Стеноза на белодробната артерия, на вентила: причини, лечение

Белодробна артерия (ЛА) е една от най-големите плавателни съдове в организма на човека, еферентни кръв от сърцето през кръвоносните съдове на белодробна тъкан, където кръвта се обогатява с кислород и по този начин завършва формирането на малкия кръг на кръвообращението. По друг начин този съд се нарича легочным барел.

Ако лумена на съда става по-малко, тогава се говори за стенозе, или патологическом стесняване, белодробната артерия.

Стеноза възниква вследствие на вродени или придобити причини, и се характеризира със следните гемодинамическими на процесите в сърцето на:

 • Десен желудочек изпитва натоварването при выталкивании кръвта чрез суженный просвет белодробната артерия.
 • Натоварване на желудочек може да бъде различна в зависимост от степента на выраженности стеноза.
 • В белите дробове постъпва по-малко кръв, отколкото в нормално, вследствие на което по-малко кръв наситена с кислород, и тялото ви получава по-малко кислород като цяло, което води до развитие на хипоксия (кислороден глад) на вътрешните органи.
 • Постоянно натоварване на десния желудочек води до постепенно изнашиванию на сърдечния мускул, което в началото се компенсира с увеличаване на масата на миокарда (гипертрофией на дясната камера), а по-късно води до развитие на тежка сърдечна правожелудочковой недостатъчност.
 • Поради постоянно се надигна от крайния обем на кръвта, който не може напълно се изхвърлят в артерия, се развива трикуспидальная регургитация, т.е. формира обратна струя кръв в дясното предсърдие, което води до застой на венозна кръв и нарушаване на микроциркулацията в съдовете на вътрешните органи — хипоксия усложнява.
 • Тежка стеноза води до развитие на тежка сърдечна недостатъчност, която може да стане причина за летального изход при липса на лечение.

В зависимост от мястото на поражение разграничаване надклапанную, подклапанную и клапанную форми на стеноза, т.е. стесняване разположено над, под или на нивото на автомобила съответно. Клапанов стеноза на белодробната артерия се среща по-често от останалите форми.

Причини за възникване на заболяването

Изолиран е придобит стеноза на белодробен багажника се среща рядко. Много по-често се регистрира стеноза на белодробен багажника вроден характер, което я поставя на второ място по честота сред всички вродени пороци на сърцето.

Вродена стеноза на белодробната артерия (ДХД)

Сред причините за вродена стеноза белодробната артерия отделят следните фактори, може по време на бременност да окаже влияние върху формирането на сърдечно-съдовата система на плода и появата на вродени дефекти на сърцето (CHD):

 1. Генетично предразположение към порокам развитие на сърцето и големите съдове, особено от страна на майката,

 2. Употребата на бременната психоактивни вещества, лекарства, антибиотици, особено в първия триместър на бременността,
 3. Неблагоприятните условия за труд по време на бременност, например, работа на обекти на химическата, боядисване и други видове промишленост, когато една бременна постоянно вдишва отровни вещества,
 4. Вирусни заболявания на майката по време на бременност — рубеола, инфекциозна мононуклеоза, поражението на вируси херпес-група,
 5. Рентгеновите и други форми на йонизираща радиация по време на бременност,
 6. Неблагоприятни условия на околната среда, като например, повишена радиация фон в някои региони.

Купен стеноза

Сред причините, най-често предизвикващи развитие на придобита стеноза белодробната артерия, може да бъде идентифициран:

 • Атеросклероза на големите съдове,
 • Кальциноз клапите на аортата и белодробната артерия,
 • Ревматично поражение на клапите на сърцето, включително и на вентила белодробната артерия,
 • Специфично възпаление на вътрешната стена на белодробната артерия — сифилис, туберкулоза (рядко),
 • Хипертрофична кардиомиопатия с увеличаване на масата на миокарда на дясната камера, вследствие на което възниква обструкция (запушване) на път ток на кръвта от камера в легочную артерия,
 • Сдавление белодробен на цевта отвън – тумор средостения, увеличение на лимфоузлами, аневризмой аортата и т.н.

Симптомите на белодробната артерия стеноза при деца

Клиничните прояви на стеноза белодробен багажника при деца зависи от степента на выраженности стесняване на лумена. Така, леко и умерено стеноза могат да не се проявяват клинично в продължение на много години.

Тежка стеноза се проявява почти веднага след раждането на бебето и включва симптоми като:

 1. Изразено акроцианоз или дифузен цианоза – синюшняя оцветяване участъци от кожата (носогубный триъгълник, върховете на пръстите, дланите, стъпалата) или кожа само торса,
 2. Недостиг на въздух в покой и при хранене на бебето,
 3. Сънливост или изразена тревожност на детето,
 4. Лошо наддаване на телесна маса през първите месеци от живота на бебето,
 5. Задух при натоварване с развитието на двигателните умения на бебето.

Симптомите на белодробната артерия стеноза у възрастни

При хора на зряла възраст симптоматика стеноза протича съвсем по друг начин. Заболяването в случай на умерен стеноза и може да не се прояви в продължение на много години, а понякога и целия си живот.

Ако стеноза на белодробен клапан изразена степен, се развива правожелудочковая недостатъчност, която се проявява с постепенно нарастващите симптоми:

 • Виене на свят, умора и обща слабост при физически натоварвания, първо при значими, след това при минимална, а след това и в покой,
 • Задух при натоварване или в покой, усиливающаяся в легнало положение,
 • Оток на долните крайници в началния стадий на сърдечна недостатъчност, вътрешна подуване на по-късен етап – натрупване на течност в гръдната и коремна кухини (гидроторакс и асцит, съответно), оток на цялото тяло (анасарка) в крайна фаза на хронична сърдечна недостатъчност.

Към кой лекар да се обърнат?

Всички новородени деца в майчинство домове осматриваются неонатологом, който при съмнение за вроден порок на сърцето ще достигне необходимия план на изследването.

Ако подобни симптоми се появили при кърмене на бебе или дете, по-възрастните, трябва бързо да получат консултация от педиатър.

Възрастен контингенту на населението трябва да се потърси помощта на лекар, терапевт или към кардиологу.

Така или иначе, план на изследване е приблизително еднакъв и включва следните методи за диагностика:

 1. Эхокардиоскопия, или ЕХОГРАФИЯ на сърцето – позволява визуално да се оцени структурата на клапанного пръстен, както и да се измери налягането в долния желудочке и наклон (разлика) от натиска на кухини между дясната камера и белодробната артерия. Колкото по-високо е налягането в долния желудочке и колкото по-голяма е разликата в налягането между желудочком и артерията, така выраженнее стесняване на лумена на съда. Според тези данни, степента на стеноза се подразделя на:
  • скромна (Р желе – по-малко от 60 mm hg, градушка Р – 20-30 мм hg),
  • изразена (Р желе – 60-100 мм hg, градушка Р – 30-80 мм hg),
  • рязко изразена (Р желе – над 100 mm hg, градушка Р – над 80 mm hg) и декомпенсированную (тежки нарушения на внутрисердечной гемодинамики, сократительная функция на миокарда намалява драстично).
 2. ЕКГ, а при необходимост – извършване на ЕКГ, след дозиран физическо натоварване (ходене по бягаща пътека, велоэргометрия).
 3. Радиография на органите на гръдния кош – се определя от степента на уголемяване на сърцето, което се дължи на гипертрофией на миокарда.
 4. Катетеризация на десните отдели на сърцето – позволява по-точно измерване на налягането в долния желудочке и белодробната артерия.
 5. Вентрикулография – въведение в съдове рентгеноконтрастного вещества инцидент в дясната половина на сърцето и отображающему с помощта на рентгенова снимка-снимка анатомични нюанси стеноза.

Лечение на белодробната артерия стеноза

Лечение на леко и умерено стеноза, обикновено не се изисква, в случай на отсъствие на сърдечна недостатъчност и съответните клинични прояви.

Единственото ефективно лечение е рязко изразена стеноза белодробен на цевта – само хирургично. Техника операции е различна в зависимост от анатомична локализация недостатък:

 • При надклапанном стенозе резекция на засегнатата част на съдовата стена с прилагането на пластира от собствения си перикарда (соединительнотканная обвивка на сърцето отвън, или околосердечная чанта),
 • При клапанном стенозе се използва баллонную вальвулопластику или комиссуротомию – изключено спаянных крила клапа с помощта на балони, въведени чрез плавателни съдове, или с помощта на скалпел по време на отворена операция на сърцето,
 • При подклапанном стенозе се използва техника иссечения гипертрофированных парцели на миокарда на изхода на дясната камера.

В случай на развитие на сърдечна недостатъчност, допълнително се прилагат медикаментозные лекарства – диуретици, сърдечни гликозиди, бета-административните, антагонисти на калциевите канали и др Схема на лечение се определя само от лекар и е строго индивидуална за всеки отделен случай.

Начин на живот на детето с стенозом белодробната артерия

Във връзка с това, че този порок на сърцето е по-често в лека и умерена степен при новородени деца, отколкото в тежки, като деца, са склонни да развият съответно възраст. Това е хлапе с стенозом, без навременно лечение, расте и се развива двигателни умения като обикновен дете. Ето само такива деца, малко по-често връстници страдат от настинки, изискват внимателно наблюдение на лекари и не трябва да се занимава с професионален спорт в по-високо възраст.

Ако същото дете е родено с рязко изразен стенозом, му се наложи операция, а в какви срокове, решава неонатолог в мястото на болницата, детски кардиохирург и педиатър, наблюдателят на бебето след изписването. В този случай детето трябва да остане под още по-строг надзор по кардиология и кардиохирургов, и по степен на растеж и развитие, които не са подложени на значими физическите упражнения, поне в първите няколко години след операцията.

Усложнения

Усложнение стеноза, или го естествено с течение при липса на лечение е развитието на хронична правожелудочковой недостатъчност, която може да доведе до летален изход.

Прогноза

Прогноза на леко и умерено стеноза щастлив, дори и без оперативно лечение. Средната продължителност на живота в този случай е малко по-различна от броя на прожитых години на обикновения човек.

Прогноза за рязко изразена стеноза белодробен багажника при липса на хирургично лечение нещастен, а след операцията значително по – добре- над 91% прооперированных лица безопасно пребивават първите пет години и повече.

На въпрос за това, колко е опасно дадено заболяване, може да се отговори, че ако стеноза е рязко изразен, трябва възможно най-скоро да се извърши операцията, която ще удължи живота на пациента и да подобри неговото качество.

READ  Ангиопластика (балонная): коронарна съдове на сърцето, крайниците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec