Стеноза на митралната клапа: гемодинамика, симптоми, стетоскопа, лечение и прогноза

Какво е това стеноза на митралната клапа

Болест на сърцето дават за себе си, знае почти от момента на възникването им. Симптомите им да не се смесват с нищо — умора, спад на силите и задух са основните показатели за нарушаване на работата на сърцето. Една от най-честите проблеми се оказва стеноза на митралната клапа на сърцето.

Какво е това

Стеноза на митралната клапа – това е придобит дефект на сърдечния мускул, който се характеризира с значително стесняване на отвора на лявата камера.

Анатомично митральный клапан е разположен между лявото атриум и лявото желудочком. При здравословното състояние той служи за доставка на кръвта от дясното отдел на сърцето в ляво. Митральный клапа на сърцето се състои от две крила, при възникване на стеноза те увеличават, срастаясь, като по този начин помежду си.

Причини

В 90% от ситуации стеноза на митралната сърдечна клапа има последица от прекаран в миналото са ревматични заболявания. Обикновено, ревматизъм се развива при хора, вече страдащи от сърдечни заболявания, на възраст около 25 години. Самият стеноза на митралната клапа се развива още по-късно от 10 години.

Освен ревматизъм има и други причини, стеноза на митралната клапа:

 • Пренесени в детството различни инфекциозни заболявания.
 • Инфекциозен ендокардит на сърцето.
 • Атеросклероза, заболяване на кръвоносните съдове, характеризиращо се с повишен холестерол) и като следствие от появата на кръвни съсиреци.
 • Вече е на разположение вроден порок на сърцето.
 • Различни травми и натъртвания на сърцето.
 • Сифилис.

Гемодинамика

Гемодинамика стеноза на митралната клапа е растеж на налягането в долния желудочке, белодробни артерии, както и в малкия кръг на кръвообразуване.

Вследствие на повишено налягане то миокарда левия отдел на сърцето расте. Запис прекомерно натоварване в кръвта на дясното предсердия, поради което стените на дясната камера също се увеличават. В следствие на нарушаване на работата на сърцето, повишава налягането в белия дроб и белодробни артерии.

Стетоскопа

Стетоскопа на сърцето – това е един от методите за диагностика на заболявания чрез слушане на звуци, възникнали в процеса на работа на някои органи. Стетоскопа стеноза на митралната клапа позволява да разкрие степента и сложността на тази болест.

READ  Кръв в урината при мъжете: кичури, с болки, без болки, че това е може би причината, какво да правя, симптоми, лечение

Характерните признаци стеноза са:

 • «хлопающий» звук, възникващи в резултат на колебания на крила клапа в момента на тяхното закриване.
 • «щелчковый» тон по време на откриването на крила на автомобила.
 • при възникване на белодробна хипертония може да чуете звук на работа на белодробната артерия.
 • в специални случаи е възможно да забележите промяна на ритъма на работа на митралната клапа.
 • диастолический шум – нискочестотен звук, възникнал на пациента в момента на издишване. Този звук може да се засили по време на физическо натоварване. Колкото по-ярко тя е изразена, толкова по-силно развито стеноза на митралната клапа.
 • систолический шум — кратък високочестотен звук, възникващи в межреберье в ляво от гръдната кост.

Симптоми

Симптомите на стеноза на митралната клапа се проявяват достатъчно бързо и имат ярко изразен характер:

 • Симптоми за недостиг на въздух. Възниква вече в начален стадий на болестта се проявява не само по време на физическа, но и психоэмоциональной натоварване. С течение на времето, задух все по-често се дава за себе си знае и може да започне дори и в състояние на покой.
 • Пристъпи на задушаване. Обикновено се появяват през нощта, когато пациентът е в легнало положение.
 • Хронична умора и обща мускулна слабост.
 • Появата на кашлица по време на физическо натоварване. В по-късните стадии на заболяването може да кровохаркание и оток на белите дробове.
 • Приступообразное нарушения на сърдечния ритъм и тахикардия.
 • Усещане за тъпа болка в областта на сърцето, не минава в продължение на дълго време.
 • Пациентите са изложени на чести заболявания на бронхит и пневмония.
 • Увеличението на лявата камера провокира появата на сърдечен горба.
 • С напредването на болестта, пациентът може да почувства тежест в стомаха, се наблюдава подуване на шийните вени.

Трябва да се помни, че стеноза на митралната клапа също оказва влияние върху работата на белите дробове, което води до влошаване на тяхната вентилация и повишаване на белодробен налягане.

