Тампонада на сърцето: причини, симптоми, диагностика, първа помощ и лечение

Какво е тампонада на сърцето

Нарушение на нормалната работа на свиване на сърдечния мускул винаги е тежка гемодинамику. Такава патология се нарича тампонада на сърцето. Процесът затруднения работа мъждене и камерна, нарече куп от течност в пустотах между листками перикарда.

Какво е това

Тампонада на сърцето – винаги е подобряване на процеса, да прекратят сам по себе си, той не може. Най-честите причини за тампонады, които не са свързани с получаването на наранявания, са перикардиты сърце: неопластични, уремический, идиопатична.

Произходът на течно притока могат да бъдат различни, но резултатът винаги е един. На фона На възпаление, бързо се развива оток, което често води до остра сърдечна недостатъчност, чак до пълно спиране на сърдечната дейност.

Развитие

В нормално, работно състояние на миокарда, сърдечна чанта съдържа не повече от четиридесет мл. течност. Превишаване на този лимит, вече води до значителни нарушения, достигането на горната марка на ниво 200-250 мл.

Въпреки това, съществуват и хронични форми на болестта, при които е възможно натрупване до една лира течност. Това е характерно при малки и постепенни постъпления течност в сърдечната торбичка. Кухина бавно се разтяга, да свикне с новата държава и лимит на критичност временно пързалки.

Да се предскаже как ще се развие заболяване е невъзможно. За да направите прогнози, би трябвало да бъде не само да се разгледа на твърде много фактори, но и да знаете реакция на организма на всеки един от тези фактори. Както издръжливостта на организма и границата на неговите възможности, всеки човек са индивидуални.

Причини

Тампонада на сърцето, не е следствие на генетични нарушения и не се предава по наследство. При нея винаги има адекватно произход.

Причини за развитието на тампонады на сърцето могат да бъдат следните:

 • Всяко открито увреждане на гръдната стена – това може да бъде проникваща рана, силно насочен удар;
 • Последиците от намеса на миокарда, участващи кръвоизлив;
 • Разкъсване на аортата;
 • Остри, дълги заболявания на перикардита, като понижиш твоя вирусен или идиопатическую етиологията;
 • Туберкулезные заболявания на различни форми;
 • Ракови образувания в белите дробове, или на млечните жлези;
 • Лимфом.
 • Гемодиализ, изразена бъбречна недостатъчност;
 • Излагане на радиация облучений;
 • Последици от травми.

Всяко от посочените по-горе заболявания може да доведе до приток на течност в кухината на сърдечна чанти. Има ситуации, когато причините за сърдечна тампонады остават идентифицирани дори по факта на извършената операция.

Симптоми

Това се случва, че тампонада на сърцето не показва себе си доста дълго време. Липсата на лечение води до развитие на вътрешните процеси, натрупването на усложнения и, в някакъв момент, заболяване ескалира перикардитом, това е възпаление на сърдечните тъкани.

Всичко това се случва, поради пренебрегване на отделни възникващи признаци, дължащи се на намаляване на сърдечния дебит и нарушение на правото на пулсация на сърдечния мускул.

READ  Промени в миокарда: дифузни на лявата камера, метаболитен

Сред най-ясни симптоми тампонады сърца, които ще говорят за реалните промени, са налице:

 • Състоянието на дискомфорт, неудобство и болка в гърдите;
 • Обсесивно чувство на безпокойство;
 • Недостиг на въздух без физически усилия;
 • Артериална хипертония;
 • Усещане за спокойствие, с виене на свят;
 • Рязко изпотяване, бледност на кожата покрива;
 • Намаляване на налягането;
 • Слаба пулсация на миокарда, отдающая глухи тонове.

Понижаване на кръвното налягане, венозна хипертония и глухи сърдечни тонове – заедно, може да се говори за «класически слово Бек». С други думи, причините за последните 3 точки, най-често е травма на сърцето, с развита, по-късно, кардиотампонадой.

Други симптоми и признаци тампонады може лесно да бъде объркан с общи признаци на сърдечна недостатъчност:

 • Загуба на апетит, състояние на слабост, липса на желание да се движи, совершаь някакви действия;
 • Давящие усещания в подреберной област от дясната страна;
 • Прекъсване на въздух (симптоми на диспнея), принуждавайки човек периодично присаживаться, прислоняться до стената, търси опора, за да си поеме дъх;
 • Разширяване на черния дроб;
 • Образование, течни запаси в перитонеума.

Ако дори при наличието на няколко симптоми от горните две списъци, пациентът не се обърна към медицинската помощ, се случва растежа характеристики: повишава се общата възбуда, възможни са нарушения на паметта. Недостиг на въздух отнема характер постоянно, възниква надуе вени на шията. При по-нататъшно закъснение на лечение, под формата на процедури перикардоцентеза, човек умира.

Което е характерно, след множество оплаквания на пациентите в този период на болестта, почти изключват сърдечни болки. Много повече се притеснява пациенти външни прояви на болестта, под формата на покашливаний, «севшего» на глас. Въпреки това, тези симптоми не е нищо повече от отражение на истинските причини, които влияят на хранопровода, легочную система, трахеята и нервните окончания на ларинкса.

По време на проведени изследвания е установено повишаване на венозна налягане, тахикардия. Много характерно явление при него – така наречените, факт rem пулса. Това означава, налягане, сърдечната честота се понижава при всяко вдишване с 10 mm hg.ст., най-малко.

Диагностика

Диагностика тампонады сърцето предполага пальпационное и хардуер за преглед. И двата вида изследвания са еднакво равни по важност, тъй като, много често, точно пряк пин проверка лежи в основата на правилната диагноза.

 • Физикальное изследване по време на първичния преглед, може да посочи на пациента: тахикардию на сърцето; често повърхностно дишане; спад на кръвното налягане, психични разстройства (възбуда или апатия): синюшность на лигавицата и кожата; глухи сърдечни тонове; невъзможност да се усети пулса, или слабото му улавянето при вдишване и рязко повишаване на пульсовых вълни на издишване.
 • Изследване рентгенография, в случай на болест, показва много по-голяма сърдечна сянка с едва уловимой пульсацией при предишния размер на гръдния кош. Ако сърдечни контурите не излизат покойният е в норма, значи там е налице незначително натрупване на течност. Това се случва, че рентгенова снимка показва измененную форма на сърдечния мускул: кръгла, триъгълна, или с выпрямленный контура на ляво;
 • На резултатите от ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на миокарда, при подтвержденном диагноза, ясно се вижда наличието на течност в кухината между листками перикарда.
 • На ЕКГ очевидно са гледани от неясни явления тампонады: синусова тахикардия, понижаване на вольтажа.
READ  Как да се повиши lactic след химиотерапия: бързо, за 3 дни, народни средства за защита, в домашни условия, медикаменти

Ако се заключи за наличието на болестта може да се направи на един от изброените начини, произход на нея ще стане ясно само от следните изследвания:

 • Лабораторно изследване на урината на пациента, с цел идентифициране на бъбречна недостатъчност;
 • Пълна диагностика на наличие на туберкулезных заболявания;
 • Изследване на млечни жлези и белите дробове в търсене на туморните образувания.

Много по-рядко предишни проучвания, се провежда изучаване на перикардни течност. Това се случва, ако всички проведени проучвания не са успели да се отговори на въпроса за етиологията на заболяването. В този случай, чрез пункция сайт, чрез пункция се извлича течност от сърдечна чанти. След това, в лабораторията се изследват състава й, разкри наличието на бактериална или гъбична среда.

Първа помощ

Първа помощ при тампонаде на сърцето се оказва незабавно, след като се случи достоверное диагностирование я наличието в чантата на миокарда.

Премахване на течност, в съответствие с показанията два метода:

 • Метод пункция сайт;
 • Хирургическа намеса.

Набоде — винаги е спешна мярка, извършвана под локална анестезия. Извлеченная при процедура ПКЦ течност, незабавно се изпраща на подробно проучване. В зависимост от резултатите, болният получава инжектиране на въвеждането на хормонални лекарства, антибиотического, средства или друг характер, насочени към негативно облекчение на проблемите. Ако след изпомпване на течност все още продължава да влезе в перикарда, на пациента се определя катетър за отделянето си от външния резервоар.

Провеждане на операция може да бъде както спешни, така и отложените. Разпределението на гнойной течност в сърдечната торба, или рана на гръдната кост, договорена кредитна линия с травма на миокарда, служат като индикация за незабавна хирургическа намеса. При това, част от околосердечной чанти, която има ясни следи на поражение, е напълно премахната.

READ  Недостатъчност трикуспидального клапа на сърцето: 1, 2, 3 степен, симптоми, причини, лечение и диагностика

Забави операцията може да се счита, ако на пациента се дават малко време да се отпуснат от преди, не донесли положителен резултат от процедури. На времето, определено за предоперативна подготовка на пациента се инжектира интравенозно специални средства, като декстрана, предназначени за запълване на съдовата система.

Лечение на

За лечение на тампонады на сърцето, лекарите често прибягват до прилагането на стероидни хормонални лекарства. По този начин успешно се излекува тампонада, спровоцированная инфарктом на миокарда и ревматическими възпаления. Като правило, направено навреме определяне на стероиди, отменя процедурата пункция сайт.

При извършени своевременно мерки за спешна помощ, пациентите почти винаги успява да се върне към нормалния си начин на живот, с пълно възстановяване на всички функции на организма. Обаче далеч не всички проблеми се решават нарушаване на патологичния процес. В случай, че не е отстранена причината за заболяванията, а купированы само нейните последици, рецидив ще е неизбежен.

Профилактика

Когато става въпрос за превенция на тампонады на сърцето, това е полезно да питам — в кой момент е това, или друго безсимптомно протекающее заболяване в организма, ще се отрази на системата на миокарда? За съжаление, отговор на този въпрос няма. Като няма и никакви лекарски препоръки за избягване на този просто диагноза.

Основната тежест и отговорност, при поставяне на диагнозата тампонада на сърцето, пада върху плещите на:

 • на пациента – в случай, че той не се обърнете към лекар при ярко изразена симптоматике и водил асоциальный начин на живот, повлекший редица сериозни заболявания;
 • лекар, ако случилото се е случило в ситуация некомпетентно извършени инжектиране, работа, или диагностични действия;
 • освен това, като провокиращи фактори има място на събитието нараняване (които не зависят от мерките за профилактика) и разликата на сърдечния мускул.

Единствената разумна профилактика на сърдечна тампонады, значително сокращающая процент вероятността от развитие на болестта – това е редовен, не по-рядко от един път в годината диспансеризация, гарантирано от населението в рамките на държавната програма. Важно е да запомните – ранната диагностика, единственият залог на благоприятен изход на лечението без последващи усложнения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec