Тегло на миокарда на лявата камера: норма, населено място, пощенски код

Какво е тегло на миокарда и как правилно да я оцени? Този въпрос най-често се дава на пациенти, преминали эхокардиографию и обнаружившие и други параметри на масата на сърдечния мускул и индекса на масата.

Тегло на миокарда — това е теглото на сърдечния мускул, изразено в грамове и се обърна данни чрез ултразвукови изследвания. Тази стойност е характерно за много патологични процеси, и нейната промяна, обикновено в посока на увеличение, може да се говори за неблагоприятна прогноза течения патология и повишен риск от сериозни усложнения.

В основата на растежа на масата на миокарда се крие хипертрофия, т.е. сгъстяване, характеризующее структурни корекции в мускулите на сърцето, която кара лекарите не само да извършва динамично наблюдение, но и да се премине към активна лечебна тактика.

Съвременните препоръки за терапия и диагностика на различна патология на сърцето, показват, че масата на миокарда на лявата камера (ПС) е не само възможно, но и трябва да се контролира, а това в протоколи за правене на пациенти с риск от хипертрофия на сърцето са включени повтарящи се ултразвукови изследвания на сърцето.

Норма маса на миокарда за мъже в средно се считат стойности в интервала 135 — 182 грама, за жени — 95 — 141 г.

Правилното тълкуване на показатели эхокардиографии все още остава сериозен проблем, защото трябва да се съпоставят инструментално получените данни с пациент и се установи, хипертрофия вече има или известно отклонение маса от нормата може да се счита за нормална физиологична функция.

В известна степен маса на миокарда може да се счита за субективно показател, в края на краищата един и същ резултат за хора с различен ръст, тегло и пол може да се разглежда неодинаково. Например, индексът за маса на миокарда при едрия от мъжете, който се занимава с вдигане на тежести, нормално ще чрезмерен за крехко момиче дребен на ръст, не увлекающейся преходи в салона.

Установено е, че масата на миокарда има тясна връзка с размера на тялото обследуемого и ниво на физическа активност, което трябва да бъде взето под внимание при тълкуването на резултатите, особено, ако количеството е съвсем малко се различава от нормата.

Причини за отклонения маса и индекс на телесната сърцето от нормални цифри

Тегло на миокарда увеличена при патологични процеси, водещи до неговото претоварване:

  • Артериална хипертония;
  • Сърдечни клапи;
  • Кардиомиопатия и миокардиодистрофии.

Повишаване на маса, мускулната тъкан се случва и в норма — при увеличените физически тренировки, когато интензивни спортни занимания предизвикват натрупване не само скелетната мускулатура, но и на миокарда, осигуряването на органи и тъкани тренирующегося богата на кислород кръв.

Спортисти, обаче, рискуват с течение на времето да преминете в редиците на хората с гипертрофией на миокарда, която при определени условия може да се превърне в патологична. Когато дебелината на сърдечния мускул ще стане по-голям, отколкото коронарните артерии са способни да предоставят на кръвта, има риск от появата на сърдечна недостатъчност. Именно с това явление най-често се свързват на внезапна смърт от добре обучени и външно напълно здрави хора.

По този начин, увеличаване на масата на миокарда, като цяло, говори за високо натоварване на сърцето, независимо дали при спортни тренировки или патологични състояния, но независимо от причината хипертрофия на сърдечния мускул заслужава специално внимание.

Начини за изчисляване на масата на миокарда и индекс на телесната

Изчисляване на масата на миокарда и я индекса се извършва въз основа на данните от эхокардиографии в различни режими, при това лекарят трябва да използвате всички възможности инструментални изследвания, съгласуване на дву — и триизмерни изображения с данните допплерометрии и прилагане на допълнителни функции, ултразвукови скенери.

Защото от практическа гледна точка най-голяма роля играе голяма маса от лявата камера, като за най-функционално нагруженного и насилие хипертрофия, това по-долу и ще говорим за изчисляване на индекс на телесната маса и точно за тази камера на сърцето.

Изчисляване на индекс на телесната миокарда и относително тегло в различни години провеждат по различни формули, поради индивидуалните характеристики на геометрията на камерите на сърцето при обследуемых, които пречат на създаването на стандартната система за изчисления. От друга страна, голям брой формули осложняло формулировка на критериите хипертрофия на конкретен отдел на сърцето, така че заключенията за нейната наличност при един и същи пациент може да се различават при различни методи на оценка на данни ЭхоКГ.

Днес положението малко се подобри, до голяма степен, благодарение на по-модерни машината на КМ-диагностика, допускающим само незначителни грешки, но изчисление на формули за определяне на масата на миокарда на лявата камера (ПС) все още няколко. Най-точни от тях се считат за две, предложени от Американския эхокардиографическим общност (ASE) и Penn Convention (PC), които да се вземат предвид:

  • Дебелината на сърдечния мускул в разделителна стена между желудочками;
  • Дебелината на задната стена на ПС за приключване на периода на пълнене на кръвта и преди следващата контракция;
  • Разбира се-диастолический размер (КДР) на лявата камера.

В първата формула (ASE) в дебелината на лявата камера е включена дебелина эндокарда, във втората подобна система на изчисляване (PC) я не се вземат под внимание, така че е използвана формулата трябва задължително да са в резултат на проучването, тъй като интерпретация на данни може да се окаже погрешна.

И двете разплащателни формула не се различават абсолютна достоверност и получените чрез тях резултати често се различават от тези на картите, но от всички предложени са най-точни.

Формула за определяне на масата на миокарда изглежда така:

0,8 х (1,04 х (МЖП + КДР + ЗСЛЖ) х 3 — КДР х 3) + 0,6, където МЖП — широчина межжелудочковой преграда в сантиметри, КДР — разбира се-диастолический размер, ЗСЛЖ — дебелината на задната стена на ПС в сантиметри.

Норма на този показател се различава в зависимост от пола. Сред мъжете нормално ще диапазон 135-182 г, жени — 95-141 г.

Освен обективност на оценката маса на миокарда има и друг проблем: чуваха се ясни критерии за индексиране за определяне на наличието и степента на хипертрофия, тъй като масата е в пряка връзка с размера на тялото обследуемого.

Индексът на телесна миокарда — това е величина, която отчита росто-статистическа параметри на пациента, съгласуване на маса на миокарда към повърхността на тялото или на растежа. Заслужава да се отбележи, че индексът на телесна, който отчита растеж, е повече приложим в педиатричната практика. При възрастни растеж постоянно и тъй като не оказва такова влияние върху изчисляване на параметрите на сърдечния мускул, а може би дори и води до грешни изводи.

Индексът на телесна се изчислява, както следва:

ТЕ=M/H2,7 или M/N, където M — масата на мускулите в грамове, Р — ръст обследуемого, П — площ на повърхността на тялото, м2.

Местните специалисти се придържат към единна приета от цифри връх на индекса на масата на миокарда на лявата камера — 110 g/m2 за жени и 134 г/м2 при мъжкото население. При поставена диагноза хипертония този параметър е намален при мъже до 125. Ако индексът надвишава посочената максимално допустимите стойности, тогава се говори за наличието на хипертрофия.

В бланка эхокардиографического изследвания обикновено са посочени по-малки средни стандарти на индекс на телесната отношение на повърхността на тялото: 71-94 г/м2 при мъжете и 71-89 г/м2 при жените (използва различни формули, така че резултати могат да се различават). Тези граници се характеризират норма.

Ако масата на миокарда свързани с дължина и площ на тялото, обхват на разпръскване норми на показателя ще бъде доста висока: 116-150 при мъжете и 96-120 при жени на принадлежност на площад тялото, 48-50 при мъжете и 45-47 при жени индексиране на растежа.

Като се има предвид по-горе характеристики на изчисления и получени цифри, не може точно да се изключи гипертрофию на лявата камера, дори ако индексът на телесна попада в интервала на нормалните стойности. Освен това, много хора имат нормален индекс, докато при тях вече е установено наличието на начално или умерено изразена хипертрофия на сърцето.

По този начин, масата на миокарда и индексът на телесна — параметри, позволяващи да се прецени риска или наличието на хипертрофия на сърдечния мускул. Интерпретация на резултатите эхокардиографии — сложна задача, която по силата на специалист, неспазване на достатъчно знания в областта на функционалната диагностика. В тази връзка, самостоятелни изводи пациенти далеч не винаги са верни, така и за интерпретация на резултат за избягването на фалшиви заключения по-добре отидете на лекар.

READ  Средна концентрация на хемоглобин: какво означава това, норма на МСНС, намален, увеличен

MAXCACHE: 0.4MB/0.00095 sec