Стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, тийнейджъри, възрастни и деца

Атеросклеротическое стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък

Безброй хора познато състояние на влошаване на паметта, когато човек не излиза припомни, където той постави това или друго нещо, или се ориентирате в числата/дни от седмицата. Обикновено за това е прието да се шегуват — да речем, нещо, което е малко рано започва склероза, или да се говори, че е крайно време да се отпуснат. Но малко хора знаят, че, заедно с такива симптоми като чести виене на свят и главоболие, забравяне въобще не е смешна – напротив, тя може да бъде проява на достатъчно тъжен заболяване, наречено атеросклероза. Възниква то е в резултат на нарушен кръвообращението, и означава стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък.

Развитие

Стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък при юноши и възрастни обикновено се проявява като следствие скапливания отлагания на холестерол по стените на артериите, които отговарят за нормалното снабдяване на мозъка с кръв. Това състояние води до постепенно намаляване на способността на кръвоносните съдове е нормално да пропуска през себе си кръв, за сметка на намаляване на интервала между техните стени.

Това, от своя страна, намалява количеството на кръвта, постъпваща в мозъка, поради което е нарушено снабдяване на органа необходимите му елементи, а също така възниква кислороден глад. Именно поради тази причина започват главоболие и проблеми с паметта.

Често атеросклероза на кръвоносните съдове на главата предизвиква патология на кръвоносните съдове в шийните част и мозъка. Значително намалява еластичността на артериалните стени, върху тях се образуват пукнатини, а след тях и плака. Последните притежават собственост привлечени тромбоцити, от които в крайна сметка се оказва тромб. Обикновено този процес започва с патология на маточната съдове, и на първо място – на сънната артерия.

Симптоми

Широко разпространени колкото внезапна, толкова и хронична форма на стесняване на кръвоносните съдове. Естествено, се проявяват симптомите на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък е малко по-различен начин.

Ако стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък настъпва рязко, това почти винаги означава, мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт, които са изпълнени с бърз настъпването на смъртта. Хроничен атеросклероза може да продължи с години, симптомите му имат свойството да се развива много бавно, и първоначално е почти неощутимы.

Първо се появява прекомерна умора, не съответната изпълняван от човек на обема на работа, след това започва виене на свят. Човек от време на време страда от силни пристъпи на главоболие, той се отбелязва нарушение на паметта – понякога пациентът не е в състояние да се припомни по-елементарни неща. Въпреки това, тези симптоми много рядко получават необходимото внимание – обикновено първите прояви на стесняване на мозъчните съдове задължения за промяна на метеорологичните условия, възраст или обща умора.

Етап

Хронично рамките на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък, като правило, се характеризира с три етапи от жизнения:

 • В първата, най-леката фаза на стесняване на кръвоносните съдове на мозъка, обикновено се празнува звездите, непроходящая сънливост и умора, се появи емоционална нестабилност и проблеми със запомнянето. Тези симптоми обикновено са доста незабележими, и хората да не бързаме да се обърнат към специалист, въпреки че това се случва и си струва да се направи.
 • На втория етап вече се наблюдава доста сериозно влошаване на благосъстоянието. Главоболието се засилва, и нейните пристъпи на исковата молба, се наблюдават отклонения в нормалното функциониране на определени органи – преди всичко на отделителната система. Неусетно за самия себе си човек започва разбъркване и семенить крака по време на ходене (интермитентно накуцване). Значително пада производителността, за сметка на постоянни промени в настроението и раздразнителност се влошава отношения с околните хора. Обикновено, продължителността на подобни симптоми – повече от един ден. Но тяхната проява е вече повече от сериозна причина, за да посетите лекар.
 • Третият етап на атеросклероза е много по-тежка, отколкото предишните две. Човек започва да губи равновесие при ходене, се препъва и дори падане, така че се опитва да се движите колкото се може по-бавно, по възможност търсейки за какво да хване. Понякога заболяването прогресира до пълно отхвърляне на опорно-двигателния апарат. Спират да работят нормално органи на малкия таз, се появява неконтролируемо уриниране.
READ  Бигеминия, тригеминия: причини, симптоми, лечение

По-опасно от всичко това е, че често хората съзнателно си затварят очите за всички прояви на симптомите на атеросклероза (до развитие на финалната фаза), като самолечение по собствена преценка.

Такъв безотговорен подход към собственото им здраве изпълнен с много лоши последствия. Затова, забелязвайки у себе си, дори и най-безвреден признаци и симптоми на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък, трябва незабавно да посетите специалист.

Причини

В повечето случаи съдова атеросклероза се развива на фона на нарушения на обмяната на веществата, при което в организма се натрупва излишък хомоцистеин. Такъв проблем може построен генетично, така и да бъдат придобити вследствие на липсата на витамини от група В и на тютюнопушенето. Въпреки това, основните причини за развитие на атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък, са съвсем други фактори, а именно стремеж на човека да се справи с модерен жизнен ритъм и впихивать всеки ден огромно множество дела.

Много хора се стремят да постигнат успех в работата, максимално след като излиза по корпоративната стълбица. От само себе си, това причинява огромна емоционална тежест, и като резултат – появата на стресови ситуации. И основните причини за стреса, които се намират в домакинството неустроенности човека – проблемите в личния си живот, обтегнати отношения със семейството и други подобни нюанси.

При сегашното ритъм на живота на огромно множество от хора от почти цялата си прекарват на работното място или в обществения транспорт (особено това се отнася и за жителите на големите градове). На необходимите за поддържане на здравето туризъм не остава нито сили, нито време. Ами и ние не трябва да забравяме, че вече е взето се хранят основно полуфабрикатами, а те от своя страна носят на организма много повече вреда, отколкото полза.

Резултатът от всичко по-горе често се получава стесняване на кръвоносните съдове на шийния отдел, в следствие на което започват проблемите с ниво на налягане, хипоксия на мозъка и множество други, не по-малко неприятни проблеми.

Диагностика

Диагностика на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък при възрастни и деца се извършва от лекар-терапевт. За проблема свидетелства появата на шумове по каротидните артерии на шийния отдел. За идентифициране на тромби и плаки, а също и за оценяване на общата скорост на притока на кръв, на пациента се назначава ултразвуково изследване на кръвоносните съдове.

READ  Разсеяност, звездите на внимание, ХИПЕРАКТИВНОСТ

Ако лекар изглежда, че получените при това проучване резултатите не дават пълната картина на болестта, той насочва пациента за допълнителни изследвания – компютърна томография или ангиографию. В резултат на тази процедура може да се разгледа всеки слой на мозъка във всички детайли, по-добре да погледнем по-отблизо на артериите.

Освен това, с помощта на радиовълни може да се извършва по-пълно изследване, за да се избегнат пропуски други причини за нарушения на мозъчното кръвоснабдяване – например, болест на болки в кръста, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове в прешлени.

Народни средства за защита

В начален стадий на атеросклероза може да предупреди по-нататъшното развитие на болестта, без използване на медицински препарати. За това има народни средства за съдове.

 • Настойка от глог.

Се приготвя по следния начин: 2 с.л. цветове или плодове от глог (може да отнеме и това, и двете заедно) наля чаша вода. Употребяват глог преди всяко хранене, по една супена лъжица. Освен това могат да се добавят изсушени цветя и плодове направо в чайник за варене на чай и да се пие като нормален чай. Да не се готви инфузия себе си, придобиват в аптека готовата настойка от глог на алкохол, и добавя десет си капки в чаша вода или в чаша чай.

 • Мед от млад бор.

Такъв мед (понякога го наричат още смърч сладко) се приготвя от млади борови клонки, които се появяват в периода от края на пролетта до началото на лятото. Приготвя мед за следващата рецепта: вземете седемдесет и клонки, по 10 см от всяка, и се варят в 1 литър вода до пълното му омекване. Може да се долива вода по време на готвене или след дипломирането си, тъй като водата е много силно выкипает. След това в горещия бульон се добавя 1 кг захар и предварително перемолотый заедно с жар в блендер и лимон. Мед произведена още пет минути, след това се бутилира по баночкам. Нанесете го от супена лъжица, не повече от веднъж на ден.

 • Alcoholate от поляната детелина.

Трябва да се запълни догоре контейнер (буркан, бутилка) цветове от детелина и покрийте ги с водка. Настояват 2 седмици, след като се вземат толкова, колкото и алкохол тинктура от глог. Този състав ще помогне за подобряване на паметта.

Лечение на

Ако атеросклероза на кръвоносните съдове на главата се намира в по-напреднал етап, и билково лекарство, което вече е неефективно, след извършване на пълен преглед на пациент му се предписва лечение на стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък с помощта на лекарствата. По-специално, пациентът да могат да предписват статини за понижаване на холестерола – например, Мефакор, Акталипид, Мевакос), сосудорасширяющие средства (Кавинтон, Актовегин), фибрати (Атромид, Клофибрат), транквиланти, антиоксиданти, спазмолитици и антидепресанти.

Комплекс лекарствата се подбират в зависимост от основната причина за болест, например, ако стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък се е случило във връзка с развитието на захарен диабет или хипертония, лечението ще бъде насочена също така към премахване на симптомите на данни болести.

Операция

Има случаи, когато, въпреки използвани медикаменти за лечение на съдове в главата му, заболяването продължава да прогресира. Тогава лекуващият лекар може да вземе решение дали да се наложи хирургическа намеса. Например, премахване на холестериновую бляшку с помощта на местна упойка, задръжте стенирование съд (инсталиране на линия тел рамка между бляшкой и стената на съда) или ангиопластику (поставяне на катетър в артерия). Обаче операции при атеросклероза, могат да причинят различни усложнения, затова лекарите се опитват да не прибягват до тях, без да е абсолютно необходимо.

READ  Коарктация на аортата при новородени деца: операция, симптоми, лечение

Последици

Ако навреме не се направи своите проблеми, последиците от стесняване на кръвоносните съдове на главния мозък могат да бъдат доста катастрофални. Някои от усложненията могат да представляват сериозна заплаха за живота на човека.

 • Деменция. Нарушаване на нормалното снабдяване на мозъчните клетки на кръвта води до значително намаляване на функционалността на някои мозъчни зони. Човек може да престане да говори, да се ориентират в заобикалящия пространство, губят способността за самоконтрол и нормалното передвижению — симптоми, ще зависи от това, какви са специално мозъчните участъци засегнати от недостиг на кръв.
 • Инфаркт на мозъка (исхемичен инсулт). Това състояние провоцируется пълен закупориванием на съда, в резултат на което настъпва хипоксия на мозъка. Первейшими симптоми на инфаркт на мозъка са изтръпване на крайниците и на езика, нарушения на мисловния процес. Ако своевременно не се окаже човек на дължимата медицинска помощ, исхемичен инсулт ще доведе до некрозу мозъчните парцели или летален изход.
 • Кръвоизлив в мозъка (хеморагичен инсулт). При такова състояние претъпкан с кръв съд се разкъсва, да ги издърпате съдържанието в мозъчните тъкани и увреждане си. Хеморагичен инсулт често е причина за скоропостижного настъпването на смъртта.

Профилактика

Спазването на някои правила за профилактика на кръвоносните съдове, може да помогне за намаляване на вероятността от стесняване на мозъчните съдове:

 • Се консумират възможно по-малко животински мазнини, заменяйки ги с морски дарове и протеини от растителен произход.
 • Закаляться, да провежда от време на време контрастен душ.
 • Прекарват достатъчно време на открито, да се движат повече, в достатъчна степен да осигури на организма физически натоварвания.
 • Да се следи нивото на кръвното налягане.
 • Да се откажат от вредни навици, на първо място – от пушачи.

Следвайте този прост съвет, е напълно възможно да се поддържа здравето на своите съдове до дълбока старост.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec