Стеноза на кръвоносните съдове: на шията, на мозъка, на главата, крайниците, заболявания, симптоми, лечение

Стеноза на кръвоносните съдове – това е болестно състояние на кръвоносните съдове, при който се извършва тяхното частично стесняване в по-голяма или по-малка степен, до пълно затваряне на лумена на съда.

По същество стеноза — това е запушване на кръвоносните съдове, която се различава от по-сериозно запушване на факта, че кръвта е блокиран, не напълно, а частично.

Тежестта и клиничната картина на заболяването зависи не толкова от степента на выраженности и разпространението на процеса, колко от локализацията на патологичния процес. Най-често се срещат стеноза на аортата, стеноза на венечных, каротидните, мезентериальных (чревных) и на бедрената кост на артериите. Причината за дадено болестно състояние може да послужи като поредица от различни заболявания както на вродени, така и придобити в течение на живота.

Стеноза на сънната артерия и на кръвоносните съдове на главния мозък

При тази болест в организма на човек е нарушено кръвоснабдяване на мозъка.

Има редица предразполагащи фактори, които допринасят за развитието на тази болест:

 • Възраст;
 • Генетично предразположение;
 • За пушене;
 • Затлъстяването;
 • Не е достатъчно активен начин на живот;
 • Захарен диабет;
 • Високото кръвно налягане.

Най-честата причина за това е, че сънливи артериите да се свиват, е атеросклеротична плака, която се образува от натрупвания на холестерола в стената на съда. В редки случаи тя може напълно да се затвори лумена на съда или да се откъснат от стената и мигрират по изпълнение, което води до редица сериозни усложнения.

Симптоми на поражение на главата

В ранните етапи На стеноза на сънната артерия и на кръвоносните съдове на главния мозък не се проявява някакви ярко изразени симптоми. И болният не подозира за наличието у него на тази патология до развитие на сериозни усложнения, като мозъчен инсулт или транзиторная исхемична атака.

Транзиторная исхемична атака («мини-инсулт») — това е основен предупредителен знак инсулт.

Да доведе до него може запушване на артериите, която подхранва кръвта и мозъка. Симптомите на такава транзиторной атака може да продължи няколко минути, така и продължи няколко часа, и списък на следващия си:

 1. Загуба или намаление на зрението на едното или двете очи;
 2. Изтръпване на лицето или на някоя част от тялото, като ръце или крака;
 3. Виене на свят;
 4. Затрудненная, бессвязная става и други.

Тези състояния изискват спешна медицинска помощ, тъй като не е възможно да се предскаже, ще види ли това състояние, в по-тежко усложнение – инфаркт.

Исхемичен мозъчен инсулт – нарушение на мозъчното кръвообращение, възниква в случай, че кръвоносен съд се запуши изцяло, в резултат на което към клетките на мозъка не постъпва кислород.

Без кислород мозъкът на човека е способен да съществува не повече от 3-4 минути, след това нервните клетки започват да умират.

Има няколко причини инсулт, по-долу са основните:

 • Значително стесняване на артериите се дължи на тромба;
 • Разликата тромба и запушване на артериите по-малък диаметър;
 • Други причини, например кръвоизлив (хеморагичен инсулт).

Диагностика на стеноза на артериите на мозъка

За диагностика на стеноза на кръвоносните съдове в момента разполага с богат гама от съвременни изследвания, в допълнение на стандартните физикального преглед и преслушване:

 1. Ангиография съдове – за визуален контрол проучване съдове с прилагането на рентгеноконтрастных вещества;
 2. Ултразвукова допплерография съдове на главата и шията – изследване с помощта на ултразвукови вълни;
 3. Компютърна томография;
 4. Магнитно-резонансната ангиография — това е такъв метод на обучение, на базата на който се използват електромагнитни вълни и магнитни полета. Възможно прилагането на този метод без въвеждане на контрастни вещества, което намалява вероятността от усложнения.

Как за лечение на стеноза на кръвоносните съдове на главата?

За лечение на това заболяване д-р отчита степента на развитие на процеса, неговото локализиране, степента на стесняване на артерии и наличието на придружаващи заболявания.

Лечението може да бъде хирургично и консервативно:

 • Консервативното лечение включва в себе си определяне на фармакологични препарати, както и промяна на обичайното си начин на живот.
 • Терапия лекарствени средства се състои в прием на антитромбоцитарных лекарства, антикоагуланти и други медикаменти, които влияят на състава на кръвта.

Промяна в начина на живот трябва да включва в себе си всички аспекти на човешкия живот:

 1. Контрол на кръвното налягане, на нивото на холестерола;
 2. Диетотерапия;
 3. Поддържането на оптимално тегло;
 4. Отказ от тютюнопушенето и употребата на алкохол;
 5. Редовна физическа активност.

Хирургични манипулации

Стентирование на сънната артерия е да се въведе балонного катетър в кръвоносен съд под контрола на специален апарат и заедно стесняване на съда балон е изгорял, за разширяване на артерия. На суженном участък се поставят стент, който постоянно остава на място суженного на парцела, което позволява на изпълнение през цялото време да остане богат.

Тези манипулации са достатъчно ефективни и безопасни, и пациентът може да се върне към обичайния живот в рамките на 2-3 седмици.

Каротидная ендартеректомия: същността на операцията се състои в откриването на блокированного на парцела сънната артерия и премахване на тромба или на атеросклеротични плаки. След този съд сшивается и се възстановява нормалния кръвен поток.

Видео: програма за стенозе съдове на главата

Характеристики на течението стеноза в зависимост от локализацията

 • Стеноза на бъбречните артерии може да стане една от причините за трайно повишаване на кръвното налягане, което не купируется стандартна антигипертензивной терапия. В лабораторни анализи чрез промени в анализа на урината: белтък в урината, единични червените кръвни клетки и др. Типично причина е атеросклерозата.

 • Стеноза чревного багажника. Основните симптоми на стеноза чревного багажника са болка в горната част на корема, диспептические нарушения, дисфункция на червата.
 • Стеноза позвоночной артерия. Основните прояви са визуални и глазодвигательные разстройства, нарушение на координацията на движенията и вестибулярные нарушения.
 • Стеноза на кръвоносните съдове на долните крайници. Причини — все същия атеросклероза, оклузивна болест. Основните симптоми на това заболяване — болка при ходене, на интермитентно накуцване. При развитието на болестта и липса на лечение може да се развие гангрена и загуба на долния крайник.
 • Стеноза на кръвоносните съдове на сърцето — атеросклеротическое поражението на коронарните артерии, захранващи то миокарда. В хронична форма, класифицирани като исхемична болест на сърцето, стенокардия. Продължителна исхемия на миокарда може да доведе до органични промени на сърцето. Остра запушване на коронарните артерии, на фона на стеноза — до инфаркт на миокарда.

Скоростта на развитие на болестта зависи от наличието на рискови фактори, свързани с болестта и степента на развитие на атеросклеротического процес.

Навременното лечение за медицинска помощ, контрол на кръвното налягане, навреме проведено консервативно или оперативно лечение значително ще намали възможността от развитие на усложнения и отричат симптомите на болестта при пациенти с стенозом съдове на долните крайници.

Стенозы съдове при малки деца

По литературни данни вродени стенозы съдове се срещат при новородени 0,5-0,7 % от случаите. Съвременно УЛТРАЗВУК разкрива вродени стенозы съдове в началото на времето.

При леки и средни форми на деца с физически добре развити, и малформации може да бъде открит случайно. Така че в такъв случай по време на правене на бременността се използват изчаквателна тактика и само следят за развитието на порока. А вече след раждането решават въпроса за необходимостта от хирургическа намеса.

При тежки форми на ранна бременност, обикновено губят. Тъй като при прогрессировании недостатък новородени излизат на устойчиви искрена декомпенсацию от първите дни на живота.

Стенозы клапите на сърцето

Близък до областта на съдовата стеноза на клапите на сърцето — явление самодостаточное и се нуждае от специално внимание. По-често се срещат стенозы най-натоварените клапите на сърцето — митралната и аортната. Стеноза на белодробен или трикуспидального клапан — паталогия сравнително рядка.

Митральный стеноза

Митральный стеноза е най-често срещан е придобит порок на сърцето. Той може да се определя като самостоятелна форма на заболяването, така и в комбинация с недостатъчност на митралната клапа и с увреждане на други клапани.

Причина за митралната стеноза е най-често е ревматизъм, и обикновено той се развива в достатъчно ранна възраст, най-често при лица от женски пол.

Клиничните симптоми и прояви на митралната стеноза

При пациента се появява на редица оплаквания, които първо се появяват при физическо натоварване, но при прогрессировании заболявания започват да се притеснява човек и в състояние на покой:

 1. Недостиг на въздух (при физическо натоварване и в покой);
 2. Кашлица-суха или с малко количество на лигавицата на храчки, понякога примесени с кръв;
 3. Слабост, бърза умора, сърцебиене;
 4. Рядко болка в сърцето ноющего характер и други оплаквания.

Външен вид на такива пациенти в началните етапи на заболяването не предизвиква подозрения и не се различава от обикновената. Въпреки това, по отношение на растежа на степен на стеноза, тези хора започват да се проявяват характерните за това заболяване симптоми: на фона на бледа кожа действа рязко руж на бузите, сини, устните и върха на носа. При изразена етап стеноза синюшность се засилва и се проявява сиво оцветяване на кожата. Ако стеноза на митралната клапа е ясно изразено, то може да се формира «сърдечен гърбица» — издут в областта на сърцето, и става по-забележим пулсации в эпигастральной област.

Усложнения при митральном стенозе

 • Усложнения при тази болест са разделени на две групи. Първите са свързани със застоя на кръвта в малкия кръг на кръвообращението: hemoptysis, сърдечна астма, аневризма, стеноза на белодробната артерия и други.
 • Вторите са свързани с разширяване на участъци заболявания: нарушения на сърдечния ритъм, тромбоемболични усложнения и други.

Диагностика и лечение

При диагностициране на митралната стеноза д-р използва набор от основни и спомагателни лабораторно-инструментални изследвания и диагностични методи:

 1. Ударни сърцето (дефинирано по-голяма тъпота нагоре и надясно);
 2. Стетоскопа на сърцето (определя наличие, отсъствие, появата на променените и допълнителни сърдечни шумове);
 3. Визуален контрол проучване (за определяне на променените размери на сърцето);
 4. Електрокардиограма (ЕКГ) ще помогне да се изведат някои признаци, характерни за стеноза на митралната клапа;
 5. Ехокардиография;
 6. Фонокардиограмма;
 7. Ангиография на кръвоносните съдове.

Специфични методи консервативно лечение на пациенти с митральным стенозом не съществува. Има редица медикаменти, насочени към премахване на симптомите на болестта – диуретици, сърдечни гликозиди, лекарства, подобряване на водно-електролитния баланс, и други.

Радикален метод на лечение на това заболяване е хирургична операция (митральная комиссуротомия), показания и противопоказания за която определя д-р, с оглед на степента на выраженности процес и наличието на придружаващи заболявания.

Прогнозата на заболяването също оказват влияние степента на выраженности на патологичния процес, състояние на сърдечния мускул и други немаловажные показатели. При слаба активност на процеса прогноза достатъчно благоприятни и пациентите дълго време могат да запазят работоспособността.

Видео: митральный стеноза на програма «Бъдете здрави»

Аортна стеноза

Аортна стеноза или стеноза на устието на аортата е вроден и придобит. Среща се като изолиран стеноза на аортата, така и в комбинации с други увреждания на клапите на сърцето.

Клинична картина

За това заболяване е характерно за дълго време, почти без прояви на предпоставки. Първите симптоми на аортната стеноза започват да се появяват при повишена физическо натоварване. Характеризира се с диспнея, стенокардия, слабост, прималяване, сърцебиене и други. Понякога в ранните стадии на пациентите отбелязват появата на загрудинных болки, които се раздават в межлопаточную област. Честват понякога и други симптоми: главоболие, подуване на лицето, осиплость на глас (при налягане на трахеята).

При диагностициране на аортната стеноза се прилага широк набор от клинико-лабораторни и инструментални изследвания, които са посочени по-горе в описанието на митралната стеноза.

Лечение и профилактика на развитието на аортната стеноза

Причина за придобитите аортната стеноза е най-често е атеросклеротический процес. Затова превантивни мерки ще бъдат отказване от пушенето, тялото за намаляване на теглото, нормализиране на холестеринового обмен, диетотерапия.

Консервативното лечение включва в себе си достатъчно широк списък от лекарства, насочени към намаляване на налягането, нормализиране на липидния обмен, и средствата, притежаващи защитни качества по отношение на стените на кръвоносните съдове и много други.

Определена част от пациентите е показано оперативно лечение (протези на автомобила и др)

При пациенти с изолирани аортальным стенозом прогнозата е благоприятна, те могат дълго време да останат трудоспособными при условие, че работата не е свързана с физически натоварвания.

Видео: представяне за стенозе на аортната клапа

READ  Лимфом Ходжкина, неходжкинская: симптоми, лечение, прогноза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.01816 sec