Диагностика

Външно наличието на тази болест може да се разбере по-ясна бледности кожата покрива и цианозе (посинении «носогубного триъгълник»). В кабинета На кардиолог, лекар диагнози стеноза на митралната клапа чрез аускультативного метод и характерни звуци, които издава сърцето си при дадено заболяване. След поставяне на предварителна диагноза трябва да се направи электрокардиограмму (ЕКГ на сърцето).

READ  Анализът на изпражненията за яйца глист дете: колко се прави, тъй като отдавате

Стеноза на митралната клапа ще бъде премахната от присъствието на рваного на сърдечната честота и увеличаване на размера на дясното предсердия. С помощта на УЛТРАЗВУК-кардиолог, може да се определи размер на намаляване на митральной на крилото, както и увеличаване на размера на лявото предсердия. След провеждането на рентгенови изследвания ще се види интеграцията на дъга белодробната артерия, ляво предсердия и дясната камера.

Ако данните от проучването не е достатъчно за поставяне на диагноза, кардиолог ще наблюдение на сърцето. Тя ще помогне да се разкрие, доколкото увеличено налягане в лявото предсърдие и дясната части на сърцето, както и ръст на наклон. Атроиграфию и коронарную ангиографию правят повечето пациенти преди хирургична заместител на митралната клапа.

Освен горните начини стеноза на митралната клапа се диагностицира чрез денонощно измерване, както и да се направи анализ на кръвта и анализ на кръвта, на холестерола.

Лечение на

Лечение на стеноза на митралната клапа се разделя на два вида: медикаменти (консервативно) и хирургични (оперативни). Вторият метод на кардиолозите прибягват в особено тежки случаи или същите не се ползват, след проведено консервативно лечение.

Медикаменти за лечение на стеноза на митралната клапа включва:

 • Намаляване на съдържанието на сол в храната, ограничаване на приема на течности и намаляване на повишени физически натоварвания.
 • Прием на лекарства, заключващи специални нервни рецептори, и намалява нивото на адреналин и кортизол.
 • Диуретици.
 • Прием на лекарства, които се приспадат съсирваемостта на кръвта.
 • Антибиотици, назначающиеся като профилактика на възникването на възпаление на вътрешната обвивка на сърцето.

На оперативен метод на лечение, има четири различни варианта:

 • Перкутанна митральная комиссуротомия. Операция изявява извършването на малък разрез на място сращения на автомобила. Този метод не показва аутопсия на гръдната кост, а се извършва чрез проникване на тънки тръбички в сърцето чрез бедренные на виена.
 • Закрита митральная комиссуротомия. Произвеждат аутопсия на гръдния кош, но без отваряне на сърцето. Хирург достига до сърцето през ухото на лявото отдел.
 • Открита митральная вальвулопластика. Това е пълен оперативна намеса с отварянето на входа на гръдната кост и прилагането апарат на изкуствено кръвообращение.
 • Протезиране на сърдечна клапа. Най-широко използвания метод за коригиране на стеноза на митралната клапа. Той изявява замяна на лошо функциониране на митралната клапа на здравословен.
READ  Сърдечна астма: какво е това, симптоми, лечение, отличителни признаци на астма

Имайте предвид, че всички методи за хирургическа намеса, произведени при стенозе митралната клапа, назначени от по-късните етапи на болестта.

Прогноза

Дори и в ранните стадии на заболяването, стеноза е склонен към бързо развитие, така че трябва бързо да се започне лечение. Прогноза стеноза на митралната клапа, без прилагане на мерки да се отървем от тази болест е 50%.

За съжаление, половината от пациентите умират, не толкова заради самото стеноза, колко от усложнения, им причинени. Най-важното от тях – сърдечна недостатъчност. След хирургическа намеса преживяемост е 90%. 30% от пациентите са принудени да правят повторни операции след 10 години поради ремиссионных процеси, протичащи в сърцето.

Хората, претърпели хирургическа операция на митральном клапа е противопоказан тежкият физически труд и силни емоционални изблици. При по-нататъшно протичане на заболяването, такива хора, като правило, стават недееспособни.

Трябва да се помни, че стеноза на митралната клапа като заболяване е невъзможно да се излекува, може само да се предотврати развитието на усложнения. Пациентите с такава диагноза са принудени цял живот да приема медикаменти, да водят определен начин на живот и внимателно да следи състоянието на своето сърце. Избягвайте появата на стеноза на митралната клапа, е важно навреме да се лекува инфекциозни заболявания и ревматизъм.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec