Стеноза на каротидната артерия: причини, симптоми, лечение, операция

Цереброваскулярные заболявания представляват един от най-значимите проблеми на съвременната медицина. Смъртността от сърдечни катастрофи мозъка заема водеща позиция сред други заболявания, както и честотата на подчертават от одмвр изключително висока.

Стеноза на сънната артерия става причина за исхемичен некроза в мозъка на около една трета от всички случаи на инсулт. При затваряне на лумена на вътрешната каротидна артерия повече от 70% от инфаркт на мозъка идва почти половината от пациентите в рамките на първата година след значително нарушение на притока на кръв. Ранната диагноза и навременното отстраняване на проблема могат да помогнат за избягването на такова въздействие. Съвременни хирургични методи на лечение са безопасни, а при по-ранно откриване на патология може би малоинвазивное лечение, което не изисква по-големи разрези и обща анестезия.

Сънливи артерия се отклоняват от аортата, отиват в тъканите передне-страничната повърхност на шията към главата, където са разделени на външната и вътрешната клонка, носещи кръв нататък, към съдовете на мозъка и на тъканите на главата. Стеноза може да се появи на всеки от имотите, но най-вероятно – в места сужений (горното деление на клона).

Основният обем на кръв към мозъка поради тези големи кръвно шахтите, така че всички нередности в тях водят до хипоксия и изискват незабавен преглед и лечение. Ако в САЩ броят на хирургични корекции стеноза достига 100 хиляди на година, а в Русия ги произвежда само около 5 хиляди. Такава ниска цифра не позволява да се достигне до всички нуждаещи се от лечение, и това е една от основните проблеми в системата на здравеопазването.

Друг проблем става по-късно откриване на патология или нежелание на пациента «си под ножа на хирурга», обаче всички пациенти с критични стенозами трябва да са наясно, че операцията е единственият начин да се избегне удар и спаси живота.

Причини за стесняване на сънната артерия

Неговата доста висока распространенностью стеснение на каротидната артерия, трябва фактори на риска, които се изложени на голям брой хора, особено в напреднала възраст. Патология на кръвоносните съдове допринасят за:

 • Наследственост;
 • Лоши навици, особено тютюнопушенето;
 • Високо кръвно налягане;
 • Нарушения на въглехидрати метаболизъм (захарен диабет);
 • Напреднала възраст и мъжки пол;
 • Наднорменото тегло, липсата на двигателна активност.

Ако в семейството вече има болни, страдащи от атеросклероза и стесняването на каротидните артерии, това е доста вероятно, че други кръвни роднини може да се реализира генетично предразположение към заболяване. Очевидно в основата на това са генетични механизми, склонност към нарушения на обмяната на мазнините.

Такива често срещани състояния като хипертония, диабет, затлъстяване, също предизвикват атеросклероза на каротидните артерии. Прекаленият натиск променя структурата на съдовите стени, което ги прави плътни и уязвими, допринася за натрупването на там на липиди, а комбинация от атеросклероза с високо налягане увеличава значително риска от остри нарушения на притока на кръв в мозъка.

С напредване на възрастта, вероятността структурни лезии на стените на каротидните артерии се увеличава, така че патология обикновено се диагностицира в 6-7 десет живота. При мъжете този процес се случва по-рано, а при жените защитна функция изпълняват полови хормони естрогени, така че те се разболяват по-късно, след настъпването на менопаузата.

Стеноза на сънната артерия, на фона на атеросклероза може да усугубиться вродени аномалии на развитието на съдове, сред които доста често ни, панти, извитость. В тези зони се създава повишена вероятност от увреждане на ендотелните турбулентными течението на кръвта, прогресира атеросклерозата и по-рано, в сравнение с прав ход на съда, може да манифестировать гемодинамически значителна стеноза.

Морфологическую основа стеноза на кръвоносните съдове на шията е холестериновая плака. Патология на обмен на мазнини и въглехидрати провокира отлагането на мазнини не само в аортата, коронарните и церебрална артериите, но и съдовете на шията, в резултат на което се затруднява доставката на кръв към вашия централен мозъка.

READ  Перикардит: симптоми, лечение, причини, симптоми

Плака в сънната артерия до порите време на време, не се проявява, особено при едностранна локализация. При постепенното си увеличаване на лумена на съда суживается все повече и се появяват признаци на недостиг на притока на кръв в главата – хронична исхемия, клинично выражающаяся в дисциркуляторной енцефалопатия.

При сравнително сохранном кръвния поток в багажника артерии на шията постепенно ще напредват явление хронична исхемия, но при разграждането на плаки неизбежно ще се създаде и развие тромбоза с пълна закупоркой на съда. Това е едно от най-опасните прояви на стеноза на каротидните артерии, което е придружено от некроза на тъкани на мозъка (инсулт).

В зависимост от разпространението на поражението на съдовите стени отделят очаговый атеросклероза (в продължение на един-един и половина инча) и продължителен, когато плака заемат повече от 1,5 см на дължина на артерията.

За оценка на степента на риска от съдови бедствия и определяне на показания за хирургически лечение реши да отпусне няколко степени на стеснение на каротидните артерии, дефинирани процент на стеноза пропуски съдове:

 • До 50% — гемодинамически незначимое намалява, което се компенсира от коллатеральным кръвоснабдяване;
 • 50-69% — изразено стеснение, който се проявява клинично;
 • Стеноза до 79% — субкритический, много висок риск от остро нарушение на кръвообращението;
 • Критичен стеноза, когато лумена на артериите се стесняват на 80% и повече.

Най-податливи на атеросклеротическому процеса на началните отдели на общата каротидна артерия, на място си се дели на външна и вътрешна клони и ги устието.

Прояви и диагностика на стеноза на каротидните артерии

Специфични симптоми, които говорят именно за стенозе на сънната артерия, не. Тъй като суженная артерия не може да достави на мозъка необходимото количество кръв, след което процедурата ще се оформя от признаци на исхемия на мозъка. Стесняване на половината от лумена на съда, не причинява гемодинамически значими нарушения, така че протича незабелязано за болния. По отношение на растежа на степен на стеноза ще се появи и клиничните признаци.

Първите «звоночками», говорещи за неблагополучии, могат да станат транзиторные исхемични атаки (ТИА), които са придружени от:

 1. Главоболие;
 2. Световъртеж и нарушение на равновесието;
 3. Чувство на мравучкане в областта на лицето, крайниците;
 4. Невнятностью думи, в нарушение на разбиране обърната реч, в следствие на което се затруднява контакт с болни;
 5. Разстройства на зрението;
 6. Обмороками.

Изброените симптоми са краткосрочни, обикновено трае около половин час, а след това постепенно регресират, и в края на първия ден от тях не остава и следа. Въпреки това, дори в случай, когато състоянието е напълно нормализовалось, трябва да се обърнат към лекар за изясняване на причините за исхемия на мозъка. При наличието в миналото пренесени ТИА риска от инсулт се увеличава десетки пъти, така че тези атаки могат да бъдат считани като агенти на инфаркт на мозъка и не трябва да се пренебрегва.

Хронична исхемия на мозъка на фона на стеноза на артериите на врата се проявява с намалена работоспособност, отслабване на паметта, трудности с концентрацията на вниманието, промени в поведението. Признаци на такова дисциркуляторной енцефалопатия може да стане видима, преди всичко, всички, които ще празнуват, че близък или колега се променя характера му, той е по-трудно да се справят с обичайните отговорности, по-трудно достигне до взаимно разбиране при общуване, докато самият болен ще се опита да води нормален начин на живот», списывая» симптомите на това на умора или възраст.

Критичен стеноза на дясната или на лявата каротидна артерия може да доведе до много по-сериозни последици, отколкото ТИА. Голяма атеросклеротична плака могат да се спукат с пускането на съдържанието на повърхността на съдовата стена, при това задължително се развива тромбоза, а в резултат на съсирек напълно закупорит артерия, не оставяйки я възможностите доставят кръв към мозъка.

READ  Диета за трета положителна група на кръвта: таблицата, меню за отслабване, храни

В резултат на пълно прекъсване на притока на кръв по сънната артерия става исхемичен мозъчен инсулт – инфаркт на мозъка, при което умират нервните клетки в зона на кръвоснабдяването на засегнатата артерия. Тромб или фрагменти могат да се откъснат и да се премести в по-малки съдове – базилярную, мозъчните артерии, и след това симптомите на инсулта бъдат причинени от увреждания на конкретната съдова басейна.

Симптоми на регенериране на инсулт, смятат парализи, парези, загуба на съзнание, нарушения в речта, преглъщане, чувствителност. При тежки случаи настъпва мозъчна кома, нарушена дейност на сърдечно-съдовата и дихателната система. Тези симптоми най-често се появяват внезапно, на фона на силно главоболие, могат да се промъква човек неподготвен на работното място, на улицата или у дома. Важно е, че околните бързо сориентировались и извикали «бърза», защото от скоростта на предоставяне на квалифицирана помощ на зависими и живота, и прогноза на заболяването.

За основна база на симптоматиката могат да се разграничат няколко възможности течения патология:

 • Бессимптомная форма, когато признаци на исхемия на мозъка не, но стеноза вече е разкрити с помощта на допълнително проучване;
 • Дисциркуляторная енцефалопатия – хронична исхемия без очаговых симптоми на поражение на мозъка;
 • Транзиторные исхемични атаки – могат да протекат с очаговыми неврологични нарушения, исчезающими на ден;
 • Последици микроинсульта – симптоми преминават в продължение на един месец;
 • Инсулт (инфаркт на мозъка) е остро нарушение на притока на кръв с общемозговой и очаговой симптоматикой.

Прогнозата на заболяването зависи не само от степента на выраженности стеноза, но и от това, колко по-рано ще бъде установена патология. В тази връзка навременното обръщане към лекар, дори и ако симптомите на болестта, без следа са преминали, е необходимо.

Един от първите признаци на стеноза, който може да бъде намерено още при първичния обръщение към лекар, смятат особен шум над артерията при нея выслушивании. За подтвеждения на диагнозата се прилагат различни инструментални изследвания – компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, УЛТРАЗВУК, ангиографию.

Най-достъпен, безопасен и евтин начин за диагностика стеноза на артериите на врата е ултразвуков метод, допълва допплерографией. Специалист по оценка на структурата на стената на съда и характера на притока на кръв по него.

Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс позволяват да се изключат други причини патология на органите на кръвообращението, а рентгеноконтрастная ангиография – точно да се локализира мястото на стесняване. Контрастирование се прилага и в етап на хирургична корекция стеноза.

Лечение стенозов на каротидните артерии

За лечение на стеноза на кръвоносните съдове на шията и причинени от тях нарушения на притока на кръв в главата, се прилагат медикаментозные методи и хирургически операции.

Консервативната терапия е насочена към подобряване на мозъчната дейност, защита от нежеланите влияние на хипоксия, за което са назначени ноотропные и метаболитни препарати – пирацетам, милдронат, витамини от групата В.

Задължителен компонент на медикаментозна терапия става корекция на кръвното налягане. Високо кръвно налягане трябва да приемат антихипертензивни лекарства постоянно, по схема, предложена от вашия лекар. Гипотоникам трябва да бъдат внимателни и също да се контролира налягането, тъй като намаляването му ще доведе до влошаване на кислороден глад на мозъка.

При атеросклеротични бляшках в каротидните артерии, а това е най-честата причина за патология, се появяват препарати, нормализующие на мастната обмяна (статини), е необходима диета и разумна физическа активност.

Медикаментозно лечение може да подобри мозъчната активност при некритическом стенозе и играе поддържаща роля след хирургична намеса, но при декомпенсированном стесняване на артериите, повтарящи се исхемични атаки или перенесенном инсульте без операция няма да мине.

READ  Анализ на кръвта на аминокиселини: норма, дешифриране, invitro, при деца, 32 индекса

Свидетелство за хирургически лечение са:

 1. Стенозы на артериите повече от 70%, дори не е придружен от явни клинични симптоматикой;
 2. Състояние след прекаран инсулт, свързан с поражение на каротидните артерии;
 3. Повтарящи се ТИА при стенозе 50% и повече.

Операция при стенозе сънната артерия има за цел да възстанови нормалното кръвоснабдяване и може да бъде радикална или минимално инвазивна. Радикална намеса се извършва чрез отворен, малоинвазивные – без малко на границата.

Радикално лечение – каротидная ендартеректомия – открита операция, при която на врата се прави разрез в зоната на преминаване на съда, артерия се отделя, хирург намира място стесняване и произвежда премахване на плаки заедно в двор на съдовата стена, след това на целостта на съда, се възстановява чрез присаждане, а раната ушивается. При сопутствующем се огъват, петлеобразовании, извитости може да бъде изтрит целия засегнатата фрагмент артерия. Операцията изисква обща анестезия.

Стентирование – по-нежния метод на лечение, който се състои във въвеждането в лумена на съда специална тръбичка, която се разширява и поддържа в този разширен вид, като същевременно осигуряват ток на кръвта. Целта на тази операция – предупреди възможни съдови катастрофа и свеждане до минимум на проявите на хронична хипоксия, така че тя показва при субкритических сужениях.

Стентирование се извършва под местна обезболиванием с постоянен контрол на налягане и пулса на пациента. Бедренная артерия, чрез която се въвежда водач, пунктируется, в нея се поставя катетър и за разлика материал за точно определяне на местоположението на инсталацията на стента. Операцията се извършва под рентгеноскопическим контрол, но с доза получават радиация, когато този минимален и не представлява опасност.

Стент се инсталира на мястото на стеноза на лявата или дясната каротидна артерия, той се протяга навън, може би използването на специални бутилки, раздувающих съд на мястото на стесняване. За профилактика на тромбоемболични усложнения с по-малки увреждания на артериалните съдове на мозъка по време на операция на артериите определят специални филтри не възпрепятства кровотоку, но задерживающие най-малките частици са кръвни съсиреци.

След инсталиране на стента филтри и катетър се извличат, а стент остава на място стеноза. Интервенцията трае не повече от час, след което пациентът може да бъде изпратен в отделение за известно време или веднага прехвърлен в отделението. Първия ден от препоръчва строг режим на легло, ограничения на приема на храна и течности в следоперативния период няма.

Продължителността на хоспитализация при хирургичното лечение се определя индивидуално. След стентирования пациентът прекарва в болница 2-3 дни, след което може да замине. Открита операция изисква по-дълго наблюдение – около седмица, в края на който се отстранява кожни шевове.

Прогноза, след навременна корекция на притока на кръв щастлив, но пациентът трябва да знае, че операцията не предпазва от повторното поражение на този съд или на други артерии на главата и шията, така че спазването на здравословен начин на живот, нормализиране на хранене, поддържане на нормално ниво на налягане – важните превантивни мерки, които не могат да бъдат пренебрегвани.

Профилактика на стеноза на каротидните артерии, на фона на атеросклеротического поражение включва специална диета, рационална двигательную дейност, борбата с наднорменото тегло, отказването от цигарите и медикаменти за лечение на вече съществуваща сърдечно-съдовата и обмен на патология. Освен това, трябва редовно да посещават лекари за планиране медосмотра.

Видео: стеноза на сънната артерия в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00922 sec