Стентирование съдове на сърцето — коронарните артерии

Вазоконстрикция (стеноза) в резултат на атеросклероза представляват по-голяма опасност за човека. В зависимост от това кой съд е изумен, намаляване на лумена може да доведе до исхемична болест на сърцето (ИБС), нарушения на мозъчното кръвообращение, атеросклероза на долните крайници и още редица сериозни заболявания. За възстановяване проходимостта на артериите има няколко методики, основните от които са: консервативно лечение, ангиопластика, стентирование съдове на сърцето и други засегнати артериите, аортокоронарное байпас.

Първо стесняване на лумена на практика не се отразява върху състоянието на човека. Но когато стеноза се увеличава с повече от половина, се появяват признаци на недостиг на кислород в органите и тъканите (исхемия). В такъв случай консервативното лечение обикновено се оказва безсилен. Необходими са по-ефективни методи на терапия – внутрисосудистые хирургически интервенции.

Един от начините за лечение на ишемиии – стентирование. Това малоинвазивный эндоваскулярный метод намеса, чиято цел е възстановяване на просвета на артериите, засегнатите от атеросклероза.

Чрескожно в засегнатия участък на съда се въвежда специален катетър, в края на който се намира балон. В място, нарушаване на притока на кръв балон изгорял и разширяване на стената на съда. За да просвет запазена, артерия, да инсталират специален дизайн, играе по-късно ролята на скелет. Такава конструкция се нарича стентом.

Област на приложение стентирования

  • Стентирование на коронарните артерии се изисква при поява на симптоми на коронарна болест на сърцето (ИБС), а също и при повишена вероятността от инфаркт на миокарда. При ИБС е нарушено кръвоснабдяване на миокарда, и сърцето не получава достатъчно за нормалното функциониране на кислород. Клетките на сърдечния мускул, започват да гладуват, а след това може да се случи и некроза на тъканите (инфаркт на миокарда). Основната причина ИБС е атеросклерозата на коронарните съдове, които доставят кръв към сърцето. Заради него вътре в стените на артериите се образуват холестериновые плаки, сужающие просвет.Понякога стентирование на сърцето се извършва в остър период на инфаркт на миокарда. Ако операцията е извършена в рамките на първите шест часа след инфаркт, възстановяване на нормалното кръвоснабдяване, често позволява да спаси пациента си живот и със сигурност намалява риска от развитие на необратими промени в миокарда.

 • Стентирование на артериите на долните крайници – най-малко травматичный и в същото време много ефективен метод за лечение на заболявания на кръвоносните съдове на краката. При образуването на плаки и нарушаване на притока на кръв при ходене на пациента се появяват болки в областта на бедрата, задните части, краката и пищялите. Развитие, заболяването води до най-сериозно последици, до гангрена.
 • Стентирование на каротидните артерии – малотравматичное лечение, което позволява възстановяване на лумена на кръвоносните съдове. Сънливи артерии доставят кръв на мозъка, и когато ги стенозе е нарушен на мозъчното кръвообращение. По време на операцията са установени освен стента специални защитни устройства с мембрана – филтри. Те са в състояние да задържат микротромбы, защита на малките съдове в мозъка от запушване, но не пречи при този кровотоку.
 • Рестеноз коронарна артерия, след ангиопластика. След тази процедура през 3-6 месеца при 50% от пациентите се случва рестеноз – повторно стесняване на съда, на същото място. Така че, за да се намали вероятността от рестеноза ангиопластику обикновено допълва стентирование на коронарните съдове.
 • При пациенти с ИБС, които са били подложени на аортокоронарное байпас, след десет-петнадесет години след операцията може да се случи стенозирование шунт. В този случай стентирование се превръща в алтернатива на повторна операция за коронарен байпас.

Видео: 3D анимация на процеса на стентирования

Видове стентове

Задача на стентове – гарантира поддържането на стените на закупоренного на съда. Върху тях пада голямо натоварване, затова произвеждат тези проекти от съвременни високотехнологични материали от най-високо качество. Това е В основата на инертни сплави от метали.

В съвременната медицина има няколко стотици видове стентове. Те се различават по дизайн, предвид клетки, вид на метал, корицата, както и начин за предоставяне на артериите.

Основните видове на коронарните стентове:

 1. Прости метал, без покритие. Това е най-често който се използва тип на стентове. Обикновено се използват в стеснени артерии на средна стойност.
 2. Стентове, покрити със специален полимер, дозировано накара лечебно вещество. Те позволяват значително намаляване на риска от рестеноза. Въпреки това стойността на тези стентове значително по-висока цена от обикновените. Освен това, те изискват по-продължителен прием антитромбоцитарных лекарства – около 12 месеца, докато стент отделя лекарство. Прекъсване на терапията може да доведе до тромбозу на самата конструкция. Прилагането на стента с покритие се препоръчва в артериите малък размер, където вероятността от нова запушване на по-високи от средните.

Предимства на стентирования

 • Не се нуждаят от продължителна хоспитализация.
 • Тялото се възстановява бързо след операцията.
 • Се извършва под местна обезболиванием, което дава възможност за лечение дори на тези пациенти, които са противопоказани традиционната хирургическа интервенция.
 • Операция малотравматична – не изисква аутопсия в различни части на тялото, например, на гръдната кост при шунтировании, когато се извършва операция на сърцето.
 • Вероятността от възникване на усложнения е минимална.
 • По-скъпо лечение, в сравнение с конвенционалните операции.

Противопоказания за стентированию съдове

 • Диаметър на артериите по-малко от 2,5–3 мм;
 • Лошо съсирване на кръвта;
 • Тежка бъбречна или дихателна недостатъчност;
 • Дифузна стенозирование — поражението на твърде голям район;
 • Алергична реакция към йод – компонент рентгенконтрастнго на лекарството.

Как се провежда стентирование?

Преди провеждане на намеса пациентът се провежда редица изследвания, едно от тях коронарография – метод на рентгенологического на изследването, с помощта на които може да разкрие състоянието на артериите и точно да се определи мястото.

Преди операцията на пациента се инжектира лекарство, уменьшающий съсирваемостта на кръвта. Извършва аналгезия – обикновено това е локална анестезия. Кожата преди въвеждането на катетър се обработва с антисептик.

В началото обикновено се извършва ангиопластика: се извършва пункция на кожата в областта на засегнатата артерия и с помощта на катетър внимателно се вкарва балон; достигане на места стесняване балон се надува, разширяване на лумена.

На този етап за стесняване на място може да бъде инсталиран и специален филтър – да се предотврати по-нататъшна запушване и развитие на инсулт.

В резултат на действието на лумена на артерия се отваря, но за да се запази нормалното кръвоснабдяване, се определя стент. Той ще поддържа стената на съда, за да се предотврати възможно стесняване.

За да инсталирате стент лекарят въвежда още един катетър, оборудван с надувающимся баллоном. Стент се въвежда в компресиран вид, а когато на мястото на стесняване на балон изгорял, метална конструкция протяга навън и се фиксира на съдовите стени. Ако поражението е с висока дължина, по едно и също време могат да бъдат инсталирани едновременно няколко стентове.

След приключване на операцията инструменти са извлечени. Всички действия хирург контролира с помощта на рентгенови лъчи, за монитор. Операцията продължава от 1 до 3 часа и не причинява на болния болезнени усещания. Ще бъде малко неприятно само в този момент, когато следва изгорял – на притока на кръв по това време не задълго прекъснато.

Видео: репортаж с операция коронарному стентированию

Възможни усложнения след процедурата

Около 90% от случаите след инсталиране на стента на нормалното протичане на кръвта през артериите се възстановява и никакви проблеми не възникват. Но в някои случаи са възможни усложнения:

 1. Нарушение на целостта на стените на артериите;
 2. Кървене;
 3. Проблеми с функционирането на бъбреците;
 4. Образование в мястото на убождане на хематоми;
 5. Рестенозирование или тромбирование в зона стентирования.

Едно от възможните усложнения е блокиране на артериите. Това се случва много рядко, а когато това се случи, пациентът спешно изпрати на аортокоронарное байпас. Само в 5 случая на 1000 изисква спешна операция, но пациента трябва да бъде готов за такава вероятност.

Усложнения при тази операция се случват доста рядко, така че стентирование съдове е един от най-сигурните хирургични процедури.

Следоперативния период и рехабилитация

След такава операция, като стентирование, пациентът трябва известно време да спазват режим на легло. Лекуващият лекар контролира появата на възможни усложнения, както при изписване дава препоръки за диети, приемане на лекарства, ограничения и т.н.

В първата седмица след операцията трябва да се ограничат физическите натоварвания и не е вдигане на тежести, не можете да вземете вана (само душ). По това време не е желателно да седне зад волана на колата си, а ако работата на пациента е свързана с превоз на товари или пътници, за да управлява, не трябва да, най-малко в продължение на 6 седмици.

Живот след стентирования предполага спазването на някои препоръки. След инсталиране на стента започва сърдечна рехабилитация на пациента. Нейната основа са диета, УПРАЖНЕНИЯ и положителна нагласа.

 • Лечебна пластика трябва да се правят почти всеки ден най-малко по 30 минути. Пациентът трябва да се отървете от излишните килограми, да се във форма мускулите, нормализиране на налягането. Последна значително намалява вероятността от развитие на инфаркт на миокарда и кръвоизлив. Съкрати физически натоварвания не трябва и в края на рехабилитация.
 • Специално внимание трябва да се обърне внимание на храненето – трябва да се спазва определен режим на хранене, който не само ще помогне за нормализиране на теглото, но и да повлияе върху рисковите фактори за прояви на ИБС и атеросклероза. Диета след стентирования съдове на сърцето или други съдове трябва да бъдат насочени към намаляване на показателя «лошия» холестерол — LDL (липопротеини с ниска плътност).
  Хранене след инфаркт и стентирования трябва да бъдат подчинени на следните правила:

  1. Намаляване на мазнини – трябва да се изключат храни, съдържащи животински мазнини: мазни видове месо и риба, млечни продукти с висока масленост, хайвер, миди. Освен това, трябва да се откажат от силно кафе, чай, какао, шоколад и подправки.
  2. Брой продукти с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, напротив, трябва да се увеличи.
  3. Включва меню повече зеленчуци, плодове, горски плодове и зърнени храни – те съдържат сложни въглехидрати и фибри.
  4. За готвене вместо масло използвайте само масло.
  5. Ограничаване на прием на сол — не повече от 5 грама на ден.
  6. Разделете храната на 5-6 приема, последното се прави не по-късно от три часа преди сън.
  7. Дневната калорийност на всички използвани продукти не трябва да надвишава 2300 ккал.
 • Лечение след стентирования е много важна, така че след операцията в продължение на шест месеца до една година на пациента трябва всеки ден да се вземат лекарства. На стенокардия и други прояви на исхемия и атеросклероза няма, но причината за атеросклероза остана, така, както и рисковите фактори.

Дори ако пациентът се чувства добре, след въвеждането на стента той трябва да:

 1. Да вземат предписаните от лекар лекарства, за да се предотврати риска от образуване на кръвни съсиреци. Обикновено това е плавикс и аспирин. Това е ефективно предотвратява тромбообразование и блокиране на кръвоносните съдове, и като следствие, намалява риска от инфаркт и увеличава продължителността на живота.
 2. Да се спазват антихолестериновую диета и приемате лекарства, намалява холестерола в кръвта. В противен случай ще продължи развитието на атеросклероза, а оттам ще се появят нови петна, сужающие съдове.
 3. При повишено налягане да се вземат лекарства за нормализиране на – на АСЕ-инхибитори и бета-блокери. Това ще помогне за намаляване на риска от развитие на инфаркт на миокарда и инсулт.
 4. Ако пациентът страда от захарен диабет – да спазва строга диета и приемате лекарства за нормализиране на нивото на захарта в кръвта.

Много пациенти се занимават с въпроса: могат ли те да получи увреждане след стентирования? Операцията подобрява състоянието на човека и му връща нормалната способност за работа. Така че само по себе си стентирование не е индикация за среща на хората с увреждания. Но при наличие на съпътстващи състояния, пациентът може да бъде изпратен на ITU.

Сравнение на стентирования и байпас: техните плюсове и минуси

Ако сравняваме какво е по – добре- стентирование или байпас, за начало трябва да решите, отколкото те се различават.

Стентирование, за разлика от байпас, эндоваскулярный метод и се извършва без аутопсия на гръдния кош и прилагането на по-големи разрези. Байпас е най-често това е полостная операция. От друга страна, инсталирането на шунт е по-радикален метод, позволяващ да се справят със стенозом при множествена запушени или пълен перекрытии. Стентирование в такива ситуации често се оказва безполезен или невъзможно.

Стентирование най-често се използва за лечение на млади пациенти с леки промени на кръвоносните съдове. Възрастните пациенти със сериозни увреждания на все още показва инсталация шунт.

При операция стентирования достатъчно местна упойка, а при инсталиране на плъзгащи се налага не само да се използва обща анестезия, но и свързване на пациента към апарат на изкуствено кръвообращение.

Существущая след стентирования риска от образуване на кръвни съсиреци принуждава пациентите дълго време да се вземат специални медикаменти. Освен това, е възможно и рестеноз. Ново поколение стентове, разбира се, спомагат за решаване на тези проблеми, но, все пак, това се случва. Шунты също не са идеални – те, както и всички съдове, изложени на дегенеративно процеси, атеросклероза и т.н., така че след време може да излезе от строя.

Времето за възстановяване също се различават. След малоинвазивного стентирования пациентът може да напусне клиниката на следващия ден. Байпас предполага по-дълъг период на възстановяване и рехабилитация.

И този, и другият метод има своите предимства и недостатъци, е различно и тяхната цена. Избор на метод на лечение се случва индивидуално и зависи изключително от особеностите на заболяването на всеки отделен случай.

Цената на операцията по стентированию

Колко струва стентирование съдове на сърцето? На първо място цената на операцията зависи от това, с какви артериями трябва да работят, както и от страната, клиники, инструментариум, оборудване, вид, брой стентове и други фактори.

Това е техническа операция, която изисква използването на специална рентгенохирургической операционна, оборудвана сложно скъпо оборудване. В Русия, както и в други страни, където се провеждат такива операции, те са изпълнени по най-новите методи за висококвалифицирани специалисти. затова тя не може да струва евтино.

Цените на стентирование съдове на сърцето се различават в различните страни. Така, например, стентирование в Израел на стойност от 6 хиляди евро, в Германия – от 8 хиляди, в Турция – от 3,5 хиляди евро. В руски клиники тази процедура е малко по-ниска цена от 130 хиляди рубли.

Стентирование – една от най-популярните операции в съдовата хирургия. Тя малотравматична, носи добри резултати и не се нуждае от продължително възстановяване. Всичко, което трябва да прави пациентът е в период на рехабилитация – това е да се спазва режим на хранене, няма да се избягват физически натоварвания и да вземат лекарства.

Видео: всичко за стентировании на сърцето

READ  AV-възел реципрочна тахикардия (от атриовентрикулярного възел)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec