивание» на кръвта в съдовете. От тази група се използват индапамид, диувер, лазикс (фуросемид), верошпирон и др

Хирургични методи на лечение клапанного стеноза на аортата се прилагат в случаите, когато пациентът вече са налице първите клинични прояви на сърдечна недостатъчност, но той още не е имал време да вземе тежко време. Така че за кардиохирурга е много важно да улови онази граница, когато операцията вече е доказано, но все още не е противопоказан.

Видове операции:

 1. Метод на хирургична пластична операция на клапа се състои в провеждане на операции под обща анестезия, с рассечением гръдната кост и с интернет апарат на изкуствено кръвообращение. След достъп до аортальному газта се извършва дисекция крила клапа с необходимия зашиване на части от тях. Методът може да се прилага при деца и възрастни. Недостатъци са също с висок риск от рецидив стеноза, както и рубцовые промени крила на автомобила.
 2. Метод балонна вальвулопластики е да се носят през артериите в сърцето на катетър, в края на който се намира спрей в спавшемся състояние. Когато лекарят под рентген контрол, съответно на аортната клапа, се извършва рязко подуване на корема бутилка с разлика сросшихся крила клапани. Методът може да се прилага, както при деца, така и при възрастни. Недостатъци на метода са на ефективността на не повече от 50% и по-висок риск от рецидив стеноза на автомобила.

 3. Метод за протезиране на автомобила е отстраняването на собствените си крила клапа и трансплантация на механични или биологични (трупното човешки, свински) протеза. Прилага се главно при възрастни. Недостатъци на метода са необходимостта от учене през целия прием на антикоагуланти при механично протезирането и висок риск от развитие на повторна стеноза при трансплантация на биологична клапа.

Показания за операция при аортальном стенозе:

 • Размер на отвора на аортната по-малко от 1см2,
 • Стеноза при деца с вродена характер,
 • Критичен стеноза при бременни жени (използва се балонна вальвулопластика),
 • Фракция на изтласкване на лявата камера по-малко от 50%,
 • Клинични прояви на сърдечна недостатъчност.

Противопоказания за операция:

 1. Възраст над 70 години,
 2. Системата терминал етап на сърдечна недостатъчност,
 3. Тежки съпътстващи заболявания (захарен диабет във фаза декомпенсации, бронхиална астма по време на тежко обостряне и т.н).

Начин на живот с стенозом на аортната клапа

В момента порок на сърцето, включително и стеноза на аортната клапа, не е гибел. Хората с тази диагноза живеят, спортуват, вынашивают и раждат здрави деца.

Въпреки това, забравяме за патология на сърцето, не си струва и трябва да се води определен начин на живот, на основните препоръки за който се отнасят:

 • Спазването на диета е изключение мазни и пържени храни; отказ от вредни навици; яденето на големи количества плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти; ограничение на подправки, кафе, шоколад, мазни видове месо и птици;
 • Адекватното физическо натоварване – ходене пеша на екскурзия в гората, неактивни плуване, ходене или каране на ски (всички съгласувано с лекуващия лекар).

Бременност на жени с аортальным стенозом не е противопоказан, ако стеноза не е критичен, и не се развива тежка недостатъчност на кръвообращението. Прекъсване на бременността е показано само тогава, когато при жените се наблюдава влошаване на състоянието.

Хората с увреждания се определя при наличие на недостатъчност на кръвообращението 2Б – 3 етап.

След операцията трябва да се изключи физическата активност на периода за рехабилитация (1-2 месеца и повече, в зависимост от състоянието на сърцето). Децата след операцията не трябва да се посети образователни институции за срок, който се препоръчва от лекар, както и да избягвате претъпканите места, за да се предотврати заразяване с респираторни инфекции, което може драстично да влоши състоянието на детето.

Усложнения

Усложнения без операция са:

 1. Прогресията на хроничната сърдечна недостатъчност до терминал с фатален,
 2. Остра левожелудочковая недостатъчност (оток на белите дробове),
 3. Фатални нарушения на ритъма (фибрилляция камерна, желудочковая тахикардия),
 4. Тромбоемболични усложнения при възникване на предсърдно мъждене.

Усложнения след операцията са кървене и нагноение постоперационной рани, за предотвратяването на които е щателна хемостаза (обгаряне на малки и средни съдове в раната) по време на операцията, както и редовни лигиране в началото на следоперативния период. В далечно време, може да се развие остър или повторен бакэндокардит с увреждания на автомобила и рестенозом (повторно сращение клапанных крила). Превенцията е антибиотикотерапия.

Прогноза

Прогноза без лечение неблагоприятна, особено при деца, тъй като на първата година от живота умира 8.5% от децата без сделка. След операцията прогноза е благоприятен при липса на усложнения и тежка сърдечна недостатъчност.

В случай на некритичного вродена стеноза на аортната клапа, в условията на редовно наблюдение от лекуващия лекар, преживяемост без операция достига много години, и при достигане на пациент на 18 години се решава въпросът за провеждането на хирургическа намеса.

Като цяло може да се каже, че възможностите на съвременната, включително и детска сърдечна хирургия, позволяват скорригировать заместник по такъв начин, че пациентът ще може да живее дълъг, щастлив и нищо не омраченную живот.

Видео: стеноза на аортната клапа в програмата «Живеят здравословно»

READ  Парасистолия: форми, причини и симптоми, диагностика, лечение парасистолии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00554 sec