Студени ръце и крака: причини при деца и възрастни

Студените ръце и крака е знак за някакви нарушения на кръвообращението в малките съдове на крайниците? Кръвта не достига до капилярите и не затопля пръстите на краката? Най-вероятно е така, ако ръцете и краката силно се охлаждат, когато на улицата или в дома на достатъчно топло. И ако човек сам е до такива явления като нещо, което ще свикне, познати и просто околните, случайно усетил несвойственную температурата на човешкото тяло, рядко са без забележки и въпроса: «Защо са тези ледени ръце?». Разбира се, могат да се считат себе си здрави, но винаги студени ръце все още създават известен дискомфорт и носител на проблема започва да прави опити да се отърве от него.

Още повече въпроси и тревожност се появява, когато се откриват студено на краката и ръцете на бебето, особено, ако някой живее все още в майчиното период. Повече само по такъв повод се притесняват баби, вырастившие децата си и леко подзабывшие за физиология малки, така че има панически страх от переохлаждением и настинки. Опитвайки се да е по-топла увийте бебето, те и тогава пипайте това химикалки, чучур, проверяват, не се замразява ли краката си и правят наставления на младите родители. Когато студени ръце и/или крака може да се счита за нормално явление, когато в тях трябва да се обърне внимание, като на симптом на заболяване? На тези и други въпроси, свързани с студени крайници, читателят ще намери отговори по-долу.

«Холоднокровные» жени и «горещи» момчета

Някои хора при доста топлото време в дома и на улицата винаги ходят в чорапи и топли кофтах. Какво става? Защо една и съща температура на околната среда хора се движат по различен начин? Защо в напреднала възраст и вече не пречат на «зелеви листа» от облекло, а малки деца лекарите препоръчват да се носят по-хладна, отколкото за възрастни? А ето защо:

 • Жените в течение на живота до менопауза прояви на замразяване повече — това е от природата. Безкрайните колебания на хормоналния фон, свързани с женската физиология, така или иначе, но засягат регулиране топлината. Още по-трудно става с настъпването на климакса, който може да прави такива промени в процесите терморегуляции, че жената изобщо понякога престава да определи правилно и да се чувстват температурата, както горещи вълни и студа, смирившись, се възприема като симптомите не е много радостен период и на техните средства се опитва да се бори с това, обаче, не винаги е успешно;
 • Мъжете не атлетического физика, а именно, високи тънки, с тънки кости астеники също малко побаиваются студ, макар и по-малко жени. Но ширококостные здоровяки с добре развита мускулатура или подкожно-жировым слой ходят «на гърдите сдържан», слана ги не е страшно, тъй като терморегуляция от тях е добре организирана;
 • Намалява процесите на пренос на топлина към старостта – много от възрастните хора започват да се обличат по-топло;
 • При грудничка температурата механизми все още не са променени, лесно переохладить и перегреть, обаче с напредване на възрастта на детето всичко става на места, съвършена система за продукти и връщане на топлина, така че: студените ръце и крака престанат да плашат родителите.

Трябва да се отбележи, че всеки, който твърди, че е здрав, почти винаги има и вегето-съдова дистония или на липса в храната на витамини и микроелементи. Може да започне да се замразява ръце при спазване на диета, особено гладна, а при продължително седене на хладно място може да се усети, че краката са студени (трябва да ставам и да тръгвам за носочками), въпреки че някои хора при доста топлото време в дома и на улицата е постоянно в чорапи, шарфах и под каре.

Междувременно, ако при възрастни терморегулаторни системата е завършил своето формиране и те по-често сами знаят причините за студени крака или ръце, тогава детето, той все още се намира в етап на изграждане, а всяко отклонение от обичайното температура винаги се възприема, като нещо ужасно, особено, ако са много студени крайници, са открити при грудничка.

READ  Разрушаване на кръвоносните съдове/капиляри на ръцете и пръстите на краката: причини и лечение

Ледени ръцете и краката на бебето — какво може да бъде?

Студени крайници в норма

Освен температурата на кожата на крайниците здраво бебе, добре би било възрастните да обърнат внимание на техните цветове, защото това е кожа, а по-скоро я съдове първите, които са в контакт с околната среда и да реагира стесняването или разширяването.

Хладно бледо-розови петите и на сключен нищо лошо не казват, не само в грудничка, но и малко дете, което босыми крака работи на студен пода. Той, контактируя със студени предмети, се приспособява към тяхната температура и, като отдава топлина, леко се охлажда себе си.

Въпреки това много студени крака, ледени ръцете със синкав оттенък трябва да предупреди: най-вероятно, baby, baby-ция повече дозволенного. В никакъв случай не трябва да забравяме, че става въпрос за здраво дете, което все още се подбират оптимални условия, опитвайки се да създаде максимален комфорт (не е студено и не е горещо). А удобно на бебето ще бъде тогава, когато околната температура съвпада с нуждите му, когато му е топло, но не горещо — ръце и крака ще бъдат умерено тепленькими (по-скоро на студено), но не топли и не се мокри. Във връзка с това е полезно да се припомни, че на малкото дете прегряването е изправен пред големи проблеми, отколкото слабото охлаждане, система терморегуляции при деца е устроена така, че дори и продължителното излагане на ниски температури, те не са толкова опасни, колкото и кратък «парна баня».

Студени ръце и крака при температура

Специално внимание изискват фебрилно заболяване при деца. При висока температура при дете, и като възрастен, може да се наблюдава като «pink», така и «бяла» свинете, а те трябва да се разграничат:

 1. При «розова» форма кожа покрасневшая, много топло, често е влажна (чрез изпотяване);

 2. «За «бяла» треска се характеризира с различни признаци: много студени крайници, бледи кожни воалите, синина на пръстите и устните, тялото разгражда втрисане, липса на потене. Неестествен цвят на кожата при висока температура, на първо място, се дължи на спазъм на периферните съдове. Спазмированные съдове микроциркуляторного канал са причина за намаляване на температурата на крайниците, те не позволявайте на кръвта, носеща тъканите храна и кислород, а от това стават ледяными ръце, значително холодеют пръстите на краката.

Охлаждане на крайниците на детето при температура не трябва да остават без надзор на възрастен. Този знак показва, че продуктите на топлина се превърна в надвишава неговата възвръщаемост, а това вече е изправен пред покачване на риска от развитие на спазми и различни усложнения от страна на сърцето, кръвоносните съдове, на дихателните органи. Физически методи за намаляване на температурата в подобна ситуация, стават неефективни, да антипиретични не в пълна степен да изпълни своята мисия, което ме кара да мисля за квалифицирана медицинска помощ. И колкото по-рано, толкова по-добре.

Са студени ръцете и краката — да се върнем при възрастни

Не винаги в това, че са студени ръцете и краката в по-топло време, трябва да обвиняваме природата, физиологията и възраст. Този неприятен феномен си има причини, които често са скрити в начина на живот или, в една или друга патология.

Желудку – глад, краката – студено

Нормалната жизнена дейност на човешкия организъм е свързано с храненето, по-скоро, с пристигането на външната среда на различни вещества, съдържащи определен набор от белтъци, мазнини, въглехидрати, микроелементи и витамини, които, след като в храносмилателния тракт, преработват, усвоиваются и дава на човека енергия. Получена в резултат на разделяне на топлинна и механична енергия се изразходва за поддържане на постоянна температура на тялото и изпълнение на работата, така че, за да може този процес не спира, и дойде пълноценно, трябва редовно попълване на ресурсите.

Седна на диета, човек очаква, че лишава организма си от нови приходи, да го накара да се използва това, че натрупана по-рано. Обаче екстракт от мастните депа не е толкова лесно, колкото да вземе от храната. Освен това, за осигуряване на живота, осуществляемое за сметка на ресинтеза, не може да продължи безкрайно, запаси някога ще се изчерпи. А след това — не всеки мастните натрупвания толкова голяма, колкото може да изглежда в огледалото, хранителен субстрат при някои (не е много добре нахранени) хора, изтощен доста бързо и клетки остават «гладни», а им храна трябва да е постоянно и непрекъснато. Целта е, като цяло, се постига: тялото има намаляване на теглото, но при този опит не само лесно, но и студено. Измъчват себе си, диети, жените започват да забелязват, че те са студени краката са студени пръсти на ръцете – тялото не успява да произвежда топлина, за да стопли себе си, както и за въздействието на външната среда и изобщо нищо не остава.

Въпреки, че доброволно отивате на гладни диети с цел намаляване на техния размер, и не се дължи на болести, но недостатъчно за получаване на необходимите микроелементи и витамини с храната води до някои нарушения в организма, за да приличат на студените пръсти на ръцете и краката.

Комплекс от симптоми без определена болест

Най-често са студени ръцете и краката на хора, признати за практически здрави, но имат толкова интересна диагноза, като вегетативна дисфункция (вегетососудистая-нейроциркуляторная дистония и още много различни имена на тази «полупатологии»).

Вегетативна нервна система (АНО), има за цел да адаптира организма към различни условия на външната среда, което, за съжаление, тя не винаги успява. Процеса на адаптация на АНО осигурява с помощта на своите две служби, действащи в противоположни посоки. Съгласувани действия парасимпатического и симпатичен участъци на вегетативната нервна система, господството на една част от АНО над друга води до появата на различни не са смъртоносни, но са доста неприятни симптоми, сред които са включени и «ледени» ръце, студени крака. Причината за това, че може да се разболеете сърцето си, участиться пулс, закружиться главата, да започне да се замразява ръцете на такива пациенти може да стане всяко, дори незначително събитие (вълнение, прием на алкохол, нарушение на диета, промяна на времето).

Недостиг на желязо

Винаги студени ръце при пациенти, чийто организъм недополучает или по някаква причина не се включват в обмяната на такъв химичен елемент, като желязо (желязодефицитна анемия, ЖДА). Ниско ниво на хемоглобин, основна содержателя желязо и превозвач на кислород до тъканите, не може да остане незабелязано и води до различни видове нарушения на дейността на органи и системи, където заедно с други страдат и система терморегуляции. Тъкан изпитва кислороден глад, не могат пълноценно да извършват обменни процеси – продукти на обмяната на веществата и топлина се произвежда по-малко. Освен винаги студени ръце, в условия на хипоксия, създадена намаляване на нивата на хемоглобина, тялото претърпява и други неудобства, като например:

 • Стават крехки нокти, секутся коса;
 • Започва да отлепите кожа, боли език, в краища на устата покажа «заеды»;
 • Често ме боли и се чувствате замаяни, пред очите лети своеобразна «мошкара»;
 • Появява се сънливост, летаргия, пада настроението;
 • От време на време се отбелязва задух, тахикардия, болка в сърцето;
 • Намален имунитет.

Прогресията на ЖДА (задълбочаване на дефицит на желязо) върви с увеличаването на симптомите на анемия, следователно, колкото по-ниски нива на този елемент, толкова повече са студени крака и ръце.

Защо кръвта не загрява?

До нарушаване на микроциркулацията и спазму капилярни съдове води многобройни сърдечна и съдова патология, причинени от различни причини. Няма съмнение, че засегнатите от атеросклероза съдовите стени, забавяне на притока на кръв в багажника венозных съдове, различни сърдечна патология рано или късно ще доведе и до нарушаване на кръвообращението в съдовете на микроциркуляторного на речното корито. Така че причина за студените ръце и крака стават, преди всичко, на разположение на пациента съдови лезии:

 1. Болест и синдром на Рейно. Спазъм на малките артериалните съдове на горните крайници, възникващи по силата на различни обстоятелства, се проявява усещането за болка, зябкости, мравучкане по пръстите на ръцете (обикновено). В напреднали случаи на феномена на Рейно заплашва да се превърне в нарушение на трофики и развитието на плитки некроза.

 2. Много студени ръце може да се забележи при пациенти със системна червена лупус (при наличие на синдром на Рейно).
 3. Атеросклероза на кръвоносните съдове на долните крайници (краката са студени, в стъпалата – болка, студ изтръпване, лоша поносимост физически натоварвания);
 4. Заличаване оклузивна болест (тромбангиит, болест на Бюргер) смятат болестта на пушачите», която започва със студените крака. Най-често засегнати стъпалата и долната част на краката, идва и пръстите на ръцете. Не е много ужасно (според пациента) на първо място, това клинични прояви (студ, болка, изтръпване, крампи) постепенно се превръщат в доста сериозни симптоми (възпаление, некроза, гангрена).
 5. В началните етапи На диабета се отбелязва спазъм на капилярни съдове и нарушение на кръвообращението в микроциркуляторном съответствие с развитието на ангиопатии. В по-късен период на болестта в процеса участва по-големи съдове, така че: студените ръце и крака за тази болест – това е напълно естествен симптом. Краката при диабетиците страдат повече, отколкото ръцете, тежки форми често водят до увреждане на краката (синдром на «диабетно стъпало») и развитието на гангрена, което в повечето случаи завършва с ампутация на крайник.

 6. Сред многото симптоми на декомпенсации на сърдечната дейност и венозна застой в големия кръг на кръвообращението има студени крака, ледени ръце, посиневшие пръстите.
 7. Студени ръце и крака за тези, които системно тормози в тъканите на собственото си тяло алкогольсодержащими продукти. Нарушение на обменните процеси в тъканите води до развитието на такива заболявания като алкохолна полиневропатия, причина за която винаги е на токсичните ефекти на алкохолни напитки.

Ниското ниво на хормоните се охлажда крайник

Система терморегуляции се оказва чувствителна и към гормональному дисбаланс, а именно – да се намали нивото на хормоните на щитовидната жлеза (тироксин, в частност).

Хипотиреоидизъм в резултат на функционален дефицит на гърдата или различни патологическими състояния (възпалителните процеси, премахване на щитовидната жлеза е била счупена, лъчева терапия и др) се придружава от забавянето на окислително-възстановителни реакции в тъканите, което от своя страна пречи на осигуряване на клетките с енергия.

При недостиг на хормони на щитовидната жлеза, заедно със забавяне на скоростта на обменните процеси намалява продукти топлина и го маркирате. В резултат на това – вечно студените ръце и крака.

Всичко може да бъде много по-лесно

Освен изброените патологични състояния, може да стане студено на ръцете и/или краката си в силата на други причини (болести или временни трудности):

 • Неподходящая за разходки времето навън или несоответствующая сезон обувки и облекло;
 • Най-ниската температура в дома, поради лошо отопление или други битови проблеми;
 • Твърде сдавливающая превръзка при рани и фрактури, пречи на кръвообращението;
 • Остър спазъм на кръвоносните съдове, възникващи при висока температура на тялото («бяла» повишена температура) може да се случи не само при малки деца – много остри инфекционно-възпалителни процеси са придружени с втрисане, цианозом, охлаждане на крайниците.

Ако читателят не намира у себе си някакви специфични заболявания, а ръцете и/или краката остават топли и неговите това състояние като нещо не се притеснява, това търсене може да започне с определяне на хемоглобин и серумните нива на желязо, но в същото време се опитайте да разберете за функционални способности на щитовидната жлеза. Може би, промени все още не са толкова големи, за да се появят и други симптоми, с изключение на студените пръсти?

Видео: студени крака и ръце — програма «Живеят Здравословно»

Видео: краката са студени — причини в програмата «най-важното»

MAXCACHE: 0.41MB/0.01424 sec